Porezna uprava

batman

New member
Pozdrav svim pomorcima,evo vako znam da ste vec pisali o nasem placanju mirovinskog,zdravstvenog,tija bi vas upitati tj.nekoga ko je dobro upucen u ovo placanje dali je nasa obaveza uz popunjen obrazac EPOM(di pisemo nase dane navigacije itd.) dostaviti i nasu platnu listu,jer govorim vam iz svog primjera poslali su (porezna) meni i bratu isto koji navigaje dakle da podnesemo EPOM i potvrdu o ugovoru ili platne liste,a navodno kako kazu svi placamo svoje doprinose po jadrolinijevom rejtingu?Zelim reci zasto bi im dostavia svoju platnu listu ako nas sve rankiraju isto tj.po necemu.nadam se da ste me makar malo svatili:o.Zamolia bi nekoga ko je dobro upucen u ovo da mi samo objasni ukratko dali se uopce isplati placati i ono kada smo doma i sto se tice podnosenja svoje platne liste poreznoj.FALA LIPA I LIP POZDRAV SVIM MOREPLOVCIMA I BRODOLOMCIMA:)

Pozdrav svim pomorcima,evo vako znam da ste vec pisali o nasem placanju mirovinskog,zdravstvenog,tija bi vas upitati tj.nekoga ko je dobro upucen u ovo placanje dali je nasa obaveza uz popunjen obrazac EPOM(di pisemo nase dane navigacije itd.) dostaviti i nasu platnu listu,jer govorim vam iz svog primjera poslali su (porezna) meni i bratu isto koji navigaje dakle da podnesemo EPOM i potvrdu o ugovoru ili platne liste,a navodno kako kazu svi placamo svoje doprinose po jadrolinijevom rejtingu?Zelim reci zasto bi im dostavia svoju platnu listu ako nas sve rankiraju isto tj.po necemu.nadam se da ste me makar malo svatili:o.Zamolia bi nekoga ko je dobro upucen u ovo da mi samo objasni ukratko dali se uopce isplati placati i ono kada smo doma i sto se tice podnosenja svoje platne liste poreznoj.FALA LIPA I LIP POZDRAV SVIM MOREPLOVCIMA I BRODOLOMCIMA:)

tebi moze firma dati ukupnu zaradu u toj godini u kojoj prijavljujes,a valjani tečaj je uvik bia i osta onaj zadnji u godini za koju prijavljujeÅ¡, tj. valjani tečaj od HNB-a za 31.12., i uvik srednji tečaj.
a Å¡to se tiče platnih listi,imaÅ¡ opciju dobit od firme ili iz banke službene uplate na tvoj račun od strane poslodavca.
tako ljudi rade,ako nemaju dana za porez onda dižu sve Å¡to mogu na brodu,a minimum uplaćuju na račun i tada imaju manju svotu na koju se oporezuje.
a ministarstvo je uzelo postotak za mirovinsko i zdravstveno na temelju stalnozaposlenih pomoraca u narodnoj plovidbi tj.jadroliniji...i bolje da je,jer bi u protivnom svi koji su na strancu plaćali ohoho veće iznose za iste jer bi izračun bio individualan i ovisia bi o zaradi.

Pozdrav!
Evo ja sam danas bio prijaviti porez na dohodak pa sam uz EPOM i DOH i onu potvrdu o danima dao jos i kopije od ugovora. Ne znaju ni oni sami sta bi uzeli. Na srecu imam ona 183 dana tako da i ne kompliciraju previse oko prijave i papira. Naravno ovisi di prijavljujes i tko je s druge strane stola:)

a ministarstvo je uzelo postotak za mirovinsko i zdravstveno na temelju stalnozaposlenih pomoraca u narodnoj plovidbi tj.jadroliniji...i bolje da je,jer bi u protivnom svi koji su na strancu plaćali ohoho veće iznose za iste jer bi izračun bio individualan i ovisia bi o zaradi.

Ovo je dosta realno napravljen zakon jer ti te novce drzava nije ni dala pa ih nema pravo ni uzet!
Svak se od nas na brodu sam snalazi po pitanju posla i iskljucivo svojom sposobnoscu/nesposobnoscu odgovara za svoju karijeru sta nije slucaj sa uhljebima pa razno raznim upravama ministarstvima agencijama za prodaju magle itd.

Jedno pitanje tehnicke prirode
Ako pomorac plovi za vrijeme roka kada treba predat papire poreznoj on moze to obaviti po iskrcaju 8 dana nakon iskrcaja, sto se desava ako se pomorac skida sa broda 27.02 na primjer ili 26.02. da li i tada vrijedi isto pravilo od 8 dana. Ima li tko pouzdanog odgovora
Hvala unaprijed

Jedno pitanje tehnicke prirode
Ako pomorac plovi za vrijeme roka kada treba predat papire poreznoj on moze to obaviti po iskrcaju 8 dana nakon iskrcaja, sto se desava ako se pomorac skida sa broda 27.02 na primjer ili 26.02. da li i tada vrijedi isto pravilo od 8 dana. Ima li tko pouzdanog odgovora
Hvala unaprijed

Isto vrijedi 7 dana nakon iskrcaja

dali je nasa obaveza uz popunjen obrazac EPOM(di pisemo nase dane navigacije itd.) dostaviti i nasu platnu listu,...

Ocigledno je iz pisanja kolega na forumu da uredi porezne uprave u raznim gradovima drugacije tumace sta je pomorcima potrebno priloziti uz godisnju poreznu prijavu.

U Kastelima uz EPOM, DOH i dane plovidbe, ne traze platne liste nego samo izjavu o ukupnoj godisnjoj zaradi. Ja zbrojim devizne uplate sa racuna i pretvorim u kune po srednjeem tecaju HNB-a na dan uplate i to upisem u izjavu koju prilozim u prijavi.
View attachment DOHODAK-IZJAVA blank.doc

Niti ovo nije potpuno ispravno jer se iz deviznih uplata na racun ne vidi cash advance i bond store troskovi koji su odbijeni na platnoj listi.

Cemu sluzi godisnja prijava osim da nam zakomplicira zivot?
Pa nakon uspjesne prijave sav zaradjen novac u prosloj godini postaje legalan i sve sta kupimo ili smo vec kupili (prsten ljubavnici, zlatni mercedes, stan na stradunu, cilo janje u mesara...) ako netko zeli istrazivat porijeklo te imovine mi onda mozemo :cool::kafa.

Last edited:
Evo ja sam sve predao ove godine, nazalost dane nisam imao pa cu platiti poreza 10ak tisuca kuna...
Nego gospoda koja je to zaprimila rekla je da do ove godine Zagreb nije trazio da im se dostavljaju cifre koje pomorci zaraduju a ove godine navodno traze da im se dostavi (ubaci u sistem) zarada svakog pomorca na godisnjoj osnovi. Sto znaci da je svaki od nas triba priloziti koliko eurica ili zelembaca je zaradio u prosloj godini (platne liste).
Sto ce to njima, vrijeme ce pokazati. Nadam se da se barba Slavko nece okomiti i na nas.
:udriglavom

Sto ce to njima, vrijeme ce pokazati. Nadam se da se barba Slavko nece okomiti i na nas.
:udriglavom

Nego sto ce.. Kupe nam platne liste da vide koliki postotak fixnog poreza ce nam "puknut" na godisnje prihode. Nevezano na dane plovidbe..

Moju platnu listu nisu nikad dobili. A niti ikakvu izjavu.
Samo ime i prezime i potvrda sa kapetanije o danima na brodu i to je to.
I tako vec 5 godina bez ikakvih problema.

Evo doznajen da pomorci koji imaju permanent ugovore (12 miseci godisnje) ce da placaju svaki misec zdravstveno I mirovinsko a ne samo kad su na brodu.
Prestrasno
Ovo je po novom zakonu koji stupa na snagu danas.ako san dobro svatia

Permanent

Permanent

Evo doznajen da pomorci koji imaju permanent ugovore (12 miseci godisnje) ce da placaju svaki misec zdravstveno I mirovinsko a ne samo kad su na brodu.
Prestrasno
Ovo je po novom zakonu koji stupa na snagu danas.ako san dobro svatia

Nisi dobro shvatija!

Back