Legalno ne placanje doprinosa, moguce?????

Mislim da ni 'rvati ne znaju vladati.

Ne znamo. Uvik smo bili i bit cemo - narod slugu.

900i nesto sitno godina nismo imali svoju drzavu, napokon smo je (iz raznoraznih interesa) dobili,
i sta napravimo? Pa jasno - odma uletimo u novi savez, novu zajednicu :facepalm:

Zašto se nikad ne stignemo do prosvjeda?

Suti i trpi... dobro je dok me tuku.

Zato jer baÅ¡ kad stvari zavriju, onda vlast da neÅ¡to ljudima da se zabavljaju, recimo ploče u Vukovaru ili referendum o slobodama manija (LBGT).

Kolega, zaboravili ste zakon o nepusenju, zakon o 0% alkohola, zakon o navijacima... spinova je milijun.

Narod ima vlast kakvu zaslužuje.

Potpis na ovo. Kako lokalnu (Kerum), tako i drzavnu.

Samo, sta da cine oni koji su dovoljno prisebni da vide pravo stanje stvari? Di se odselit?

Upirat protiv mase, jurisat na vjetrenjace... cemu? Pa nisam ja svoj zivot na putu nasa.

OT:

Doprinosi i davanja. Je, bilo bi lipo i normalno placat ta, recimo simbolicna primanja
u nekoj random uljudnoj, civiliziranoj drzavi (onoj istoj koja je svoju stihijsku pljacku i obnoć-privatizaciju prosla prije
dobrih 300tinjak godina kad se nije znalo ko pije ko placa - odnosno znalo se i nisi moga nista).

A ovdi u nas? Placat? Kome? Cemu? Sta?

Kad sam na brodu, firma mi placa troskove lijecenja.

Kad dodjem doma, recimo, treba mi ultrazvuk bubrega.
Ako necu platit ili ako nemam makar cistacicu koja radi u bolnici za vezu, cekat cu brat bratu tri miseca.
Za ta tri miseca odo ja nazad na brod. Dakle - moram platit.

Odem u svoje zubarice koja radi preko socijalnog, pogleda mi zub, veli - dodjite mi za tri tjedna,
pun mi je raspored.

Zeno meni taj popravak triba JUCER!

I opet - pravac privatnik, cista bila ordinacija sa Mozartom na JBL zvucnicima i sisojkom od sestre,
plati rodjo, pa se rugaj. (dobra sestra u tri P.M.)

Doprinosi za penziju? Koju FALUSNU penziju??? :udriglavom :mad:

Ono za 25 godina kad ostarim, kad euro devalvira i kad s tih 200€ taman buden moga dupe obrisat?
(valjda ce poradit na finoci papira, kad smo vec kod toga)

Summa summarum - crno nam se pise.

Kako sirotinji doma, tako i nama koji navigamo.

S tom razlikom sta ce novci koje zaradjujemo jednostavno malo odgodit agoniju... NISTA drugo.

Eto, sad san malo olaksa dusu .

Zdravi i veseli bili.

Pozdrav svim kolegama pomorcima,ja imam jedno pitanje,evo ovako za nekih tjedan dana idem na brod u svojstvu asistenta stroja,na stranu kompaniju,nisan se ukrca priko agencije nego direktno priko kompanije,e sada mene zanima jeli se može ikako izbjeć platit ova davanja bar ovih godinu dana dok sam asistent poÅ¡to plaća i nije baÅ¡ neka...možda je pitanje glupo il slično al molio bi da se niko ne naljuti...Hvala vam i svima koji sada plove želim im mirno more :uzdravlje

Ako ides direktno bez posredovanja agencije onda mozes izbjeci placanje doprinosa. Pitanje je koliko ti je to pametno jer ako zelis izaci na klasu moras imati godinu dana ovjerene navigacije (nema doprinosa - nema ovjere).

Pozdrav dobri ljudi,

eto sada kada sam krenuo navigati kao casnik, zanima me ima li kakva sema da se na legalan nacin izbjegne placanje ovih glupih doprinosa?
Dusa me boli placati te tisuce kuna u vjetarm radije bih sam uplacivao u neki privatni fond pa da kasnije imam nesto od toga.... a ovako, dok ja finim s naviganjem, banda ce sve spizditi :(

Pozz i hvala, svaki savijet je dobro dosao!

Ja u dvadeset godina nisam dao ni lipe državi! Ako imaÅ¡ brevet za tankere njega dobijeÅ¡ automaski kada ti prijaÅ¡nji isteče! Za ro-ro/pasanger trebaÅ¡ 12 mjeseci navigacije u pet godina a ako nemaÅ¡ moraÅ¡ ga na kapetaniji ponovno polagati Å¡to koÅ¡ta 2 puta 280 kuna. Klase možeÅ¡ napraviti na pomorskoj Å¡koli u Portorožu, jučer sam polagao security awareness koÅ¡ta 40 eura dok kod nas ti ne treba tečaj ali u matrikuli moraÅ¡ imati ovjereno na lučkoj kapetaniji 6 mjeseci Å¡to povlaći za sobom "čestitku" porezne

Legalno ne placanje doprinosa, moguce?????

Pozdrav svim kolegama pomorcima,ja imam jedno pitanje,evo ovako za nekih tjedan dana idem na brod u svojstvu asistenta stroja,na stranu kompaniju,nisan se ukrca priko agencije nego direktno priko kompanije,e sada mene zanima jeli se može ikako izbjeć platit ova davanja bar ovih godinu dana dok sam asistent poÅ¡to plaća i nije baÅ¡ neka...možda je pitanje glupo il slično al molio bi da se niko ne naljuti...Hvala vam i svima koji sada plove želim im mirno more :uzdravlje

Prijatelju a kako ces ovjerit dnevnik i odnit na kapetaniju za polagat klasu ako nisi nigdi prijavljen?

Pa asistenturu moras prijavit posto poto.

Ne znamo. Uvik smo bili i bit cemo - narod slugu.

900i nesto sitno godina nismo imali svoju drzavu, napokon smo je (iz raznoraznih interesa) dobili,
i sta napravimo? Pa jasno - odma uletimo u novi savez, novu zajednicu :facepalm:

Suti i trpi... dobro je dok me tuku.

Kolega, zaboravili ste zakon o nepusenju, zakon o 0% alkohola, zakon o navijacima... spinova je milijun.

Potpis na ovo. Kako lokalnu (Kerum), tako i drzavnu.

Samo, sta da cine oni koji su dovoljno prisebni da vide pravo stanje stvari? Di se odselit?

Upirat protiv mase, jurisat na vjetrenjace... cemu? Pa nisam ja svoj zivot na putu nasa.

OT:

Doprinosi i davanja. Je, bilo bi lipo i normalno placat ta, recimo simbolicna primanja
u nekoj random uljudnoj, civiliziranoj drzavi (onoj istoj koja je svoju stihijsku pljacku i obnoć-privatizaciju prosla prije
dobrih 300tinjak godina kad se nije znalo ko pije ko placa - odnosno znalo se i nisi moga nista).

A ovdi u nas? Placat? Kome? Cemu? Sta?

Kad sam na brodu, firma mi placa troskove lijecenja.

Kad dodjem doma, recimo, treba mi ultrazvuk bubrega.
Ako necu platit ili ako nemam makar cistacicu koja radi u bolnici za vezu, cekat cu brat bratu tri miseca.
Za ta tri miseca odo ja nazad na brod. Dakle - moram platit.

Odem u svoje zubarice koja radi preko socijalnog, pogleda mi zub, veli - dodjite mi za tri tjedna,
pun mi je raspored.

Zeno meni taj popravak triba JUCER!

I opet - pravac privatnik, cista bila ordinacija sa Mozartom na JBL zvucnicima i sisojkom od sestre,
plati rodjo, pa se rugaj. (dobra sestra u tri P.M.)

Doprinosi za penziju? Koju FALUSNU penziju??? :udriglavom :mad:

Ono za 25 godina kad ostarim, kad euro devalvira i kad s tih 200€ taman buden moga dupe obrisat?
(valjda ce poradit na finoci papira, kad smo vec kod toga)

Summa summarum - crno nam se pise.

Kako sirotinji doma, tako i nama koji navigamo.

S tom razlikom sta ce novci koje zaradjujemo jednostavno malo odgodit agoniju... NISTA drugo.

Eto, sad san malo olaksa dusu .

Zdravi i veseli bili.

Jebemu misa
Niko ne bi nista placa
A di je solidarnost sa radnicama u Konzuma,Tommyja,Studenca itd koje rade za 2400 kuna i kojima je sajnsfiksn godisnja primanja od 150 iljada kuna(da budemo skromni)

Send from my Kinez

Prijatelju a kako ces ovjerit dnevnik i odnit na kapetaniju za polagat klasu ako nisi nigdi prijavljen?

Pa asistenturu moras prijavit posto poto.

Zato i pitam jel postoji kakav način bar da se izbjegne za prvu godinu tj asistenturu,nebi tija da se neko naljuti il svati Å¡ta krivo,da da svaćam da se moraju platit doprinosi da bi se mogla polagat klasa i ovjerit dnevnik,heheh nema drugi nego stisnit guzicu prvu godinu :D...joÅ¡ jedno pitanje dalmoÅ¡ jeli možda znaÅ¡ kako ide prijava na kapetaniji poÅ¡to nisam priko agencije se urkca jel se moran javit Å¡ta na kapetaniji prije nego oden na brod ili?Hvala ti puno prijatelju naprid :uzdravlje

Ako nemas posrednika I ukrcajes se direktno triba bi ispunit prijavu ukrcaja I predat je na kapetaniju prije ukrcaja a kad se iskrcas prijavu iskrcaja.Sad sta se tice neplacanja doprinosa.Moje je misljenje da bi to radija samo kad mi iskustvo vise nebi bilo bitno.Ocu rec da nije uopce problem zahtjevat od barbe da ti upise samo stranu matrikulu ali je problem sto sluzbeno nemas ni navigacije.Ja bi npr.da san barba odradija godinu dana da mogu obnovit brevete a ove 4 tuka samo u stranu matrikulu.Mogu to I sad napravit ali mi je to glupo jer san relativno mlad I ocu imat neko iskust I na nasoj matrikuli....

Sent from my GT-I8190N using Tapatalk

Ako nemas posrednika I ukrcajes se direktno triba bi ispunit prijavu ukrcaja I predat je na kapetaniju prije ukrcaja a kad se iskrcas prijavu iskrcaja.Sad sta se tice neplacanja doprinosa.Moje je misljenje da bi to radija samo kad mi iskustvo vise nebi bilo bitno.Ocu rec da nije uopce problem zahtjevat od barbe da ti upise samo stranu matrikulu ali je problem sto sluzbeno nemas ni navigacije.Ja bi npr.da san barba odradija godinu dana da mogu obnovit brevete a ove 4 tuka samo u stranu matrikulu.Mogu to I sad napravit ali mi je to glupo jer san relativno mlad I ocu imat neko iskustvo I u nasoj matrikuli....

Jebemu misa
Niko ne bi nista placa
A di je solidarnost sa radnicama u Konzuma,Tommyja,Studenca itd koje rade za 2400 kuna i kojima je sajnsfiksn godisnja primanja od 150 iljada kuna(da budemo skromni)
Za solidarnost neka se jave Ivici, Tomislavu, Josipu itd koji ih plaćaju 2400 kuna.
Mislim čak da Ivica dobiva nekakve poticaje od države Å¡to znači od poreznih obveznika tj. nas svih :udriglavom

Meni je sajnsfikšn da netko ne mora ni sjediti u saboru za 150 iljada kuna. :udriglavom

Ja se na brodu naradim za tu lovu, seksaju me koje kakavi zapovjesnici, ribari, surveyori, klopa je tek da nisam gladan, gledam stalno iste face, tu i tamo bude mora, stresa, ugovor 5 mjeseci s tim da se uvijek oduži...
Tko god želi u taj sajnsfikšn, prekvalifikacija u pomorskoj školi ili položiti ispite sa prve 2 godine pomorskog faksa.

Ako netko zna di i kako se prekvalificirati i postati Ivica, Tomislav, Josip ili svi oni što ne sjede u saboru neka to ODMAH napiše!

Za stgti,

Mislim da ćeÅ¡ si samo zakomplicirati stvari sa tim neprijavljivanjem.
Treba ti dnevnik kadeta i ovjerena navigacija da bi mogao polagati klasu kod nas.
Ako je misliÅ¡ polagati klasu u BIH ili u MNE, onda će ti trebati ono Å¡to oni zahtijevaju.
Sve skupa čini mi se velika komplikacija da bi malo uÅ¡tedio.

Ja sam bio kadet za 400$, znači osnovica manja od one po kojoj računaju doprinose.
100$ je odlazilo za telefon i 200$ za Ivana kao za neke doprinose :udriglavom

Last edited:
Jebemu misa
Niko ne bi nista placa

Pa ni radnice kojima poslodavac ne plaća davanja ne moraju plaćati! Pravno ako država ne naganja radnike i radnice kojima poslodavac nije platio davanja po toj logici ni ja nisam dužan niÅ¡ta platiti! Ako moj poslodavac nije platio za mene davanja, onda bi država trebala ganjati njega a ne mene

Ovo je materijal za ustavnu tužbu jer pomorci nisu jednaki pred zakonom u odnosu na ostale građane Hrvatske. Mene na tom polju nitko ne dira ali da pokuÅ¡aju ne bi dobili ni centa

Last edited:
Dragi moji kolege pomorci,
jednostavno cu vam reci sve u ovoj recenici, gledajte sebe i svoju obitelj da im omogucite sto bolji zivot kako njima tako i sebi a sto se zbiva u ovoj nasoj jadnoj Hrv i tko koliko ima i nema u Hrv bas vas nije briga.
Dakle, snadjite se i navigavajte da imate a ne da nemate!!!!!

Jebemu misa
Niko ne bi nista placa

Send from my Kinez

A tko je kriv sto oni imaju tu placu? Mozda mi pomorci?
Svako sebi organizira zivot, pa tako i ti radnici.....da se razumije standard u Hrv s nasim placanjem i bez naseg placanja ce biti danas, sutra i za 100g isti.
Standard u Hrv sa i bez 100 Sanadera i 100 Vidosevica i svih ostalih politicara i foteljasa ce biti isti danas, sutra i za 100g.
Majstore, bori se za sebe i svoju obitelj a ne za druge jer neces daleko dogurati.
Da budem skromniji steta sta mi godisnje primanja nisu malo veca od000000.

Last edited:
A tko je kriv sto oni imaju tu placu? Mozda mi pomorci?
Svako sebi organizira zivot, pa tako i ti radnici.....da se razumije standard u Hrv s nasim placanjem i bez naseg placanja ce biti danas, sutra i za 100g isti.
Standard u Hrv sa i bez 100 Sanadera i 100 Vidosevica i svih ostalih politicara i foteljasa ce biti isti danas, sutra i za 100g.
Majstore, bori se za sebe i svoju obitelj a ne za druge jer neces daleko dogurati.
Da budem skromniji steta sta mi godisnje primanja nisu malo veca od000000.

Stvar je u tome da nemozes senzibilirat javnost na nas problem sa placom od 150,200,400,600 iljada kuna godisnje.
Zaboli veliku vecinu gradana neka stvar za pomorce :cool:

Send from my Kinez

Dragi moji kolege pomorci,
jednostavno cu vam reci sve u ovoj recenici, gledajte sebe i svoju obitelj da im omogucite sto bolji zivot kako njima tako i sebi a sto se zbiva u ovoj nasoj jadnoj Hrv i tko koliko ima i nema u Hrv bas vas nije briga.
Dakle, snadjite se i navigavajte da imate a ne da nemate!!!!!

A ja cu tebi jednostavno reci da mozes biti sretan da ova Vlada kao i sve druge prije njih nam omogucavaju da

a) placamo doprinose koji su po iznosu Jadrolnije ( zanemarivo male u usporedbi s kakvim placama ) - pogledaj koliki su doprinosi npr na Talijanskoj zastavi.
b) Ako si na zastavi EU i firma ti placa tamo ovde ne moras da placas.
c) Nemas ama bas nikakvog poreza sa 183 dana.

Mi sami po sebi nikad nismo sretni i uvik nam je malo. Tih 1500 kuna koje placamo ( 200 +/- ovisno o ranku ) je nista s obzirom da ti mogu udrit da placas prema iznosu place sta ce se prije ili kasnije desit dok sa ovakvim temama izazivamo djavla. Doprinosi se MORAJU placat i amen. Probaj ih ne placat u Norveskoj ili Njemackoj. Gore bi prvi trca ih platit a ovde samo maslamo bez veze ikakve.

Drzava je takva kakva je , ako necemo nista po tome poduzet - bit ce gora. Jebes Drzavu na kraj krajeva kojoj drzava ( ljudi ) zele dobro samo ricima...

Prosjecna placa u Norveskoj je 19 000 Kruna. Placa 3rdOff je 21 000 Kruna na cargo brodu ( 35 000 kruna sa svim davanjima ). ( Firma placa sve doprinose )
Prosjecna placa u Hrvatskoj je 5 000 Kuna. Prosjecna placa nasega 3rd Off je 22 000 kuna - 1500 kn doprinosa.

HR pomorac zaradi 4 place , Norvezin jednu i za voznju taksijem do doma s aerodorma.

Drugovi , nemojte djavla izazivat... Ne prate ovaj forum samo pomorci...

Tko ne voli HR zakone neka ide zenit Filipinku i zivi na Filipinima.

HR zakoni su ZAKON !

Aj bok..

Last edited:
Suti muci dobro je
Evo meni doslo danas za pkatit mirovinsko i zdravstveno za proslu godinu cca 2300 dolara.

Send from my Kinez

Bilichu, slažem se s tobom u potpunosti.

Ali ne možemo se stavljati u isti koš sa Ingležima, Norvežinima ili Njemcima.
Njima kad treba neka zdravstvena pomoć to dobiju odmah. A nama, kako te stave na listu čekanja ako ne znaÅ¡ a ma baÅ¡ nikoga u bolnici.
Penzije u Engleskoj, NorveÅ¡koj i Njemačkoj su neusporedive sa naÅ¡ima
Stoga ljudi ne vide smisao plaća doprinosa ako nemaju korisiti od toga.

Drugo. Kod nas se toliko krade da je ljudima jednostavno žao dati teÅ¡ko zarađeni novac da bi neki uhljeb bolje živio ne radeći niÅ¡ta.
I dokle god je to tako, ljudi će biti nezadovoljni sa davanjima i porezima bez obzira koliko mali oni bili.

Treće. Pogledaj koliko je zaposlenih u 'rvackoj. Na brzinu sam na netu naÅ¡ao podatak od oko 1.300.000, tako da me slobodno ispravite ako grijeÅ¡im. Pa pogledaj koliko je onih koji su na državnoj sisi (260.000, ispravite me ako je podatak netočan), u svo dužno poÅ¡tovanje prema zdravstvenim i Å¡kolskim radnicima, vatrogascima, policajcima i vojsci. Kad to oduzmeÅ¡ ostat će ti broj (oko 1.040.000) onih koji stvaraju nove vrijednosti svojim radom i hrane sebe, svoju obitelj, djecu, nezaposlene i ove na državnoj sisi. Ako nas je 4 i po miliona onda radiÅ¡ za sebe i joÅ¡ 3.5 'rvata...

Četvrto, mislim da 'rvacka ima najveće doprinose na plaće (oko 35%) u regiji ako ne i u €vropi. To je navodno jedan razlog zaÅ¡to se jako malo tvornica otvara kod nas. E sad, ako pomorcima uvale da moraju plaćati doprinose po osnovici plaće koje imaju, ta znači da će nam taj dan plaće svima pasti za 35% (onima koji nisu na €U zastavi)!? Ako joÅ¡ morate platiti i porez na dohodak ne znam kome će se isplatiti navigait?

Mislim da je to sve skupa jako daleko od toga da nikad nismo sretni i da nam je uvijek malo.
Ja bi drage volje platio i viÅ¡e da znam da kad imam zdravstvenih problema mogu doći na red u razumnom roku i da ću imati mirovinu od koje ću moći živjeti. I da znam da je taj novac potroÅ¡en namjenski za zdravstvo, Å¡kolstvo, sigurnosti i za one koji su poÅ¡teno zavrÅ¡ili svoj radni vijek.

split28
Englez sta je s menon je prosle godine iskesira 66 iljada funti poreza, i tako svake godine...
Pretpostavljam da je to platio porez na dohodak a ne doprinose
Ali nije iskeÅ¡ira za Nadana, Ivu, Slavka i ostale i farbanja tunela, nabavku tenkova, polarne medvjede, rimokatoličku crkvu, copy&paste referendum i za sve ostale afere i za sve uhljebe.

Filipna mi je dosta pol godine. Tko bi još išao živiti tamo drugu polovicu...

Bit će nama i gore koliko pizdimo oko ničega takoreć,moremo bit sritni s ovim.
Za koju godinu smo nahebali kad nam plaće ostanu iste ,a itekako porastu plaćanja.
I onda se neće moć vadit brevet ni u Slo po STCW-u ako si iz HR,misliÅ¡ da neće oni doć do naćina
da te Å¡topaju u kojoj drugoj državi ,ako nisi u HR platia davanja ,oće oće ne brini,prije ili posli :)

Back