Porezna uprava

Jel ovo pocelo od 1.1.2015?
Ja svu ekipu sto poznam i sto su na permanent ugovoru svi su do sada placali samo dane na brodu....

Ovo cu provjeriti pa akoje istina da se placa svih 12mj e onda antin ugovor za poreznu nece biti pemanent nego obican[emoji23] [emoji23] [emoji23] [emoji23]

Ako ne ide drugacije , onda posteno [emoji57]

Hrvatska penzija me ne zanima niti malo i ovo sto uplacivamo je ionako bacen novac u vjetar

Jel ovo pocelo od 1.1.2015?
Stvarno neznan ali posto san trazia uplate za proslu godinu radi porezne prijave nekako san dobia dojam da je to pocelo od 01.01.2014

Nisan siguran ali ja mislin da je zakon stupia na snagu 01.07.2013(Hrvatska u EU) ali da nisu napravili podzakonske akte pa zakon nije moga bit primjenjivan.
E sad ili su donili akte za od 01.01.2014 ili 01.07.2014.
Uglavnom kupus je poveci.

Send from my Super Kinez

Znam da je nama na JDN bila pizdarija neka s tim. Od kada smo usli u EU, JDN vise ne radi sa Globtikom nego su ovi iz Globtika napravili nekakvu firmu Maritimae Regionis, i od tada (7.2013) moramo placat doprinose svaki mjesec. Ja od tada vise i nisam primio racune za doprinose, a kad pitam na poreznoj, tamo su potrazivanja jos dan danas 0kn. Sto se mene tice, neka tako i ostane :) Ali nece ostat nego ce mi odjednom iskrcat racun od 30 000kn...

Dajte ne bacajte patke. Gdje je izislo da se sad mirovinsko i zdravstveno placaju svaki misec??..Konkretno molicu...
Bravo!!!!svako malo neka histerija..uvik neko ulice sa nekin spikama...vise nista ne virujen dok osobno ne dobijen racun.

DoÅ¡lo je Å¡to se tiče pomoraca na JDN. Konkretno, meni iz Splita joÅ¡ nije i dugovanja su 0 kn (zadnji put plaćeno krajem 2013.) Å¡to se tiče porezne, ali žena kaže da će doći i za vrijeme provedeno na brodu i za vrijeme doma (jer nam je poslodavac iz EU odnosno hrvatske, pa smo ulaskom u EU dužni plaćati doprinose kroz cijelu godinu jer smo kao zaposleni cijelu godinu, Å¡to bi trebao podmiriti poslodavac, a ne mi sami). Kolegama iz Rijeke, Zadra i sl. je već doÅ¡lo pa nema razloga da ne dođe i drugima. Za ostale pomorce na drugim firmama nemam pojma.

Bravo!!!!svako malo neka histerija..uvik neko ulice sa nekin spikama...vise nista ne virujen dok osobno ne dobijen racun.
Jutros rijesio poreznu prijavu. Nije bilo govora o godisnjem osiguranju za vlasnike permanent ugovora. Plus mi stoji da nisam ni odjavljen a otiso na kapetaniju 29.12, matrikula ovjerena..

DoÅ¡lo je Å¡to se tiče pomoraca na JDN. Konkretno, meni iz Splita joÅ¡ nije i dugovanja su 0 kn (zadnji put plaćeno krajem 2013.) Å¡to se tiče porezne, ali žena kaže da će doći i za vrijeme provedeno na brodu i za vrijeme doma (jer nam je poslodavac iz EU odnosno hrvatske, pa smo ulaskom u EU dužni plaćati doprinose kroz cijelu godinu jer smo kao zaposleni cijelu godinu, Å¡to bi trebao podmiriti poslodavac, a ne mi sami). Kolegama iz Rijeke, Zadra i sl. je već doÅ¡lo pa nema razloga da ne dođe i drugima. Za ostale pomorce na drugim firmama nemam pojma.
Ma cekaj ko ce ti platit bilo sto umisto tebe??druga stvar ako je i tako ko sto govoris da smo u eu zasto se prijavljujes i odjavljujes i zasto si zaposlen tj nezaposlen i kad si doma jesi li prijavljen ka zaposlen ili ne zaposlen.

O cemu pricas
Sta se tice pomoraca u ugovoru pise da pomorac sam sebi placa obaveze iz maticne drzave u vecini slucajeva.
Nije problem placat.problem je dobit uslugu koju vec placas.
Triba bi bit poseban zakon za nas pomorce( i one koji rade na brodovima,plutajucim objektima itd) da nase uplate za mirovinsko ide kompletno u tvoj fond a nista u medugeneracijsku solidarnost. I kad si na brodu da cila uplata ide u mirovinsko a nista u zdravstveno.kad si doma nek ide kako ide i sad.cca pola pola

Send from my Super Kinez

Slažem se. Uglavnom, samo sam htio reći kakva je situacija sa ljudima koji su pod JDN ugovorom. Uplatnice stižu za cijelu godinu, a polovicu plaća JDN dok drugu polovicu plaća sam pomorac jer ga hrv država tako obavezuje. A ugovor potpisujemo sa hrv firmom maritimae regionis i ona nam se vodi kao poslodavac pa sam zbog toga mislio da je poslodavac dužan vrÅ¡iti tu isplatu. Zakon me ne zanima baÅ¡ previÅ¡e, ali u svakom slučaju ne čini mi se da ide na ruku pomorca :)

Istina, moraÅ¡ sam plaćati doprinose, tu sam pobrkao stvari :)ali kako nisam po struci pomorac onda ne poznajem baÅ¡ najbolje zakon za pomorce. Ispričavam se zbog krivih navoda, ali ovo sa permanent ugovorom stoji i baÅ¡ me zanima kako je sa drugim pomorcima koji imaju permanent ugovore. Ovo se odnosi samo za pomorce koji plove pod zastavom EU i imaju permanent ugovor, zar ne?

Last edited:
Ha, moguce da ta hr firmica uzme dio lovice u djep, a uplatnice se proslijede pomorcima.
Najopasnija ti je izjava da te ne zanima Zakon. S takvim izjavama omogucavamo da nas se guli uzduz i poprijeko...

Istina, ali državi treba neÅ¡to i dati. Ne možeÅ¡ očekivati da ti država ne uzima dio kolača, a složit čeÅ¡ se, većina plaća pomoraca je daleko iznad standarda hrvatske. Druga je stvar Å¡to od ovakve države nemamo ama baÅ¡ nikakve koristi. Ali ovo je već priča za neku drugu temu :)

Ima li ko da je dobija rjesenje iz porezne za mjesecni predujam. pise li da se placa svaki mjesec ili samo dok smo na brodu. i da li su se sta povecala/smanjila davanja za doprinose

nakon sto sam ovjerio navigaciju gospoda koja radi u Kapetaniji me je pitala da joj dam platne liste i ugovor .

je sam li joj obavezan dati ugovor i platne liste ili je dosta samo ispis primanja sa banke.

usput opet su mi trecu godinu falili kod izracuna dana u plovidbi.

sam se prijavljujem odjavljujem

U kojoj kapetaniji? Ne, to je tvoja privatna stvar, mozes joj dati ugovor, ali makni placu i to je to...
Kapetanija netreba znati koliko ti zaradujes, jedino porezna kod prijave poreza.

Split

ali ona hoce ugovor o radu di se vidi koji sam rank i kolika su mi primanja.

to je zena sta radi u onoj prostorije gdi se prijavljujes odjavljujes

Ok, ali ponavljam sluzbenica u kapetaniji netreba znati tvoju placu, ona nije porezna uprava i tocka!
Ugovor isprintaj di se vide svi tvoji podaci i pozicija na brodu, a primanja izrezi i to je to...ako bude srala reci joj daona tebi da svoj ugovor i njezinu placu, nevidim razliku...

Back