Skrenuli smo malo u off no nista zato
Ovako, ja posto ne bih ruku u vatru stavio da SPH nema prste u svemu ovome, predlazem da se prvo rusi i mijenja njihovo rukovodstvo. Osobno sam prije 2g.imao namjeru postati njihov clan, prije svega zato sto je temeljna funkcija svakog sindikata, pa tako i ovog, da stiti one zbog kojih postoji (da ne kazem iz cijih se dzepova financira). No kao sto svi vidimo, ispalo je suprotno. Ovaj sidnikat ubire clanarine, a u ovom, za nas stvarno prijelomnom trenutku, nista konkretno nije napravio za nas. Mlaka zauzimanja jednostavno ne zelim brojati. Jer novac koji clanovi izdvajaju vrijedi puno vise od toga.
Bio sam na onoj famoznoj tribini kad nas se upucivalo u cijeli ovaj sustav. Ne znam kako u drugim gradovima, ali u Rijeci nisam cuo ni glasa od nekoga iz SPH. Zasto, to oni sami valjda najbolje znaju.
Ovo zadnje, tuzba Ustavnom sudu, meni se osobno cini samo kao mazanje ociju. Rekao bih da su i sami svjesni da gube kredibilitet medju pomorcima, siguran sam da u ovoj godini nece imati ni priblizno clanova kao ranijih godina jer su ljudi poceli shvacati tko im ubire novac i koliko ih za to "stiti". Jednostavno vise nisu mogli biti inertni. Mozda grijesim, ali ne bi me zacudilo ni da je ta tuzba samo isceniran igrokaz u suradnji sa Vladom koji bi mi trebali popusiti. Ako netko iz sindikata ima dobre argument da dokaze suprotno, cijenio bih da ih iznese. Bar da budemo nacisto tko je s nama a tko protiv nas.
Drugo, predlazem tj.podrzavam ideju o sto hitnijem osnivanju udruge (rekoh u jednom od ranijih postova da smo za organiziranje i vodjenje sindikata jos "zeleni", sto ne znaci da vec sutra ta udruga ne moze postati upravo pravi sidnikat).
Problem sa tom udrugom ce biti taj sto iako ovdje ima iznimno upucenih kolega, vecina nas ovdje smo ipak pomorci, znaci fizicki moramo bar pola godine biti negdje drugdje, negdje odakle se nece moci na pravi nacin voditi udrugu i sve ono sto ce uz to ici. Medjutim, primijetio sam i da je nekoliko korisnica, zena kolega pomoraca iznimno dobro upuceno u problemetiku, cak i vise nego vecina nas koji silom prilika nismo u mogucnosti googlati, kucati po raznim vratima i slicno, pa mozda bi dobra ideja bila da njima prepustimo vodjenje udruge, a mi svi mozemo u skladu sa svojim mogucnostima sudjelovati i pomagati u radu. Tesko cemo sami sebe predstavljati, rijesavati probleme, papirologije i slicno dok smo negdje nasred Pacifika. Ovo je samo prijedlog. Meni osobno stvarno nije bitno hoce li mene kao pomorca predstavljati muskarac ili zena, bitno mi je da je ta osoba upucena, ne samo u ovaj problem vec opcenito u pomorski zivot. A ne da me "stite" razni foteljasi koji su mozda i plovili jos u vremena dok nije bilo ISM-a, ISPS-a i slicne hrpe papirologije, koji su mozda i mogli uzivati u blagodatima pomorskog zivota kad se po lukama stajalo 20-ak dana, kojima na kraju krajeva nitko nikada nije otkidao od usta kako se sada nama pokusava. Jednostavno zelim da onaj tko istupa u nase ime zna kako je danas biti pomorac.
Trece, a vezano za drugo, predlazem clanarinu. Mislim da je clanarina u interesu svih nas. Kasnije cu obrazloziti zasto. Iznos clanarine bi bila stvar dogovora. Recimo, ja mislim da je 100-tinjak USD godisnje simbolican iznos koji nikom ne bi trebao tesko pasti, ali ovisi o broju clanova hoce li to biti dovoljno za rad udruge i sve sto ide uz to. A uz to bi neizostavno trebao ici tim odvjetnika. Mozda jedan za pocetak ali kasnije tim eksperata. Clanarinu bi u prvom redu, bar u pocetku usmjerio odvjetnicima. Njihov bi posao bio da traze zakonske nacine kako da zastite interese nas pomoraca. Recimo, ovo sto je sad aktualno. Da, reci ce netko da cemu zajebancija s tim kad to isto radi SPH. Moj je argument da im jednostavno ne vjerujem.
Mislim da pojedinci ovdje znaju puno, da su prilicno upuceni, no priznat cete svi da je to sve jako daleko od onoga sto moze napraviti jedan odvjetnik koji temeljito poznaje zakon, Ustav i uopce funkcioniranje drzave.
Cetvrto, a opet djelimicno vezano za udrugu, mislim da se treba naci nacina da se na dobar nacin prezentiramo u javnosti. Dakle, da ne istupa svatko kome se pruzi prilika u novinama i mozda napravi od nas predmet sprdnje, vec da to rade upucene osobe koje ce znati na pravi nacin predstaviti problem. Dakle, mislim da nam treba neki glasnogovornik koji ce istupati u ime svih nas. Netko upucen, elokventan, netko sa karakterom tko ce znati argumentima izjebati Sukera u zdrav mozak kad se onako posprdno i prepotentno krene smjeskati.
Isto tako, treba voditi racuna da ce nas oni koji su nam ovo i uvalili, a koji imaju vise utjecaja u medijima nego sto mi mozemo i zamisljati, da ce pokusati od nas napraviti drzavne neprijatelje, rusitelje rezima i vlasti (sto u biti i jesmo), uzroke propasti ekonomije, gospodarstva, gubitka radnih mjesta, prijetnja ulasku u EU i NATO i tako redom. Sve svoje promasaje ce priljepiti nama. I najgore od svega, nece im to biti tezak zadatak jer frustrirani ljudi, koji se ponasaju kao ovce bez mozga, samo vide nase dobre aute, finu robicu, stanove...A ne pada im na pamet da ja zbog svega toga nisam 8 mjeseci godisnje doma, da imam zivot samo 4-6 mjeseci godisnje, da sam odvojen od obitelji...Da sad ne nabrajam, mislim da je svima ovdje jasno na sto ciljam.
Dakle, mislim da je nuzno poraditi na tome da se pomorstvo kao nacin zivota priblizi ljudima, da ne vide samo ono sto im je pred ocima. A na kraju krajeva, ja u svemu vidim mogucnost, kad bi se izdigli iz okova frustracije, kad bi shvacali o cemu je rijec, da u nama prepoznaju i svoje probleme. Sve ono zbog cega jesu frustrirani. I da shvate da mi to mozemo rijesiti, da imamo mogucnost biti prijetnja ovoj vlasti. A oni tu mogu pomoci i nama i sebi, iako vise vjerujem u drugu mogucnost, a ta je da ce nas se nastaviti pljuvati, i da ce opet dozlaboga gnojiti kako im je lose, kako ih vlast jebe, kako su im male place i slicno.
Peto, bojkot Hr proizvoda (koliko se moze, naravno), povlacenje novaca sa banaka, sredjivanje sa firmama da nam daju platne liste na 500 USD (jebiga, kriza je. Tko meni brani da radim za 500 USD???) pa neka mi na to uzimaju 45% poreza. Protesti, blokade cesta, luka... Ukratko, sve sto se moze napraviti a sto bi bilo u suprotnosti sa njihovim interesima, trebalo bi poduzeti kao neki oblik gradjanskog neposluha. Posto smo sad porezni obveznici, imamo na to pravo.
I za kraj, vezano za najavljeni prosvjed, najiskrenije se nadam da ce nas u znak solidarnosti podrzati i kolege sa Jadrolinije iako se njih to direktno ne tice. I ne samo sa Jadrolinije vec sa svih HR firmi ciji brodovi tada budu u hrvatskim lukama. Ako nista drugo, bar oni imaju zakonsku mogucnost stupiti u strajk. Makar i jednosatni strajk ili blokada luka, mislim da bi nam svima to jako puno znacilo. Iako, ruku na srce, stajat ce oni kako god okrenes kad mi blokiramo putnicku luku