Kadetura 2 godine

Misec, dva rada na kuverti nece nikome odmoc niti ce covik sta lose naucit u to vrime dapace naucit ce kako i sta se radi na brodu i naucit ce cijenit tudi rad.

Opet, poput onog gore, postavljas besmislene fraze, o kojima nikad nisi razmislio. A zasto? Ne pitam zasto ih ponavljas, nego zasto nisi razmislio o tim frazama? Tudi rad se ne uci cijenit ako ga i ti radis, drugim rijecima nikad neces cijenit trud i rad majke koja te odgojila ukoliko i sam nisi majka. Jel?
Misec/dva dana na kuverti - a sto kadet ima radit 2 miseca u komadu na kuverti? O tome mi pričamo. Mora li kadet tuc radacu, cistiti kanizele, piketavat i brusit? Normalno da ne. Kadet to nemora. Kadet uopce netreba znat ni piturat ni piketat, a ni koristit radacu. Kadet je tu da se spremi za oficira.

To su normalne stvari kojima se covika uvede u posal da kasnije bude casnik sa znanjem o brodu
Koje znanje stjeces ciscenjem, piketavanjem i brusenjem, i kakve to veze ima s casnikom?

p.s.
To su uobicajene stvari kod iskompleksiranih pomoraca starijeg kova. S tim sto je to uobicajeno, ne znaci da je to nuzno i normalno. Kontas buraz? :( Ma k++++ ti kontas :D Imas primjer jednih Engleza, Danaca, Å veđana, Grka kod kojih Kadeti neprovedu kadeturu piketavajuci i piturajuci. Zasto? Jer nema smisla.

Ajde dunno ne seri. Englezi i Å koti kadeti su pola radnog vremena na kuverti a pola na mostu.

Englezi su misec dana u makinji, misec na kuverti, ostatak gvardije. Bar se informiraj prije nego napises. Nije tesko, imas pristup internetu. :o

Ali, ocito je da pametniji jesam. Svatko zna kako Englezi navigaju, njihov stil s kadetima.

p.s.
Oni zagoreni sto vrte glavom dok pricaju, nisu Englezi, to su Indijci, lagali su te. Nije ih struja udrila, jednostavno su rđavi, ne, nije ih struja udrila :D

PričaÅ¡ gluposti

Kad mi je onaj gore to rekao nisam mu vjerovao. Ali, kad mi ti to tako kazes, i kad razmislim iz tvog kuta. Da, totalno si me uvjerio da pricam gluposti :D

p.s.
Ovaj gore nacin price "pricas gluposti", i tipa "ne seri" je tocno ono sto nase ljude cini zaostalim. Uvjeren sam da ovaj tip gore ovako i prica na brodu. S nizim rankovima naravno, jer da sa vecim rankovima tako prica, vjerovatno ni ne bi imao posla, uzevsi u obzir njegov vokabular i semantiku za sastavljanje prosto prosirenih recenica.

Da se ubacim u temu.
Ja sam prvi mjesec dana kadeture bio iskljucivo na kuverti, a poslije kuverta - most.

Osobno smatram rad na kuverti itekako vaznim i jako se tice casnika jer kadet kao buduci casnik nece biti samo na mostu. Njegova je kuverta i kao 3. casnik, 2. casnik, a pogotovo kao Chief. Tokom sljake na kuverti (nije to samo radacati odnosno piketati) se nauci jako puno vezano za poslove na kuverti, kako se sto radi, odrzava, na koji nacin, zasto itd. Sve sto ce kasnije koristiti kad se nadgleda rade posade na kuverti, a ne da kao casnik se sramoti i onda pita kako ovo, kako ono...

Meni osobno je posao na kuverti bio vazan (uz dosadno pituranje) i stvarno sam puno naucio sto se tice poslova na kuverti, a kao Chief je to itekakk vazno, a ne da Bosun pravi budalom jer vidi kako se Chief na brodu nista ne razumije ...

Pa most je samo bitan tokom gvardije, kao casnik imas posla stalno na kuverti (manovre, safety, operacije) ...

Razumijem ako netko posalje kadeta na kuvetu i onda samo pituraj/piketaj itd. ali zapravo je rad odnosno ucenje brodskih poslova na kuverti jako bitno jer na faksu ili skoli se to i ne spominje, a kao casnik ce se ocekivati da se to zna (LSA, FF, cargo gear maintenance itd. na primjer) ...

P.S.

Bio sam na grckoj firmi sa grckim kadetima i oni itekako sljakaji na kuveti (musk i zenski)...

Last edited:
Osobno smatram rad na kuverti itekako vaznim i jako se tice casnika jer kadet kao buduci casnik nece biti samo na mostu. Njegova je kuverta i kao 3. casnik, 2. casnik, a pogotovo kao Chief. Tokom sljake na kuverti (nije to samo radacati odnosno piketati) se nauci jako puno vezano za poslove na kuverti, kako se sto radi, odrzava, na koji nacin, zasto itd. Sve sto ce kasnije koristiti kad se nadgleda rade posade na kuverti, a ne da kao casnik se sramoti i onda pita kako ovo, kako ono...

Zato i ides sa trecin casnikom kao kadet. 2. casnik na kuverti? Aha :cool: .

Meni osobno je posao na kuverti bio vazan (uz dosadno pituranje) i stvarno sam puno naucio sto se tice poslova na kuverti, a kao Chief je to itekakk vazno, a ne da Bosun pravi budalom jer vidi kako se Chief na brodu nista ne razumije ...

Da, svakako cargo operacije treba vidit na kuverti, odrzavanje, manovre itd. Pituranje, radaca, piketavanje; nema smisla.

Razumijem ako netko posalje kadeta na kuvetu i onda samo pituraj/piketaj itd. ali zapravo je rad odnosno ucenje brodskih poslova na kuverti jako bitno jer na faksu ili skoli se to i ne spominje, a kao casnik ce se ocekivati da se to zna (LSA, FF, cargo gear maintenance itd. na primjer) ...

Da, zato i kadet treba ic sa trecim oficirem, da se nauci. Ono, popodne, iza rucka.

Ne triba nikog tlacit to je sigurno. A sad di ce vise bit a di manje ovisi prvenstveno o pojedincu. Ako dodje neki mamin i tatin sin koji nema radnu naviku triba ga pustit da mu vrime prodje pa posli nek se snalazi kako zna i umije. A ako covik pokaziva volju i zelju za radom na kuverti i na mostu treba ga podrzat i naravno kasnije to pokazat ocjenama prema firmi. A ne kao sto sam imao primjera di je sve super i sve pet pa vrli kapetani napisu sve i svasta. I sto je najgore od svega nasima tako pisu a kad dodju rusi ili crne noge bjeze od njih i na kraju ih guraju prema firmi. Ma bs. Uglavnom poanta je da pojedinac ovisi sam o sebi i kako se snadje tako ce mu bit a usput mora imat i malo srece da ne naleti na kakvu minu.

Poslano sa mog GT-I9301I koristeći Tapatalk

Ovaj gore nacin price "pricas gluposti", i tipa "ne seri"

Kolega, to je kada se nema pravih argumenata za suprotstaviti onda neki pribjegavaju ovim asocijalnim upadicama.

Btw, sviđa mi se ovo kako vodiÅ¡ diskusiju :uzdravlje

Ne suma znanja, nego "pravilan obrazac miÅ¡ljenja" i prirodno vaspitanje - to je cilj obučavanja.

A nikakva obučavanja tipa - ne seri, nemaÅ¡ pojma, pričaÅ¡ gluposti - ne dolaze u obzir na brodu!

Piketavanje kadetu može biti korisno da se psihički odmori.

Ali ima i drugih načina, ovisi o osobi Å¡to mu paÅ¡e.

:kafa

Last edited:
Kolega, to je kada se nema pravih argumenata za suprotstaviti onda neki pribjegavaju ovim asocijalnim upadicama.

Btw, sviđa mi se ovo kako vodiÅ¡ diskusiju :uzdravlje

Digitalno nazdravljanje digitalnim pivama
:uzdravlje

A nikakva obučavanja tipa - ne seri, nemaÅ¡ pojma, pričaÅ¡ gluposti - ne dolaze u obzir na brodu!

Piketavanje kadetu može biti korisno da se psihički odmori.

Ali ima i drugih načina, ovisi o osobi Å¡to mu paÅ¡e.

:kafa

Naravno, kadet i moze piketavat, ako, sto bi narod (vox populi) rekao, oliti ga, kako ja digitalno ocutam; sila prilika na to natjera. Naravno da se treba upoznat s nacinom rada; pituravanja, piketavanja, i ostalih jebivjetarskih poslova, ali to bi trebalo zauzimat 2% od godine dana kadeture. Tko ne nauci u tjedan dana piketat i piturat, sumnjam da ce naucit poslove na mostu u sljedecih 11 mjeseci i 3 tjedna, jer to su poslovi, sto bi jedan moj prijatelj reka; "sljaka za radnike s liverpoolskih dokova". I zaista, to je tako. Dobro, vraga je on meni prijatelj, al eto. LoL. Ne zahtjeva to neku veliku umnu sposbnost, niti treba bit meštar od piketavanja i pituravanja da bi bia dobar oficir. Za naucit oficirski posao, e tu treba uvatit mota, triba malo vrimena.

Gavro, digitalni pozdrav iz ST

Ka prvo i prvo kadet uopce ne bi smija piketivati jer je to high risk operation i ako mu se nesto desi on je radija ono sto nesmi. A to sto je u praksi druga prica je suma svih ovih misljenja i komentara i iskustava ljudi koje vidimo tu.
Nisu ti ljudi sami dosli do toga da nemos biti chief ako ne tuces ruzinu i piketivas nego su to njih naucili da bude tako.isto ka sto mlade indijce njihovi zapovjednici nauce da navigaju po ecdisu u singapore straitu.
Rad na kuverti mladog kadeta je puno siri od piketavanja i pituranja palube broda i to svi znaju tako da to ne triba dovoditi u istu recenicu tj to ne bi nikad smija biti posa kadeta i to nije nicije misljenje nego tako pise crno na belo.

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk

Tko ne nauci u tjedan dana piketat i piturat, sumnjam da ce naucit poslove na mostu u sljedecih 11 mjeseci

Svaka čast za ovo Å¡to si reka..,

Samo ću dodati da ovo vrijedi općenito tj. ne samo na brodu i ne samo za poslove pituravanja.

Npr. ja sam bija tri miseca u kužini i trebalo mi 10 dana da posložim higijenu i stvari kako treba. Posada mi iz prijateljskog zadirkivanja govorila da nisu imali boljeg konobara na brodovima. A nisam konobar. Sjećam se jednom, nakon nekoliko dana Å¡to sam započeo raditi kao drugi konobar - uÅ¡ao zapovjednik i drugi kuverte u salon posade i dispenzu i kaže zapovjednik tada sekondu: "Gle ovo, majke ti.., čistije nego u crkvi!"

Nije mu uopće bija motiv da meni u Å¡ali daje pohvalu, jer me nije vidija tada.

Bija mi kuvar Å ime iz Rijeke.., odličan kuvar i čovjek.., učija me kužinati, ali i brodsku psihologiju.

Često me kritikova': "Ma Brick, Å¡ta im čistiÅ¡ toliko, al' su oni navikli ručavati po restoranima!

:uzdravlje

Naravno da je rad na kuverti puno opsirniji nego samo od piketanja i pituranja, ali svaki kadet treba proc i palubu kao i most, a tako i malo piketanja i pituranja. Toliko ima stvari za naucit na palubi kako bi poslje bio dobar oficir, pogotovo na tankeru, gdje predlazem svakom kadetu da prode rad s ventilima, overhaul itd. i gdje bi svaki trebao proc i pumproom, i ic okolo sa pumpmenom, mozda i vise nego s bosunom...a gdje su jos vitla, konopi, celik cela, itd...kad poslje dodes za chiefa i sjetis se svega toga sto si prosao shvatis koliko je to korisno, a usput naucis i cjenit taj posao i posadu i dobro je za steknut malo i radnih navika...inace dosta firmi sad salje oficire na Practical Deck Skills traininig, ne znam dal je netko bio, ja jesam, i mogu rec da je dosta koristan za podsjetit se nekih stvari sa kadeture i za posao chiefa...evo jedan primjer, jednog decka su pustili samo na most, paluba slabo, gotovo nista, zezao se po mostu s trecim, kao on sve zna, drugi brod kad je dosao za treceg isto nije bio ni dobar treci...isto tako kad bosun zezne i zamjesa krivu pituru, pa opitura krmu, i poslje se sve nadigne, barba zove chifa, a ne bosuna! Chief treba to kontrolirat i imat u malom prstu!
p.s. skoti i englezi kadeti rade kako je prije spomenuto, 4 sata na mostu, 4 na kuverti, i ne zale se! u makinu moraju ic jednom u ugovor, sad sam zaboravio koliko dugo. Francuzi rade i u makini i na kuverti jer imaju double licence!

Kadeti tribaju pituravat i piketavat
Jedno desetak dana u kadeturi
Ostalo sa pumpmanom

Sent from my internet mobile device

Mislin sve se svede na to ko ti je barba, chief itd. Ako su ljudi normalni nista to nije strasno i normalmo je sto vise proci.
Mi tu govorimo o situacijama kad kadet od 6 miseci ugovora pola radnog vrimena provede radeci isti monotoni posa a tu ce se svi sloziti da je to bespotrebno.
A normalmo da je najbolje sve nauciti i sve znati ali takvu priliku na kadeturi ce ritko ko dobiti, a i brod je prekompleksan sustav da bi se sve naucilo u godinu dana zato postoje rankovi i ne postanes chief nakon kadeture niti se ikad rodija neko ko sve zna.
Sve ima smisla i sve je logicno jedini problem su ljudi koji od svega rade komplikacije.

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk

Toliko ima stvari za naucit na palubi kako bi poslje bio dobar oficir, pogotovo na tankeru, gdje predlazem svakom kadetu da prode rad s ventilima, overhaul itd. i gdje bi svaki trebao proc i pumproom, i ic okolo sa pumpmenom, mozda i vise nego s bosunom...a gdje su jos vitla, konopi, celik cela, itd...

Svakako, no daleko je overhaul od piketavanja, radace i pituranja. S pumpiston svakako. niti tko ovdje to osporava.

inace dosta firmi sad salje oficire na Practical Deck Skills traininig, ne znam dal je netko bio, ja jesam, i mogu rec da je dosta koristan za podsjetit se nekih stvari sa kadeture i za posao chiefa...

Å to je to točno? Malo sam progugla, al mi je nejasno i dalje.

evo jedan primjer, jednog decka su pustili samo na most, paluba slabo, gotovo nista, zezao se po mostu s trecim, kao on sve zna, drugi brod kad je dosao za treceg isto nije bio ni dobar treci...

A ja znam jednog sto je bio 4 ure na palubi i 4 ure na mostu. Kad je dosa kao treci nije zna nista. Naravno, do sad si skuzia da to nema veze s radnim vrimenom kojeg covik ima, vec o kvaliteti covika.

isto tako kad bosun zezne i zamjesa krivu pituru, pa opitura krmu, i poslje se sve nadigne, barba zove chifa, a ne bosuna! Chief treba to kontrolirat i imat u malom prstu!

Da, uvijek ista fora. Svaka cast tebi, moj digitalni kolega, al ja jos nisan cua za cheifa koji ide s nostromon misat pituru, i nadgledat ga dok ovi pitura. Pogotovo na tankeru, gdje cheifovi spavaju cijeli dan, zar ne? :D

p.s. skoti i englezi kadeti rade kako je prije spomenuto, 4 sata na mostu, 4 na kuverti, i ne zale se! u makinu moraju ic jednom u ugovor, sad sam zaboravio koliko dugo. Francuzi rade i u makini i na kuverti jer imaju double licence!
Å kote neznam, za Engleze sam osobno priča s njima i ide onako. A makinja in je misec dana, e sad jel u komadu,ili ne, neman pojma. A za Francuze znam da prije kadeture otucu na nekon nacionalnom jedrenjaku (u sklopu skole), koji misec, nista dugo...

Baš ste se uhvatili pituravanja i piketavanja!!!!

A ako želimo biti poÅ¡teni, najviÅ¡e Å¡ta se kadetima "uvali" je papirologija. Prvo mu ćif Å¡ibne svoje, pa mu barba Å¡ibne svoje, pa ga sekondo u cilju "izobrazbe" ulovi da mu ispravi "koju" kartu i publikaciju i na kraju sa trećim malo piÅ¡e inventuru safety opreme.
Kasnije dobije malo vremena na mostu.
Svaka , malo uređenija kompanija ima svoje programe za kadete i moraju napisati 10-tak zadaća dok su na brodu. GLe, za divno čudo joÅ¡ piskaranja. A kao Å¡ta je netko gore rekao, ne smije im se dati niÅ¡ta iole posebno ili komplicirano da rade. Kako se ne bi ozljedili To na malo uređenijim kompanijama. Tako da im se kadeture svede na papirologiju.
Ali kad se malo bolje pogleda, Å¡to nije ni lijepo ni za se pohvalit, ali je u duhu vremen, posao časnika je 75% papirologija i check liste.....
Tako da se u načeli i spremaju za ono Å¡ta ih čeka.
A piketavanje....... davno prošlo vrijeme.

Sve ima smisla i sve je logicno jedini problem su ljudi koji od svega rade komplikacije.

Slipi Putniče.., ne bih se u cijelosti složija s ovom vaÅ¡om izjavom.

Å ta se tiče logike valja prije razmotriti premise, pa onda donijeti sud ima li smisla ili nema.

Eo, npr. ja bija asistent na Å ibenskoj i ima plaću 98 dolara. Tražija da me stave na kuvertu ponekad za čistiti Å¡tive i lashing kontejnera i da mi dadu 100 dolara dodatno da imam za pivu! Charterer je davao 800 dolara po članu posade kuverte za te poslove, a mimo firme. Moj zahtjev spremno odbijen s obrazloženjem - "Aaaaa, moÅ¡ se ozlijediti.., vako-nako.., nije to davaj Mare pojahati" itd. slične gluposti.

Eeee, onda zavrÅ¡io čarter, i nije bilo viÅ¡e 800 dolara po glavi. A isti poslovi za raditi su i dalje ostali na brodu.

I kažu poslije.., npr. meni je ćif kuverte doslovno rekao - "ajde Gavro.., pička mu materina.., moraju svi..."

:cool:

Last edited:
Back