LNG brodovi

antezd slažem se sa tebon u ovom postu.U Zd-u sam polagao klasu i mogu sve najbolje reći o ispitivačima,i imaju dosta dobro znanje,a ovi iz Splita su posebna priča

Neznam dali ima koji pravilnik koji uvijetuje da brevete tipa gas,oil,chem. advance treba drzati predavac sa prethodnim iskustvom na toj vrsti brodova.... ja sam silom prilika zbog moguceg brzog ukrcaja mora polagati gas advance u SSM-a i jako sam razocaran. Nisam ni mislija da cu nakon tog predavanja skupiti znanje da mogu odma za kapa ali sramota je kad nemozes pitati neke stvari koje te zanimaju tj. mozes pitati ali odgovor neces dobiti jer predavac nikad nije bija na LNG-u.
Najgore je to da oni u SSM-a koliko sam skuzija imaju kapa koji je bija na LNG-u i taj drzi simulatore na kojima smo bili svega pola sata u 6 dana koliko traju predavanja,sve ostalo su bile price o svemu samo ne o LNG-u.
Bilo bi dobro da i ostali koji su polagali na drugim ucilistima podjele svoja iskustva pa da oni koji moraju polagati ne bace novac u vitar ka sta sam i ja napravija.

Last edited:
Ajde daj ..najbitnije je dobit papir i gotovo. Zato je svrha toga...nama brevet, njima zarada. I to je to. Å to bi rekao da si advance morao polagat prije 15 godina kad se to moglo jednom ili dvaput godiÅ¡nje na nekom od fakulteta i by by. Ako te onda nema čekaj drugu godinu( o cijeni da ne govorim). U Rijeci su na faxu advansi bili 10 radnih dana, a za kemiju i plin se skupljalo po nekoliko mjeseci. Nek to oni sve drže i predaju i da možeÅ¡ u bilo kom momentu do tečaja i papira. A dalje zna se...koliko koga volja i želja.

Ajde daj ..najbitnije je dobit papir i gotovo. Zato je svrha toga...nama brevet, njima zarada. I to je to. Å to bi rekao da si advance morao polagat prije 15 godina kad se to moglo jednom ili dvaput godiÅ¡nje na nekom od fakulteta i by by. Ako te onda nema čekaj drugu godinu( o cijeni da ne govorim). U Rijeci su na faxu advansi bili 10 radnih dana, a za kemiju i plin se skupljalo po nekoliko mjeseci. Nek to oni sve drže i predaju i da možeÅ¡ u bilo kom momentu do tečaja i papira. A dalje zna se...koliko koga volja i želja.

Kolega ti imas svoje misljenje a ja svoje.... Ne prihvacam to kako mi se obracas sa "ajde daj..." koda sam ti ja neki mulac a ti najpametniji na svitu!
Nisam jedan od onih koji je sidija u prvim klupama i uliziva se profesorima kroz citavo skolovanje i lipo sam napisa da nisam ocekiva cuda o tog tecaja niti da cu biti "LNG expert" nakon toga ali s obzirom da sam provea 6 dana u Splitu na svoj trosak onda sam i opravdano ocekiva da cu i nesto korisno nauciti.
A to sto si napisa kako je bilo prije 15 godina me apsolutno nezanima jer spominjes nepotrebne stvari. O tome bi mogli pricati godinu dana,kako je bilo ono kako je bilo ovo.... Kakvi su prije bili ugovori,place,uvjeti na brodu?! Koliko je prije 15 godina bilo hrvata na LNG-u?! Mozemo tako do sutra....
Svrha mog posta je bila pomoci onima koji ce ubuduce to polagati da izaberu najbolje i najkvalitetnije vec kad moraju platiti i obavezno biti na predavanjima!

Prijo zna si di ides, dobro u ssm-a bez gaca nisi osta..

Edit:

Sto se tice predavaca Kapo Separovic u Diversa meni osobno najbolji...

Last edited:
Ja sam u Zadru na adv chem tecaju 7 dana slusa da postoje oil cem tankeri I, II,III tipa, a kad smo predavaca pitali da nam kaze
nešto o cargo operacijama on je nato mrtav hladan odgovorio da cemo ionako to na brodu nauciti,pa da nema svrhe da se on u to upušta. Simulator 0 bodova.:D

Poanta je da nemaÅ¡ Å¡to očekivat i tražit...plati i moli boga da čim kraće traje, da se ispit čim prije održi i da je papir tu. Sve ostalo Å¡to neki piÅ¡u su bezvezarije, bez portebe da se pravimo "pametni". I tako 99% misli. Plati,daj, uzmi i to je to. Ponavljam kako je da je, ali je stoput boljr nego kad si prije 15 godina po 6 mjeseci čekao da se skupi i održi advance kemija ili plin.

Pozdrav,
jel netko od vas odradio 6 miseci ko mazač na LNG ili LPG da dobije posle gas advance,pa da ide za terca? zanima me koliko su realne Å¡anse za tako upast ko 3. fala

Sumnjan više ijedna firme sa LNGim k uzima našu posadu osim možda pronava još šta.3 miseca su dovoljna ja san bia 3. na lpg kemiji i osnovu toga ga dobija tj odsluša i položia.

Postovanje gospodo, zanjimalo bi me dali iko zna nesto o ruskim kompanijama i kakvi su uslovi rada itd. Pitam jer bih mozda mogao da se ukrcam na Ruski LNG, ali dosada nisam srecao nase ljude koji plove za Ruske kompanije pa me intresuje dali neko zna nesto o ovome, svaka informacija puno znaci hvala

Postovanje gospodo, zanjimalo bi me dali iko zna nesto o ruskim kompanijama i kakvi su uslovi rada itd. Pitam jer bih mozda mogao da se ukrcam na Ruski LNG, ali dosada nisam srecao nase ljude koji plove za Ruske kompanije pa me intresuje dali neko zna nesto o ovome, svaka informacija puno znaci hvala

Ja sam na Dyni i ovdje ima dosta rusa, a neki su doÅ¡li sa Sovcomflota. Ono Å¡to govore je jako slično Å¡to je svojedobno bilo na Pronavu. Plaća za top 5 je izvrsna a za niže činove loÅ¡ija. Avancanje ie prema vezama i prijateljstvima. To je ruska državna firma pa eto uhljebe je lako naći, kako sam ja shvatio. Ovdje na Dyni je dosta brodova pod Gazprom charterom koji zahtijeva da i ruski časnici budu na brodu tako da dosta mladih rusa radije dolazi ovamo radi plaće i bržeg avancavanja.

Ja sam na Dyni i ovdje ima dosta rusa, a neki su doÅ¡li sa Sovcomflota. Ono Å¡to govore je jako slično Å¡to je svojedobno bilo na Pronavu. Plaća za top 5 je izvrsna a za niže činove loÅ¡ija. Avancanje ie prema vezama i prijateljstvima. To je ruska državna firma pa eto uhljebe je lako naći, kako sam ja shvatio. Ovdje na Dyni je dosta brodova pod Gazprom charterom koji zahtijeva da i ruski časnici budu na brodu tako da dosta mladih rusa radije dolazi ovamo radi plaće i bržeg avancavanja.

Nikako da uvatimo nekog sa dynagasa da napise par rici kako je tamo pa bi te zamolija da ti to napravis.

Sto se tiče Dyne tu su uglavnom tri nacije: Hrvati, Rusi i Indijci i ima neÅ¡to oficira Filipinaca. Plaća je ok i to je samo cash and carry bez ikakvih benificija ili nadoplata za socijalno ili Å¡to već. Ugovor je 3-3. Sad Å¡to se tiče smjene problem je Å¡to uglavnom treba vaditi razno razne vize za Argentinu i Australiju pa sad ovi sa Istoka za Europu pa se dogodi da se sve to oduži pa smjena nedođe. Brodovi Å¡to idu sa Sahalina su u najboljoj poziciji Å¡to se tiče smjene jer su svako malo u portu osim ako nema maintenanca na terminalu. Å to se tiče avancavanja biti če tu mjesta jer se gradi 5 novih brodova za Yamal projekt i to sve treba popuniti. Za avancanje je relativno brzo za onoga tko iskaže sposobnost i znanje i vjernost kompaniji tj da ideÅ¡ kad ti najmanje odgovara da zaradiÅ¡ promotion. Najveća je potražnja za gasistima. Firma se kroz sljedećih nekoliko godina orijentira na taj arktički prijevoz plina pa ako vam smetaju niske temperature, snjeg i led nečete se baÅ¡ uveseliti. Inače nabavite nakurnjake, Å¡ubare, tople mudante i Å¡to već ;)
Å to se tiče interneta može biti dosta bolje. Social life onako, može biti isto dosta bolje. Ima papira i work permita i risk assessmenta ali nažalost to uglavnom pada na leđa CO i 1AE :(. Ali uglavnom manje i lakÅ¡e nego na onim major firmama. Brodovi su sve novi DFDE i tri starija na paru, sve ukupno 10 brodova plus 5 na navozu.

Znaci uglavnom Dyna siri svoju flotu.
Bili možda moga rec koju rič u vezi električara.
Dali je ETO/automation sam ili ima dodatnog električara, i naravno kakvi su uvjeti
Hvala na korisnim informacijama:D

Dobijes jednog ET pa jednog Sparky Elect i na kraju ti si tu....
Ma koliko tebi ljudi za treba cinit postal na toj vrsti brodova?

Po flote pima malog filipa za struju a prvi stroja I capo imaju hv kurs...

Znaci uglavnom Dyna siri svoju flotu.
Bili možda moga rec koju rič u vezi električara.
Dali je ETO/automation sam ili ima dodatnog električara, i naravno kakvi su uvjeti
Hvala na korisnim informacijama:D

Ako mislis na LNG bunker barzu pozicioniranu u Zeebrugge, dobivao sam upit ponudu za Skype intervju od Ahlers-a za C/O poziciju:

"We are currently recruiting for a LNG bunker vessel that will be stationed in Zeebrugge as from end of this year.
Our client now opened up the position of CO for this vessel for non-Dutch speaking crew as well, which brings us back you as a potential candidate.
Can you please let us know whether you would be interested in this project?
If so, then please be so kind as to fill in our standard application form in annex, which we use for our Database and to forward to our clients.
This particular client is very precise on complete overview of seaservice, detailed certification feedback and very much interested in additional experience (dockings, newbuilding experience, superintendencies, etc) so keep that in mind with filling in the form.
If you would be available for a Skype interview somewhere next week, please do let us know as well"

Koliko mi je poznato TOD je 6-8 tjedana on/off i belgijska zastava znaci njihovi doprinosi placeni itd. Place ne znam, nisam odrzao intervju jer sam prije tog avancao.

Last edited:
Ako mislis na LNG bunker barzu pozicioniranu u Zeebrugge, dobivao sam upit ponudu za Skype intervju od Ahlers-a za C/O poziciju:

"We are currently recruiting for a LNG bunker vessel that will be stationed in Zeebrugge as from end of this year.
Our client now opened up the position of CO for this vessel for non-Dutch speaking crew as well, which brings us back you as a potential candidate.
Can you please let us know whether you would be interested in this project?
If so, then please be so kind as to fill in our standard application form in annex, which we use for our Database and to forward to our clients.
This particular client is very precise on complete overview of seaservice, detailed certification feedback and very much interested in additional experience (dockings, newbuilding experience, superintendencies, etc) so keep that in mind with filling in the form.
If you would be available for a Skype interview somewhere next week, please do let us know as well"

Koliko mi je poznato TOD je 6-8 tjedana on/off i belgijska zastava znaci njihovi doprinosi placeni itd. Place ne znam, nisam odrzao intervju jer sam prije tog avancao.

Je to je ta barza. Mene su isto zvali pa na kraju nisam posa. Cisto me zanima dali ima neko od nasih tamo.

Back