• Raspored Ispita

Poručnićki ispit - termini,materijali,iskustva....

Da li mi netko moze odgovorit na pitanje u vezi ispita iz stabiliteta?

Kod slobodnih povrsina u tankova, koliko moze faliti mase u tanku a da se uzme da je tank pun??? npr. ako je kapacitet tanka 120,8 tona, a u tanku se nalazi 120,1 tona, da li se uzima moment slobodnih povrsina za taj tank ili ne?

Hvala!

Trebale bi se uzimati za konkretan slučaj. Sve ??to je vi??e od 0.4m^3 bi trebalo uzeti u obzir slobodne povr??ine.

Voyager,kakav ti je status dosad? Ja fala bogu nemam dosad ni jedan minus a znam da sam astronomsku dobro napisa, sad sta ce bit dalje neznam.. Osta je stabilitet za zadnji dan to niko nezna jeli prosa ili pao.
Uglavnom sada mogu samo na popravni pa i ako sam zagnjoija ??ta na pismenom, imam misec dana da se spremim kako bog zapovida za popravni.
Ima li itko sa ? ibenskog poručnićkog da nam ka?že kako je tamo pro??lo?

Mislim da se gleda u postocima jer 0,4 m3 u tanku ulja kapaciteta 9 tona nije isto kao u DB tanku kapaciteta 300 tona.. Znaci najbolje pitat na ispitu.. Al pazi ovo, u ispitu je bilo sigurno 12-13 tankova, u double bottom tanku goriva bilo je ukrcano more, i to 30 tona vise nego sto stane u tank!

Svaka cast, hvala!

Mislim da se gleda u postocima jer 0,4 m3 u tanku ulja kapaciteta 9 tona nije isto kao u DB tanku kapaciteta 300 tona..

Naravno da nije isto, zato je naveden različiti moment slobodnih povr??ina u hidrostatskim tablicama. Dakle činjenica da postoje slobodne povr??ine nema veze sa time koliki moment one prouzrokuju. Aka slobodne povr??ine postoje bez obzira na moment koji se stvara u tanku (sa tim slobodnim povr??inama). Nadam se da si sku?žija ??to sam tija reć.

Al sla?žem se da bi taj broj treba biti varijabilan ,recimo jedan daily tank je visok i uzak, u njemu postoje slobodne povr??ine kad fali puno manje goriva od ta 0.4 kubika. Ista stvar je i donja granica, proli par desetaka tisuća litara uveliku ??tivu multi-purpose broda. Dobit će?? lokvicu koja jedva prekrije dno, i kako bi sad takva lokvica trebala stvarati isti moment ko da je tank polu-pun??:udriglavom

3 je vec ok,
6 mjeseci je malo previse,
mislim pola godine treba cekat da bi se pristupilo ispitu.
a znamo li koliko se drugih nacija natjece npr na isti poso.
i izgubis posal radi administracije.
:udriglavom
a kako sam vidio nismo gori od drugih,
doduse vidio sam i boljih i gorih ali bar ljudima treba dat sansu.
pa kako se snadju

Nema se sta cekat

Nema se sta cekat

Ja neman brzu brodicu ali isto bi isa doli do Dubrovnika da vidimo oce li bit sta od toga. Podilit cemo troskove nas 4-5 to ispadne niti 100 kn po glavi ic cemo s jednin auton. Dat ce se s njima razgovarat mos ti izac na porucnicki pa in posli donit GMDSS a onda ce ti oni dat i brevet od oficira. Isli bi tamo u sridu neka se zainteresirani jave dalmat25 na gori napisani broj. Ajmo ekipa trgnite se malo

nemoj se ljutit al mislim da nije potrebno ić u du samo da bi sazna kakvu info jer ima?? telefon. Al dobro ja vas podr?žavam. A ??ta se tiče toga da mogu izać bez gmdss pa onda to naknadno rje??it iskreno nisam se ni raspitiva budući da mi je plan otić na instrukcije dok mi bude traja taj tečaj kako bi malo utvrdia znanje.

Naknada za popravni ispit (Ispit za casnika plovidbene straze na brodovima iznad 500 BT) iznosi 600kn, bez obzira na broj ispita koji ponavljate (1 ili 2) i bez obzira da li ponavljate samo usmeni ili pismeni/usmeni.

Kad ce se znat raspored ispita za ovi porucnicki u Splitu?

Je, trebali bi u petak stavit raspored, otic cu do kapetanije vidit.

U medjuvremenu, ako se netko od kolega sta su prosli porucnicki
moze sjetit par pitanja/primjera koji su ih dopali iz:

• SIGURNOSTI
  • MANEVRIRANJA
  • METEOROLOGIJE
  • STABILITETA

Cisto ono, otprilike, da vidimo na sta to lici... :udriglavom ;)

P.S.
Jel se dere knjiga? Simboli, svitla, zvukovi, Pravo (Vinka :D)

Evo par pitanja iz SIGURNOSTI, pokupljeno iz pdf dokumenta, cini
mi se da su u pitanju pitanja iz Sibenika za godinu 2000 i neku:
  • ISM - obveznost, nacin primjene, svjedodzbe
  • Brodica za spasavenje - odrzavanje
  • Sredstva za komunikaciju u nuzdi - smjestaj i koristenje SART uredjaja
  • ISPS - obveznost, svjedodzbe, razlozi uvodjenja
  • Nacin spustanja brodica za spasavanje
  • Drzanje straze - duznosti i obaveze
  • Preuzimanje straze - procedura

evo ja bi malo podilija sta sam cua da se pita...ali nemojte me uzet za rič, učite koda vam ovo nisma ni reka

Astronomija: u dubrovniku bilo pismeno 2 nebeska tijela * i planet
usmeno objasnit zadatak i osnovni pojmovi

terestrika: Pismeno u dubrovniku da je bilo 1. zadatak od jedne do druge točke izračunat uštedu a 2. zadatak devijacija varijacija)
usmeno rad na karti ( s jednim objektom u razmaku vremena, azimuti 2 objekta i više, magnetizam, kartografija

Engleski: usmeno nemam pojma, valjda pita tip razgovora priko vhf-a, naredbe kormilaru, manuvra....

Sigurnost: Sredstva za spašavanje, protupožarna zaštita, organizacija rada na brodu, konvencije stcw, solas...

Stabilitet: Pismeni u dubrovniku bia račun centracije, trim i gazovi, utjecaj premještanja tereta

Manevriranje: Manevriranje i izbjegavanje sudara pravila

Pravo: KOnvencije sve , Pravo mora, Ugovori o prijevozu, Osiguranje, ograničenje odgovornosti.....

eto to je ono šta sam ja čua a sad nevalja se ograničit na ovo

@cepo potpisujem ti potpis

Ima li ??ta izvje??taja sa poručničkog iz drugog miseca, kako je ekipa pro??la, jeli bilo te??ko? P.s ja izlazin u 6 misec jo?? san na brodu, a iskrcajen se sredinon 4 miseca pa ako ima ko da izlazi u 6 misec u Splitu nek po??alje poruku pa da se dogovorimo oko toga. :uzdravlje

Keep reading ;)

u splitu ti ih je palo oko 10 na popravni 7 sve i 2 pro??la odma ako si pametan nemoj u split

Opa, kolega. Po nekoj mojoj statistici, neokrznuta su prosla trojica kolega, roknula su petorica (ono, roknula ful, vise od dva predmeta dakle - iduci rok),
dok je nas jedanaest zakacilo, tko jedan, tko dva predmeta.

Ukupno nas je bilo devetnaest.

E sad.

U Splitu je tesko, u Splitu je strava, bacaju...

Porucnicki u Splitu je, necu rec lagan, ali brajo - normalan ispit.

A to, STA SMO MI SVI (ajde dobro 99% nas koji smo pristupili) BILI LINI KA FALUS
(ko ne zna sta je falus nek provjeri na Gugle) PA SMO KAMPANJSKI UCILI ZADNJIH PAR DANA (I SATI!) - to nam, bome, niko nije kriv, doli vlastite linosti i inertnosti.

Svako ko sam sa sobom rascisti neke stvari u glavi i pocne se ozbiljno pripremat nekih misec ipo dana prije - tesko da nece proc.

A komisija nam je mnogima progledala kroz prste; da su nas stavili pod povecalo i stvarno uvatili cidit, ne znam bi li dva covika prosla.

Jbg. ne zele mozda svi cut ovo, ali tako je bilo, ja cu prvi priznat.

I jos jedna stvar - kad se spremate i nabavljate materijale - ljudi nabavite
kvalitetne materijale za ucenje! Malo je rec da su ovi iz komisije nabruseni na
razno razne kvaziskripte koje ekipa donese... dobro da ih ne obore samo radi toga :D

Ozbiljno... meni su se rascvitali od srice kad san usa unutra sa oriđiđi knjigom od Grabovca iz 'Prava' ... u stilu 'Bravo kolega! Napokon neko ko je ucija po knjizi! Itd...'

Uglavnom - ako ucite, proci cete. E sad, ako fu??arite... onda, sta vam Bog da i sreca junacka :hihi

Evo pitanja koja su se zalomila na USMENOM iz stabiliteta:

â?? FWA

â?? KAKO DOBIT SREDNJI GAZ

â?? DEADWEIGHT TABLICA

â?? S CIM SE ULAZI (100t)

â?? TPC

â?? JEDINICNI MOMENT TRIMA

â?? SIDRENJE

â?? METACENTARSKA VISINA

â?? STOWAGE FACTOR

â?? DIJAGRAM PROMJENE GAZA NA PROVI I KRMI, AKO UKRCAMO 100t TERETA KAKO CE IZGLEDAT

â?? ZITO & SIPKI TERETI KOJE UVJETE MORAJU ZADOVOLJITI

â?? STO MJERIMO KOD MALIH, A STO KOD VELIKIH KUTOVA NAGIBA

â?? STA JE STABILITET

â?? RAZLIKA IZMEDJU S & W LINIJE KOLIKO IZNOSI

â?? IMDG CODE

â?? PRIJEVOZ ZITA

â?? KAPACITETNI PLAN UKRCAJA

â?? TRIM

â?? DOVODJENJE BRODA NA E/K

â?? MOMENT STATICKE STABILNOSTI

â?? UKUPNA & POSREDNA NOSIVOST

â?? KAKO NA TANKERU ODREDJUJEMO KOLICINU TERETA (STO JE ULLAGE I STO JE JOS BITNO)

â?? ZASTO NA BULKERIMA SURVEY DOLAZI DVA PUTA (PRIJE I POSLIJE CARGO OPERATIONa)

â?? NA CEMU SE OCITAVA GAZ (ZAGAZNICE)

Last edited:
Sta je ovo ovi ka da jedu malu dicu u kapetaniji a zato meni neki dan alfonso bia nervozan bice ga razocarali kandidati, ljudi moji za porucnicki minimalno 15 dana po 4 do 5 sati dnevno i prolazi se bez greske cak ako napises astronomiju i stabilitet bez greske onda si oslobodjen usmenog nego udjes unutra i cestitaju ti te za nagradu dobijes kapetanov glasnik

Pitanje u vezi porucnickog

Pitanje u vezi porucnickog

Pozdrav svima, zavrsio sam kadeturu pred 2 mjeseca pa sam se poceo pripremat za porucnicki u Rijeci za 23.05. Zna li tko od bivsih polaznika da li treba u astronomskoj navigaciji naucit sve one formule izvodit pomocu poucaka ili je dovoljno napisat koje su u slucaju onih dvaju astronomsko-pozicijskih trokuta? Mogu li se formule imat na stolu ili se moraju znat sve??

Pozdrav svima, zavrsio sam kadeturu pred 2 mjeseca pa sam se poceo pripremat za porucnicki u Rijeci za 23.05. Zna li tko od bivsih polaznika da li treba u astronomskoj navigaciji naucit sve one formule izvodit pomocu poucaka ili je dovoljno napisat koje su u slucaju onih dvaju astronomsko-pozicijskih trokuta? Mogu li se formule imat na stolu ili se moraju znat sve??

Formule mozete imati naipisane, nemaju nista protiv toga.

Konzultacije imas na pomorskom fakultetu i u Bakru, srednjoj pomorskoj. Koliko sam ja cuo te konzultacije su sranje jer ima po dvadeset ljudi i onaj koji ih drzi samo letimice prolazi gradivo. Najbolje je otic kod nekih koji daju bas instrukcije privatno pa onda uzmes predmete koje zelis. Ja sam se prijavio u Bakru za GMDSS i ARPU jer su to kao uvjeti ali nikako da me zovu na ta predavanja da to se rijesi, nemam pojma...Ici cu u ponedjeljak pitat u kapetaniju kad ce se odrzat ispit za spasilacku brodicu...

zna li se datum popravnog u Splitu?

Ne zna se datum, bijah na Kapetaniji, samo sturo vele - "treba proc misec dana, javit cemo vam" a i prosli tjedan mi je jedan brevet drza Papkovic sta nam je bija na Porucnickom, pitam i njega, veli on - imaju i vaznijeg posla, javit ce vam se, nece sad bit za pet miseci, ali bit ce u dogledno vrime... javit ce vam.

Eto.

iden ja sad na firule nesto pa cu svratit doli pitat....javim

nista bia jucer pa rekli da ce javit da cemo bit u kontaktu eto to je to

Last edited:
Back