Zakonske obveze i procedure pomoraca

Po??tovani kolege,

[ Da li se ovdi radi o dogovorenom projektu građanskog neposluha od strane nekoga ili su ljudi spontano sku?žili da se triba spasit od pljačke rođene domovine koja nije sposobna izač iz ekonomske krize na zdravim ekonomskim postavkama i teorijama, a ne pljačkajući i muzeći lovu jednoj skupini svojih građana koji niti rade ni privređuju u RH, ali realno imaju vi??e â???živogâ?? novca od ostalog stanovni??tva?

Na kraju se samo mo?žemo pitat koliki je broj pomoraca u RH koji ovo več rade, a da sustav mirno ??uti i broji neposlu??ne građane do zavr??nog udarca?

Kako komentrirat ovaj slučaj i kakve su posljedice za kompletan korpus pomoraca u RH?

Evo malo ću komentirati ovo na temelju osobnog iskustva:

Ovaj tzv. sistem koji su uveli nije sistem nego jedno obično sranje, a i cijela dr?žava i dru??tvo ima to obilje?žje. Drugačije i ne mo?že biti dok se govna koja vode dr?žavu i dru??tvo bave krađom i to im je glavni motiv. ? to se tiče plaćanja - ja sam plaćao sve, dakle i produ?ženo. No, početkom ove godine izgubio sam kontrolu jer se u tom sistemu ne zna ni tko pije, ni tko plaća! Evo naprimjer zadnje novce sam platio u četvrtom mjesecu po onim računima na svaki par tisuća kuna. Početkom jedanaestog mjeseca dolazim iz broda i odem u poreznu da očistim sav dug i ostatak do kraja godine, jer nisam tu i ne mogu plaćati na kraju svakog mjeseca. No, kada sam stigao u lokalnu poreznu - ??traca mi ka?že: "Nemate vi duga, sve ste platili." A ja sam siguran da nisam. Tada sam odlučio "hebite se" i nisam vi??e ni??ta plaćao. Znači za 2010 godinu sam platio do četvrtog mjeseca i fertik!

Dakle, ja kao ja nemam uvid i kontrolu nad tim. Mo?žda bih imao kada bi trčao svaki dan u poreznu, ispravljao ih i pitao svaki dan ista pitanja.., A novce ne ?želim bacati bez da znam gdje i kuda, jer ih nemam u izobilju.

? to se tiče breveta, predao sam prije mjesec dana četiri breveta za obnoviti i danas dolazim u Lučku Split - jo?? nisu gotovi. Sada kad sam ovo pročitao pomislio sam mo?žda su doista provjeravali stanje preko porezne pa sad odjednom vidjeli da imam duga (kao ??to sam rekao da ga mora biti) i odlučili da mi ne naprave brevete. To ću izvidjeti sutra, jer čini mi se previ??e čekati na hebeni brevet mjesec dana.

Sada pogledajte "snip" iz mog mirovinskog fonda pa ocijenite sami - obratite pa?žnju na stupac datuma, trebao bi na vrhu biti datum zadnje uplate, a ispod prethodni datumi - ja u ovom obračunu ne razumin ni qrca!

:mad:

Evo malo ću komentirati ovo na temelju osobnog iskustva:

Ovaj tzv. sistem koji su uveli nije sistem nego jedno obično sranje, a i cijela država i društvo ima to obilježje. Drugačije i ne može biti dok se govna koja vode državu i društvo bave krađom i to im je glavni motiv. Što se tiče plaćanja - ja sam plaćao sve, dakle i produženo. No, početkom ove godine izgubio sam kontrolu jer se u tom sistemu ne zna ni tko pije, ni tko plaća! Evo naprimjer zadnje novce sam platio u četvrtom mjesecu po onim računima na svaki par tisuća kuna. Početkom jedanaestog mjeseca dolazim iz broda i odem u poreznu da očistim sav dug i ostatak do kraja godine, jer nisam tu i ne mogu plaćati na kraju svakog mjeseca. No, kada sam stigao u lokalnu poreznu - štraca mi kaže: "Nemate vi duga, sve ste platili." A ja sam siguran da nisam. Tada sam odlučio "hebite se" i nisam više ništa plaćao. Znači za 2010 godinu sam platio do četvrtog mjeseca i fertik!

Dakle, ja kao ja nemam uvid i kontrolu nad tim. Možda bih imao kada bi trčao svaki dan u poreznu, ispravljao ih i pitao svaki dan ista pitanja.., A novce ne želim bacati bez da znam gdje i kuda, jer ih nemam u izobilju.

Što se tiče breveta, predao sam prije mjesec dana četiri breveta za obnoviti i danas dolazim u Lučku Split - još nisu gotovi. Sada kad sam ovo pročitao pomislio sam možda su doista provjeravali stanje preko porezne pa sad odjednom vidjeli da imam duga (kao što sam rekao da ga mora biti) i odlučili da mi ne naprave brevete. To ću izvidjeti sutra, jer čini mi se previše čekati na hebeni brevet mjesec dana.

Sada pogledajte "snip" iz mog mirovinskog fonda pa ocijenite sami - obratite pažnju na stupac datuma, trebao bi na vrhu biti datum zadnje uplate, a ispod prethodni datumi - ja u ovom obračunu ne razumin ni qrca!

:mad:

Ima jedna priča od jednog kolege pomorca (sigurno nije i jedini?), di mu je ženi, dok je on bija na brodu, došla obavijest da je dužan platit socijalne doprinose i da je jedino tu nasta njegov dug iz prijašnjeg razdoblja.
Žena mu išla na HZZO, oni nisu znali ništa, te se brzo okrenula prema Poreznoj upravi, te joj osoba koja tamo radi da izlistaj njegovih uplata socijalno-mirovinskih dodataka. Tako otkrije bolnički dug na određeni datum na ime nekoga čovika, po imenu i prezimenu iz BiH-a, te su internom kontrolom našli da je netko iz HZZO-a bija njegova veza. Žena kolege pomorca nije pravila paniku, nego se je brzo raspitala kako da spriječi ovakve neželjene dugove, a inače su plačali socijalno-mirovinske doprinose tek nakon pristiglih uplatnica. Dobila je informaciju da je najbolje sam izračunat koliko uplatit i to uplatit par dana nakon povratka sa broda, jer da na takav način se jedino može pravovremeno kontrolirat uplata na svoje osobne socijalno-mirovinske račune, te je mogučnost novčanih makinacija vrlo manja. Koliko ljudi ovako radi, to neznam, ali se je masu pomoraca žalilo da su im ovo napravili.
Ja osobno platin sve socijalno-mirovinske dodatke par dana nakon dolaska doma sa broda i do sada nisan ima nikakvih problema da mi se netko šlepa ili potkrada.

...Ja osobno platin sve socijalno-mirovinske dodatke par dana nakon dolaska doma sa broda i do sada nisan ima nikakvih problema...

Sve je moguće kod nas pa i ovo što si iznio. Već sam spomenuo u nekoj drugoj temi kako mi je Zagrebačka banka skidala novce putem trajnog naloga kojeg sam opozvao preko mjesec dana ranije. A što se tiče mirovinskog i zdravstvenog sustava - ja bih uveo onakav sustav kakav imaju banke: Svatko od nas ima račun u nekoj banci. Ubaciš karticu u bankomat, provjeriš saldo, podigneš koliko ti treba.., uplatiš na račun kada hočeš itd.

Svaka banka je bila sposobna izgraditi sustav tekućih i štednih računa - tako bi trebao funkcionirati i mirovinski i zdravstveni sustav.

:kafa

Last edited:
Evo i moje price
Iskrcao sam se prije mjesec dana, te naravno otisao u kapetaniju u zakonskom roku prijavit iskrcaj, i tamo su mi rekli da ce me prijavit na HZZ te da cu doma dobit uplatnice za HZZO i normalno zdravstvenu knjizicu.Međutim prošlo je mjesec dana i lako bi se moglo dogodit da opet odem na brod, a da uplatnice ne stignu.
E sad me zanima da li da ih preduhitrim i na osnovi izračuna na stranicama MMPI izracunam i platim mirovinsko/zdravstveno jer mi se ne placaju nikakve kamate, a pogotovo ne one za koje nisam kriv ili tocnije informiran, jer ako su mi na kapetaniji rekli da ce mi doma doci uplatnice, onda bi se trebao pravit blesav i cekat ih, ali posto sam siguran da ce mi obracunat kamate rado bi ja to sam platio pa da sam na miru.
Molim za vase misljenje:kafa

Last edited:
Rje??enje i uplatnice ti kasne abt 2 mjesecaTko ima kratke ugovore nastane mu dobra zbrka.Zato ja sam obračunavam i plaćam,ne čekam njihove uplatnice.

...kad obicno stize ova potvrda o danima u medjunarodnoj polovidbi....ili popularno zvani obrazac DPOM...zadnji dvije godine bi uvijek dolazio u 2-3 misecu, ovo mi je prva godina da sam doma u prvom misecu...

Uglavnom, pamet u glavu ako vec placate, skinite si tablicu i racunajte si sami sto treba platiti. I dokumentirajte sve jer cete prije ili kasnije morati dokazivati nekome da ste sve platili i da im je sistem sr**e

Jasno da je tako ka ??ta ka?že?? @beerseeker

Problem je ??to nikako ne mo?že?? pratiti stvar i utjecati da sve bude pedantno te da ima?? uvid u sve. Kada je bio onaj stari sistem ja sam plaćao i sve se slagalo pravilno prema mjesecima. Sada u ovom novom sistemu uopće ne znam kako stojim. Otvorim račun priko interneta od onog drugog stupa i vidim stalno neke ispravke pogre??no obračunatog, preknji?ženje, plusevi i minusi.., to ne bi uspjela odgonetnuti ni najsposobnija gatara?!

Tek sada vidim ovu temu...
Uglavnom, savjet svima, ono sto je spomenuto ranije, ne cekajte uplatnice i ne placajte ono sto pise na uplatnicama.
Uglavnom, pamet u glavu ako vec placate, skinite si tablicu i racunajte si sami sto treba platiti. I dokumentirajte sve jer cete prije ili kasnije morati dokazivati nekome da ste sve platili i da im je sistem sr**e :udriglavom

Znaci da platim prema tablici iz koje izračunam koliko platiti za zdravstveno koliko za I stup i II stup mirovinskog, upisem OIB i platim.
E sad tamo ima i stavka kamate, sad me zanima zasto bi ja placao kamate za njihovo kasnjenje s uplatnicama ili taman da sam platio isti dan kad sam dosao s broda,jer naravno ranije nisam mogao platit kad sam bio na brodu, morao bi placat kamate za onaj prvi i drugi mjesec koji sam bio na brodu!

Moguce je kontrolirati.Tkz."e-porezna",Fina ti da token pomocu kojeg ulazis u svoje "odaje".Slicno kao s int.bankarstvom.
Medjutim nije da ti tek tako samo daju token,nesto i kosta.

Po??tovani kolege,

Najnovija saznanja iz Porezne uprave Split, a u vezi zakonske obveze prijave pomorskog dohotka od strane pomoraca prilikom godi??nje prijave dohodaka je da od oko 6000 pomoraca prijavljenih u LK Split, njih vi??e od 50% za 2009 godinu nije predalo prijavu pomorskog dohotka, a postotak je i veči kod pomoraca koji nisu platili niti kune socijalno-mirovinskih davanja za 2009 godinu. Nitko nezna kakve će sankcije ti pomorci imati od strane Porezne uprave, HZZO-a, HMZO-a, ali svi znaju da im je socijalno osiguranje zagarantirano kao nezaposlenim osobama po Ustavu RH, pa ih po tome nitko ne zakida. Također, jedina je nepoznanica da li će moč produ?žavat neva?žeće pomorske brevete u LK i da li LK uopče ispituje plača li pomorac sva ova socijalno-mirovinskih davanja i obavljaju li svoju zakonsku obvezu prijave pomorskog dohotka?!

Također, ima veliki broj pomoraca, koji su nakon povratka sa broda, uredno platili socijalno-mirovinskih davanja za prija??nje razdoblje, te su potom se prijavili na plačanje dopunskog socijalnog-mirovinskog davanja i to vi??e nisu nikad prekinuli, tj. nisu nikad vi??e platili puni iznos socijalno-mirovinskih davanja za svoj čin na brodu??!! Zakonski su donekle čisti, jer plačaju bar ne??to, premda meni nije jasno kako prolaze kroz sistem jer to znači da im je status zamrznut, tj. sistem ih prepoznaje da su doma i nezaposleni, a oni i dalje idu na brod?? Sad je također jedina nepoznanica da li će i oni moč produ?žavat neva?žeće pomorske brevete u LK i da li su â??čistiâ?? isprid Porezne uprave, HZZO-a, HMZO-a, jer postoji vjerojatnost da neki od pomoraca plačaju dopunsko socijalno-mirovinska davanja, ali ne prijavljuju pomorski dohodak po zakonskoj obvezi prijave godi??nje prijave dohodaka i razne kombinacije obratnih slučajeva.

Da li se ovdi radi o dogovorenom projektu građanskog neposluha od strane nekoga ili su ljudi spontano sku?žili da se triba spasit od pljačke rođene domovine koja nije sposobna izač iz ekonomske krize na zdravim ekonomskim postavkama i teorijama, a ne pljačkajući i muzeći lovu jednoj skupini svojih građana koji niti rade ni privređuju u RH, ali realno imaju vi??e â???živogâ?? novca od ostalog stanovni??tva?

Na kraju se samo mo?žemo pitat koliki je broj pomoraca u RH koji ovo več rade, a da sustav mirno ??uti i broji neposlu??ne građane do zavr??nog udarca?

Kako komentrirat ovaj slučaj i kakve su posljedice za kompletan korpus pomoraca u RH?

:uzdravlje
Ba?? zanimljivo. Kako to da vi??e od 3000 nas samo iz Splita nije podnilo godi??nju prijavu poreza za 2009!? Nije mi jasno kako ih nije strah od sankcija, neznam koje su kazne, ali sigurno nisu simbolične. Samo ti sidnu na račun, pa ti plači. Robija na oceanima za bandu. A jo?? te mogu i u per?žun poslat. A koje je ovo vrime do??lo!? Nema dana da ne razmi??ljam emigrirat... ali di...
A neću vi??e plakat, mislim da je večini nas sve jasno, ali eto....

Toma,
lipo si to reka :" Mogli bi u przun ..." .
Ja im nisan platija za 2009. i 2010. socijalno i mirovinsko ! Razlog - za 2009. trenutno nisan ima love , a u 2010. san u Francuskoj ima ozljedu noge na brodu , sve mi je platila firma ( troskove ljecenja itd. ) , nisu mi bili u stanju poslati odmah smjenu , osta san jo?? 15 dana na brodu i usrid se lita iskrca da bi rana zarasla doma tek nakon misec i po . Nisan isa nego jedan put u nasih doktora jer su im stranci primarni , odnosno ceka san na pregled i previjanje po par sati , a onda san to radia san doma ( sricom nisan bia u doktora , osim napravit lijecnicki za matrikulu zadnjih deset godina ) . Porez san prijavia i lani i sada cu , ali za placanje HZZO-u nema govora jer kada san doma , ne daj Boze da se sta dogodi , radije iden u privatnika nego cekati u nasim ambulantama .
Na racun mi ne mogu sisti jer san sve diga odmah , a JACI i EKIPIne dan ni lipe - radije cu u przun , pa neka me rane gradjani Hrvatske , jer istu bagru ONI i JA ne da hranimo nego i ih debjamo , i njih i rodbinu , prijateje i njihove TAKUINE !

E Bracanine dobri, jesi prijavia dohodak, ali neplacanje doprinosa je u istom ko??u ka i neprijava dohotka.
¨Oni¨ su jo?? uvik prebukirani i jo?? se koprcaju, ali za koju godinu ce uc u đir, pa ce potra?živat stara dugovanja sa kamatama....to ti je sigurno.
Puno je to posla, 30000 prijava-odjava, i to puta 2 ili 3, a ako je istina da tri iljade samo u Splitu nije prijavilo dohodak za 2009, onda su i malo zatečeni, nazovimo to, neposluhom, a to nije mala stvar. Ne mogu strpat u per?žun toliko ljudi, jednostavno nema mista. :)

Ma sta za koju godinu.. meni se dogodilo ove, jer san po obicaju velika lincina za bilo kakve papirusine, pa san uplatija samo do 6og miseca, 01.11og mi je doslo da iman 15 dana za platit zaostatke inace sljedi ovrha.. zvelti su zvelti, samo je pitanje kad ce in ko doc na red..:mad:
A vi se zahebajite sa Jacon, pogotovo sada kad joj je kasa prazna..:o

pozdrav svitu :uzdravlje

po??to iden na brod za 20 ak dana ,a prijavljen sam jo?? u firmi na kopnu :D

??ta mi je sad činit kad me odjavu ode i dobijen knji?žicu u ruke ??

tra?žia san odgovor na ovo ali nikako nać nidi :udriglavom

Nista.. prijavi se na biro.. firma ce ti prijavit ukrcaj, ides priko nase agencije, jel da? ako se ne varan.. kad se vratis prijavis se na produzeno na kapetaniju, a radnu odneses na mirovinsko.. tamo ce ti ostat, i lipo svake godine kad tete vide da si sve platija nasoj lipoj drzavi, udrice ti pecat da imas godinu staza.. ili je ostavi doma.. ionako ce ti ta penzija bit za karamele kupit unucima..

Nista.. prijavi se na biro.. firma ce ti prijavit ukrcaj, ides priko nase agencije, jel da? ako se ne varan.. kad se vratis prijavis se na produzeno na kapetaniju, a radnu odneses na mirovinsko.. tamo ce ti ostat, i lipo svake godine kad tete vide da si sve platija nasoj lipoj drzavi, udrice ti pecat da imas godinu staza.. ili je ostavi doma.. ionako ce ti ta penzija bit za karamele kupit unucima..

preko na??e je agencije :D

prijatelju spa??ava?? me zadnjih dana sa odgovorima :D:D

zahvaljujem puno :uzdravlje

da li netko zna da li moram odjavit sa svoje porezne kartice dicu pa prijavit na ?ženinu po??to idem po prvi puta na brod ili ?? ima li neka olak??ica ako ostaju dica na mojoj poreznoj k???:D

Mislim da brkas pojmove.Valjda su dica osigurana priko tebe.Kako dica na poreznoj kartici?Moja su osigurana priko zene,a kad bi dosa u situaciju da moram platit porez navea bi i dicu radi olaksica.Kvragu pa dica su i moja(valjda).
Mozda ce ti neko preciznije rastumacit,imamo jaku laicku pravnu sluzbu.

Back