@ struja2
Evo malo detaljnije:
O okolnostima dolaska sam vec pisao pod NCL,a post je jos uvijek dostupan,odnosno nije nestao u sredjivanjima foruma.
Ja sam prvi ukrcaj na NCL-u,and for that matter,naredne tri godine proveo kao electrical engineer za strojarnicu na brodu Norwegian Sun.Zadnju godinu i pol sam u svojstvu automation engineer-a na sister shipu Norwegian Sky.Hijerarhija u elektro odjeljenju je bila i jos uvijek je kako slijedi:
- chief electrical engineer -3 1/2 stripes officer
- automation engineer -3 stripes officer
- electronic engineer -2 1/2 stripes Napomena: place automation-a i electronic-a su iste,bez obzira na strike
- electrical engineer - 2 stripe - Osnovica place je ista kao za 2nd engineer-a/first officer(nije chief)
-junior electronic/communication 2 stripes - Placen po drugacijim kolektivnim ugovorima,tj.kao Filipinci, sto je znacajno manji nego za prethodne pozicije
-2nd electrician -1 1/2 stripes - Filipinski ugovor (pod tzv.Violet CBA)
-assistant electrician
Duznosti su definirane poblize opremom za koju ste zaduzenu u PMS-u,a u mom slucaju pokrivao sam slijedece:
-MCC kabineti u strojarnici-starteri uglavnom sve pomocne opreme,plus elektricni motori.Izmjena lezajeva i sve sto ide uz to obavljao sam osobno,uz nuznu pomoc kod vecih motora.Znaci nije kao na Carnivalu da za vas to obavljaju neki drugi (mehanicari ili sl.kako mi je opisivao kolega koji je bio tamo)
-Evaporator control panel,Reverse osmosis control,Waste water treatment,Incinerator control,kontrolni dio separatora ulja i goriva,daljinski upravljani ventil sa interfejsima,kontrolni dio kompresora zraka, provision kompresori itd.
Uglavnom kad nesto sto pokrivate ima problem u radu prvo idete vi,a ako je uzrok van lokalne opreme ( realiziranju komande iz nadzornog sistema npr.)onda je kooperacija sa automation-om,odnosno ovisno vec sto je detektirano kao razlog smetnje.
Kod ventila elektricar obavlja i mehanicki overhaul,nije pod strojarima.Malo cudno ali je tako,tj.tako me docekalo jer su i moji prethodnici to odradjivali.Nigdje ne stoji izrijekom da tako mora biti,no nije bas zgodno promijeniti sistem rada koji je uspostavljen godinama prije vaseg dolaska.Moram reci da je fizicki dosta zahtjevan dio posla.Svi NCL-ovi brodovi gradjeni u Njemackoj imaju Pleiger elektrohidraulicne ventile.
Pomagao sam kod AC za accomodation ako je trebalo (AC substation-i) iako nije izravno moja oprema.
Sada kao automation pokrivam MV switchboards,automatiku diesel-a,AC kompresore (kontrolu),nazalost na Sky jos uvijek i ventile,i opcenito nadzorni sistem (mjerne tocke,transduceri,kalibriranja itd.)
Nadam se da je od neke pomoci.
Pozdrav braci na Sun-u i Sky-u