Legalno ne placanje doprinosa, moguce?????

Ne radi se o opasnosti ni vlastitoj guzici, doprinosi se nisu placali dugi niz godina doprije par godina, koji su uletili kao cisto prodavanje magle i levatenje pomoraca..Najnormalnija reakcija je kako izbjec to..Na kraju krajeva to je sistem, neces ti zajebat nikoga samo malo zaobic to na neki legalan nacin ako je moguce, pa zar nije bolje izbjec placanje magle ako se moze?

placao sam i mio i zdrav. sve od1974g do 2000g ..i onda presao na zivotno ..ono prethodno upisao u radnu knjizicu bez problema i presao na zivotno ..a sad placam ovo jer MORAM ..i nema sanse da se legalno izbjegne
ja sam za opciju tko zeli nek uplacuje a tko ne uplacuje neka ni ne trazi nista ...ni minimalnu ni starosnu mirovinu ...a za zdr.ionako placali ili ne sve i sad moramo jos dodatno platiti .
i zato kazem sa ovim minimalnim tarifama (u odnosu na nase place )nemozemo ni ocekivati neku mirovinu ..benif.i zdrav, su veci problem i na tome treba jos poraditi ...

U naÅ¡oj državi niÅ¡ta nije kako triba postavljeno od poćetka pa onda nemožemo očekivat niÅ¡ta normalno.
Vidim da vecina joÅ¡ nemože shvatit da se i nas mora uvesti pod kapu državnog sistema sa pripadajućim obvezama ali i pravima kojih joÅ¡ nažalost nema. Kao joÅ¡ uvijek mlada, nesređena i pomalo divlja država treba evoluirat u koliko toliko normalnu, ali triba vrimena. Nesmijemo se izdvajat od ostatka stanovniÅ¡tva koje to oduvijek plaća i nikad im nije palo na pamet o tome diskutirat. Ni meni nije bilo milo u poćetku davat pare nekom koji će to pofrajat bezveze (kao Å¡to danas možete gledat na televiziji pusta suđenja) ali red se mora uvest. Odgađajući to odgađamo i naÅ¡oj dici kasniji život u normalnoj zajednici. Nije lako gledat kako nam je sve gnjilo u državi počevÅ¡i od ujutro kad idem u samoposlugu pa popit kavu, nedaj bože neÅ¡to konkretnije kupit, sredit neki problem sa administracijom, platit račune u poÅ¡ti, dignit svoje pare na banci, svugdi niÅ¡ta nevaljaaaaaaa.
TeÅ¡ko je davat pare za ono Å¡to znamo i sami da nikad nećemo vidit ni u približnom iznosu uplata, ali mora se i gotovo.
I ovi iz Montera, Dalmacijavina, Jadrankamena imaju puno viÅ¡e razloga za plač i jad. Mater i otac su mi odradili cili staž i nikad dobili stan a izdvajali su i joÅ¡ na kraju morali otkupit (platit opet) ono Å¡ta mi je baba kupila dok nije postojalo ni SFRJ a kamoli Hrvatske i Å¡ta će, nikad to spomenili.
Triba izdurat još 50 godina da se civiliziramo na nivo današnje zapadne Europe, koju isto prezirem iz razno raznih razloga. Toliko je tribalo i našima od drugog svjetskog rata za uljudit se koliko toliko.
Jadno je gledat mladost koja emigrira jer nemaju za goli život, a naÅ¡a vlada to taji. Govorimo o tisućama mladih radno sposobnih godiÅ¡nje. OtiÅ¡a san malo daleko, nego da se vratim.
Triba plaćat jer je to normalno (ruku na srce nisu to neke velike svote).
Triba govorit i dizat glas da nam joÅ¡ dublje neuđe nego je.
Triba mislit i na sutra a ne samo za danas (sta puno pomoraca radi).
Triba puno radit sa naÅ¡om dicom da nauće Å¡ta nevalja i da ih nesnađe "izgubljena generacija" ka i nas.
Triba dobro radit na firmama da bi održali renome i posal za nadolazeće, naravno i sebi spokojan život.
Puno toga triba i to je život, za sada nam još dobar - dokle ???????

U naÅ¡oj državi niÅ¡ta nije kako triba postavljeno od poćetka pa onda nemožemo očekivat niÅ¡ta normalno.
Vidim da vecina joÅ¡ nemože shvatit da se i nas mora uvesti pod kapu državnog sistema sa pripadajućim obvezama ali i pravima kojih joÅ¡ nažalost nema. Kao joÅ¡ uvijek mlada, nesređena i pomalo divlja država treba evoluirat u koliko toliko normalnu, ali triba vrimena. Nesmijemo se izdvajat od ostatka stanovniÅ¡tva koje to oduvijek plaća i nikad im nije palo na pamet o tome diskutirat. Ni meni nije bilo milo u poćetku davat pare nekom koji će to pofrajat bezveze (kao Å¡to danas možete gledat na televiziji pusta suđenja) ali red se mora uvest. Odgađajući to odgađamo i naÅ¡oj dici kasniji život u normalnoj zajednici. Nije lako gledat kako nam je sve gnjilo u državi počevÅ¡i od ujutro kad idem u samoposlugu pa popit kavu, nedaj bože neÅ¡to konkretnije kupit, sredit neki problem sa administracijom, platit račune u poÅ¡ti, dignit svoje pare na banci, svugdi niÅ¡ta nevaljaaaaaaa.
TeÅ¡ko je davat pare za ono Å¡to znamo i sami da nikad nećemo vidit ni u približnom iznosu uplata, ali mora se i gotovo.
I ovi iz Montera, Dalmacijavina, Jadrankamena imaju puno viÅ¡e razloga za plač i jad. Mater i otac su mi odradili cili staž i nikad dobili stan a izdvajali su i joÅ¡ na kraju morali otkupit (platit opet) ono Å¡ta mi je baba kupila dok nije postojalo ni SFRJ a kamoli Hrvatske i Å¡ta će, nikad to spomenili.
Triba izdurat još 50 godina da se civiliziramo na nivo današnje zapadne Europe, koju isto prezirem iz razno raznih razloga. Toliko je tribalo i našima od drugog svjetskog rata za uljudit se koliko toliko.
Jadno je gledat mladost koja emigrira jer nemaju za goli život, a naÅ¡a vlada to taji. Govorimo o tisućama mladih radno sposobnih godiÅ¡nje. OtiÅ¡a san malo daleko, nego da se vratim.
Triba plaćat jer je to normalno (ruku na srce nisu to neke velike svote).
Triba govorit i dizat glas da nam joÅ¡ dublje neuđe nego je.
Triba mislit i na sutra a ne samo za danas (sta puno pomoraca radi).
Triba puno radit sa naÅ¡om dicom da nauće Å¡ta nevalja i da ih nesnađe "izgubljena generacija" ka i nas.
Triba dobro radit na firmama da bi održali renome i posal za nadolazeće, naravno i sebi spokojan život.
Puno toga triba i to je život, za sada nam još dobar - dokle ???????

Super ti je post. Ali neka smo u sistemu super, ali stari ne triba unistit i pomorce kao i druge.

Istina treba placat doprinose i poreze kao stanovnik jedne drzave, bit dio tog sistema ima logike, jer ipak iz tog fonda se financira infrastruktura i sve super stvari koje nam cine zivot laksi i koje koristimo svakodnevno, ali razlika je u tom sto ti kao pomorac ne koristis nista 2/3 godine(vecina) i isto tako kad te tamo negdi zaboli npr. zub cupas ga kombinirkama a ne ides laganini u zubara na inekciju i popravljas ga bez bolova i to se fino naplati od ovih doprinosa sto placas.. i zatim dojes ode na "godisnji" pa te oderu ko beba zvecku da ne znas ni sto placas, pa prihvatis to kao normalo i placas.. Nema to nikakve veze s "Balkanskim mentalitetom".

Istina treba placat doprinose i poreze kao stanovnik jedne drzave, bit dio tog sistema ima logike, jer ipak iz tog fonda se financira infrastruktura i sve super stvari koje nam cine zivot laksi i koje koristimo svakodnevno, ali razlika je u tom sto ti kao pomorac ne koristis nista 2/3 godine(vecina) i isto tako kad te tamo negdi zaboli npr. zub cupas ga kombinirkama a ne ides laganini u zubara na inekciju i popravljas ga bez bolova i to se fino naplati od ovih doprinosa sto placas.. i zatim dojes ode na "godisnji" pa te oderu ko beba zvecku da ne znas ni sto placas, pa prihvatis to kao normalo i placas.. Nema to nikakve veze s "Balkanskim mentalitetom".

I ima i nema, kako se uzme. Nisam baÅ¡ na to cilja ali kad si vec spomenija evo mog viđenja.
Osobno nemam nikakvih problema kad idem kod doktora ili zubara. Nikad nisam platija nista vise nego sva obična raja koja ima osnovno osiguranje. Nemoj mislit da oni Å¡ta imaju dopunsku da niÅ¡ta neplate. Plate manje ali plaćaju konstantno svaki misec ka članarinu. I to je dobro za one starije i kronične bolesnike kojima su ljekovi neophodni i dosta kostaju. Svaka socijalna država mora vodit računa o tome, slično kao i penzija ili ti ga međugeneracijska solidarnost.
Tu dolazi onaj moment koji si spomenija, kad naopako odgojeni i nakrivo postavljeni i pohlepni pojedinci samozvani Å¡erifi koji u konačnici tvore veliku masu da nekažem večinu, tjeraju svoje. Npr. uvalit će ti plombu lose kvalitete kakve vise nema ni u Pakistanu i "slučajno" zaboravit ponudit injekciju koja te pripada, jer to sve može uredno naplatiti ispod ruke ili ima priku ili nekog iz familije koji nema osiguranja pa će malo na uÅ¡trb tebe njih podmirit. To je rak rana naÅ¡eg druÅ¡tva - nepotizam, podmitljivost, bahatost, gramzivost, narcisoidnost, te čitava plejada ostalih loÅ¡ih osobina. Jesi li ikad neÅ¡to na općini ili socijalnom obavija iz prve? Mislim da znam odgovor kao i svi mi. Čini mi se da je neÅ¡to bolja situacija sa plavim kuvertama i lovom ispod stola. NeÅ¡to manje ima toga (bar po pričama Å¡ta čujem) i tako triba nastavit iskorjenit tu boleÅ¡tinu sistema a time i smrdljivo tkivo.
Tko ti prodaje i reže salamu u samoposluzi -vjerovatno neka ekonomistica ili veterinarka.
Tko ti prodaje tehničku opremu - vjerovatno turistički vodić ili pravnik.
Tko predaje u školama - profa sa kupljenom diplomom ili podvornica sa puno iskustva.
Tko ti kuha u restoranu - nezaposleni doktor sa biroa ili automehaničar.
Nitko neradi ono za šta je školovan i šta zna. Sve je naopako di god se okreneš.
Znam da večinu pomoraca nema 2/3 godine doma ali ide to naprid. Masu firmi je uvelo ili će uvest zdrastvena osiguranja za svoje radnike (dobro za nas) jer i njih njihovi sistemi tjeraju da okriču pare. Nije to da je njima stalo do naÅ¡eg zdravlja već osiguravajuća druÅ¡tva propadaju ili slabo rade bez bolesnih ili prirodnih katastrofa. Lova se vrti.
U mom slučaju žena je domačica i imamo jedno dite. Samo ja plačam doprinose i svi smo pokriveni. OK ustav nam osigurava bazičnu zaÅ¡titu ali ruku na srce (opet se ponavljam) nisu to cifre koje nas puno dekomodiraju.

Vidim da ipak prevladavaju oni koji misle da trebamo imati obaveze i prava.
Pojedinacno nitko od nas ne moze nista.
Onda,da bi uspjesno izgradjivali nas status i branili prava,pod cijom kapom bi se bilo najpametnije organizirati,SPH,UPH,UKH,USH.......?

Vidim da ipak prevladavaju oni koji misle da trebamo imati obaveze i prava.
Pojedinacno nitko od nas ne moze nista.
Onda,da bi uspjesno izgradjivali nas status i branili prava,pod cijom kapom bi se bilo najpametnije organizirati,SPH,UPH,UKH,USH.......?

mozda HSP, HOS....

OduÅ¡evljen sam ovim postovima, baÅ¡ je super Å¡to možemo raspravljat kako zaobić plačanje doprinosa državi, a joÅ¡ mi je draže da se o tome piÅ¡e ovako otvoreno da svi, pa i državni službenici mogu to pročitat. Uzgred rečeno, sazna sam da se protiv jednog kolege podigla prekrÅ¡ajna zbog njegovog posta na ovom forumu. A ovde su svi pod nekakvim Nickovima, niko imenom i prezimenom, Å¡ta znači da Big Brother sve vidi i zna. Znači razmislite Å¡ta piÅ¡ete i o kome.

Nimalo me ne brine pricati o ovoj temi jer kako u naslovu kaze: "LEGALNO ne placanje doprinosa, moguce????" dakle zanimalo me jel netko upoznat sa nekom rupom u zakonu, a nazalost svakodnevno vidimo da ih ima cim razni individualci pokradu puste milijone pa se brane sa slobode, jel...

Nije dovoljno sto sam odvojen od obitelji i svega poznatog da bih nesto u zivotu stvorio, neeeee, nego jos svaki mjesec moram 3 dana raditi za doprinose i jos drugih 7 dana za drzavu jer ce mi 23% otici na PDV na SVE sto kupim u Hrvatskoj sa novcima koje donesem iz vana.

Po meni nije pravedno da svaki mjesec netko na konto nekog zakona meni UKRADE milju i pol kuna. Vec ako su htijeli napraviti neku socijalnu reformu i pobrinuti se o nama, mogli su NAS poslusati sto nam treba - ono sto mi zelimo, a sigurno si zelimo najbolje. Neka si svatko individualno odluci zeli li to placati ili ne. Meni bi osobno, trenutno, taj novac bio korisniji na drugom mjestu nego u pustim fondovima koji se vec sada trose na druge stvari.

I nebih se previse bunio da je to: MIROVINSKO, ZDRAVSTVENO i ZASTITA NA RADU, ali kada mi napisu: MIROVINSKO I. stup, pa MIOVINSKO II. stup, pa DODATNI I. stup i DODATNI II. stup.... i jos to nazivaju nekom generacijskom solidarnoscu??? E pa to me nervira jer je moj izbor zelim li ja biti solidaran ili ne.

Osim toga, mogao sam i ja upisati neki glupi FAX kao ekonomija, neki pusti menadzment ili sta vec ostali ljudi bez perspektive studiraju - lipo se zajebavati i uzivati, biti parazit svojim roditeljima i kasnije konobarati...
Ja sam odlucio biti pomorac jer zelim i znam da mogu nesto vise i jer NE ZELIM nista od ove drzave nego da me samo puste na miru... ne treba mi niti njihova jadna penzija.

I sada ako moze neki guzonja pokrasti drzavu, prdnuti, okrenuti se i nikome nista, e onda bih i ja zaobisao placanje doprinosa, citaj: bacanje novaca u vjetar!

I ako ce me radi ovoga netko prijaviti i suditi neka se izvoli javiti.

Nije dovoljno sto sam odvojen od obitelji i svega poznatog da bih nesto u zivotu stvorio, neeeee, nego jos svaki mjesec moram 3 dana raditi za doprinose i jos drugih 7 dana za drzavu jer ce mi 23% otici na PDV na SVE sto kupim u Hrvatskoj sa novcima koje donesem iz vana.

Ispravak netočnog navoda:"PDV je u lijepoj nam naÅ¡oj 25%":udriglavom

Ja se u svemu ovome bojim samo toga da ce nakon par godina kad se svi pomorci ''uvuku'' u sistem onda ce oni vidit koliko ko ima godisnja primanja pa ce pametni ''rodijaci'' uvest obvezan porez.

LP

A sta mislite da li oni mogu na kraju ove godine donit taj zakon, da se placa porez bez obzira na dane, retrogradno? Tj da vrijedi od pocetka ove godine.

Mislim, to bi uz ovih sedam kora bila osma i to zagorena....
Najvisa stopa je 40%, a prosjecna za nasa primanja bi bila oko 30-35%. Prevedeno, to znaci 2-3 miseca na plavoj pucini mukte!!!!! Ja osobno mislim da to ne bi moga progutat.

Danas citam da je max dozvoljeno u Hrvatskoj oko 35 prekovremenih misecno. Ja, a i vecina nas ima oko 360 i vise radnih sati misecno, nocni sati, nema subote ni nedilje ni Bozica ni .....
Sad me zanima, ako smo u sistemu za placanje svega ka i zaposleni na kraju, zasto i nas ne stite ti zakoni. Zakon o radu, naknada za nezaposlene u slucaju otkaza( eto oni iz Gearbulka neka se jave na HZZ i traze naknadu za nezaposlene ).
Mislim nije posteno nikako. Prvo te prisile, barem vecinu nas, da trazis posal po svitu odvojen od dice, zene, prijatelja....onda te ogule.
One sta nama kroje zakone tribalo bi poslat 4 miseca na koji brod, neka malo gustaju, da vide kako to izgleda...

Pozdrav i mirno more
:D

One sta nama kroje zakone tribalo bi poslat 4 miseca na koji brod, neka malo gustaju, da vide kako to izgleda...

Tako je, trebalo bi njih malo u santine baciti nek se zabavljaju...!

A ovo o placanju PDV-a usprkos danima na moru.... jel ima neke istine u tome ili sta?

Tako je, trebalo bi njih malo u santine baciti nek se zabavljaju...!

A ovo o placanju PDV-a usprkos danima na moru.... jel ima neke istine u tome ili sta?

Pa to Moki kaze da je nacua od nekog prike sta radi u luckoj. I nije pdv nego porez na dohodak. Osobno nevjerujem da je to moguce i mislim da bi dosta ljudi odustalo od navigavanja, ako ne oni stariji onda mladji sigurno. Kinezi, Indijci i drugi nadiru ka ludi na nasa mista, i umisto da drzava vidi kako da nam pomogne ocuvat se na svjetskoj pomorskoj sceni, izgleda da oni razmisljaju samo kako nas ogulit, pa dok traje traje. Nevjerojatno......:udriglavom

Pa to Moki kaze da je nacua od nekog prike sta radi u luckoj. I nije pdv nego porez na dohodak. Osobno nevjerujem da je to moguce i mislim da bi dosta ljudi odustalo od navigavanja, ako ne oni stariji onda mladji sigurno. Kinezi, Indijci i drugi nadiru ka ludi na nasa mista, i umisto da drzava vidi kako da nam pomogne ocuvat se na svjetskoj pomorskoj sceni, izgleda da oni razmisljaju samo kako nas ogulit, pa dok traje traje. Nevjerojatno......:udriglavom

Eto da se javim, za mi je da sam pisa nesto sta nije pouzdana informacija nego nesto rekla kazala ali od osobe koja radi na tome i komunicira sa Zagrebom i glavama koje gore nesto i odlucuju.
Meni je covik koji radi na tome reka da se cuje sa Zagrebom (sta mu je dio posla) i da oni gori navodno razmatraju kako ce nas udrit po dzepu, jer sam ga pita kako to da sad mozemo pribaciti sve dane i a prije se nije moglo, a on je odgovorija ma nije ih briga jer razmisljaju uvesti porez na dohodak bia ne bija 183 dana pa im to pribacivanje dana nece vise nece igrati nikakvu ulogu.
Ako covik laze meni ja lazem vama, eto to je to. Nadam se da laze i da ce 183 dana ostati jer sve drugo bi bila teska nepravda i pljacka posteno zaradenog novca.
I da slazem se da bi mozda i oporezivanje bilo dobro, ali da drzava da puno puno puno vise nego sto sada daje pomorcu, ali poznavajucu nase sisteme i cjelokupnu situaciju nismo ni Belgija ni Norveska pa mozemo zaboraviti bilo kakve benificije a ocekivati harac.

....Kinezi, Indijci i drugi nadiru ka ludi na nasa mista, i umisto da drzava vidi kako da nam pomogne ocuvat se na svjetskoj pomorskoj sceni, izgleda da oni razmisljaju samo kako nas ogulit, pa dok traje traje. Nevjerojatno......:udriglavom

E to je najgore sto gubimo radna mjesta, a njih boli ona stvar. No mi ne gubimo radna mjesta radi doprinosa i poreza vec zato sto su oni prokleto jeftini. :udriglavom

Eto da se javim, za mi je da sam pisa nesto sta nije pouzdana informacija nego nesto rekla kazala ali od osobe koja radi na tome i komunicira sa Zagrebom i glavama koje gore nesto i odlucuju.
Meni je covik koji radi na tome reka da se cuje sa Zagrebom (sta mu je dio posla) i da oni gori navodno razmatraju kako ce nas udrit po dzepu, jer sam ga pita kako to da sad mozemo pribaciti sve dane i a prije se nije moglo, a on je odgovorija ma nije ih briga jer razmisljaju uvesti porez na dohodak bia ne bija 183 dana pa im to pribacivanje dana nece vise nece igrati nikakvu ulogu.
Ako covik laze meni ja lazem vama, eto to je to. Nadam se da laze i da ce 183 dana ostati jer sve drugo bi bila teska nepravda i pljacka posteno zaradenog novca.
I da slazem se da bi mozda i oporezivanje bilo dobro, ali da drzava da puno puno puno vise nego sto sada daje pomorcu, ali poznavajucu nase sisteme i cjelokupnu situaciju nismo ni Belgija ni Norveska pa mozemo zaboraviti bilo kakve benificije a ocekivati harac.

U tom slucaju bi bilo bolje da nas zemlje zastave na kojoj navigajemo, a s kojima HR ima potpisan sporazum oporezuju (sta mislim da bi bilo prije vjerovatno) nego HR. Neko ko ti je i da posa je prije od ovih zasluzija dio kolaca u svakom slucaju.
mozda neki kolektivni dopis ili nesto slicno nije losa ideja.
Znate mi nebi krpili vase rupe bezdanske u proracunu jer ni jednu rupicu nismo napravili.

Evo moram i ja neÅ¡to reći. Ja redovno plaćam obveze prema državi, i tražim način kako to da prekinem, iskreno može se ali sve je to lijepo namjeÅ¡teno da na kraju mislim, kako bih se uopće izgurao iz toga sranja kada bi zaglavio i da li bih se posljedicama toga uopće viÅ¡e mogao zaposlit negdje na brodu i sl. Volio bih da budem optimista i kažem kako treba to poÅ¡tivat da bi naÅ¡oj djeci bilo dobro, ali nažalost mislim da to neće nikada biti tako. Ne radi se samo o Hrvatskoj nego i o cijelom svijetu koji na taj način funkcionira, o narodima koji kleči pred raznim masonima, iluminatima, porodicama kraljevića i sličnim koji upravljaju svijetom, pljačkaju, ubiju, siluju sve s ciljem prikupljanja ogavne moći.
Postali smo robovi niÅ¡ta drugo! NaÅ¡e plaće koje sjedaju na banku hrane najgore zločine diljem svijeta, dali su nam tv da gledamo ljude koji Å¡utaju razne lopte, dali su nam serije da zatupe i ono malo mozga Å¡ta je ostalo, dali su nam i kurane i biblije i ne znam kakve joÅ¡ knjižurine da se i tu imamo oko čega svađat, sve imamo samo da se glupa masa može kontrolirati. Svi oni koji misle da ti novci koje plaćamo idu negdje gdje bi trebali, grdno se varaju. Većina tih novaca idu samo za otplatu duga istima moćnicima koji su i krivi za sve ovo Å¡ta se deÅ¡ava. Ima nas svakakvih pa može mislit ko Å¡ta god hoće, a prvo će biti da sam ja lud..Meni žena kaže Alene moramo radit bebu a ja kažem čekaj sad ćemo joÅ¡ malo, brzo će to, i ja bi djecu ali ne znam di ih dovodim danas u ovom svijetu, mene zanima kako netko kao USA može bacit atomsku bombu na HiroÅ¡imu i Nagasaki pobit toliko nevine ljude, i isprobavat kemijsko oružje u Vijetnamu, dan danas rađaju se djeca sa teÅ¡kim posljedicama, to mene brine...ja skrenuo sa teme ljudi jbg... činjenica je da živimo u teÅ¡kom zlu danas, a ljudi ne rade niÅ¡ta po tom pitanju. Uglavnom poradi svih tih plaćanja obveza, treba napravit prosvjed velikih razmjera a Å¡to ljudi neće i nema koristi od tihi prosvjeda, držanja raznih natpisa hoćemo ovo ono, nego palice i Å¡ipke u ruke i udri, oružja nemamo to su uzeli većini onom akcijom prije par godina istim ciljem da se narod ne može ni branit od posljedica koji već naviru-NWO ustvari znači OWN.

Slažem se sa tobom u potpunosti.

Å to se tiče ostatka svijeta, pogledao sam The corporatin, Inside job, Food Inc, Earthlings, dosta filmova od Michael Moora, Zeitgest sva 3 dijela, Sick Fat and Nearly Dead, An Inconvenient Truth... tako da neću pisati o
masonima, iluminatima, porodicama kraljevića i sličnim koji upravljaju svijetom, pljačkaju, ubiju, siluju sve s ciljem prikupljanja ogavne moći

Dokle god je način vladanja INDIREKTNA demokracija, neće biti nikakvih promjerna.
INDIREKTA demokracija ti da slobodu SAMO 1 DAN da odlučiÅ¡ to će odlučivati umjesto tebe sljedeće 4 godine.
Sljedeći problem po meni je biračko tijelo. Birači glasaju za stranku a ne za program. Zapravo, većina stranaka ni nema pravi program ili ga u opće nema! Uz to, birači ne vide kako se njima manipulira.

Imam jednu toriju o dvije vrste naroda. Jedni koji znaju vladati i oni koji ne znaju. Za primjer možemo uzet zemlje bogate naftom, Å¡to bi značilo da im je proračun manji problem.
UAE razmiÅ¡lja Å¡to će biti kad ostanu bez nafte i napravili su turizam od ničega!
Norvešku mislim da ne treba puno objašnjavati, jedan od najviših standarda i jedna od hladnijih zemalja.
Nigerija jedna od korumpiranijih država, glad na svakom kantunu bez obzira na prihod od nafte.

Mislim da ni 'rvati ne znaju vladati. Jer kad pročitam ove silne afera i koliko novaca se pokralo i shvatim da se taj novac rasporedio kako spada imali bi odlično zdravstvo i Å¡kolstvo, PDV bi slobodno mogao ostati 10 % a gorivo 5 kuna.

Ja sam iz Rijeke i rekao bi da je ona doživjela najveći razvoj u doba Austro-Ugarske! Mislim da se čak ni u Jugi nije toliko razvila. DanaÅ¡nju "državu" ne treba ni spominjati.
Mislim da su Austrijanci iz tog doba prvi ozbiljnije počeli raditi pomorske karte Jadrana i izgradili sve one kolone i bitve po jako puno vala di se brod može skloniti i vezati kad je bura. Torpedo je iz tog doba. Riječka luka, razvoj Opatije, Željezničkih pruga, ceste Jozefina, Lujzijana i Karolina

'rvati ne rade niÅ¡ta jer su takav narod. Franciski Å¡oferi kad Å¡trajkaju ne radi ni ti jedan bez obzira Å¡to nema hrane u marketima ili Å¡to su puna skladiÅ¡ta po tvornicama ili Å¡to tvornice nemaju sirovine za proizvodnju. Dok se ne ispune uvijeti, mjenjač je u leru!

Tako da
nego palice i šipke u ruke i udri
nažalost niÅ¡ta od toga. Volio bi da se dogodi ali neće.

Inače, imam joÅ¡ jednu teoriju zaÅ¡to je to tako. A to je teorija godiÅ¡njih doba.
Zimi je nezadovoljstvo građana najveće. Hladno je, dan je kratak, manje je sunca i ljudi su manje zadovoljni sami po sebi, viÅ¡e vremena provode pred informacija koje su im servirane na TVu ili u novinama. Te informacije su 99% beskorisne (zato ja ne čitam novine i ne gledam vijesti), ne utječu na život ili utječu ali ne možemo niÅ¡ta promijeniti i to ljude dodatno deprimira.
Zašto se nikad ne stignemo do prosvjeda?
Zato jer baÅ¡ kad stvari zavriju, onda vlast da neÅ¡to ljudima da se zabavljaju, recimo ploče u Vukovaru ili referendum o slobodama manija (LBGT).
A osim toga, dođe proljeće pa ljeto! Toplo je, dugi dani, ljudi vani, druže se, ne gledaju TV, počinje sezonsko zapoÅ¡ljavanje, dolaze turisti... I nikad nisam pročitao da je narod nezadovoljan po ljeti i da želi promjene.

Još sam jedan komentar na
nego palice i šipke u ruke i udri
Ja sam protiv naplate parkinga na povrÅ¡inama koje su davno izgrađene (recimo, riva u Rijeci koju su izgradili Austrijanci) ili koje je izgradio grad novcem od poreza građana i sad se odabrani bogate na tome? Probajte samo skupit peticiju da se to ukine pa će te vidjeti kako je to teÅ¡ko i koliko je narod nezainteresiran samo da da potpis! A tko će ona joÅ¡ uzeti i palice i Å¡ipke ?

Svakome prema zaslugama.

Narod ima vlast kakvu zaslužuje.

P.S.
Ispričavam se na offtopicu. Neka admin premjesti ili obriÅ¡te post ako nije u skladu sa regulama foruma.

Alene, pravo zboris.. I ja se uhitim misleci kako dovesti dijete na ovaj svijet koji extremnom brzinom ide prema samounistenju i porobljavanju.. Al necu ic u dugo i siroko jer se vazda svede na omalovazavanje i vrijedjanje.. Ziv bio!

Back