Za studente brodostrojarstva (skolovanje Crna Gora)

Danas sam dobio mail od Igora Stanovcica, i naime, kako tvrdi, kod njih u Kotoru postoji tečaj u trajanju od cca 3 mjeseca nakon kojeg se dobija 2nd eng unlimited, samo jos moran provjerit kako to nostrificirat kod nas, ustvari mislin da znan i koga mogu sa sigurnoscu pitat. Sutra saljem mail dalje pa cu izvjestit pravodobno...

bravo care javi nam:uzdravlje

Danas sam dobio mail od Igora Stanovcica, i naime, kako tvrdi, kod njih u Kotoru postoji tečaj u trajanju od cca 3 mjeseca nakon kojeg se dobija 2nd eng unlimited, samo jos moran provjerit kako to nostrificirat kod nas, ustvari mislin da znan i koga mogu sa sigurnoscu pitat. Sutra saljem mail dalje pa cu izvjestit pravodobno...

Ja mislin da bi se opet ovi na??i pozvali na pravilnik o zvanjima i svjedod?žbama di nam uvik "visi "nad glavom vi??a ??kola!!!
Ali isto provaj vidit ima li ??anse!!!!
Sritno!!!!

msc

msc

Navigam na MSC-a di ima dosta crnogoraca ,pa cu se raspitat kad odem na brod kakva je situacija dole.To bi bilo dobro kad bi mogli plozit dole ,a da nam ovi nasi priznaju

Evo ja sam na drugoj godini brodostrojarstva i u nas kad zavrsis 2 god po bolonji nemas nikakvu titulu samo pecat s kojim mozes polagat za kapa i daju neke brevete koje sam vec polozio.

Ej,jel mogu ja kad zavrsim dvije godine na fakultetu ic na kadeturu, a nemam zavrsenu srednju pomorsku???

Pozdrav svima!!Doma lezim i odmaram nakon jucerasnje operacije kolina,sve proslo super i bolje nego sto sam mislia i bice sve u redu sto je najvaznije..ali pustimo to..Nemam zavrsenu visu i sad sam zapea na drugom makine i sve gledam sto je najbolje i najbrze za upisat i za naravno zavrsit..ubrzana visa u Splitu sve znam i uopce me ne privlaci,obicni lopovi...Sad me je minja momak Crnogorac koji je istu tu ubrzanu visu zavrsia u Crnoj Gori u Kotoru koja je puno jeftinija i sto je jos vaznije zavrsava se puno prije..2500 Eura,tri semestra plus misec dana za ispite,on je zavrsia sve u 4 miseca..i sad me zanima da li bi ovi u nasoj kapetaniji priznali tu diplomu polozenu u CG,bia sam pitati u Zadarsku kapetaniju dvi osobe i dobija dva razlicita odgovora,jedan mi je reka da ne moze,a drugi da ne zna nego da trebam pitat u Zagreb u ministarstvo...A ovaj Crnogorac mi kaze da su sad s njim bila 3 iz Hrvatske na tecaju sto bi znacilo da ovi nasi to priznaju..Pa ako netko nesto zna o ovome ili ako je mozda bio u CG polagat Ubrzanu visu bio bih zahvalan na informacijama. :uzdravlje:uzdravlje

Ima li ko kakvih informacija kako taj tecaj izgleda, kolko ispita, koliko sati traje, i sl.
Za brevete koliko znam nasi ne priznaju Crnogorske, ali firme zato priznaju (kako koja). Na Disneya su Hrvati postavili to pitanje sluzbeno u Office i odgovor od odvjetnika je bia da nemoras ti imat nacionalni brevet da je moguce navigavat na strani brevet bez ikakvih posljedica.Tamo je radia jedan Spanjolac sa Engleskim brevetima bez ijednog Spanjolskog.
Sta se tice tog tecaja u Crnoj Gori nije uopce pitanje para nego vrimena koliko triba za to zavrsit, mislin da je to najvaznije.
Kolega Kokolo nerazumin di triba poslat i di triba polagat,ajde jos malo pa cemo na Hvaru popit pivu na rivi i gledat oskudno obucene turistkinje kako idu na kupanje

Last edited:
E pa dragi moj Tonik, a da ti malo priupitas zeju koja je shema, sta triba napravit i tako slicno pa podili to sa nama...

na brodu je sad, kad se cujen s njin pitati cu ga malo bolje, znan da je iznajmija stan doli i da je zivija 3-4 miseca tamo i isa na predavanja (tako da nema zabusavanja ;)). A sta se tice nostrifikacije, bas i mene zanima dali se ova Crnogorska moze pribaciti.

Ima li ko kakvih informacija kako taj tecaj izgleda, kolko ispita, koliko sati traje, i sl.
Za brevete koliko znam nasi ne priznaju Crnogorske, ali firme zato priznaju (kako koja). Na Disneya su Hrvati postavili to pitanje sluzbeno u Office i odgovor od odvjetnika je bia da nemoras ti imat nacionalni brevet da je moguce navigavat na strani brevet bez ikakvih posljedica.Tamo je radia jedan Spanjolac sa Engleskim brevetima bez ijednog Spanjolskog.
Sta se tice tog tecaja u Crnoj Gori nije uopce pitanje para nego vrimena koliko triba za to zavrsit, mislin da je to najvaznije.
Kolega Kokolo nerazumin di triba poslat i di triba polagat,ajde jos malo pa cemo na Hvaru popit pivu na rivi i gledat oskudno obucene turistkinje kako idu na kupanje

Evo ti za CG meni poslalo ima misec dana

Postovani,

za Ch.Eng. treba imati zavrsen fakultet. Mi radimo kurseve za 2 nd.Eng.
Kurs traje oko 3 mjeseca i cijena je 2760E.

S postovanjem
Igor Stanovcic

@Dalmos
Pa ako ovo igra i ako se moze dobit brevet za 2nd enga sa tim kursom koji ce biti medjunarodno priznat to znaci da treba otic dole,ostat 3 miseca potrosit sve u svemu 10 iljada erla i ic naprid u zivotu. Uopce ne bi bilo lose da jedan odredjeni broj ljudi rijesi ovo pitanje na ovaj nacin i da pokazemo drzavi da nam niti ne trebaju ovi papiri ako je to u skladu sa STCW-om. To dalje otvara i druge mogucnosti odnosno ako je moguce radit pod breetom druge drzave znaci da vise nemas obvezu javljanja na kašpetaniji jer ti onda ne moras ni produzivat RH brevet vec crnogorski.Ajde neka nektko odradi ovo znam da ima ljudi koji su za ovo jako zaintereisrani i neka posta prave informacije.

@Dalmos
Pa ako ovo igra i ako se moze dobit brevet za 2nd enga sa tim kursom koji ce biti medjunarodno priznat to znaci da treba otic dole,ostat 3 miseca potrosit sve u svemu 10 iljada erla i ic naprid u zivotu. Uopce ne bi bilo lose da jedan odredjeni broj ljudi rijesi ovo pitanje na ovaj nacin i da pokazemo drzavi da nam niti ne trebaju ovi papiri ako je to u skladu sa STCW-om. To dalje otvara i druge mogucnosti odnosno ako je moguce radit pod breetom druge drzave znaci da vise nemas obvezu javljanja na kašpetaniji jer ti onda ne moras ni produzivat RH brevet vec crnogorski.Ajde neka nektko odradi ovo znam da ima ljudi koji su za ovo jako zaintereisrani i neka posta prave informacije.

Frankie

Poslije sam kontakrirao Bahamske vlasti jer je NCL pod bahamskom zastavom. Nama firma na osnovu breveta izdaje njihov brevet koji nama vridi za navigavanje. Dobija odgovor od covika da nema uopce problema sta brevet koji iman nije nacionalni da ce oni izdati bez beda ako s njima tj tom zemljom imaju ugovor. Evo i link s kojim zemljama imaju dogovor Scrolaj do kraja documenta) http://www.bahamasmaritime.com/Documents/StcwApp.doc

Znaci mi mozemo ( npr stavljam NCL) navigavati na brodu bez nacionalnog breveta kad god ocemo i kako ocemo. Nama kapetanija i netriba. Sad je druga stvar u pitanju a to je Chief licence.
Ali ima i tu rupa. U Crnoj gori je lakse dobiti papire za fakultet nego u nas te na taj nacin kad dobijes papire onda ides kod njih nazad na tecaj i dobivas brevet za kapa no limit.
Sve sta san ti napisa je provjereno s Crnom Gorom i s bahamskim vlastima. ( ja osobno sve obavija kontakte. )

Ali ako nas drzava bude mucila to je samo jedan od nasih odgovora. :D

BTW ja vec na faksu pa necu ici ovim putem ali ko oce neka zna da moze.

Last edited:
pretpostavljam da ovo isto va?ži i za nautiku ili ? gdje je to u crnoj gori po??to sam ja iz dubrovnika (cavtata) bilo bi mi blizu :D:D

znači kad to polo?ži?? to ti ispadne kao da ovdje ima?? faks?

Najbolje ti je posalji mail Igoru Stanovcicu; nautika@t-com.me pa pitaj. Broj njegovog mobitela mi je doma u kompjuteru, pa ili salji mail ili cekaj jos sedan dana ili pitaj Frankiea, mislin da ga i on ima.

Znan sigurno da imaju tecaj za choff unlimited. Ovo za ubrzani faks je i meni novost, vidis da cekan da mi Dalmos potanko neke stvari objasni.

Najbolje ti je posalji mail Igoru Stanovcicu; nautika@t-com.me pa pitaj. Broj njegovog mobitela mi je doma u kompjuteru, pa ili salji mail ili cekaj jos sedan dana ili pitaj Frankiea, mislin da ga i on ima.

Provajte zvat dipl.ing Stanovcic Igora na pomorski fakultet Kotor, vodi brigu o kursevima (kazu jako susretljiv i voli pomoc) njegov mob +382(0)69049968 .

Dodano u kategoriju Downloads:
- Instrukciona knjiga Sulzer RTA72U-B
(biti će dostupno kad prođe administracijsku provjeru)

Ima još za nadodati ako ima interesa i to:
- RT58T
- RTA84T-B
- RTA96C-B
- RTFlex96-C
Sve kopirano s oriđiđi CD-a

Simulator pomoćnoh strojeva i uređaja:
- kormilo stoj
- d.g.
- evaporator
-rashladni uređaji
- sparatori