Porezna uprava

I sta kad zovem u MMPI? Sigurno mi nista nece rec za odluku koja jos nije sluzbena...

Btw. Ovakva je situacija u nekim europskim zemljama...

https://www.nautilusint.org/Campaigns/pages/SED in Other Countries.aspx

Sve to stoji sto kazes, znam i ja kako je u ostalim zemljama, vijest je nesluzbena, a to sat ti ti trabunjaju iz trening centara to nemoj uzimat zdravo za gotovo, ja sam cuo od dosta kolega, da ce ostati 183 dana i da se tu nista nece mijenjati, tako dok ne postane sluzbeno sad je ovako. Navedi bar koji je to trening centar koji te uvjerava u to.....:hihi

Sve to stoji sto kazes, znam i ja kako je u ostalim zemljama, vijest je nesluzbena, a to sat ti ti trabunjaju iz trening centara to nemoj uzimat zdravo za gotovo, ja sam cuo od dosta kolega, da ce ostati 183 dana i da se tu nista nece mijenjati, tako dok ne postane sluzbeno sad je ovako. Navedi bar koji je to trening centar koji te uvjerava u to.....:hihi

Ma necu navodit centar, nije ni vazno, ne uziman zdravo za gotovo, ja san uvjeren da od toga nema nista, cisto me zanimalo ima li jos ko takvih informacija...

Ma necu navodit centar, nije ni vazno, ne uziman zdravo za gotovo, ja san uvjeren da od toga nema nista, cisto me zanimalo ima li jos ko takvih informacija...

Sve uredu. Čekat cemo sluzbenu potvrdu mada mislim da ce ostat sadasnje stanje.:uzdravlje

Evo jedno pitanje za kolegu u vezi placanja poreza.
Znaci momak se ukrcao pocetkom osmoga mjeseca 2014g,
Nema navigacije nista ovu godinu a iz prosle nema dana za prebaciti.
Znaci do kraja godine ce imati 4mj i 20 dana na brodu.

Placa je 3400 eura + placeni doprinosi od kompanije.

Ja sam probao nesto sam racunati i ispada da ce zaraditi nesto preko 140 000kn i kad se odbiju svi odbitci ostaje 58 000kn za porez i po tome ispada da mora platiti 14 000kn poreza.

Ako je netko upucen neka da kakav savjet ili izracun.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Evo jedno pitanje za kolegu u vezi placanja poreza.
Znaci momak se ukrcao pocetkom osmoga mjeseca 2014g,
Nema navigacije nista ovu godinu a iz prosle nema dana za prebaciti.
Znaci do kraja godine ce imati 4mj i 20 dana na brodu.

Placa je 3400 eura + placeni doprinosi od kompanije.

Ja sam probao nesto sam racunati i ispada da ce zaraditi nesto preko 140 000kn i kad se odbiju svi odbitci ostaje 58 000kn za porez i po tome ispada da mora platiti 14 000kn poreza.

Ako je netko upucen neka da kakav savjet ili izracun.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

A nema tu sta racunica je cista koliko ja kuzim zakon. Dakle ako nemas 183 dana u jednoj kalendarskoj godini (a on ocito nema) duzan je platiti porez na svoja primanja s tim da mu se od prihoda koji je zaradio oduzme 26000kuna koji su neoporezivi.

Ako neko misli drugacije neka rece.
To nam se nas SPH izboria da nam bude bolje :)

Ja sam odbio 400kn po danu na brodu - 56 000kn
2100kn po mjesecu - 9000kn

I to je 65 000kn odbitka

Zarada je cca 145 000kn

Znaci ostaje 80 000kn na koje se placa porez.

Odbija li se jos tih 26 000kn I koja je stopa poreza u postotku?

Sent from my SM-T310 using Tapatalk

Sta je tih 2100 mjesecno? To je kao minimalni neoporezivi dio? Mislim da se to ne obracunava tako vec i tih 26000kn odbijes od ukupne zarade jer je to godisnja svot-. Znaci 14500 - 56000 - 26000 i jos ako ima koju olaksicu odnosno odbitak (uzdrzavani clanovi obitelji itd.). Porezne stope se racunaju po razredima pa ima jednu stopu do odredjenog iznosa, razliku moras racunati po vecoj stopi, a onda zadnju stopu racunas na razliku od toga sta ostane. Nisam najbolje objasnio ali. A stranici porezne mislim da se moze lijepo procitati.

Ja sam imao 179 dana za 2013, placa malo manja od tvojeg kolege i doslo mi je 2800kn poreza za platiti. Meni je dodatni odbitak i uplate za mirovinsko i zdravstveno za tu godinu ...

Sent from my iPad using Tapatalk

Sta je tih 2100 mjesecno? To je kao minimalni neoporezivi dio? Mislim da se to ne obracunava tako vec i tih 26000kn odbijes od ukupne zarade jer je to godisnja svot-. Znaci 14500 - 56000 - 26000 i jos ako ima koju olaksicu odnosno odbitak (uzdrzavani clanovi obitelji itd.). Porezne stope se racunaju po razredima pa ima jednu stopu do odredjenog iznosa, razliku moras racunati po vecoj stopi, a onda zadnju stopu racunas na razliku od toga sta ostane. Nisam najbolje objasnio ali. A stranici porezne mislim da se moze lijepo procitati.

Ja sam imao 179 dana za 2013, placa malo manja od tvojeg kolege i doslo mi je 2800kn poreza za platiti. Meni je dodatni odbitak i uplate za mirovinsko i zdravstveno za tu godinu ...
Sent from my iPad using Tapatalk

2800kn si platio poreza a 179 dana bio na brodu?
Da nije 28 000kn jer 2800 kn moze biti ako ti je placa 2000e ili manja.

Ja sam citao da ide postotak na cistu odbijenu cifru sto je u ovom slucaju 63 000kn kad se sve odbije a na iznos od 50 do mislim 75 000kn ide 25%

Tako da bi za ovaj slucaj ispalo 2000 eura za platit
Po cemu racunaju placu po platnim listama ili oni imaju neke tablice?

Nemam sad papir kod sebe. Imao sam 179 dana, uz pomorski dodatak i min. neoporezivi dio imao sam i 17000 kn odbitka za doprinose. Uglavnom, to su mi racunali na poreznoj ispred mene i ispisali mi na 2790kn jer mi neoporezivi iznos ispao dosta malen, ali je porez bio 12% (ako je to onaj srednji, zaboravih vec)...

To ti je tako kod amo rec malih placa.recimo znan da timunjer sa 2500 dolara misecno ns Uljanika uopce ne triba placat porez jer mu dan nije 400 kuna.
Tako da ako netko ima 3,4 iljade dolara kad sve olaksice zbroji moze platit poreza 2,3 iljade kuna.
Druga stvar je placa seniora
Ako cif ima recimo 12 iljada usd ako ima 179 dana rebnit ce ga posteno.ali s druge strane zaradia je 4 puta vise.
To ti je oces zaradit 300 iljada kuna i platit porez 50 ili ostat doma i ne zaradit nista ako znas da neces moc skupit 183 dana.
Mene muci drugi problem
Ne mogu nikako ispod cca 240 dana.

Da. To je tocno. Ja plovim na gregima (i sa gregima) i velika placa je nesto nesto me tu sigurno nece muciti. S obzirom na moju malu placu tako je i ispalo. Da sam imao uobicajen prosjek trzista za sekonda odnosno da sam senior, cfre bi bile kudikamo vece. Znam za slucajeve cifa sa preko 100k poreza za platiti nazalost. Uobicajena smo kasica, kao i uvijek.

Moze kolega o kojem se spominje u temi pitati da porezni dug plati u ratama. Znam da su neki tako rijesili na 2/3 rate, ako to sto "pomogne" ..

Evo da se nadovezem. Prija je nedavno bila na poreznoj (radi bas ove situacije) da se pokusa dogovorit. Pola duga se triba platiti odma a ostalo moze na rate.

Ja sam imao u 2013 god 154 dana,zarada cca 18000€,placeno mirov/zdravstveni,dvoje na poreznoj kartici
Dosao porez 3700kn

Bia san slobodan pa san izracuna ti misecnu placu ka da primas svaki misec.kad platis porez i mirovinsko/ zdravstveno
Cca 10 iljada kuna
Pa ti zivi sa tin.znaci sve sta zaradis potrosis.nema stednje.
I onda banditosi deru.....nece todorica....

Bia san slobodan pa san izracuna ti misecnu placu ka da primas svaki misec.kad platis porez i mirovinsko/ zdravstveno
Cca 10 iljada kuna
Pa ti zivi sa tin.znaci sve sta zaradis potrosis.nema stednje.
I onda banditosi deru.....nece todorica....

To je bilo na staroj firmi i nije bilo permanent tako da ti racunica ne stima ;)

ekipa, dali je itko bio u situaciji da je u preplati poreza???
bio sam vec par puta kroz godinu dana u njih i svaki put su mi rekli da sam u preplati, neki dan mi je rekla zena da se radi o nekih 6 tisuca kn...Meni firma placa poreze i doprinose, ali nije mi jasno kako sam u preplati i zasto, te sto mi je pametno uciniti s tim novcem, govore mi da mogu traziti povrat i da ce mi isplatiti u roku tjedan dana, a nisam siguran da nebi nesto kasnije doslo obracunati pa da nebi usfalilo...
ne znam moze li mi taj novac na poreznoj nestati nekako na kraju godine ili sta ja znam, pa bi to ja radije digao ako je stvarno moguce da sam u preplati i da mi firma/agencija uplacuje vise nego je potrebno :S inace, tek sam prije nekih mjesec dana zavrsio prvi ugovor za trecega....

Ostavi ga tamo ako ti nije o glavu. Kad budes triba platit za ukrcaj sam ako prominis firmu onda ces samo priskocit uplatnice i doc na nulu. Novci nece nestat, ionako su samo u kompjuteru, virtualna valuta ka i drzava

Bia danas u poreznoj
Uglavnom oni koji imaju permanent ugovor placaju zdravstveno i mirovinsko 12 miseci u godini.
Znaci placaju i kad su doma.Jasno ide i staz 12 miseci.
jedino mi je rekla da se ne placamo beneficiran mada to nisan najbolje svatia.beneficirani ionako ne placamo ako ja to dobro svacan.
Ali steka izmedu porezne i kapetanije.jos mi nije proknjizen zadnji brod od skoro 4 miseca u 2014oj godini a i jos neke stvari
Uglavnom nisan po poreznoj u nikakvom minusu:D:D:D:D

.., pa bi to ja radije digao ako je stvarno moguce da sam u preplati...

Crni provjeri to dobro.., ako si u plusu onda možeÅ¡ dignuti.., ali druže crni ne ide to tako lako kao na bankomatu. Treba pisati molbu i čekati dok nadležni ureduju i to može trajati godinama itd. Ja sam bio u plusu lani oko 6 tisuća pa sam prebio taj viÅ¡ak s narednim uplatama. JoÅ¡ neÅ¡to.., zbunjujeÅ¡ me.., porez i plaćanja mirovinskog i zdravstvenog su različite stvari. Ne znam koja to firma plaća porez pomorcima.., joÅ¡ nisam čuo za tako neÅ¡to?!

Back