• Raspored Ispita

Poručnićki ispit - termini,materijali,iskustva....

Polagao sam i u Rijeci i u Sibeniku.
Moji dojam je da je u Rijeci ispitivacka komisija nesto jaca, pa samim time i zahtjevnija (barem je tako nekada bilo). Osobno nisam imao problema, jer sam bio dobro pripremljen.
Ona prica o pripremanju za ispit 4 sata, dana ili tjedana su cisto subjektivne i ovise o tome sa koliko znanja netko raspolaze i nemoze biti nikakvo pravilo.
Ispiti nisu nesto cega se covjek treba bojati, ali ih treba shvatiti ozbiljno i pripremiti se, a ne ici na blef.
U osnovnoj i srednjoj skoli vas gledaju godinama pa vas puste jer ste im simpaticni, ali na kapetaniji ih boli neka stvar. Ako se netko svercao u skoli i na brodu, na kapetaniji ce to tesko uciniti.
Ekipa koja nasjeda na price kako je dovoljno pojaviti se na nekoj od kapetanija i poloziti ispit, sama je kriva za neuspijeh.
Savjet za izbjegavanje frustracija: dobro nauciti i ici bez panike na ispit....uspjeh zagarantiran.

U svemu tome dobro je sta nitko nije pao vise od 2 predmeta al ne bih se cudio da pobacaju ljude na popravnom. Najgore od svega je to sta na usmenom dobar dio ispitivaca ne zeli reci jesi li prosao ili pao. Ionako stresnu situaciju pretvaraju u jos stresniju... Velik broj ljudi se iznenadio zadnji dan kad su citali rezultate vidjevsi da su pali na usmenom predmet koji su bili sigurni da su prosli. Ne znam koji je problem bio jasno u oci reci covjeku jel zadovoljio ili nije. Ja sam prosao sve ali isto nisam bio siguran do trenutka dok nisu procitali rezultate, kad bih pitao nakon usmenog jesam li polozio dobio bih odgovor tipa "Vidit cemo".
Slazem se sa vecinom da treba znat jer u protivnom kakva korist onda proizilazi iz svega toga, al bez doze srece svatko moze zavrsit na popravnom. Zao mi je nekih ljudi jer smatram da nisu trebali pasti pojedine predmete, vjerovatno je to ta doza srece koju nisu imali.
Zelim svima srecu na popravnom, ako nekom treba materijala nek mi se obrati na mail.

Pozdrav

Dosta ljudi iz ovog thread-a znam i sad kad bi ja reka da znam Turista i Woodya,i da su oba ljudine,a da se na forumu pičkaraju i časte ko da su crni neprijatelji,a možda bi da se stvarno upoznaju,bili odlični prijatelji. Marasa isto znam,momak na mistu,jebiga nije lako izać pred komisiju,jer i Å¡to znaÅ¡ zaboraviÅ¡,velik je pressing,bez obzira na znanje. Istina da je malo padobranski uletija,al nećemo ga sad ubit. Ovaj forum je dobro zamiÅ¡ljen,da okupi sve pomorce,i da jedni drugima pomažemo,al većinom se odmaže. Možda zato Å¡ta je lakÅ¡e napisat grub komentar nekome nego pokuÅ¡at shvatit Å¡ta taj netko hoće reć ili sagledat stvari iz njegove pozicije. Član sam viÅ¡e foruma,Å¡to naÅ¡ih Å¡to stranih,al ni na jednome ljudi,odnosno komentari ne budu dočekani ovako na nož kao na ovome... Ako pitaÅ¡ kad je ispit,brevet,lijen si... Ako pitaÅ¡ jel bolje sa bulka preć na kontejner - glup si. Ako staviÅ¡ oglas za otvorena mjesta u neku drugu temu,onda si i jedno i drugo. Ovo nije wikipedia ne mora sve bit savrÅ¡eno i točno,složeno za 5,al uz malo bon tona i puÅ¡tanja prednosti, moglo bi bit jedno pametno mjesto,jer je forum tu radi nas,a ne mi radi njega. Netko tko ima 5000 postova ne mora nužno bit bolji Joda,a ovaj sa 5 postova kokoÅ¡. Malo tolerancije ljudi...

aj jel mi neko more izracunat koliko ja iman dana plovidbe.ukrcan 27.02.11 iskrcan 24.07.11 i opet ukrcan 10.10.11 i iskrcan 10.05.12. ako se racuna veljaca 28 dana onda mi fale 4 dana po mojoj racunici ako je 30 onda mi fale 2.i citan na prvoj stranici da neke nisu pustili sta in fali 2 dana.di ce oni meni racunat te dane?ocu li in ja rec da mi fali 2 dana pa da me puste na lipe oci ili cu samo mucat i pravit se glup?glupi rus mi nije tija dat jos 4 dana,pa sad ne znan sta da radin.nije valjda da cu morat ic doli molit po jadroliniji da mi oni daju 4 dana.sve je duga plovidba

aj jel mi neko more izracunat koliko ja iman dana plovidbe.ukrcan 27.02.11 iskrcan 24.07.11 i opet ukrcan 10.10.11 i iskrcan 10.05.12. ako se racuna veljaca 28 dana onda mi fale 4 dana po mojoj racunici ako je 30 onda mi fale 2.i citan na prvoj stranici da neke nisu pustili sta in fali 2 dana.di ce oni meni racunat te dane?ocu li in ja rec da mi fali 2 dana pa da me puste na lipe oci ili cu samo mucat i pravit se glup?glupi rus mi nije tija dat jos 4 dana,pa sad ne znan sta da radin.nije valjda da cu morat ic doli molit po jadroliniji da mi oni daju 4 dana.sve je duga plovidba

ja sam ti računao, ali po mojoj računici fali ti 3 dana :), bio si dvije veljace, jedna ti je imala 28 dana, druga 29...druge mjesece racunas kako spada, 31 ili 30 dana... u svakom slučaju, i dva dana koja ti fale, ti rade problem...srećom možeÅ¡ ih odraditi na maloj tako da je gleda sada negdje ukrcati do roka....

cekaj jel ti govoris da mi ne fali nista.ja san izracuna prvi ugovor 4 i 26 dana,a drugi 7 tocno sta znaci 11m i 26 dana.dosta mi je sta triban puste brevete polagat za uopce izac na porucnicki a jos kamoli da moran se i sa ovin zajebavat

ja sam ti računao, ali po mojoj računici fali ti 3 dana :), bio si dvije veljace, jedna ti je imala 28 dana, druga 29...druge mjesece racunas kako spada, 31 ili 30 dana... u svakom slučaju, i dva dana koja ti fale, ti rade problem...srećom možeÅ¡ ih odraditi na maloj tako da je gleda sada negdje ukrcati do roka....

da li su računani dani puta na brod i sa broda (jer sako nisu onda je to plu 16 dana za oba broda ukupno)??

Pa nije ti to za doprinose, pa da ti se put uzima u obzir :). Od kad do kad ti pise u matrikuli to i racunas, odnosno to se gleda...

Sent from my GT-I9100

ovo je u matrikuli znaci dani navigacije.zakljucili smo da mi svakako fali 3-4 dana.i zahvaljujen se na objasnjenjima,ali jel bi ja tu moga ikako proc liso da ne moran zezat ljude doli po jadroliniji?ko mi to uopce broji?znan da su glupa pitanja ali sta cu kad ne znan sa ovin nasin kapetanijama nista

mislim da nećeÅ¡ moći proći liÅ¡o. ja sam imao mjesec dana viÅ¡e u matrikuli, zapravo 28 dana viÅ¡e, ali žena kako je brojala negdje je prije izdvojila jedan cijeli mjesec, slućajno, biće od umora, i sad doda tih 28 dana i kaže kao pa tebi fali 3 dana, žao mi je...međutim eto ponovo smo brojali i vidjeli da imam dovoljno....uglavnom kada prijavljujeÅ¡ poručnički svi papiri ti trebaju biti 1/1, ali kako si napisao joÅ¡ si u polaganju breveta tako da imaÅ¡ vremena naći negdje tih par dana, ne znam odakle si, ali probaj ove izletničke brodove, njima čak i dobro dodje jer onda sebe pravdaju s tvojom matrikulom....

Ne znam kako je drugdje ali u Rijeci znam da broje jer je par mojih kolega sa faksa imalo problem. Jednom su falila 3 dana, a drugom par vise, ne sjecam se tocno, i vratili im natrag. Rekli su im da odrade na remorkeru ili nekom tur. brodu. Naime, to je pisani trag odnosno ostane u evidenciji i uvijek je vidljivo je li ili nije po propisu odnosno po zakonu...

Sent from my GT-I9100

da vas jos pitan bi li ja moga ova 4 dana odradit na jedrilicama ono oko 20m duge mozda i vise i sta bi mi oni upisali u matrikuli.koje je moje svojstvo na tome brodu

cita san STCW i nigdi ne mogu nac uvjete po njima za pristupanje porucnickom ispitu za deck cadet.a odnosno nigdi se ne spominje ovih famoznih 6 mj. na brodu vecen od 3000 GT/BT...

ako se ne varan to je odluka naseg ministarstva a ne STCW konvenvije o uvjetima za pravo pristupa porucnickom ispitu?

Znači, ti ploviÅ¡ u međunarodnoj plovidbi po pravilima IMO-a i ostalih. Ali za tvoju klasu je odgovorna tvoja Administracija, ondosno Lučka kapetanija odnosno nadležno Ministarstvo. Ako ideÅ¡ čitati bilo kakva međunarodne regule vidjet ćeÅ¡ da su to "minimalni" zahtjevi, a svaka Administracija ima pravo diskrecije na svoje odluke koje su "zahtjevnije" od originalnih međunarodnih propisa. Ako su oni propisali neÅ¡to toga se držiÅ¡.

Deck Cadet je ovo napiso i reko je da ga tvoje pitanje sramoti, a ja ko strojar sam mu to dopustio.
Živia!

jedno pitanje: ako padnem poručnički, koliko vremena treba proć da bi ga opet mogao polagat? npr kad bi pao u splitu 11.6 dali bi mogao polagat opet u rijeci u 9. mjesec??

Slobodne povrÅ ine

Slobodne povrÅ ine

Pozz, da li itko tko je polagao poruČniČki ili je na priprema zna koliko u tankovima mora biti minimalno i maksimalno tekuĆine da bi uzeli u obzir utjecaj slobodnih povrÅ ina

Slobodne povrÅ ine

Slobodne povrÅ ine

Pozz, zna li itko kolike su max i min količine tekućine u tanku da bi uzeli u obzir utjecaj slobodnih povrÅ¡ina (neki govore viÅ¡e od 0,4 m3 u tanku ,a gornja kao 95 % PA SAD???)

Pozz, da li itko tko je polagao poručnički ili je na priprema zna koliko u tankovima mora biti minimalno i maksimalno tekućine da bi uzeli u obzir utjecaj slobodnih povrÅ¡ina ( U ZD SA PRIPREMA KAŽU VIÅ E OD 0,4 M3, A neki ZA GORNJU KAO 95% PA SAD??)

Ne znam di ćeÅ¡ polagat,al u Å ibeniku se uzimalo da je tank pun,samo ako je zaista pun,dakle primjer:
Brod "Belatrix"
-> Hidrostatske tablice ->
DB1 WB =334,1m/3 , a ti krcaš primjer 343t,
343/1,025=334,6m/3 ,dakle nema utjecaja slobodnih površina

Ako ti ispadne 333 ili 333,5 onda ih imaš,ako ti ispadne 334,
onda si negdi zajeba decimalu,pa vjerojatno nemaš :D

A ima ti još jedan maaali trik koji je bija nama na ispitu,radi se o tanku
DB WB 3C,koji se ne nalazi među WB tankovima,nego pod FUEL OIL tankovima,
radiÅ¡ sve isto kao za balast tank,uzmeÅ¡ KG i XG tanka,nemoj da te buni Å¡ta je tamo među
FO tankovima,računaj ga kao da je WB tank.

Sretno!

Back