Status Pomoraca i moguci porez na dohodak.

Kod nas se ispunjava A1, onda ga nasi salju u drzavu gdje radis (zastava broda). EU zakon kaze da nema dvostrukog oporezivanja.
Ta drzava moze, ali ne mora to prihvatiti. Ako druga drzava to prihvati moras placati mirovinsko/zdravstveno/porez u drzavi iz koje si zatrazio izuzece. A1 nije izuzece od hrvatske, nego od drave koju zastavu ima brod. I nitko nije obavezan ispuniti taj obrazac. Obaveza je placati mirovinsko/zdravstveno negdje u EU.
Ti bi ako dobijes izuzece onda morao kod nas placati mirovinsko i zdravstveno posto smo mi za sada oslobodjeni poreza, ali u italiji mislim da placas i porez zbog talijanske zastave.I nece italija placat tih 15 tisuca eura, nego ti po nasim obracunima, a koliko ce ti firma onda dati placu ovisi o njima.

Onaj treći stup, davala je država 500 kuna na uplate iznad 5 tisuća godiÅ¡nje - i uglavnom ne vidim druge dobiti u tom fondu koja bi bila zahvaljujući investiranju i zaradi samog fonda.

:kafa

Gavro - Nije bas tako, ja bih po svom iskustvu rekao da je ovaj treci stup jedina stvar koja kod nas dobro funkcionira barem zasad.
Ukratko drzava je do famozne Kosiracine reforme (kad je Kosiraca bila na vlasti) davala 1250 kn na uplate od 5000 kn (ili vise). Od te njene reforme daje 750 kn.
Cijena udjela fonda u koji sam ja uplacivao (necu ga reklamirat) bila je 128 kn kad sam poceo prije 11 godina, sada je 227 kn. Znaci udjele koje sam tada dobio po 128 kn, danas da idem u penziju dobivam isplatu po tih 227 kn. Ukupno sam dosad u taj fond uplatio oko 55 kkn (10 godina po 5kkn i po 2,5 prve i 2,5 ove godine), a vrijednost danas je sad cu c/p od tamo - 98.613,43 HRK ( i tu jos fali poticaj za 2016 i pola 2017)
Tako da kad se skonta i onih 1250 kuna prvih nekoliko godina koje je placala drzava pa svih onih po 750 zadnjih godina (zadnji je bio za 2015, za 2016 jos nisu dali) - ima tu dovoljno dobiti i od samog fonda.

Last edited:
Gavro - Nije bas tako, ja bih po svom iskustvu rekao da je ovaj treci stup jedina stvar koja kod nas dobro funkcionira

A ne znam Vuče.., znam da ovisi o fondu i onom tko njim upravlja. Ja sam uzeo Allianz - zaboravio sam već i kako se zove. Uglavnom ne vidim neku zaradu koja proizlazi od samog fonda - niÅ¡ta posebno. Imam tamo već debelo preko 100 iljada kuna - a uglavnom to su moji novci koje sam uplatio, plus tih stotinjak evra godiÅ¡nje koje uplati tamnica naroda.., sve je to sitna lova!

... ali u italiji mislim da placas i porez zbog talijanske zastave.I nece italija placat tih 15 tisuca eura, nego ti po nasim obracunima, a koliko ce ti firma onda dati placu ovisi o njima.

Pa tako sam i mislio.., premda ne znam pojedinosti kako sve to skupa funkcionira!

Onako iz priče s ljudima na brodu talijani također ispunjavaju poreznu prijavu na kraj godine. Jedan ćif mi je prije par godina rekao da je platio dodatno 300 eura poreza. Ja sam pitao na Internetu jednog pravnika talijana koji savjetuje oko ovih pitanja i nije mi znao točno reći porezni status za nas koji ne živimo stalno u Italiji. Poslije se nisam zanimao s tim..,

Ali, ne dolazi u obzir da tražim izuzeće, jer mislim da novce od mirovinskih davanja ne bih dobio kroz plaću. Sutra kada ideÅ¡ u mirovinu treba proučiti kako to funkcionira. Meni je rođak radio u Parizu i vratio se, imao je tamo desetak godina staža i Francuzi su mu na odlasku nudili isplau i da ga skinu s liste - a on nije prihvatio. Danas prima viÅ¡e od tih 10 francuskih godina - nego od 30 godina staža koje je napravio kod nas.

Radi se tu o velikim ne-razmjerima. Npr. kad sam zadnji put otvorio svoj drugi stup imao sam u njemu 30 iljada kuna ili malo više.

A neÅ¡ ti penzije - od 30 iljada kuna - ajme! Talijanskog staža već imam preko dvije godine - a to su odbici preko 30 tisuća eura.

Bio sam nagovarao svog yebivjetra da me baci na bulka ili kemikalca - pa bih otukao 10 mjeseci par ugovora - al' ništa za sada.

Naime, bilo je pravilo ranije kad napraviÅ¡ 8 mjeseci na talijanskom brodu - država je automatski računala staž od godinu dana.

Last edited:
Da bi kod nas uplacivao treci - nemoras uplacivat prvi i drugi... Ja sam puno prije zakona o pomorcima uplacivao treci, a nisam prvi ni drugi.
A drugi nemozes bez prvoga - to stoji...
Lovu iz drugoga stupa su ionako dali Todoricu ... banda

Poslano sa SM-G950F

Lovu iz drugoga stupa su ionako dali Todoricu ... banda

Poslano sa SM-G950F

I treci stup je osjetio Todorica, gledam sad da sam pri zadnjoj kupnji udjela pocetkom Ozuljka ove godine placao po udjele 230 kn, a trenutno je vrijednost udjela 227 kn, dakle i tu se vidi utjecaj situacije oko njega i njegovog carstva, ali ipak pad je daleko manji nego je bio za vrijeme glavne krize 2008-me...

I treci stup je osjetio Todorica, gledam sad da sam pri zadnjoj kupnji udjela pocetkom Ozuljka ove godine placao po udjele 230 kn, a trenutno je vrijednost udjela 227 kn, dakle i tu se vidi utjecaj situacije oko njega i njegovog carstva, ali ipak pad je daleko manji nego je bio za vrijeme glavne krize 2008-me...

Ma pusti Vuče.., nema tu sriće, niti treba vjerovati farabutima. Ja sam onda 2008 popuÅ¡io 15 tisuća eura, a kada su uvodili euro (yebo im on mater) zateklo me na brodu i izgubio sam vrijednost jednog prosječnog jednosobnog stana u Splitu. Npr. iÅ¡ao sam tada na brod i malo prije gledao stan kupiti - ali nisam zadejstvovao jer mi je falilo malo novca. Bio je taj stan dvosoban koji sam gledao i vlasnica je tražila 135 tisuća maraka, a imao sam 130 tisuća. I odem na brod, a kada sam se vratio nakon 6 mjeseci nisam mogao uzeti ni gansonijeru u tom dijelu grada s eurima koje su mi zamijenili.

A ne znam vi Å¡to ste na velikim Å¡oldima - koji se qrac uopće bavite s tamnicom naroda i njenim mirovinskim? OstaviÅ¡ do kraja karijere pola miljuna negdje vani pa neka traže gdje si ih stavio.

Kartice funkcioniraju svugdje u svijetu.., i rijeÅ¡en problem! Btw, tija sam otvoriti račun u Italiji na jednoj banci koja funkcionira samo on-line i kažu da ne može - moraÅ¡ imati boravak u Italiji.

Nemaju nikakve troÅ¡kove računa i čak je bila neka akcija nedavno gdje su nudili 3% kamate na iznos iznad 5 tisuća eura. A u Splitskoj banci na oročavanje daju kamate 0.25 % na 6 mjeseci - znači da uložiÅ¡ 100 tisuća dobiti ćeÅ¡ turu pića - 40 eura!

Decki posto sve vise ljudi cita temu i kupi ideje od NAS starosjedioca i onda to koriste i ispadamo ''budale'' jer sve dilimo. Mislim da ovaj delikatni dio mozemo ode pisati. Da se odmah zna svak ko gleda ovu temu mi moderatori to mozemo vidit tako da se necemo igrat macke i miseva.

Ode se sve moze pisat i vidicemo tko je sve zeljan pricat (citat i postat) o ovim stvarima a tko samo gleda. Znam da ima ljudi koje nemaju sta reci ali mislim da je ovo post vazan za SVE pomorce. Ako je netko izmislio ili shvatio kako da nam bude bolje nista ga ne kosta da podili ode jer to nemoze nitko osim nas 50-tak starosjedioca citat.

MOlim da se ova tema ne spominje tamo i svakih tjedan ili dva (zavisi o tome kako zazivi tema) cemo stavit listu ljudi koji prate thread.

Eto toliko do mene i nadam se da se slazete

Ovo ti je jako pametno sto si stavio ovdje, trebao si i prije, ali nikad nije kasno, jer je previse uljeza, i ovakve teme bi trebale ostati i biti za nas ''provjerene članove''. Puno je uljeza, a vjerujem da ima i njih iz kapetanije i ministarstva koji ovo čitaju i zabijajau nam sa ''mađarske strane'' Tamo sam napisao kompletno rijeÅ¡enje kako neplacati nista onim neradnicima, pa nebi bilo lose da ono tamo izbrises, nije me bilo 10 dana jer malome sredjivam dokumente, tek mu je 20 i koji dan, a nisam bio na njegovome rodjenju, izradili me u kini za vizu i morao ostati za australiju, a i željan sam ga tako da sam malo zapustio forum, tako da od iduceg tjedna krecem aktivno u rijeÅ¡avanje ovog problema da me ne pukne po glavi kad ga uvedu.

Ako slucajno dode do poreza prvo sta cu napravit je nac nekog pravnog savjetnika ili dva i platit mu sa vidi sta svrle triba napracit i pripremi prve korake za migraciju...

Ovako se pojavljuje puno informacija polovicno tocnih ili netocnih pa covik vise nezna sta bi virova, a velike su ovo stvari da bi neko isa pribacivat se van drzave na temelju posta od Mate, Jure, Joze...

I sta se tice poreza evo vec 3-4 godine slusan da.ce doc porez ovaj knaj je to cuja od "provjerenih" ljudi sta rade u ministarstvu pa fala Bogu jos nista od toga. Ako slicajno dode i svatin dai je neisplativo navigat na RH papirima nac cu neke ljude od struke iplatit ih da mi to rijese... Jer kakk je neko napisa za Ivanisevica i ostalu ekipu virujen da su i oni imali ljude sta su in to napravili pa zato nebi i ja (naravno u okviru svojih mogucnosti) sve samo da gubi ne platin porez...

Znas li Å¡ta je stvar kolega? Kad oni uvedu porez, a ti ostanes na svemu u RH onda ti je kasno za sve, jer ako tad pokrenes sve, dok se prebacis u drugu drzavu, odjavis, oderat ce ti prilično novca sa racuna. U tome je poanta.

Banca Mediolanum?

Poslano sa mog M7 koristeći Tapatalk

Ja imam Unicredit Italija,u jednoj poslovnici u Trstu su me odbili ,nakon 10minuta otisao u drugu poslovnicu 200metara dalje i normalno otvorio racun

Puno je uljeza, a vjerujem da ima i njih iz kapetanije i ministarstva koji ovo čitaju i zabijajau nam sa ''mađarske strane''

Vuče, ako si mislio na uhljeba Raula - ja garantiram za nj - to je naÅ¡ čovik, ne brini.

Daj, ako ti padne na pamet kakva dobra ideja ob-narodi je ovdje bez odlaganja! BTW, čuo sam da ova 'rvacka faÅ¡istička bagra viÅ¡e ne dopuÅ¡ta produženje matrikule i breveta ljudima iz Bosne koji su ranije navigali s hrvatskom matrikulom. Sad traže da im se plati porez od 2008 na ovamo - za produženje dokumenata. Ne znam Å¡to vi mislite o tome - ja na to gledam kao na čisti faÅ¡istički potez.

Dalje, nedavno sam naiÅ¡ao u novinama da putem raznih novčanih doznaka u TAMNICU NARODA ulize 2 milijarde eura godiÅ¡nje. Tako sam neÅ¡to i ja pretpotstavljao između 2 i 3 milijarde eura likvidnog novca. Onda kažu da je to 5% od BDP - a ja mislim da je viÅ¡e - nekih 70% a možda i jače.

Sjećate se kada sam 2008 govorio da je osnovni motiv kleptokratske kamarile da nas uvede u taj sistem - upravo likvidni novac kojim plaćaju tekuće obaveze. To i sada mislim i u to sam joÅ¡ uvjereniji.

SF/SN

Last edited:
Ma pusti Vuče.., nema tu sriće, niti treba vjerovati farabutima. Ja sam onda 2008 popuÅ¡io...

Ma nije da im ja vjerujem, nego sam i ja imao razne gubitke u drugim financijskim angazmanima pogotovu te 2008...
Ali ovaj treci mirovinski stup je dosad jedini angazman u kojem smatram da stojim dobro, pogotovu s obzirom na sve drugo kod nas.
A sto se tice stednje za mirovinu, to mi je samo jedan mali dio, prakticki zanemariv, glavni nije u HR, i bila se bijesna cifra nakupila tamo, pa sam prosle godine izvadio dio i ulozio u gradnju bazena doma, za sad se ulog odlicno isplacuje, a vidjet cemo kako ce to ici kad opale nove poreze na trokatnice s bazenom...

...pa sam prosle godine izvadio dio i ulozio u gradnju bazena doma...

A yebeb'ti.., ti i Dalmos ste išli u qrac oba - dvaes' metara od mora pa bazen kopate.., ajme?! Aj, dobro.., ko' ima masla i muda maže :D

No, triba čuvati novce kao oči u glavi, jer ovi farabuti pokradoÅ¡e Boga oca.., nema im ravnih na kugli zemaljskoj!

Vuče, ako si mislio na uhljeba Raula - ja garantiram za nj - to je naÅ¡ čovik, ne brini.

Daj, ako ti padne na pamet kakva dobra ideja ob-narodi je ovdje bez odlaganja! BTW, čuo sam da ova 'rvacka faÅ¡istička bagra viÅ¡e ne dopuÅ¡ta produženje matrikule i breveta ljudima iz Bosne koji su ranije navigali s hrvatskom matrikulom. Sad traže da im se plati porez od 2008 na ovamo - za produženje dokumenata. Ne znam Å¡to vi mislite o tome - ja na to gledam kao na čisti faÅ¡istički potez.

Dalje, nedavno sam naiÅ¡ao u novinama da putem raznih novčanih doznaka u TAMNICU NARODA ulize 2 milijarde eura godiÅ¡nje. Tako sam neÅ¡to i ja pretpotstavljao između 2 i 3 milijarde eura likvidnog novca. Onda kažu da je to 5% od BDP - a ja mislim da je viÅ¡e - nekih 70% a možda i jače.

Sjećate se kada sam 2008 govorio da je osnovni motiv kleptokratske kamarile da nas uvede u taj sistem - upravo likvidni novac kojim plaćaju tekuće obaveze. To i sada mislim i u to sam joÅ¡ uvjereniji.

Neki sam se dan odjavio sa HR mirovinskog i socijalnog, sad sam u fazi vađenja BH matrikule, zvao LK Kopar i LK Herceg Novi i ljudi mi rekli da mogu bez ikakvih problema dobiti i SLO i CG brevete na BH matrikulu, ja bih radije CG jer su mi bliži samo moram provjeriti jesu li kompaktni sa STCWom, ali kako stvari stoje izgleda da sam rijesio problem zauvijek.

Neki sam se dan odjavio sa HR mirovinskog i socijalnog, sad sam u fazi vađenja BH matrikule, zvao LK Kopar i LK Herceg Novi i ljudi mi rekli da mogu bez ikakvih problema dobiti i SLO i CG brevete na BH matrikulu, ja bih radije CG jer su mi bliži samo moram provjeriti jesu li kompaktni sa STCWom, ali kako stvari stoje izgleda da sam rijesio problem zauvijek.

Da li se bosanska matrikula vadi samo u Sarajevu?

Čuo sam da su i oni iredentisti u Banja Luci uveli matrikulu, dali su joj ime - Brodarska knjižica. Ajme! Å ta će njima matrikula, yebala ih ona?! Vuče, ako saznaÅ¡ kako se može kako doći do bosanske putovnice, javi obavezno! Već sam pripremio obrazac za ispis iz državljanstva Tamnice Naroda - ali moraÅ¡ prethodno dobiti neko drugo državljanstvo!

Da li se bosanska matrikula vadi samo u Sarajevu?

Čuo sam da su i oni iredentisti u Banja Luci uveli matrikulu, dali su joj ime - Brodarska knjižica. Ajme! Å ta će njima matrikula, yebala ih ona?! Vuče, ako saznaÅ¡ kako se može kako doći do bosanske putovnice, javi obavezno! Već sam pripremio obrazac za ispis iz državljanstva Tamnice Naroda - ali moraÅ¡ prethodno dobiti neko drugo državljanstvo!

Gavro moj ,tebe bi samo pok Fidel da je ziv bia u stanju primit zave ostale si anti drzavni element;)
a najveci problem je sta su te se ovi uhvatili ka pijavica nece te lako pustit

Back