Brodski elektricari

Ante na ovom s slike je bilo turbinsko....na sadasnjem brodu je iz sumpa

Poslano sa mog GT-I9300 koristeći Tapatalk
I to je malo nejasno jer na svakom brodu bude drugaciji lub oil chart .... negdi kaze iz sumpa a nekad regal 68

Poslano sa SM-G950F

ma kad je tolika frka oko ulja za governor

stavi hipenol za getribu hipoidno ulje i to 160min
ako tad ne bude miran nece nikad!!

Last edited:
Nama je isto motorno......a bas je dosa notis s kraja da nan je svo ulje u banani.....a sve frisko, radili bas servise na aux. catovima c18 a glavne makovine tek imaju cca 1300 radnih uri.........uglavnom ja sve radin po manualima pa kad i "zatvorenih ociju" znan cisto da mi ne promakne sta.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Nama je isto motorno......a bas je dosa notis s kraja da nan je svo ulje u banani.....a sve frisko, radili bas servise na aux. catovima c18 a glavne makovine tek imaju cca 1300 radnih uri.........uglavnom ja sve radin po manualima pa kad i "zatvorenih ociju" znan cisto da mi ne promakne sta.

Cat c18 na njemu sam se i naucija poslu.5 godina sam ga ima na brodu znam mu svaku zuntu vise.Cak i radija s Matadurom iz Splita na Brodospasa komplet maintenance na 10 tisuca.

Cat c18 na njemu sam se i naucija poslu.5 godina sam ga ima na brodu znam mu svaku zuntu vise.Cak i radija s Matadurom iz Splita na Brodospasa komplet maintenance na 10 tisuca.
A vidis nemamo jebeni "service and repair" manuale ni za njih ni za 3512C sta su bili glavni na brodu prije, dobijemo generalni i spare parts nabijen ih.....ali ok ove osnovne stvari sta nas za sad spadaju bez problema.....e fali i "krivog" alata fala bogu, nedaj boze viska skupo je

CAT = mickey mouse engine
sad imam C280 rade vrte ali ne volim ih
dodatna strujna instalacija im je dosta losa...

CAT = mickey mouse engine

Daj reci'mi izbacuje mi jedan shaft vani s MSB pri struji od 1800 ampera - ne znam sta je. Breaker je tipa Schneider Masterpact NW40 H2a i ima onu micrologiku serije 5.0 P. Nisam jos utvrdija zasto izbacuje - imas li ti kakvih iskustava sta bi moglo biti?

A bem'ti ovih dana sam imao toliko kvarova da sumnjam na Uhljeba da nije mozda angazovao neku bosansku gataru da baci prokletstvo na vapor i na me?! Jucer riknuo jedan monitor od radara, a danas X-band radar otisao u qrac.., i jos winch jedan poludija vrti samo u jednu stranu bez obzira koju komandu dades. Al' barem winch sam rijesio.., izgorija jedan osigurac na kartici preko koje se napaja proportional pilot ventil (kartica RRWC01 Rolls-Royce).

Evo pola noci a ja u makinji jos dejstvujem - idjem sad zapalit spanjulet pa leci!

Ako znas stogod za ove breakere javi - moram ovo rijesiti!

:kafa

Last edited:
Daj reci'mi izbacuje mi jedan shaft vani s MSB pri struji od 1800 ampera - ne znam sta je. Breaker je tipa Schneider Masterpact NW40 H2a i ima onu micrologiku serije 5.0 P. Nisam jos utvrdija zasto izbacuje - imas li ti kakvih iskustava sta bi moglo biti?

A bem'ti ovih dana sam imao toliko kvarova da sumnjam na Uhljeba da nije mozda angazovao neku bosansku gataru da baci prokletstvo na vapor i na me?! Jucer riknuo jedan monitor od radara, a danas X-band radar otisao u qrac.., i jos winch jedan poludija vrti samo u jednu stranu bez obzira koju komandu dades. Al' barem winch sam rijesio.., izgorija jedan osigurac na kartici preko koje se napaja proportional pilot ventil (kartica RRWC01 Rolls-Royce).

Evo pola noci a ja u makinji jos dejstvujem - idjem sad zapalit spanjulet pa leci!

Ajde lipo uzmi uredjaj otvori kutiju od primopredajnika,pogledaj magnetron i podesi napone po manualu.

CZ Electronics M7 Sa*pphire

sta pise na micro logic on ce ti dat povijest mislim da je to model s malim lcd ekranom ako ga on izbacuje ostane u histori zasto se activira
nisu bili koplicirani za setat po njima preko menu ali davno sam to radio
uglavinom preko lcd mozes vidit sta je bilo i dali je izbacio preko njega,to je mala pametna stvar s dosta podataka unutra

drugo imas diff current zastitu koja se obicno na manjim sustavima pokazuje kao obican alarm da ti nije diff curent koji te izbacuje
on ti je obicno relay na main switchboard i kad postignes opterecenje o kojem pricas ako on miri razliku struja na tim fazama onda se upali lapcica na njemu i pocne brojit timer i izbaci i naravno niko nezna sta je bilo dok ne otvoris ormar i ne gledas u njega

znaci relay moze ispast zbog sebe jer ga micrologic izbacuje

ali mozda te i nesto s main switchboar dkida i izbacuje uzmi bacrt i vidi sta okida UV trip preko switchboard vanjski signal ostalo je od micrologic,on se moze prominit samo on s rezervnog breakera i vidi mu setinge ...

sta pise na micro logic on ce ti dat povijest mislim da je to model s malim lcd ekranom ako ga on izbacuje ostane u histori zasto se activira

Jest, medjutim ono sto me yebe je da u micrologic history ne ostaje nista. Zadnji registrirani trip fault je od 30/06/2017, niti se pali bilo koja led od onih micrologic indikacija na samom modulu koje pokazuju koji trip je okinuo. Zapravo ni ne radi se o tripu jer ono malo crveno dugme za reset ostaje unutra - ne iskoci vani. Otspajao sam i zicu koja dolazi iz PMS-a na spulu za otvaranje - isti qrac.

Znaci ostaje sumnja najvise u MN (undervoltage coil) koji se napaja preko jednog time releja (Time delay for UVR, > 250 mili sec). Evo bas sam zamijenio i ovaj relej pa sad cekam priliku da provjerim da li je on yebo stvar. Ima i mala baterija od 24 V na MSB preko koje se napaja lanac odnosno elementi breakera i micrologic - ja mislim da joj je uloga da stabilizira ili dricaje napon, ono slicno kao kondezator na izlazu ispravljaca. Vjerovatno zahvati neki tranzijent i breaker izbaci priko MN - a stavljao sam instrument i promatrao, ali njime ne mogu uociti nista u tom smislu.

Inace, svi breakeri su bili na reviziji u doku prije dva miseca. Nasao sam cak jedan parametar pogresno postavljen. Stavili su bili pod Power system >> 3 phase, 4 wire, 4 CT, a treba biti >> 3 phase, 3 wire, 3 CT. To sam ispravio i opet isto. Struju sam stavio na 3600 ampera, kao na breakeru od drugog shafta.

Mislim da je ovaj Retardateur relej od MN kriv - ali moram provjeriti kada upalimo makinje, sad smo na sidru.

:uzdravlje

Ajde lipo uzmi uredjaj otvori kutiju od primopredajnika,pogledaj magnetron i podesi napone po manualu.

Ne'smin dirati.., mislim da je urok bacen na'me i na vapor i to na daljinu :D

A yebenti, ovo nisam imao u karijeri.., svaki dan neki qrac izgori. Prije neki dan monitor od wincheva se zagrijao, ima mali ventilator ugradjen i otisao mehanicki. Nasao neki slican i ubacio ga, ali sam ga spojio na napajanje izvana jer je malo jaci od originalnog - pa da nebi isla maticna ploca u qrac. Sad taj monitor radi dobro - hladan ko da je u gambuzi.

Sutradan izgorio monitor od radara, ponavljac na krmenoj konzoli. Isto nisu radili fanovi u monitoru. Ocistio ih malo i proradili i ukljucio monitor - radio je pola sata OK i prestao. Sada daje znakove ono kao kada sijeva nocu u daljini - nikakve slike njet.

Jucer popodne X-band radar morto. Provjerio sam sve below deck i sve je OK. Nema nikakvog odraza, ali antena vrti. Samo na ekranu ona simbolika od ARPA radara i nista vise. A isto kazu da su mijenjali magnetron nedavno. Napravio sam self test i daje sve OK uglavnom osim jednog parametra "RFC" za koji izbaci neke znakove bez veze.

Inace konfiguracija je S-band s predajnikom na mostu, X-band predajnik gore - a ovi dolje procesori na mostu, monitori na provenoj konzoli i HUB rade normalno - mogu prebaciti S-band sliku na bilo koji procesor i ekran - sve normalno.

Moram se popeti gore kad ne bude valjalo - pa vidjeti??!

pusti raula i magnetron
aco j eracal deca ond aima ssve info od magnetrona na ekranu sve sam izmiri

ovo sta sad pricas pari kao triger board ,problem je st as radarima si uvik kratak s djelovima da mozes to rijesit osim na jdn
tamo sam ima sve

a za breaker ako micrlogic nema alarm histori tj prazan ej zanaci da taj trip ne dolazi od njega

drugo sad sta me zahebavalo na jgn di su bile slicne instalacije kao kod tebe

timer u glavnoj ploci koji okida sklopku bio je telemecanique i on bi nakon x dana izbacio sklopku tj otvorio uv trip relay
minjaj taj timer nece sga uhvatit da je los tj proci ce vrimena dok ne krepa

poz
nego pohvala vidim da vladas materijom nisi ti bas bilo koji sparky,moram te imat na umu ako crno zlato skoci

Last edited:
Ne'smin dirati.., mislim da je urok bacen na'me i na vapor i to na daljinu :D

A yebenti, ovo nisam imao u karijeri.., svaki dan neki qrac izgori. Prije neki dan monitor od wincheva se zagrijao, ima mali ventilator ugradjen i otisao mehanicki. Nasao neki slican i ubacio ga, ali sam ga spojio na napajanje izvana jer je malo jaci od originalnog - pa da nebi isla maticna ploca u qrac. Sad taj monitor radi dobro - hladan ko da je u gambuzi.

Sutradan izgorio monitor od radara, ponavljac na krmenoj konzoli. Isto nisu radili fanovi u monitoru. Ocistio ih malo i proradili i ukljucio monitor - radio je pola sata OK i prestao. Sada daje znakove ono kao kada sijeva nocu u daljini - nikakve slike njet.

Jucer popodne X-band radar morto. Provjerio sam sve below deck i sve je OK. Nema nikakvog odraza, ali antena vrti. Samo na ekranu ona simbolika od ARPA radara i nista vise. A isto kazu da su mijenjali magnetron nedavno. Napravio sam self test i daje sve OK uglavnom osim jednog parametra "RFC" za koji izbaci neke znakove bez veze.

Inace konfiguracija je S-band s predajnikom na mostu, X-band predajnik gore - a ovi dolje procesori na mostu, monitori na provenoj konzoli i HUB rade normalno - mogu prebaciti S-band sliku na bilo koji procesor i ekran - sve normalno.

Moram se popeti gore kad ne bude valjalo - pa vidjeti??!

Ako nema slike a antena vrti trebalo bi ti negdje na radaru pod alarmima izbacivati Trigger off.Isto tako provjeri valovod od X banda da ga nije probila ruzina negdje.

Last edited:
poz
nego pohvala vidim da vladas materijom nisi ti bas bilo koji sparky,moram te imat na umu ako crno zlato skoci

A ne bih tamo kod tebe - ide mi na qrac ti kratki ugovori od par settimana, nije to za me - ja volim kad dodjem udarit pe'sest miseci. Al' ne potcjenjuj Uhljeba, barata i on ovim stvarima dobro - nije on bizuterija sta je se skolovala u Libra - nego je se skolovao u ona doba - sub prof. dr. sc Stipe Suvar! A ovaj relay sam vec zaminija - sad cekam kada budemo startali makinje redovno - da ne laufam bez veze za ovo. Inace prebacio sam na MSB dva thrustera koji su radili preko ovog breakera na onaj drugi generator koji ne izbacuje - a ovaj ce izdrzati jedan thruster valjda.., javim kada vidim da li je kriv Retardateur :uzdravlje

znaci i on je Stipin tj Titin a sad pljuje po njima:confused:
cim je di je moze imat znanja nesto ali fali u rukama ,povijest vidzenih problem u glavi i sl

vidi na shemi sta izbacuje uv trip i sve minjaj to su jeftini homadi

a taj timer je 25$ a sklopka je 10-15tusd(u brazilu duplo troduplo) i uvik ali uvik padaju na tim glupostima ,sad imam neke posebne abb timere za uv trip
reka sam ga ispilat i vidit sta je u njemu kad je poseban kosat dosta vise ali traju nisam ih minja nikad to je na 480v

a na Hv su REM multi relay nisu losi samo petrobras pita stalno povijest greske s njih i da su svima satovi isti u sekundu a ovi moji nisu umrezeni

ovo sta si ih sla vanka bile su kod lliftinga vjerovatno ne vjerujem da su tvoji zvali shnider za to
ako su bili kod liftinga luis elektronac je to radia i on je 1/1 tesko d abude greska s njegove strane on ih testira dobro a ima i micrologic tester

Ako nema slike a antena vrti trebalo bi ti negdje na radaru pod alarmima izbacivati Trigger off.Isto tako provjeri valovod od X banda da ga nije probila ruzina negdje.

U pravu si druze.., a ovaj Srelec te potcjenjuje i ne postiva oruzanu silu.., sto je za svaku osudu! Uglavnom nema triggera I radar ne emitira. A trigger potjece s antene.., imaju dva senzora za okretanje antene - ona plocica s prorezima ispod zupcanika na osovini motorina i jos jedan senzor ispod onog teflonskog zopcanika koji vrti antenu. A posto nemam nista na brodu za radar nisam nista dirao osim sto sam malo promrdao spojeve na kartici ali nista vajde.

Nasao takodjer valovod malo ostecen.., pukle fashete pa strugao jedan rub na jarbolu. Pa sam ga fiksirao.., izoliro, svajcovo itd. I tako, napravija par fotki pa neka naruce servis..,

Veceras bila pizza za veceru.., brazilero pravi dobre pizze - izija sam dva kvadrata! Sad odmaram malo kosti pa cu poslije do mosta - da vidim sta one picke s kuverte rade i jesu LI polomili stogod?!

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

U pravu si druze.., a ovaj Srelec te potcjenjuje i ne postiva oruzanu silu.., sto je za svaku osudu! Uglavnom nema triggera I radar ne emitira. A trigger potjece s antene.., imaju dva senzora za okretanje antene - ona plocica s prorezima ispod zupcanika na osovini motorina i jos jedan senzor ispod onog teflonskog zopcanika koji vrti antenu. A posto nemam nista na brodu za radar nisam nista dirao osim sto sam malo promrdao spojeve na kartici ali nista vajde.

Nasao takodjer valovod malo ostecen.., pukle fashete pa strugao jedan rub na jarbolu. Pa sam ga fiksirao.., izoliro, svajcovo itd. I tako, napravija par fotki pa neka naruce servis..,

Veceras bila pizza za veceru.., brazilero pravi dobre pizze - izija sam dva kvadrata! Sad odmaram malo kosti pa cu poslije do mosta - da vidim sta one picke s kuverte rade i jesu LI polomili stogod?!

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
Ma pusti Srelca,on gleda samo kako bi nekome uvalio o u kasetu od BMW X1.Valovod treba svako toliko pregledati da netko od elektromagnetnog zracenja ne dobije po jajima.Dobro si napravio,treba zvati servisere pa neka donesu dijelove i neka mjenjaju komad po komad dok ne rijese kvar.

Ma pusti Srelca,on gleda samo kako bi nekome uvalio o u kasetu od BMW X1.Valovod treba svako toliko pregledati da netko od elektromagnetnog zracenja ne dobije po jajima.Dobro si napravio,treba zvati servisere pa neka donesu dijelove i neka mjenjaju komad po komad dok ne rijese kvar.

Drug Raul a neznam dali si drug

jedan radioactive source s kojim mjeris density oli ti gustoca ima 10tak puta vecu radiaciju od radar danasnjih(
gavro je na relativno novijem brdu neznam koji je radara ali prepostavljam da su racal deca dana oni su neki standard radiacija na te radre je svedena na minimum pa male brodice ima radare s magnetronom od 2kw ili 4kw i stoji ti 1-2m povise glave...

mozda si ti na onim starim radarima ruske proizvodnje onda ima izrazito pojacano zracenje i drugacije spoznaje

Isto in ja lagano stavin vrazije vrtilice u st-by ka iden na manki ajland vidit gmdss/em-cy baterije

Drug Raul a neznam dali si drug

jedan radioactive source s kojim mjeris density oli ti gustoca ima 10tak puta vecu radiaciju od radar danasnjih(
gavro je na relativno novijem brdu neznam koji je radara ali prepostavljam da su racal deca dana oni su neki standard radiacija na te radre je svedena na minimum pa male brodice ima radare s magnetronom od 2kw ili 4kw i stoji ti 1-2m povise glave...

mozda si ti na onim starim radarima ruske proizvodnje onda ima izrazito pojacano zracenje i drugacije spoznaje
Opet te je trofazna struja opalila?Nisam govorio o zracenju magnetrona,nego o valovodu X banda.

Last edited:
Back