Kadetura 2 godine

signo

New member
Evo danas sam na fakultetu od profesora čuo da je IMO razmatra o uvođenju kadeture u trajanju od dvije godine. Zanima me da li mozda neko zna malo vise o tome

Jos kazu da ce uskoro progurat se i zakon o kadeturi na brodu obalne plovidbe da mora bit priko 500 brta a koliko san upucen vrlo ih je malo takvih ako ih uopce ima

e da..samo za nauticare dok za strojare ostaje isto...sad ne znam cemu..takoder je profesor spomenija da ce to bit potpuno obucavanje na mostu navodno bez piketavanja i fizikale, po meni je to malo ludo jer opet tribas sve te stvari proc od piketavanja pa nadalje da bi posli zna kako sta...

bogati asevi struje ce radit sad brzo godinu + polaganje strucnog ispita tako da me ne cudi nista od ovog, a nista malo ce duze matrikula sam navigat hahaha , ne napadajte odma zajebavan se

koji je to prof? vidin da ti pise lokacija split...

mislin da taj prica gluposti...

prof. vidan ....a nzn jesu gluposti ili nisu, al svi smo dobili mini srčani kad je to reka...jer to je 6 mj po 4 puta, plus sta u najboljoj sitauciji ces bit doma samo 2 miseca, ako ne i vise..i to je jos bar 8,9 dodatnih miseci...

Samozvani kapetan Vidan ako mislimo na istog , onog "omiljenog" :udriglavom:udriglavom:udriglavom:udriglavom

dok je Tomas bio alfa i omega na faxu bio je manji od makova zrna, a kako sad cujem od ekipe kad je postao 2-3 covjek na fakultetu sad im utjerava strah u kosti,. Prica sve i svasta, cim si rekao tko je to rekao mogu ti reci da budes miran, nema nista od toga, ja sam cak cuo od nekih da ce smanjivat kadeture i asistenture na 6 mjeseci.:udriglavom Pa ko je tu lud?:rolleyes:

Last edited by a moderator:
Nema to veze sa fakultetom. STCW 2010 manila, malo pročitajte sve piÅ¡e, tamo je to doneseno!

U pripremi je novi pravilnik koji radi hrvatska, tj. prijepis STCW na hr. pa kad se donese ...

Ma sta 2 godine treba najmanje 4 i to iza fakulteta i onda udri metla,radaca,lopata i piketina ....ide ovo sve pomalo ali sigurno u qrac....

Nisam rekao da treba mjesecima piketavat i pituravat vec da triba to proci. Ovo dvoje sam nabrojio samo kao primjer jednih od poslova koje covik triba proc da se nebi dogodilo kad dodes do cifa pa te posada zavlaci jer nemas pojma kako se nesto radi i koliko triba vremena za nesto napravit.

Poslano s SM-G920F putem Pomorac.net

Nisam rekao da treba mjesecima piketavat i pituravat vec da triba to proci. Ovo dvoje sam nabrojio samo kao primjer jednih od poslova koje covik triba proc da se nebi dogodilo kad dodes do cifa pa te posada zavlaci jer nemas pojma kako se nesto radi i koliko triba vremena za nesto napravit.

Onda, sukladno toj logici trbeao bi i cistit kanizele, sevrirat stolove, kuvat rucak, spremat dorucak, kabine, itd... A je ti opralo mozak...

Mozemo mi pricat sta ocemo ljudi moji ali mi smo u prvom redu, bar bi tribali bit, "mornari" pa tek onda "sekretarice" i "direktori". Ja mislim da sve triba proc u oredjenoj mjeri, a ne da padamo s marsa za neke stvari na brodu pa se kasnije izdaju glupe naredbe. Najlakse je davat naredbe ali se prije toga zapitajte da li su ispravne.

Ima sam priliku proc jedan mali trening "Pause - Speak - Act". To bi se lako moglo primjenit na ovu "problematiku". Postoji i knjiga na tu temu.
Sta se tice "radace", oni koji misle da to nije dio "odgoja/sazrijevanja/izgradnje" ne bi se slozija ali na obrazlozenje necu trosit rici.

Last edited:
Sta se tice "radace", oni koji misle da to nije dio "odgoja/sazrijevanja/izgradnje" ne bi se slozija ali na obrazlozenje necu trosit rici.
Zasto?
"Odgoj" - kako netko moze odgajat odraslog covjeka od 25 godina, koji ima vec zavrsen fakultet? I to ne samo da tome momku netreba odgoj, vec se nade covjek koji je 20 godina pomorac (10 godina zivota na moru) i smatra da ce on ic odgajat nekoga. Pomorac ne da nemoze odgajat nikoga, vec je u nekim zemljama ta osoba u sudstvu rangirana ekvivalentno rangu narkomana.
"sazrijevanja" - rad cini covjeka. S tim se apsolutno slazem. Osoba sazrijeva sa radom. No to sigurno ne daje prioritet radaci u odnosu na gvardije na mostu.
"izgradnje" - Neznam kako ce te radaca izgradit. Sukladno toj logici, vise su "izgradeni" (sto god to znacilo) cistaci ulica od jednog neodgojenog/nezrelog/neizgradenog Noama Chomskog., Musk-a, ili ti ga naseg voljenog Slavoja Zizeka.

Piketavanje i ciscenje nema veze s mozgom i odgojem mladih casnika....ako ih se vec i odgaja onda se to radi da u tom dugom a opet kratkom roku nauci sta4 vise pravom poslu, disciplini i automatski odgovornosti.....to sta su starije generacije kadeta rigale vatru o muke ne moramo prenosit s kolina na kolino ko tradiciju......

Poslano sa mog SM-G925F koristeći Tapatalk

Misec, dva rada na kuverti nece nikome odmoc niti ce covik sta lose naucit u to vrime dapace naucit ce kako i sta se radi na brodu i naucit ce cijenit tudi rad. To su normalne stvari kojima se covika uvede u posal da kasnije bude casnik sa znanjem o brodu Pri ovom sto sam napisa ne mislin da kadete i asistente triba tlacit da in se brod zgadi

Back