Brodski elektricari

Aj, evo ti ovdje komentar.., i da malo banderašiju potpirimo.., i tak.

Ti se stalno čudiÅ¡ dočim ja spomenem dejstvo i rad. Ovaj brod je već napunija 10 godina i izaÅ¡ao nedavno iz Petrobrasa - i nije baÅ¡ održavan dobro. Uglavnom nema dana da nema Å¡togod za dotjerati.., a sad gledaju neki novi posao pa zaredale inspekcije leva-leva. Prije neki dan nam bila RINA na brodu - ispizdija me tip totalno, nema Å¡to nije tražio da se provjeri, a cijeli dan je hebo one gore na mostu i tek iza 4 popodne doÅ¡ao red na makinju - startaj mu emy generator i optereti ga, pa rescue boat, ovo i ono.., testirao sam fire senzore i on za mnom ide i maltene nije dozvolio propustiti niti jedan senzor. Na kraju water mist hoće da testira i ja aktivirao senzore iznad jednog generatora i sve bilo OK, ali poslije mi nije htio ventil da se zatvori i ovaj to primijetio - i kaže da će opet sutra doći da to napravim. Sutra doÅ¡ao i tražio da dodatno testiram water mist za generatore i također za separatore i incinerator i tako.., a btw, kapo oko ovih stvari neće da se bakće.., iziÅ¡ao sam iz makinje u 9 uvečer.

Sutra, btw, imam zalaufati emy generator, zatim zalaufati rescue boat, obići baterije kojih ima u svakom ćoÅ¡ku.., imam masu na jednom ogranku rasvjete - izbacuje stotz.., uz'to moram zamijeniti jedan light fixture tamo oko pinova.., ali poÅ¡to nemam novi onda moram po sistemu "spogli a Christo, vesti a Maria" tj. negdje iz nadgrađa skinuti i staviti na pinove, jer je od ružine totalno propala.., water tight doors panel ne radi dobro.., sensori induktivni zasvijetle kada se vrata zatvore, ali na mostu na panelu nema response.., moram vidjeti zaÅ¡to.

Pola kamera ne radi.., svi video kablovi idu izvan po kuverti i nadgrađu prema mostu.., a ima ih skoro 30.., a to je sve naknadno stavljano tako da nigdje nemaÅ¡ skicu kuda i kako je spojeno. Sirena od dizalice i pinova ne radi - treba naći zaÅ¡to. Moram dotegliti dvije stare baterije od 150 Ah za otpad, na kuvertu s vrha mosta - a za muda to nije baÅ¡ zdravo. Nedavno zamijenio 4 baterije, a ove su bile takođjer stare pa sam tražio da i njih poÅ¡alju.

A kablovi ovi vanjski po winchevima i kuverti - ajme - potroÅ¡io sam već 700 faÅ¡eta i naručio joÅ¡ 1000.., prije neki dan senzor za podmazivanje wincheva zamijenio.., kabel bio prekinut.., to se čini pizdarija ali ako ćeÅ¡ uvući 15 metara kabel od senzora u onu metalnu zaÅ¡titnu cijev, da sve bude kako treba, ipak treba malo strpljenja. Jutros poÅ¡ao zamijeniti dust filtere na glavnim transformatorima i zatekao jedan fan ne radi, zamijenio filtere, obrisao Å¡porkicu i stavio novi fan i također zamijenio filtere na joÅ¡ nekim starter kabinetima - posao od qrca, ali do ručka sam se zajebavao s tim.

Čuo sam da tamo na tim platformama banderaÅ¡i niÅ¡ ne delaju.., to mi je rekao brazilero Denis Katagi. Bija je na Diamonda i kad je doÅ¡ao ovamo, kaže - banderaÅ¡i tamo niÅ¡ta ne rade. A rekao mi je da ga ovi moji plaćaju viÅ¡e nego Diamond i joÅ¡ mu Å¡alju kapa talijana već dva ugovora da ga uči - pa mi nije jasno Å¡to je na Diamonda radio.., a kaže da ima fakultet tehnički i čak da je prije toga pravo studirao i zavrÅ¡io, ali pravo u Brazilu ne kuri kao u Tamnici Naroda.

Drugi kapo brazilac s kojim sam bija je stručniji.., ali mislim da nije ravan Evropljanima, brzoplet je previÅ¡e. Ovaj drugi kapo i sada studira neÅ¡to vezano za prehranu.., ima namjeru otvoriti pekaru domaćeg kruha i peciva. Ima nekretnine u Vitoriji i tamo je rođen, a u Riju ima kuću i stan.., nisam vidio slike pa ne mogu reći o čemu se radi.., ali oko Kopacabane kvalitetni stanovi idu navodno preko milion eura.

:rolleyes:
Ti jarca ubijes se an, hahahaha...bas ja odradjujem 65-70% toga sta si navea, pogotovo prvi dio posta......plus svoj posal i to kroz dvi gvardije- 8 radnih sati....uz koji sat overtajma ako mi je tlakav dan pa ne nabijem tempo.....raspon brodova od norveskih oldtimera iz 74te do kineskih novogradnji 2106te
P.s. kad triba s manki ajlnda micat baterije nek ti to mornari obave...minimalno daju ruke.....tvoj bi posa triba bit spojit/odspojit a ne teglit po palubi zar ne?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ti jarca ubijes se an, hahahaha...bas ja odradjujem 65-70% toga sta si navea, pogotovo prvi dio posta......plus svoj posal i to kroz dvi gvardije- 8 radnih sati....uz koji sat overtajma ako mi je tlakav dan pa ne nabijem tempo.....raspon brodova od norveskih oldtimera iz 74te do kineskih novogradnji 2106te
P.s. kad triba s manki ajlnda micat baterije nek ti to mornari obave...minimalno daju ruke.....tvoj bi posa triba bit spojit/odspojit a ne teglit po palubi zar ne?

Da se ubija ne bi imao vremena toliko pisati i agitirati protiv Republike, sto on cini stalno.

Zajebajen te malo nega zasto ne provas "onako seljacki kako bi ja" istekat senzor " tj zice na "2 sekunde" pa vidit sta ce se desit.....a sta se tice flowmetra nama je zasteka novi kinez na f.o. kargo pumpi .....otvorili ga a zupcanike ruzina "spojila"

ekipa sa JDN

density transmiter sta imate na novim brodima na vrhu cijevi izlaz i dredge pumpe
dali je jos uvik radioactive source i densitymetere

ili imaju neku novu shemu kako mirit density bez radiacije

iasto za ekipu na rigu imali ikoji nacin za mirit density bez radiacije koji vi koristite a dobar je

triba mi za mud line

unaprid hvala

Zajebajen te malo nega zasto ne provas "onako seljacki kako bi ja" istekat senzor " tj zice na "2 sekunde" pa vidit sta ce se desit.....a sta se tice flowmetra nama je zasteka novi kinez na f.o. kargo pumpi .....otvorili ga a zupcanike ruzina "spojila"

Ties.., ne zezam se.., to sve sto sam spomenuo radim ja. Prije neki dan kad sam testirao water mist nije se kapo niti pojavio. Flowmeter sam napravio, brazilci ostavili zice vani, pa nije bilo indikacije u ECR. Onaj senzor sad radi.., malo sam ocistio cijevcicu do njega.

Daj reci mi ako imas ideju sto bi moglo biti - jedan actuator od Woodwarda igra, ne znam koji je qrac. Moze biti elektronika, pneumatika, mehanika I poluzje??? Moze li ga zajebavat ulje ako ga ima malo vise? I njega su remontovali brazilci...

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

gavro

na mehanickom woodwardu imas jedan veliki cep odvidaj i unutra je jedna vida kako je stiskas aktuator ce biti mirniji
ako su ti V motori dali je poluzije cili yredu tj da ne radi liva i desna banda ponediljak petak
tj dali imas veliki gap di prvo gaje gas jedan bank a tek onda drugi tako da se motor vata malo je nestabilan

ovu gore vidu mozes skroz stisnit i odvidat dir dir i po vali ne drzat je skroz stisnutu

stavi sve na mehanicki governor za test i vidi dali onda motor isto radi tj oscilira

za kraj kakav je coupling na yom motoru ,sta vrti generator?
ukluci motor za prekret i zavrti motor livo pa desno,obrati pozornost kad se zavrti osovina motora a kad osovina generatora
mozda su se izile gume u couplingu

kako su postelovali pumpe ako su pumpe ponediljak srida tj jedna daje vise a druga manje goriva a veprovi to rade zbog temperatura
kad ih bas rastelujes isti efekt dobijes o cemu pricas

gavro

na mehanickom woodwardu imas jedan veliki cep odvidaj i unutra je jedna vida kako je stiskas aktuator ce biti mirniji
ako su ti V motori dali je poluzije cili yredu tj da ne radi liva i desna banda ponediljak petak
tj dali imas veliki gap di prvo gaje gas jedan bank a tek onda drugi tako da se motor vata malo je nestabilan

ovu gore vidu mozes skroz stisnit i odvidat dir dir i po vali ne drzat je skroz stisnutu

stavi sve na mehanicki governor za test i vidi dali onda motor isto radi tj oscilira

za kraj kakav je coupling na yom motoru ,sta vrti generator?
ukluci motor za prekret i zavrti motor livo pa desno,obrati pozornost kad se zavrti osovina motora a kad osovina generatora
mozda su se izile gume u couplingu

kako su postelovali pumpe ako su pumpe ponediljak srida tj jedna daje vise a druga manje goriva a veprovi to rade zbog temperatura
kad ih bas rastelujes isti efekt dobijes o cemu pricas

Polako, yebo ga ti.., ne mozemo bas tako experimentirati jer smo u voznji. To je od jedne glavne makinje aktuator.., vrti port side propulziju I shaft. A malo skakuce, inace makinja radi I sve indikacije su normalne...

ekipa sa JDN

density transmiter sta imate na novim brodima na vrhu cijevi izlaz i dredge pumpe
dali je jos uvik radioactive source i densitymetere

ili imaju neku novu shemu kako mirit density bez radiacije

iasto za ekipu na rigu imali ikoji nacin za mirit density bez radiacije koji vi koristite a dobar je

triba mi za mud line

unaprid hvala

Ja sam na 6 godina starom brodu i dalje se koriste radioactive source. To su jedini koje sam vidio na JDN. Sad da li na nekim drugima na floti ima neki drugaciji nacin mjerenja ne znam.

Last edited:
Ties.., ne zezam se.., to sve sto sam spomenuo radim ja. Prije neki dan kad sam testirao water mist nije se kapo niti pojavio. Flowmeter sam napravio, brazilci ostavili zice vani, pa nije bilo indikacije u ECR. Onaj senzor sad radi.., malo sam ocistio cijevcicu do njega.

Daj reci mi ako imas ideju sto bi moglo biti - jedan actuator od Woodwarda igra, ne znam koji je qrac. Moze biti elektronika, pneumatika, mehanika I poluzje??? Moze li ga zajebavat ulje ako ga ima malo vise? I njega su remontovali brazilci...

Jel ti ja parin tehnišn za wudvarde, stvarno ti neman s time iskustva
......ali bi krenija redom od najlaksega......ono sta mos taknit i vidit bez rastavljanja, prominija bi ulje tocno ono koje ga spada jer bar to nije problem, a onda udri rastavljaj po manualu ako ne ide.....valjda ko pametniji ima bolji savijet ,)

mozes prominit ulje nije frka stane ovisno o modeli 1,1,5 l ali nikad nij eto u pitanju
ili je nesto od ovog gore napisano ili izvidaj taj governor i stavi novi

najlakse je vidit dali je governor kad prebacis motor na mehanicki governor ti mu dajes komand raise lower
i stavis fix load i vidis dali tad skakuce ako skakuce mjenjaj,jos uvik je mogucnost da ti rucke goriva nisu ustelovane i da ovi skace zbog njih,a zaboravia rec ako su minjali koju pumpu goriva u zadnje vrime i ona je van zafe isto ce se vitit kao nemiran rad governora ali treba bit bis eod jedne pumpe opet to ces vidit s uzimanjem tlaka cilindara na proces meteru sta i nebi bilo lose ucinit prvo da vidis kako motor dise

Jel ti ja parin tehnišn za wudvarde, stvarno ti neman s time iskustva
......ali bi krenija redom od najlaksega......ono sta mos taknit i vidit bez rastavljanja, prominija bi ulje tocno ono koje ga spada jer bar to nije problem, a onda udri rastavljaj po manualu ako ne ide.....valjda ko pametniji ima bolji savijet ,)

Malo se sto na brodu oko governora moze napraviti osim izmjene ulja...

Cesto se sjebe kad netko minja ulje pa ne radi po manualu , nego skorla sve pa ulije novo ulje ....

Ulje kad se minja uvik se nivo mora viditi , znaci 1dcl skorlati pa nadoliti i tako nekih 10tak puta....

Ako imas rezervni governor zavidaj njega a taj salji na kraj da ga srede.

Poslano sa SM-G950F

Malo se sto na brodu oko governora moze napraviti osim izmjene ulja...

Cesto se sjebe kad netko minja ulje pa ne radi po manualu , nego skorla sve pa ulije novo ulje ....

Ulje kad se minja uvik se nivo mora viditi , znaci 1dcl skorlati pa nadoliti i tako nekih 10tak puta....

Ako imas rezervni governor zavidaj njega a taj salji na kraj da ga srede.

Poslano sa SM-G950F

Uvik ga skorlam skroz do kraja i jos isperem ga s novim uljem.Poslin zatvorim drain i napunim.Nikad nisam ima nikakvih problema.

ima tu svakakvih iskustava...ja sam na vasa 32 ispirao s mjesavinom pola kerozina pola ulja i onda bi to drenirao i ulia cisto ulje...to je bia service letter od wartsile pa sam tako radia...ovdi na w26 samo skorlam i napunim frisko ulje i radi motor ka tdi[emoji3] [emoji3] [emoji3]

Poslano sa mog GT-I9300 koristeći Tapatalk

ima tu svakakvih iskustava...ja sam na vasa 32 ispirao s mjesavinom pola kerozina pola ulja i onda bi to drenirao i ulia cisto ulje...to je bia service letter od wartsile pa sam tako radia...ovdi na w26 samo skorlam i napunim frisko ulje i radi motor ka tdi[emoji3] [emoji3] [emoji3]

Nadji u manualu pa poslikaj da se ulje tako minja , ja jos nigdi nisam vidio da se radi na taj nacin.

Poslano sa SM-G950F

Nadji u manualu pa poslikaj da se ulje tako minja , ja jos nigdi nisam vidio da se radi na taj nacin.

Poslano sa SM-G950F
Ante ako ti nisi vidia ne znaci da se ne mjenja tako...evo slike od woodwarda i wartsile....zanimljivo kazu da je 50 posto problema s governorom od loseg ulja...ko zna sta su ulili brazilci kod gavre
602582cfaa4979cb5427eb734e20446f.jpg

nece mi ovu sliku od wartsile da ucita...
[

Last edited:
Ante ako ti nisi vidia ne znaci da se ne mjenja tako...evo slike od woodwarda i wartsile....zanimljivo kazu da je 50 posto problema s governorom od loseg ulja...ko zna sta su ulili brazilci kod gavre
602582cfaa4979cb5427eb734e20446f.jpg

nece mi ovu sliku od wartsile da ucita...
[
Koje ulje stavljas u governor , turbinsko ili ulje koje je u motoru ?

Poslano sa SM-G950F

Ante na ovom s slike je bilo turbinsko....na sadasnjem brodu je iz sumpa

Back