Brodski elektricari

Dragi moji, nije bitno ko koga pozdravlja I zahvaljuje bitno je (barem meni) da si pomazemo informacijama I pokojim savjetom.

Daniele, ovo sto je signor Gavro napisao je " sveto pismo" I tu se nema sto dodati.

Ja ti mogu samo reci da kod mene na firmi struja pregledava; limit switcheve, ulje te kocnicu. Ostalo svake 2 godine dodje vanjski servis.

Inace, ja sam doma za 10-tak dana I imam ti nesto materijala o reeferima pa ako ti treba slobodno se javi. Nazalost sa broda ti ne mogu nista slati.

Mirno more svima

Uuu ima se toga za pregledavati na liftovima. Ja kad radim monthly maintenance gledam:
-stanje wire rope-a na liftu i counterweightu
-funkcije svih limit switcheva na landing doors i final limit
-stanje emergency opening device na svakom decku i po potrebi malo naspricat wd-om (pogotovo liftovi za galleye)
-wire-rope i pulley za landing doors
-provjerit i nadolit ulje u guide rail lubricatore
-funkcije em. stopova
-car door opening device (funkcija,remen,opruge...)

U lift machinery:
-opcenito vizalni pregled
-malo poslusati dali se cuju lezajevi itd
-tu i tamo otvorim i ocistim tacho
-bacim oko u control cabinet i provjerim stanje baterija

Poslano sa mog HTC One mini 2 koristeći Tapatalk

-provjerit i nadolit ulje u guide rail lubricatore

Kire.., ovo sam zaboravija spomeniti.

Vidim da si iskustvenjak. JaÅ¡ta.., triba nadoliti malo ulja tu i tamo.., da to vozi bre.., gore dolje bre.., da makinjisti ne moraju lomiti vratove kad noću zasvira neki alarm itd. A Å¡ta se tiče za'valjivanja, nije obavezno, ali..,

Tija sam samo okuražiti kolegu da se nema čega straÅ¡iti.., i tako!

:uzdravlje

Bome si se raskalasija Gavro.Ja sam zna da ako tebe ne spomenem da ces neki vrag napisati i pogodija sam hehe ;) Fala ti covik na trudu i vrimenu i svima koji su mi dali korisne informacije da ne nabrajam .. :P U svakom slucaju idem odraditi malo ,bilo mi je i vrime .:D:D:D:uzdravlje:uzdravlje:uzdravlje

U svakom slucaju idem odraditi malo...

Aj drž'se.., nemaÅ¡ se Å¡ta bojati lifta, ako je u pitanju obični trgovački brod.., nije to niÅ¡ta komplicirano!

Samo pazi ono što sam ti spomenija, jer zbilja ginuli su ljudi na tim liftovima.

Obično su bili uzrok vlastita neopreznost i by-pass na safety interlock-u.

:uzdravlje .

I nije neka frka ako i stane lift,neka bagra hoda :D dok na putnickom odmah frka i preša jer gosti nemaju 6 liftova u lobby-u nego 5...

Poslano sa mog HTC One mini 2 koristeći Tapatalk

Evo, nemoÅ¡ ih isćerati iz miÅ¡je rupe.., valjda ne zalaze u ovaj thread ;)

Ne, pa vidis da i u clanku od neki dan od onoga agenta, zaboravio sam kako se zove, asistenti struje se ni ne spominju, niti sve nebuloze vezane za ETO brevet i nepriznavanje vise skole ako je prije 2000g... tragedija... a takve stvari i smisljaju takvi ljudi sa cuprije, kako ih moj mudri prijatelj zove KISIKOVCI... samo troze O2 a nista ne proizvode... E moji Kisikovci, doci ce vama Gavro glave kad zavrsi sa svojim intenzivnim podsticajnim skolovanjem tj dodatnom djaba naobrazbomn nadolazece generacije banderasa, necete smjet ni pjeske jer ce biti skuro, a kamoli liftom... pa ce vam manje pizdarije padat na taj vas, nazovi ga, luster

Lift za laike izgleda simple ustvari jebena naprava .
Gavro i ekipa su rekli sve gore .
Ja bih samo dodao , kad radis na liftu neka ti asistira netko koji ima malo u glavi i koji ce biti skoncetriran na posao .
Ne donosi odluke ako nisi siguran u to sto radis , a pogotovo ne slusaj i ne radi nesto sto ti je netko savjetovao logikom " sto je ova plava zica " .. " probaj ovo , probaj ono " . I ne padaj pod pressing posade " kad ce to biti gotovo" , " to je onaj Ukrajinac sredio za pola sata " itd,itd .
Na kraju krajeva nitko nije genijalac , jednostavno stavi "out of order" i napravi RTA ( request technical assistance ) i to je to . Nijedan normalan covijek ti to nece zamjeriti . Lift je osjetljiva stvar , ko sto vidimo na zalost desavaju se pogibije !!!
A sto se tice tehnicke strane , redovan mjesecni maintenance gore naveden + jebiga kvarovi .
Par situacija iz mog iskustva ,..obrati odmah paznju u kakvom je stanju onaj glavni kabel kabina-panel , oni sa vremenom (cca 5 godina ) usrijed topline pocinju odlaziti , pucaju zice gubi se veza , pa kolege pocnju iskoristavati spare zice , ako su vec pri kraju sa tim spare pripremi narudzbu novoga , jer isporuka traje po par mjeseci .
Upotpuni rezervne dijelove , ono osnovno , mikroprocesor , brake karticu , par specificnih kontaktora , limit switcheva itd,itd .
Kad se vozis na platform , vozi se prema dole , jer kad ides prema gore masu ljudi gleda dole pa zakaci glavom u nesto na putu prema gore, ili limit switch , ili kuciste lampe .
Pazi di stajes , sve je lako lomljivo , pogotovo ti limit switchevi .
Dobro prostudiraj "fault message " , imao sam slucaj di mi je davalo " izduzenje sajli" a problem je bio u encoderu , jednostavno bi ponekad davao lazni broj okretaja u onom slow downu prije zaustavljanja . Dok je moj gospon upravitelj vec imao suludu ideju " da ce objesiti lift na paranke , pa cemo mi mijenjati sajle "!?!?!?!?!?!
Kljuc od prostorije masinerije lifta drzi kod sebe , ne moj da ti nestane specijalni alat , za manualni release kocnice i lifta, jer je to nekom trebalo na pet minuta za nesto , ili da neko prebaci u service mode na panelu . I kljuc od vratiju drzi uvijek do sebe , najbolje u svojoj kabini .
Itd,itd.
Reeferi , gore sve receno . Neke kompanije si tu i opet ostavljen samom sebi , eventualna pomoc Upravitelja kao ga je volja i ako zna .
Rezervni dijelovi po kitovima , Carrier zasebno , Thermoking zasebno , Daikin zasebno...isto tako kompanije CSAV , MSC , CMA CGM...itd .
Mjesecni update i narudzbe eventulano potrebnog ili izmijenjenog uslijed kvarova . PAZI ima jedna mala kartica plus adapter , software configuration za Carriere , zna se isto zagubiti na brodu :) , nju isto drzi na svom tajnom mijestu - kabina .
Popravci , pisanje malfunction reporta , iiii ako drugi clanovi posade obilaze reefere obici i ti koji put cisto za sebe .
Pazi di stajes i di se penjes na palubi . Osiguraj se kad radis pogotovo ako su losi vremenski uvjeti , mnogo ih je proskliznulo , pao , propalo itd,itd .
Jesi vec bio na 6600 volti ?
Eto Daniele , sve najbolje , pa ti pitaj , forum ti je tu i "brodski elektricari" .
Pozdrav svim ostalim kolegama .

Last edited:
Lift za laike izgleda simple ustvari jebena naprava .
Gavro i ekipa su rekli sve gore .
Ja bih samo dodao , kad radis na liftu neka ti asistira netko koji ima malo u glavi i koji ce biti skoncetriran na posao .
Ne donosi odluke ako nisi siguran u to sto radis , a pogotovo ne slusaj i ne radi nesto sto ti je netko savjetovao logikom " sto je ova plava zica " .. " probaj ovo , probaj ono " . I ne padaj pod pressing posade " kad ce to biti gotovo" , " to je onaj Ukrajinac sredio za pola sata " itd,itd .
Na kraju krajeva nitko nije genijalac , jednostavno stavi "out of order" i napravi RTA ( request technical assistance ) i to je to . Nijedan normalan covijek ti to nece zamjeriti . Lift je osjetljiva stvar , ko sto vidimo na zalost desavaju se pogibije !!!
A sto se tice tehnicke strane , redovan mjesecni maintenance gore naveden + jebiga kvarovi .
Par situacija iz mog iskustva ,..obrati odmah paznju u kakvom je stanju onaj glavni kabel kabina-panel , oni sa vremenom (cca 5 godina ) usrijed topline pocinju odlaziti , pucaju zice gubi se veza , pa kolege pocnju iskoristavati spare zice , ako su vec pri kraju sa tim spare pripremi narudzbu novoga , jer isporuka traje po par mjeseci .
Upotpuni rezervne dijelove , ono osnovno , mikroprocesor , brake karticu , par specificnih kontaktora , limit switcheva itd,itd .
Kad se vozis na platform , vozi se prema dole , jer kad ides prema gore masu ljudi gleda dole pa zakaci glavom u nesto na putu prema gore, ili limit switch , ili kuciste lampe .
Pazi di stajes , sve je lako lomljivo , pogotovo ti limit switchevi .
Dobro prostudiraj "fault message " , imao sam slucaj di mi je davalo " izduzenje sajli" a problem je bio u encoderu , jednostavno bi ponekad davao lazni broj okretaja u onom slow downu prije zaustavljanja . Dok je moj gospon upravitelj vec imao suludu ideju " da ce objesiti lift na paranke , pa cemo mi mijenjati sajle "!?!?!?!?!?!
Kljuc od prostorije masinerije lifta drzi kod sebe , ne moj da ti nestane specijalni alat , za manualni release kocnice i lifta, jer je to nekom trebalo na pet minuta za nesto , ili da neko prebaci u service mode na panelu . I kljuc od vratiju drzi uvijek do sebe , najbolje u svojoj kabini .
Itd,itd.
Reeferi , gore sve receno . Neke kompanije si tu i opet ostavljen samom sebi , eventualna pomoc Upravitelja kao ga je volja i ako zna .
Rezervni dijelovi po kitovima , Carrier zasebno , Thermoking zasebno , Daikin zasebno...isto tako kompanije CSAV , MSC , CMA CGM...itd .
Mjesecni update i narudzbe eventulano potrebnog ili izmijenjenog uslijed kvarova . PAZI ima jedna mala kartica plus adapter , software configuration za Carriere , zna se isto zagubiti na brodu :) , nju isto drzi na svom tajnom mijestu - kabina .
Popravci , pisanje malfunction reporta , iiii ako drugi clanovi posade obilaze reefere obici i ti koji put cisto za sebe .
Pazi di stajes i di se penjes na palubi . Osiguraj se kad radis pogotovo ako su losi vremenski uvjeti , mnogo ih je proskliznulo , pao , propalo itd,itd .
Jesi vec bio na 6600 volti ?
Eto Daniele , sve najbolje , pa ti pitaj , forum ti je tu i "brodski elektricari" .
Pozdrav svim ostalim kolegama .

Choke fala ti na diskripsinu sve sam uredno koprira od tebe i kolega koji su podjelili informacije sto se lifta tice. Nisam jos nikad radija na 6.6KV , sad nisam siguran jel ti na ovom brodu .Nije velik cca 200 metara i max 2500 kontenjera prima .Ma bit ce kako bog da,, ne bojim se i spreman sam odraditi i dati max od sebe .
Prica sam s kolegama na ETO tecaju sta rade na CMA CMG u vezi HV. Oni kazu da ne diraju i nemanju nikakav pristup i dopustenje od firme za HV.

Dobro je , bitno je da si jak u glavi .
Super da ides na 2500 TEU za pocetak !!!
A sto rec nego Sretno i Mirno more !

P.S. Vidim da duzis norvesku optiku , pa jednog pirata za suvenir , ako ti bude usput ;)

Last edited:
jedino za nadodat na liftove od mene je da obratis paznju na counter weight popularno zvan giljotina... jer on se isto krece dok se ti vozikas gori doli sa lifton i za sekund se zaboravis dok gledas nesto na šini sa strane!!!

Kongsberg module, rmp 400 io

Kongsberg module, rmp 400 io

pitanje za one koji imaju iskustva s KONGSBERG MODULE, RMP 400 IO, nita drugo nego RIO kartela slicno kao kod plc
praxis ima nesto slicno

stalno mi izgara napajanje ,Konsberg je nesto bia pospjesia napajanje ali jos uvijek mije to problem
prvo samo gubili 24volta na RMP modulu a sad nakon modifikacije s strane Konsberga kartela radi ali jednostavno izgubi komunikaciju
mislim da je u pitanju step down transformer koji spusta napon na nekih 5volti da sad on ide kvragu
prije je bilo vidljivo sta je sprzeno sad vise ne

naravno kompletno napajanje ide preko phoenix ac/dc convertora ima neki mali AC filter od konsberga ali ono sta vidim je los
filter je SCHAFFNER FN2080-6-06

koliko vam izgaraju te kartice RMP ,koliko problema je s njima da to morate minjat

meni ih et minajaju svako malo I objasnjavaju da je to normalno ,skoro sam ga zatuka...

meni se cini da ga napajanje sludi tj da mi tribaju prvi dc/dc filteri,imamo 14VDF dosta velikih
svaki tjedan 2700usd triba za novi modul

jedna od mojih ideja je izolacioni transformer ac/ac victron radi nesto slicno ili stavit posli ac/dc convertera jedan dc/dc 24v modul za procitit napon

ajmo svitu idemo s pametnim idejama a posebno za one koji rade s Konsbergom kakava im je instalacija i dali imaju probleme

unaprid hvala na svakom pametnom odgovoru

Last edited:
Ovi tvoji strujici su pametni samo kad triba pisat o pizdarijama.Cast iznimkama...

Sent from my iPhone using Tapatalk

ispravak netocnog navoda nisu moji nego tvoji ja sam samo office boy koji mora narucit djelove I gledat da sve stima
ali ako neko minja svaki tjedan ili dva kopresor od klime,a ja moram ic svaki tjedan priko 100stranica order liste e to nece ic
progutat ce I kopresor I rio modul zajedno..
najbolja izjava je mi to tako radimo

Zna ti biti spojen grijac ili ventilator od kabineta na isti power supply, pa kad se on upali, ovisno o temperaturi/termostatu padne napon i onda se RMP ugasi/resetira.
Eto jedna od ideja, tako su neki kabineti znali biti spojeni

Back