Poručnički ispit
Poručnički ispit
Poštovanje!
Evo upadam padobranski,nadam se da neće nikome biti krivo.
Na faksu su mi predavali Miletić i Bielić tako da stvarno moraš biti tudum, slip i gluh da nakon njihovih predavanja ne znaš navigaciju i stabilitet.
Ja sad predajem konzultacije za poručnički i kapetanski. I isto držim konzultacije, 100kn sat. I uvik uvik uvik tiram ljude da mi NE dolaze na konzultacije jer im to ne treba, samo trebaju sist i malo proučit papire iz škole. Terestiku tko je bia na brodu ni ne treba ponavljat, ima je u malom prstu (osim onih koji su imali pegulu pa im za kadetature nisu dali da nosom provire na most, ima ih, nažalost).
Astronomska ako je nisu skužili kad su otišli na brod mogla bi ići malo teže, ali u biti je ultra jednostavna, samo treba povatati nebesku sferu i gdje je što na njoj i onda sve klikne.
Stabilnost je ultra lagana, imaš formule uvrstiš i sve pet. Ali, najviše ljudi pada iz stabiliteta. Zašto?
Problem broj 1. DIGITRON - ako nemaš dobar digitron koji neće kraširat svako malo, prolaz iz stabiliteta možeš zaboraviti. Račun centracije nije raćun iz stabilnosti broda već račun "tko zna koristiti digitron najbrže". Imaš oko 20 tankova/skladišta, pomnožiti terete u njima sa KG i XG i to sve onda zbrojiti. Procedura traje oko 30 minuta plus extra vrijeme za sve one koji će ić dva tri puta provijeriti već zbrojeno i pomnoženo.
Moja statistika sa konzultacija kaže da 99,9 % kandidata pogriješi prilikom množenja i zbrajanja momenata na kraju i s time zafrknu sve druge proračune koji sljede.
Tako da sam zadala uvjet, ne dolazi na konzultacije i ne pitaj za repeticije dok ne možeš točno zbrojiti 20 četveroznamenkastih brojeva u 20 minuta. Tek onda možemo dalje.
Problem broj 2. INTERPOLACIJA - ako sve dobro prođe sa digitronom, interpolacija je sljedeći veliki kiks. Opet ne vidim zašto, ima se jednostavna formula koja se samo duplicira pri izračunu srednjeg gaza, jediničnog momenta trima, udaljenost centra plovnosti od kobilice i centra uzgona
Problem broj 3. LOGIKA - sve je prošlo OK i sad treba promijenu gaza na krmi i na pramcu oduzet/dodat početnim gazovima i tu dolazi do raspada, što dodat što oduzet gdje kome
Problem broj 4. VRIJEME - ako niste ispraksirali se da račun centracije riješite u manje od 90 minuta, ostaje Vam samo 30 za riješiti druga dva zadatka, ravna kobilica, proračun novih gazova ili težina ili distanca za težinu za određeni gaz (skračivam, ali znate na što mislim) i tu se sad lome koplja, kipi glava i najčešće pogriješi u upisivanju brojeva u digitron
Kako sam ga položila, meni je sad najveći problem - kandidati za poručnički i kapetanski. Prvo pitanje koje mi postavljaju je: što je bilo na zadnjem ispitu?
I ja odgovaram:
Zamolila sam sve kandidate sa prošlih konzultacija da nakon ispita izdvoje par minuta, jave mi se i jave mi što im je bilo na ispitu kako bi mogla reći novima. I unatrag 5 godina (5 pet) od xxx kandidata samo mi se jedan vratio sa papirom na kojem je zapisao koji su zadatci bili i što ga je pitalo na usmenom.
Tako da mi je to apsolutnoi neshvatljivo, mjesec dana prije na sva vrata traže da im se ponudi neki uvid u ispit; kako ide, što pitaju, a kad ga prođu ne vrate se sa opisom svojeg iskustva. I kako onda dalje?
Trenutno se pripremam za konzultacije za kapetanski. I htjela bi s ljudima proć novije zadatke, a nitko niti A niti B ne odgovara ne emailove, moje upite što im je bilo. Da makar jave koji su im brodovi bili, i to bi pomoglo, SAVA, KORANA, SPLIT bilo što. Ali ništa.
Tako da ne znam što reći na to sve.
Moram još samo naglasiti da ne držim konzultacije niti repeticije iz manevriranja, pomorskog prava, meteorologije, engleskog.....itd. Mislim da je stvarno

odlaziti na konzultacije iz teorije za poručnički. Kod mene teorija nula - zadatci 100%. Ako doma ne želi učiti ja pogotovo neću gubiti vrijeme na verglanje rečenica iz knjiga 20 sati. Ni samu sebe ne volim slušat puno kako pričam, kamoli druge tirat da me slušaju..