• Raspored Ispita

Poručnićki ispit - termini,materijali,iskustva....

porucnicki rijeka?

porucnicki rijeka?

alo ljudi!da ne otvaram novu temu, zanima me ide li netko na poručnički u rijeci 23.5? idete li na konzultacije nekakve, na fakultetu su rekli da zasad nista ne organizaju, i ima li smisla ić na to ako i budu organizirali(ako su to zadaci kakve smo stalno radili u srednjoj ili na visoj-brod crikvenica i te gluposti?)...

alo ljudi!da ne otvaram novu temu, zanima me ide li netko na poručnički u rijeci 23.5? idete li na konzultacije nekakve, na fakultetu su rekli da zasad nista ne organizaju, i ima li smisla ić na to ako i budu organizirali(ako su to zadaci kakve smo stalno radili u srednjoj ili na visoj-brod crikvenica i te gluposti?)...

Ja mozda odem u Rijeku jer cu vjerovatno zakasnit na por u Dubrovnik...i mene zanima to glede konzultacija..pisite ljudi

Ne znam kad se organiziraju instrukcije za porucnicki, treba zvat fakultet i pitat. Imas isto instrukcije u Bakru u pomorskoj skoli. Jedini problem je sto dodje dvadeset ljudi i oni svi to ofrlje rade pa ne uspijes nista bas pohvatat. Htjeli bi da se ide privatno kod njih i prodje gradivo. Zadaci su klasika, za stabilitet imas Bellatrix, Split, Oluju brodove ja mislim, isto je i za astronomiju i terestriku. Iz srednje skole a i fakulteta.

Poručnički ispit

Poručnički ispit

Poštovanje!

Evo upadam padobranski,nadam se da neće nikome biti krivo.

Na faksu su mi predavali Miletić i Bielić tako da stvarno moraš biti tudum, slip i gluh da nakon njihovih predavanja ne znaš navigaciju i stabilitet.
Ja sad predajem konzultacije za poručnički i kapetanski. I isto držim konzultacije, 100kn sat. I uvik uvik uvik tiram ljude da mi NE dolaze na konzultacije jer im to ne treba, samo trebaju sist i malo proučit papire iz škole. Terestiku tko je bia na brodu ni ne treba ponavljat, ima je u malom prstu (osim onih koji su imali pegulu pa im za kadetature nisu dali da nosom provire na most, ima ih, nažalost).
Astronomska ako je nisu skužili kad su otišli na brod mogla bi ići malo teže, ali u biti je ultra jednostavna, samo treba povatati nebesku sferu i gdje je što na njoj i onda sve klikne.
Stabilnost je ultra lagana, imaš formule uvrstiš i sve pet. Ali, najviše ljudi pada iz stabiliteta. Zašto?
Problem broj 1. DIGITRON - ako nemaš dobar digitron koji neće kraširat svako malo, prolaz iz stabiliteta možeš zaboraviti. Račun centracije nije raćun iz stabilnosti broda već račun "tko zna koristiti digitron najbrže". Imaš oko 20 tankova/skladišta, pomnožiti terete u njima sa KG i XG i to sve onda zbrojiti. Procedura traje oko 30 minuta plus extra vrijeme za sve one koji će ić dva tri puta provijeriti već zbrojeno i pomnoženo.
Moja statistika sa konzultacija kaže da 99,9 % kandidata pogriješi prilikom množenja i zbrajanja momenata na kraju i s time zafrknu sve druge proračune koji sljede.
Tako da sam zadala uvjet, ne dolazi na konzultacije i ne pitaj za repeticije dok ne možeš točno zbrojiti 20 četveroznamenkastih brojeva u 20 minuta. Tek onda možemo dalje.
Problem broj 2. INTERPOLACIJA - ako sve dobro prođe sa digitronom, interpolacija je sljedeći veliki kiks. Opet ne vidim zašto, ima se jednostavna formula koja se samo duplicira pri izračunu srednjeg gaza, jediničnog momenta trima, udaljenost centra plovnosti od kobilice i centra uzgona
Problem broj 3. LOGIKA - sve je prošlo OK i sad treba promijenu gaza na krmi i na pramcu oduzet/dodat početnim gazovima i tu dolazi do raspada, što dodat što oduzet gdje kome
Problem broj 4. VRIJEME - ako niste ispraksirali se da račun centracije riješite u manje od 90 minuta, ostaje Vam samo 30 za riješiti druga dva zadatka, ravna kobilica, proračun novih gazova ili težina ili distanca za težinu za određeni gaz (skračivam, ali znate na što mislim) i tu se sad lome koplja, kipi glava i najčešće pogriješi u upisivanju brojeva u digitron

Kako sam ga položila, meni je sad najveći problem - kandidati za poručnički i kapetanski. Prvo pitanje koje mi postavljaju je: što je bilo na zadnjem ispitu?

I ja odgovaram:
Zamolila sam sve kandidate sa prošlih konzultacija da nakon ispita izdvoje par minuta, jave mi se i jave mi što im je bilo na ispitu kako bi mogla reći novima. I unatrag 5 godina (5 pet) od xxx kandidata samo mi se jedan vratio sa papirom na kojem je zapisao koji su zadatci bili i što ga je pitalo na usmenom.

Tako da mi je to apsolutnoi neshvatljivo, mjesec dana prije na sva vrata traže da im se ponudi neki uvid u ispit; kako ide, što pitaju, a kad ga prođu ne vrate se sa opisom svojeg iskustva. I kako onda dalje?

Trenutno se pripremam za konzultacije za kapetanski. I htjela bi s ljudima proć novije zadatke, a nitko niti A niti B ne odgovara ne emailove, moje upite što im je bilo. Da makar jave koji su im brodovi bili, i to bi pomoglo, SAVA, KORANA, SPLIT bilo što. Ali ništa.

Tako da ne znam što reći na to sve.
Moram još samo naglasiti da ne držim konzultacije niti repeticije iz manevriranja, pomorskog prava, meteorologije, engleskog.....itd. Mislim da je stvarno :udriglavom odlaziti na konzultacije iz teorije za poručnički. Kod mene teorija nula - zadatci 100%. Ako doma ne želi učiti ja pogotovo neću gubiti vrijeme na verglanje rečenica iz knjiga 20 sati. Ni samu sebe ne volim slušat puno kako pričam, kamoli druge tirat da me slušaju..:D

repeticije

repeticije

Po??tovanje!

Da se ne ponavljam, moj komentar na repeticije je ovdje http://www.pomorac.net/forum/showthread.php?p=100159#post100159

A kraća verzija: uzet knjige u ruke i ponavljati, nikakve repeticije. Simović i Klarin za sve navigacije. Marnika za stabilnost. Grabovac za pravo. Rječnik za engleski. I to bi vi??e manje bilo to.

A za zadatke, dobar digitron i naučit radit na njemu. Na zadnjem ispitu jedan od mojih kandidata sa konzultacija skoro je pao na banalnosti - na po puta slučajno stisnuo RAD i prebacio digitron sa stupnjeva na radijane. Nije sku?žio jer je samo radio osnovne matematičke operacije, ali kad je krenuo sa sinusima i kosinusima sve mu se smutilo. I sjetio se mog upozorenja, uvik uvik provjerite jeli vam digitron na fix, deg, i da mu nije aktiviran math ili write view.
Po meni najgori digitroni su sa DMS tipkom jer onda je astronomska Sizifov posao i nikad kraja. Bolje je kad imaju tipku ° ' ".
A prolaznost..... to neću komentirati. Jedan je lik na moje pitanje na kojoj strani svijeta se nalaze istočni merdijani ako si u Kini odgovorio, Pa kako gdje, na istoku, gdje bi bili.... Do??lo mi je da si počupam kosu, a nisam bila jedina, i drugi kandidati su ga nakon te izjave ignorirali. Kako mo?že?? navigavati 12 mjeseci pa ne znat strane svita i temelje terestike? On je objasnio kako. Spavao je po 9-10 sati dnevno za vrijeme kadetature. iliti radio je samo onaj minimum koji su mu zadavali, priko toga nije knjigu takao i na mostu se pojavio. A na terestici me pitao za??to ne obja??njavam ??ta je to kurs i azimut, pa za??to je platio konzultacije..... Tad sam ga potirala sa predavanja i rekla da mu se vrate pare. jedno je mene vriđat, ali vriđat ostale pomorce tako da s njima dijeli prostoriju dok uče, nema teorije.

Trenutno tra?žim neke informacije o kapetanskom, ali novijeg datuma, bilo kakav input bi mi dobro do??ao, posebno iz stabiliteta zadatke, pa ako tko ?želi ili zna....:D

? to se tiče repeticija za Kapetanski, u Zadru se to odr?žavalo pri pomorskoj ??koli. Sada tko je bio na brodu neko vrijeme, a fala bogu ako pola?že kapetanski onda ima relativno dosta iskustva iza sebe mislim da mu za stabilitet ne trebaju konzultacije. Tu se vrte uvijek isti zadaci, formule ima??, uvrsti pomno?ži i tu si, ali sada ima dosta ljudi koji su vidjeli stabilitet samo u kompjutoru pa pje??ke to ba?? i ne ide, a to se tiče i dosta kadeta. Draft survey, ima?? ljudi koji su godinama na brodu i to ne znaju napraviti jer se to vi??e i ne radi često. Sve u svemu sve je od osobe do osobe.
Astronomska zadaje problema na direktnoj metodi, jer se na nekim fakultetima radi jednostavan način a kad dođe ispit zadatke ne mo?že?? rije??iti bez crtanja i postavljanja formula. Kod polaganja nas je bilo oko 20 a samo 4-5 su rije??ili direktnu metodu, ostali na popravni ili im se uzimalo polovično rje??enje pa se nekako pro??lo. Ortodroma i loksodroma su jednostavne ali KL puno njih buni.
Usmeni kod astronomske, mora?? znati sfere jer je to skoro uobičajno pitanje. U Zd moram pohvaliti prof. Klarina jer zbilja je jedan od onih koji da maksimum za ono ??to plati??, izađe u susret i nikad te ne zakine kod predavanja.

? to se tiče repeticija za Kapetanski, u Zadru se to odr?žavalo pri pomorskoj ??koli. Sada tko je bio na brodu neko vrijeme, a fala bogu ako pola?že kapetanski onda ima relativno dosta iskustva iza sebe mislim da mu za stabilitet ne trebaju konzultacije. .

To bi trebalo biti točno kad bi osoba mjenjala brodove, ali ako je uvijek na istom brodu gdje je stabilnost sekundarna (tj teret je jednostavniji) onda im to sve ??teka. A takve ja sad imam. Svi su bili na jednoj vrsti broda i o drugoj ne znaju skoro ni??ta. Draft survey - ima?? primjer zadatka? Hvala.

Za Klarina - potpisujem!

za popravni u Splitu
u sridu ujutro u 7 ipo na Kapetaniju....
sve ce valjda bit u isti dan i pismeni i usmeni ko ima, eto

Tako je.

Vjerojatno su sve ljude iskontaktirali, ali eto, jos jednom - donit sa sobom
600 kuna i ovi put mrvu vise znanja iz predmeta koje smo kiksali nego prosli i to bi trebalo biti to.

Sve je u isti dan, usmeno, pismeno, oralno... :D
rofl.gif

Vidimo se prikosutra
zivili.gif

ovako tko ide na ispit(rijeka 06.06.2011):confused: i dali ima uopce Konzultacije za-Časnik stroja odgovoran za stra?žu u strojarnici
sa strojem porivne snage od 750 kW ili jačim!!!:udriglavom:udriglavom

Sritan Uskrs...Molia bi ovu ekipu sta ide polagat porucnicki u Rijeku da se jave na PM, triba san polagat u Dubr ali san zakasnia pa cu u Rijeku, inace sam iz Splita i neznam koje se skripte i zadaci doli vrte a nebi tia uletit nepripremljen..neda mi se i nemogu cekat Split jer ako padnem na popravni docekat cu 9misec doma koliko su azurni na nasoj kapetaniji glede popravnih itd..:uzdravlje

idem i ja u rijeku, al isto nisam u toku, pa ako neko ima makar broj od nekog tko privatno drzi instrukcije u rijeci? inace sam iz losinja, pa ako stignem ovaj tjedan cu ic pitat na kapetaniju pa ti javim

idem i ja u rijeku, al isto nisam u toku, pa ako neko ima makar broj od nekog tko privatno drzi instrukcije u rijeci? inace sam iz losinja, pa ako stignem ovaj tjedan cu ic pitat na kapetaniju pa ti javim

Aj molin te javi mi koja je shema kad se malo snadjes...fala

e raspitao sam se, uglavnom fakultet nece nis organizirat, al organizirat ce skola bakar, od 10.5. ce imat predavanja nekih 10 dana..prijave su jos drugi tjedan.samo nije jeftino bas, 2900 kn....broj ti je 051 212 065 ako te jos sta zanima

Priprema za poručnički ispit

Priprema za poručnički ispit

Lijep pozdrav svim kolegicama i kolegama!

Buduci da se pripremam za porucnicki ispit, potreban mi je i dobar kalkulator s mogucnoscu trajnog memoriranja formula. Trenutno imam Casio fx-991ME. Nije los, ali cim se izgasi, izgubi se i fromula koju sam memorirao, tako da sve moram raditi iz pocetka s novim zadatkom.

Da li itko na forumu ima info o nekom dobrom kalkulatoru, recimo do 100$?

Unaprijed se zahvaljujem!

pa kako mudrujes po forumu...ja mislija da ti kalkulator ne triba. zajebancija. ako slucajno naletis u singapur...pravac funan centar, ima da kupis za te pare ne kalkulator nego raketu. jos ce di u zuntu dat lutku na napuvavanje da kratis teske kadetske noci.

Back