• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Prijava poreza na dohodak za 2009

ista stvar je kod engleza. vec provjereno sa seataxon. e da oce sve prinit, ja bi vec ima i ovu godinu ispunjenu i par dana za iducu:udriglavom

Ja sam iz prosle godine prenio 12 dana, u ovoj godini ostvario 222 dana na brodu, 20 dana puta (ukupno ove godine 242 dana) a ukupno sa proslom godinom 254 dana a prenosi mi se u 2010 samo 39 dana, znaci i tu su me pokrali 32 dana. Nije mi jasno, ako se vec ne mogu prenesti dani puta, zasto se prvo ne obracunavaju dani navigacije preneseni iz prethodne godine pa da oni koji preteku iz obracunske mogu preci u drugu godinu. Ili ako se vec oni sluze tom logikom zasto ne bi onda oni nama vratili pare od poreza ako u sljedecoj godini ostvarimo veci broj dana navigacije. Isto tako zasto nam ne bi, zbog specificnosti posla, dali priliku da platimo porez s odgodom ili na rate, jer se moze desiti da neko ostvari 3 mjeseca navigacije pocetkom godine a do dolaska rjesenja za porez se vise ne uspije ukrcat. Otkud to platit onda?

Ja sam iz prosle godine prenio 12 dana, u ovoj godini ostvario 222 dana na brodu, 20 dana puta (ukupno ove godine 242 dana) a ukupno sa proslom godinom 254 dana a prenosi mi se u 2010 samo 39 dana, znaci i tu su me pokrali 32 dana. Nije mi jasno, ako se vec ne mogu prenesti dani puta, zasto se prvo ne obracunavaju dani navigacije preneseni iz prethodne godine pa da oni koji preteku iz obracunske mogu preci u drugu godinu. Ili ako se vec oni sluze tom logikom zasto ne bi onda oni nama vratili pare od poreza ako u sljedecoj godini ostvarimo veci broj dana navigacije.

E moj Belboy, takav obračun bi bila zdrava logika, međutim kako je većina stvari u na??oj dr?žavi napravljena u svrhu izvlačenja para od ljudi, puno stvari nema veze sa logikom i zdravim razumom. Meni je mu?ž ima 72 dana iz prethodne godine a iz ove 54 dana vi??ka. Naravno da mu priznaju samo ova 54 dana jer, kao, ona 72 dana bi mu s računala samo da je u 2009. ima manjak dana. Koja k... politika. To je kao meni propadne 20 kuna na Vipme bonu, kad uplatim novih 100, otprilike tako nekako. Mislim da bi UPH trebala i na ovome problemu malo poradit sa glavonjama.

Evo meni ba?? do??lo za mu?ža..ima 235 dana ali za prenijet u sljedeću godinu 0...jer je samo 175 dana navigacija, ostalo, 35 dana od lani, 13 bolovanje i put...:udriglavom

ma to je sve jedno velo s...:mad:
zakidaju nas za dane puta,tecaja,itd ali ciste dane navigacije bi trebali prebacivati
cista pljacka

Prema članku 128. Pomorskog zakonika (Narodne novine, broj 181/04, 76/07 i 146/08) i članku 85. Pravilnika godišnju poreznu prijavu obvezno podnose rezidenti članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji po osnovi rada na brodu ostvare dohodak od nesamostalnog rada. Član posade broda koji je rezident i čiji ostvareni primici po osnovi nesamostalnog rada na brodu u međunarodnoj plovidbi ne podliježu, u skladu s Pomorskim zakonikom, obvezi poreza na dohodak od nesamostalnog rada, nije obvezan u godišnjoj poreznoj prijavi iskazati ukupno ostvareni dohodak iz ostalih izvora iz članka 5. Zakona, osim ako u skladu s člankom 39. Zakona, ima obvezu podnošenja godišnje porezne prijave. Ako član posade broda čiji ostvareni primici po osnovi nesamostalnog rada na brodu u međunarodnoj plovidbi ne podliježu, u skladu s Pomorskim zakonikom, obvezi poreza na dohodak od nesamostalnog rada, u godišnjoj poreznoj prijavi iskaže dohodak iz ostalih izvora iz članka 5. Zakona, obvezan je iskazati ukupno ostvareni dohodak u poreznom razdoblju, osim dohotka koji ne podliježe oporezivanju.

Primjer 1: Porezni obveznik rezident prijavljen je u registar poreznih obveznika po osnovi ostvarivanja dohotka od imovine iznajmljivanjem nekretnine te je obveznik poreza na dodanu vrijednost i za tu djelatnost vodi poslovne knjige i dohodak utvrđuje na način propisan za samostalne djelatnosti, a ujedno ostvaruje i primitke za rad kao pomorac koji je plovio u međunarodnoj plovidbi u 2009. godini 185 dana. Pri podnošenju godišnje porezne prijave za 2009. dohodak od samostalne djelatnosti utvrđen na temelju podataka iz poslovnih knjiga (pregledu primitaka i izdataka) upisuje pod točkom 4.2.1. u stupac 2, dok primitak za rad koji je ostvario kao pomorac ne upisuje u prijavu budući da ne podliježe obračunu poreza na dohodak, ali je dužan prijavi priložiti obrasce DPOM i EPOM te ostale propisane isprave.

Primjer 2: Porezni obveznik rezident, član posade broda u međunarodnoj plovidbi ostvario je u 2009. po osnovi rada na brodu u međunarodnoj plovidbi u vlasništvu tuzemnog brodara, dohodak od nesamostalnog rada u iznosu od 90.000,00 kn. Ostvareni dohodak od nesamostalnog rada ne podliježe oporezivanju, obzirom da je član posade broda u 2009. imao ukupno 190 dana plovidbe. Porezni obveznik je pored toga u 2009. u tuzemstvu ostvario dohodak od osiguranja u iznosu od 30.000,00 kn, te drugi dohodak u iznosu od 20.000,00 kn.

Porezni obveznik obvezan je podnijeti godišnju poreznu prijavu za 2009. U Obrascu DOH popunjava pod 1. Opće podatke, navodi priložene isprave pod točkom 7., te potpisuje poreznu prijavu i upisuje nadnevak. Uz poreznu prijavu obvezan je priložiti Obrazac DPOM, Obrazac EPOM te potvrdu isplatitelja o ukupno isplaćenim primicima u poreznom razdoblju za rad u svojstvu člana posade broda u međunarodnoj plovidbi.

Međutim, ako porezni obveznik za dohodak ostvaren u tuzemstvu po osnovi primitaka od osiguranja i drugog primitka želi popuniti godišnju poreznu prijavu, obvezan je u istoj iskazati ukupno ostvareni dohodak u 2009. godini (dohodak od osiguranja i drugi dohodak), osim primitaka od nesamostalnog rada po osnovi rada na brodu u međunarodnoj plovidbi koji ne podliježu oporezivanju.

Na utvrđeni dio porezne osnovice primjenjuju se četiri porezne stope, pri čemu je najniža 15 posto, a najviša 45 posto. Poreznom stopom od 15 posto oporezuje se porezna osnovica do 43.200 kuna (umnožak faktora 2,0 i iznosa osobnog godišnjeg odbitka), stopom od 25 posto iznos od 43.200 do 108.000 kuna (od dva do pet puta godišnji osobni odbitak), stopom od 35 posto iznos od 108.000 do 302.400 kuna (od pet do 14 puta godišnji osobni odbitak), a najvećom stopom od 45 posto oporezuju se prihodi iznad 302.400 kuna.

evo izaslo na bracinoj stranici

28.1.2010. 10:50
Izmjene zakona / Novosti u poreznoj prijavi
Najva?žnija novost vezana uz ovogodi??nje porezne prijave, iako ne s velikim kratkoročnim utjecajem, jest prijavljivanje uz pomoć OIB-a (osobnog identifikacijskog broja), ali i plaćanje kriznog poreza na sve primitke.

1.1.2. Plaća u ??irem smislu

Pod primicima po osnovi nesamostalnog rada (plaćom) smatraju se, osim plaće u u?žem smislu i plaće u ??irem smislu i to: poduzetnička plaća koja ulazi u rashod pri utvrđivanju poreza na dobit, plaće izaslanih radnika u Republiku Hrvatsku (ako se radi o nerezidentima onda se iz njih ne plaća krizni porez), plaće članova predstavničkih i izvr??nih tijela dr?žavne vlasti i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje im se isplaćuje za rad u tim tijelima i jedinicama, naknade plaće osobama koje pru?žaju njegu i pomoć hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata I. skupine prema posebnim propisima, te primici pomoraca â?? članova posade u međunarodnoj plovidbi prema Pomorskom zakoniku (â??Narodne novineâ??, broj 181/04 i 76/07) iz kojih se najvjerojatnije neće plaćati krizni porez jer bi bilo apsurdno da strani isplatitelji preuzmu ulogu obračuna i plaćanja kriznog poreza za pomorce.

Link

Ni??ta od toga.
Da to jednom isharače, mislim da bi se dogodine bar pola pomoraca prijavilo u CG.....a to bi za dr?žavu bilo daleko vi??e ??tete nego koristi

Ni??ta od toga.
Da to jednom isharače, mislim da bi se dogodine bar pola pomoraca prijavilo u CG.....a to bi za dr?žavu bilo daleko vi??e ??tete nego koristi

Ma mo?? mislit kako bi oti??li u CG, isto kao ??ta su svi iza??li na prosvjed ( na ulice ) kada su ovaj porez nabili:udriglavom
Čudan smo mi narod, nebojim se ja za njih da će njih pomorci o??tetiti odlaskom u CG ili slično, morali bi oni jo?? puno toga napraviti osim harača da se ljudi pobune malo skupnije:udriglavom.

Ma mo?? mislit kako bi oti??li u CG, isto kao ??ta su svi iza??li na prosvjed ( na ulice ) kada su ovaj porez nabili:udriglavom
Čudan smo mi narod, nebojim se ja za njih da će njih pomorci o??tetiti odlaskom u CG ili slično, morali bi oni jo?? puno toga napraviti osim harača da se ljudi pobune malo skupnije:udriglavom.
Tko će u CG.Tko će na ulice kada su vlasti beneficijama zadobili mnoge koji ?žive na račun po??tenih poreznih obveznika.Imamo pola miliona branitelja,raznoraznih udruga,Hrvate u Bosni kojima odlazi velika količina novca a na??oj se sirotinji nameče krizni porez.??ivot vlastodr?žaca na visokoj nozi itd.Pa ako to nije narodu dovoljno da ustane i ka?že svoje onda neće to nikada ni učiniti.Jednom kada vlast ukine beneficije i la?žne invalidnine i ostale blagodato kriminalcima i parazitima e onda ćemo dragi prijatelji dobiti masu za promjene ali samo zato jer će to biti u njihovu korist i blagodati na koju su i navikli bez imalo muke a na teret po??tenih.

Tko će u CG.Tko će na ulice kada su vlasti beneficijama zadobili mnoge koji ?žive na račun po??tenih poreznih obveznika.Imamo pola miliona branitelja,raznoraznih udruga,Hrvate u Bosni kojima odlazi velika količina novca a na??oj se sirotinji nameče krizni porez.??ivot vlastodr?žaca na visokoj nozi itd.Pa ako to nije narodu dovoljno da ustane i ka?že svoje onda neće to nikada ni učiniti.Jednom kada vlast ukine beneficije i la?žne invalidnine i ostale blagodato kriminalcima i parazitima e onda ćemo dragi prijatelji dobiti masu za promjene ali samo zato jer će to biti u njihovu korist i blagodati na koju su i navikli bez imalo muke a na teret po??tenih.

To sam poku??ala sa?žeti u one dvije rečenice prije, da ne pi??em lancune:hihi, tj. sve se sla?žem, točno tako kako si napisao:uzdravlje.

1.1.2. Plaća u ??irem smislu

Pod primicima po osnovi nesamostalnog rada (plaćom) smatraju se, osim plaće u u?žem smislu i plaće u ??irem smislu i to: poduzetnička plaća koja ulazi u rashod pri utvrđivanju poreza na dobit, plaće izaslanih radnika u Republiku Hrvatsku (ako se radi o nerezidentima onda se iz njih ne plaća krizni porez), plaće članova predstavničkih i izvr??nih tijela dr?žavne vlasti i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje im se isplaćuje za rad u tim tijelima i jedinicama, naknade plaće osobama koje pru?žaju njegu i pomoć hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata I. skupine prema posebnim propisima, te primici pomoraca â?? članova posade u međunarodnoj plovidbi prema Pomorskom zakoniku (â??Narodne novineâ??, broj 181/04 i 76/07) iz kojih se najvjerojatnije neće plaćati krizni porez jer bi bilo apsurdno da strani isplatitelji preuzmu ulogu obračuna i plaćanja kriznog poreza za pomorce.

Link

Ni??ta od toga.

Link ne radi odakle ti ovo i koliko je staro.Obrati paznju na ono najvjerojatnije.
Procitaj uputu Mladinea poreznim ispostavama.

Gdja ide logikom kojom sam isao i ja dok nisam dobio od urednika liderpressa uputu Mladinea poreznim ispostavama.Mislim da cemo platit krizni porez.A sad tko je spreman ic sa tim na ustavni sud i slicno o tom potom.
A ??ta je s ovim - jesi ti taj pomorac

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=90857

Javio se pomorac koji me pitao kako da uplati predujam kriznog poreza ako je osam mjeseci na brodu izvan Hrvatske?
No, pomorci su samo jedan od primjera da se unatoč la?žnoj tvrdnji Ustavnog suda krizni porez ne naplaćuje svima. Jednostavno, na??i pomorci koji plove na stranim brodovima ostali su izvan sustava kriznog poreza i ne moraju plaćati taj apsurdni namet, jer ne plaćaju porez na dohodak tijekom godine, nego tek po isteku porezne godine kad podnose prijavu poreza. S obzirom da pomorci, osobito na stranim brodovima â??jedu kruh sa sedam koraâ??, osobno i nemam ni??ta protiv toga da izbjegnu plaćanje kriznog poreza, premda to prema Ustavu nije pravedno.

A ??ta je s ovim - jesi ti taj pomorac

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=90857

Javio se pomorac koji me pitao kako da uplati predujam kriznog poreza ako je osam mjeseci na brodu izvan Hrvatske?
No, pomorci su samo jedan od primjera da se unatoč la?žnoj tvrdnji Ustavnog suda krizni porez ne naplaćuje svima. Jednostavno, na??i pomorci koji plove na stranim brodovima ostali su izvan sustava kriznog poreza i ne moraju plaćati taj apsurdni namet, jer ne plaćaju porez na dohodak tijekom godine, nego tek po isteku porezne godine kad podnose prijavu poreza. S obzirom da pomorci, osobito na stranim brodovima â??jedu kruh sa sedam koraâ??, osobno i nemam ni??ta protiv toga da izbjegnu plaćanje kriznog poreza, premda to prema Ustavu nije pravedno.

Prva stvar ja nisam od onih koji ce gledat kako platit nego kako ne platit.Druga stvar ja sam na brodu 6 miseci.Treca stvar ja se tim ljudima ne javljam ja ih imam na dispoziciji.Cetvrta stvar volim bit naprid s kartama zato gledam 3 koraka unaprid.Imam sve spremne dokumente,zakone,upute i ostala birkoratska sranja za sastavit kvalitetnu Ustavnu tuzbu,a to kosta cca 5000 kuna.Je li te sad jos mozda interesira koliki bi mi bio krizni porez mjesecno i koliko imam crvenih krvnih zrnaca???
Mogu ti dat i odgovor na ovo nije mi tesko.

Pa ljudi jel Vam treba crtat krizni porez ne hvata pomorce nas vata samo porez na dohodak ako smo proveli manje od 183 na brodu i raznim kursevima po svijetu

Frankie
Mozes li malo objasnit bolje po ovoj temi?

Mogu.Krizni porez je poseban porez i nema veze sa porezom na dohodak pa tako da si 365 dana van drzave po uputi koju je Mladineo posla poreznim ispostavama,a koju ja imam(jedan od rijetkih jer oni u poreznoj tvrde da takav dokument ne postoji) ispalo bi da ce nas rebnit.Bez obzira sto smo ostali izostavljeni samim zakonom o kriznom porezu,pravilniku o kriznom porezu i naknadnoj izmjeni zakona o kriznom porezu.
Ali jebi ga ko ce citat zakone.Meni su NN lektira,a zakoni zakon.Clanci iz novina me ne interesiraju.

Last edited:
Back