• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Prijava poreza na dohodak za 2009

Osim toga ima još pomoraca koji ne razlučuju porez i plaćanje zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Neki još misle da je to jedno!

a jel se ima kakve olakšice na ovo šta sami plaćamo zdr. i mir. osiguranje:(:([/QUOTE]

Imaš EPOM obrazac u kojem se upisuju ukupna novčana davanja za zdravstveno i mirovinskog osiguranje u prošloj godini i ta cifra se oduzima od ukupne cifre zarade. To upisuju i oni pomorci sa 183 dana i oni pomorci bez 183 dana.
Ako se to može smatrat nekakvom olakšicom, ona u teoriji već i je ili kako ko gleda na to.

@Prof Selimire
Ne sićam se di sam pročita da se ne triba prijavljivat dohodak.Nisam toliko pedantan ka naš Frankie:D,međutim 200% sam siguran da jesam pročita.
Baš tim rječima;"koji ima više od 183 dana nije obvezan podnijeti ostvareni dohodak...."
@Frankie
U članku 5. niti jednom riječju se ne spominje 183 dana(manje ili više),nego kaže;
"Pomorac koji je u tijeku 2008. ostvario primitke za rad na brodu u međunarodnoj plovidbi koji je u vlasništvu stranog brodara, obvezan je uz godišnju poreznu prijavu za 2008.priložiti propisane isprave: dokaze o ostvarenom inozemnom dohotku i plaćenom porezu uinozemstvu, Obrazac DPOM ako je isti izdala lučka kapetanija, Obrazac EPOM."​
Tu se lome koplja i unosi zabuna pa sa time ni službenici na poreznoj nisu načisto.
Dakle,ako nemaš dane,podliježeš oporezivanju i biti ćeš oporezovan ako nemaš potvrdu o već plaćenom porezu(koju oni priznaju).Ako imaš dane nisi obvezan priložiti ostvareni dohodak,a još manje potvrdu o eventualno plaćenom porezu.
Ajmo malo praktični dio.
Prije desetak dana sam predao prijavu,obrazac EPOM sam ispunija samo opće podatke i rubriku sa brojem dana navigacije(195),po ciklusima.
Nikakav dohodak,liste itd.Odbici,plaćeni dobrinosi pomorski dodatak...ništa nisam upisiva.
Službenica je pregledala,rekla da je u redu i uredno izdala potvrdu.Imaju sve moje tel.brojeve,čak i sa ranča:D.
Isto je bilo i lani,nikad me nisu zvali.

@Prof Selimire
Ne sićam se di sam pročita da se ne triba prijavljivat dohodak.Nisam toliko pedantan ka na?? Frankie:D,međutim 200% sam siguran da jesam pročita.
Ba?? tim rječima;"koji ima vi??e od 183 dana nije obvezan podnijeti ostvareni dohodak...."
@Frankie
U članku 5. niti jednom riječju se ne spominje 183 dana(manje ili vi??e),nego ka?že;
"Pomorac koji je u tijeku 2008. ostvario primitke za rad na brodu u međunarodnoj plovidbi koji je u vlasni??tvu stranog brodara, obvezan je uz godi??nju poreznu prijavu za 2008.prilo?žiti propisane isprave: dokaze o ostvarenom inozemnom dohotku i plaćenom porezu uinozemstvu, Obrazac DPOM ako je isti izdala lučka kapetanija, Obrazac EPOM."​
Tu se lome koplja i unosi zabuna pa sa time ni slu?žbenici na poreznoj nisu načisto.
Dakle,ako nema?? dane,podlije?že?? oporezivanju i biti će?? oporezovan ako nema?? potvrdu o već plaćenom porezu(koju oni priznaju).Ako ima?? dane nisi obvezan prilo?žiti ostvareni dohodak,a jo?? manje potvrdu o eventualno plaćenom porezu.
Ajmo malo praktični dio.
Prije desetak dana sam predao prijavu,obrazac EPOM sam ispunija samo opće podatke i rubriku sa brojem dana navigacije(195),po ciklusima.
Nikakav dohodak,liste itd.Odbici,plaćeni dobrinosi pomorski dodatak...ni??ta nisam upisiva.
Slu?žbenica je pregledala,rekla da je u redu i uredno izdala potvrdu.Imaju sve moje tel.brojeve,čak i sa ranča:D.
Isto je bilo i lani,nikad me nisu zvali.

Ma bravo.To je katastrofa tko placa te ljude.Ne mogu bit kvalitetni niti u onom malom segmentu za kojeg su placeni.Ajde super sta si mi objasnija tocku 5.Ali da bi shvatio pravilno tocku 5. treba procitat tocku 1.Nikad nisam pristupao selektivnom citanju nego nastojim citat sa razumjevanjem pa shodno tome tocka 1 kaze: da si suzan podnijeti poreznu prijavu bez obzira na broj dana provedenih u medjunarodnoj plovidbi.
I sad se primis tocke 5. i sve ce ti biti jasno.Neces lomit koplja.Tko lomi koplja oko ovoga sto je poprilicno jasno ne znam kako se nosi s necim jacim.

Ba?? tako pi??e u točki 1."du?žan podnijeti poreznu prijavu bez obzira na broj dana".Gdje pi??e da si du?žan dostaviti ostvareni dohodak bez obzira na broj dana?
??ivi bili pa vidili,a ??to će??,ja sam veliki srećković pa uvik naletim na slu?žbenike koji ne znaju zakon i propise te prođem li??o bez punta.
:uzdravlje

Ako mi tko moze odgovoriti sta znaci PODNIJETI ZAHTIJEV ZA POVRAT U PRIJASNJE STANJE. Jeli samo potrebno prilozit kopiju matrikule kao dokaz da sam bio na brodu ili jos nesto treba? Na brodu sam pa nisam u mogucnosti prijavit porez na vrijeme. Hvala

@korny
8. Pravo na povrat u prija??nje stanje
Porezni obveznik ima pravo uputiti nadle?žno poreznom tijelu zahtjev za povrat u prija??nje
stanje ako je iz opravdanih razloga propustio obaviti neku radnju u zakonskom roku, ili u
roku koji je odredilo porezno tijelo, i zbog tog propu??tanja trpi posljedicu. Nakon isteka tri
mjeseca od propu??tenog roka porezni obveznik ne mo?že podnijeti zahtjev za povrat u prija??
nje stanje. Zahtjev za povrat u prija??nje stanje podnosi se u roku osam dana od dana kad
je prestao razlog ??to je prouzročio propu??tanje, odnosno od dana kada je porezni obveznik
doznao za uzrok. Iznimno, porezni obveznik mo?že podnijeti zahtjev za povrat u prija??nje
stanje i izvr??iti propu??tenu radnju i nakon isteka tri mjeseca od propu??tenog roka, ako je u
tome bio prije isteka tog roka spriječen vi??om silom

@korny

Hvala Frankie na brzom odgovoru. Sve je to meni jasno samo mi nije jasno kako se podnosi taj zahtjev. Postoji li koja forma ili se kao sta sam prije napisao prilozi kopija matrikule kao dokaz. Krivo sam pitao u prijasnjem postu.

btw,upravo cujen ode od UK pomoraca da od ove ili prosle godine placaju porez bez obzira na dane,jeli jos ko sta o tome cuja?

Malo sam se potrudija,bija temeljit,da pojasnimo.To je ono što sam već vidija i tvrdija, ali nisam zna di.Pošto su svi nasi zakoni,manje-više pisani nejasno,zakučasto,sa mogućnošću dvojakog tumačenja,tako je sveza članka 1. i 5. nedorečena,neprecizna,ali ipak uočljivaNažalost,triba malo znati čitati između redova,tako su pisani naši zakoni.Sad je sve na jednom mistu (u jednom izdanju).

Neću navoditi zakone,članke ili stavke zakona.Nema zakučica i nedoumica.Prepisat ću njihove primjere koje su naveli,kratko i jasno,da ih ceo svet razume.
Samo ću citirati ono bitno,oko čega se ovdje natiravamo.

Primjer 1 :
......trajanje plovidbe u 2009.iznosilo je 183 dana.Dohodak ostvaren za rad na brodu u međunarodnoj plovidbine ne podliježu godišnjem obračunu poreza na dohodak jer je ispunjen uvjet o broju dana plovidbe.....
U ovom primjeru pomorac ima obvezu podnošenja porezne prijave za 2009.,ali u istoj ne iskazuje ostvareni dohodak po osnovi rada na brodu.

Primjer 2 :
......trajanje plovidbe u 2009.iznosilo je 200 dana.Dohodak ostvaren za rad na brodu u međunarodnoj plovidbine ne podliježu godišnjem obračunu poreza na dohodak jer je ispunjen uvjet o broju dana plovidbe.....
Isti je pomorac ostvario u tijeku 2009. i dohodak od samostalne djelatnosti(obrta)..
U ovom primjeru pomorac ima obvezu podnošenja porezne prijave za 2009.,ali u istoj ne iskazuje ostvareni dohodak od nesamostalnog rada.

Primjer3 :
......trajanje plovidbe u 2009.iznosilo je 118 dana.Dohodak ostvaren za rad na brodu u međunarodnoj plovidbine podliježu godišnjem obračunu poreza na dohodak jer nije ispunjen uvjet o broju dana plovidbe.....
U ovom primjeru pomorac ima obvezu podnošenja porezne prijave za 2009.,a u istoj pod 4.1.1.iskazuje ostvareni dohodak od nesamostalnog rada umanjen za pomorski dodatak i ostale izdatke(plaćene doprinose).

Izvori : www.porezna-uprava.hr i Priručnik;
POMORCI-ČLANOVI POSADE BRODOVA U MEĐUNARODNOJ PLOVIDBI:Godišnja prijava poreza na dohodak za 2009 i doprinosi za obvezna osiguranja za 2010.,(citati str. 18. i 19).
Izdavač:Ministarstvo financija,porezna uprava.Izdanje, Zagreb,veljača 2010.
Priručnik dostupan u LK Zadar,self service.Lipo izdanje,kao „Katekizam“ za osnovnu školu.Sve će nam to jednog dana lipo naplatit.

Autor posta : Stari guc,pravnik-pripravnik-laik,ljubitelj tripica,janjetine i paštefažola.U slobodno vrime čuvam žensku dicu,350-400 miseci.

Malo sam se potrudija,bija temeljit,da pojasnimo.To je ono što sam već vidija i tvrdija, ali nisam zna di.Pošto su svi nasi zakoni,manje-više pisani nejasno,zakučasto,sa mogućnošću dvojakog tumačenja,tako je sveza članka 1. i 5. nedorečena,neprecizna,ali ipak uočljivaNažalost,triba malo znati čitati između redova,tako su pisani naši zakoni.Sad je sve na jednom mistu (u jednom izdanju).

Slažem se stari po ovome što si rekao u uvodu posta i pohvaljujem ti trud.., To je tako.

Osim ovoga što si rekao dodao bih da su najveće zlo u hrvatskom društvu upravo ti kojekakvi pisci zakona, jebivjetri s zvanjima advokat, sudac i sl. Toliko su uzurpirali sebi prava da misle kako je ukupno hrvatsko društvo upravo njihovo privatno društvo i privilegija.

Netko je gore ispred spomenuo engleze - smatram da se mi ne možemo komparirati s njima. Bože moj, čak ako englez plovi pod stranom zastavom u većini slučajeva brod ili kompanija je dio njihovog ekonomskog sustava. U našem slučaju se ne može reći da pripadamo hrvatskom gospodarskom sustavu. (Osim ako nas takvim smatraju zbog ovih agencija koje čine servis stranim kompanijama).

A što se tiče platnih lista, one nisu nikakva tajna za državu jer čak i pivovare u Hrvatskoj znadu koliko imamo solada... Npr. dobio sam ponudu čak i od neke 'PAN' pivovare...

@Selimire
Naravno da mogu doznati na??e prihode,ako ?žele.Nedoumica je postojala samo po pitanju dali i u kojim slučajevima moramo (sami) navesti ostvarene prihode u poreznoj prijavi.

@Stari guc

Po ovome sta si ti naveo znaci da ako imamo vise od 183 dana da ne moramo prikazati primanja na EPOM obrazcu???

Ja imam neku brosuru od MMPI doduse koje je iz 01.2009 gdje pise slijedece:

6. UTVRĐIVANJE GODI? NJEG DOHOTKA

6.1. Obveza podno??enja godi??nje prijave poreza na dohodak
Godi??nja prijava poreza na dohodak i odredbe o tome tko je du?žan podnijeti godi??nju prijavu, tko je mo?že (a ne mora) podnijeti i tko je ne mo?že podnijeti te rok za podno??enje godi??nje prijave i nadle?žnu ispostavu Porezne uprave kojoj se godi??nja prijava podnosi, propisano je Zakonom o porezu na dohodak.
Pomorac je obvezan podnijeti godi??nju prijavu poreza na dohodak i prijaviti podatke o ostvarenim primicima po osnovi rada na brodu u međunarodnoj plovidbi, jer je ta obveza propisana Pomorskim zakonikom, bez obzira na broj dana provedenih na brodu odnosno bez obzira na činjenicu hoće li biti porezna obveza ili je neće biti.

Cuo sam da su neki pomorci dobivali dodatne pozive iz Porezne uprave bas iz razloga sto nisu naveli primanja.Logicno bi bilo da ne prikazujemo primanja.

Shark, mislim da sam se lani i ja rukovodio ovim ??to si izvjesio. No, sve ovo skupa pokazuje da se u takvoj o??tariji jo?? ne zna ni - 'tko pije, a tko plaća'.

@Shark

Nisam ja ništa naveo,čuo pa rekao....Citirao sam iz službenog priručnika Ministarstva financija namjenjenog isključivo nama, pomorcima.Ne moraš iznositi prihode ni u obrascu EPOM ako ne podliježeš plaćanju poreza.
Sad je pitanje dali regulativu poznaje i svaki službenik u poreznoj.Nabavite i svi ostali priručnik i s njime dalje "navigajte".
Upravo ga gledam ispred sebe,opipljivo,lipo izdanje.Glatko ukoričenje,zalaz Sunca iza punte nekog našeg lipog škoja.Još vonja na friško štampanje.Ima 103 lipe,glatke stranice:D.Kao što sam rekao,self service u Kapetaniji Zadar.Vjerujem da su ih dostavili svim lučkim.kapetanijama.

NASLOV :

POMORCI-ČLANOVI POSADE BRODOVA U MEĐUNARODNOJ PLOVIDBI:
Godišnja prijava poreza na dohodak za 2009 i doprinosi za obvezna osiguranja za 2010.
Izdavač:Ministarstvo financija,porezna uprava.Izdanje, Zagreb,veljača 2010

Last edited:
Ja sam otavija sve prazno u Poreznoj prijavi , osim osobnih podataka i u privitku stavija ispunjen EPOM i dane plovidbe kojih je bilo sve skupa 250 sa onin od pro??le godine ! ??enska na poreznoj pogledala , bacila na hrpu , bog-bog , doviđenja - doviđenja, pa ćemo vidit !
Ako i??ta za??kripi uvik iman back-up

btw,upravo cujen ode od UK pomoraca da od ove ili prosle godine placaju porez bez obzira na dane,jeli jos ko sta o tome cuja?

Ja sam malo pricao s ovim britima koji su samnom na brodu. Oni cijelu godinu i na svaku placu placaju porez (45%). Onda na osnovu matrikule dokazu da su proveli vise od 183 dana na offshoru (brodu) i drzava im vrati porez koji su uplatili (e sad nisam bas dobro razumio jel sve, ali vecinu sigurno).
Onda oni tu lovu obavezno ulazu van UK-a, vecina u nekretnine u Spanjolskoj, Portugalu, Tajlandu. Jer ako uloze nazad u UK, rebnu ih opet ogroman porez na to.

Back