Postovanje,
Ima bi dosta postova tu quotati, ali mi se nije dalo pa cu globalizirati, ovaj Thread mi slici na knjigu zalbe, jebiga, kad bi sad svatko od nas pisa sto je kome bilo negdi, ja bi vec do sad ima vise od 10 iljada postova, no tu smo da pitamo jedan drugog za savjet i da pomognemo jedan drugom, malo mi izgleda da je doticni otvorio Thread zbog nekih svojih interesa, onda bi ih ja otvarao svaki dan.
-Nadalje, ono sto je i Kokolo spomenija, visa tu ne igra ulogu, tko ce brze ili sporije shvatiti, onaj tko je glup, glup je sa visom ili bez nje (a visu su zavrsili i glupi i pametni, ovo sad pricam za pomorce, znam ih osobno nekoliko), a onaj tko ima mozga, ima ga ovako ili onako, ali se slazem u jednom, onaj glup sa visom kad dodje za kapa/mastera ce jebati onog pametnog bez vise, i tu se nista ne moze napraviti, bas zbog tog, oni glupi koji su zavrsili visu, protiv toga su, da se da i onima sa SSS, da imaju pravo polaganja Unlimited braveta ko svugdi u svitu, jer se boje za svoju guzu, to tvrdim odgovorno.
-Dalje, jedan je gospodin spomenuo da je zavrsio kadeturu/asistenturu na stranca, misljenja sam, da se upravo te dvije pozicije trebaju iskljucivo uciti na nasim firmama i sa nasim ljudima, jer takodjer je netko spomenuo, da kako ces ka cif/2nd engineer dati posa mornaru/cistacu ako ga sam prije nisi radio, dakle, imao sam prilike avancat za cifa sa nasim ljudima na nasoj firmi (mislim da sam malo prebrzo avanca i to me kostalo u zivotu, ali je i vrijedilo znanja ali i zivaca), gdje je timunjer ili mornar znali vise od mene, nisu oni znali stabilitet, terestriku, astronomsku, ali nije samo to ono o cemu brod ovisi, kako na kuverti tako i u makini, a 100% sam siguran da kad dodjes na stranca za kadeta, nizi rank ti je filipinci ili ostali, i jedino sto mos nauciti je od naseg prvog palube ili 2nd engineera (ako imas srice i budes sa nasima), a mi nekad i nemamo bas vremena za sve, a pogotovu ne da te vodam po kuverti uciti kako se pjumbiva, rasketaje i ostalo, a i to su i te kako bitne stvari koje treba znati svaki pomorac, a znam da i mazaci i cistaci i te kako imaju toga sto bi nase asistemte mogli nauciti a sto kad avancas za cifa na strancu siguro nes nauciti, bio sam sa nasima i koliko kod sam im ponekad u sebi heba majku toliko mi je i bilo drago, jer sam naucija, nasi grintaju ali znaju svoj posa, a probaj pitati filipa da ti pokaze, "I don't know sir", je sve stos dobiti.
-Dalje, evo ja cu osobno pitati sve one koji su gradili karijeru na stranca (sa strancima) od kadeta pa na dalje, pitacu ih da mi naprave poziciju broda pomocu sunca, miseca, zvizda, da mi znaju koristiti NT, Kotlarica, Brown's almanach, NG, da mi izracunaju poziciju pomocu Potenotovog problema, da mi objasne Kardinalne, Interkardinalne bove, da mi objasne australski nacin pjubavanja, stabilitet za ukrcaj drva, zitarica, kad se triba pituravati, kolika mora biti Dew point za primer, first coat, itd..., napisati formulu za izracunati koliko ti piture triba naruciti kad ides u dok, za opiturati brod, itd..., ako mi 5% onih koji su karijeru radili na stranca sa strancima znaju sve to napraviti, dam vam da mi ga sicete na komade od 15-tak centimetara.
-Dalje, osobno sam provao i trgovacke brodove i offshore, ovim ne mislim nikog omalovazavati i vecinom se odnosi za kuvertu ovo sto cu reci, ali niti jedan oficir koji je poceo u offshore nemoze se usporediti sa oficirom koji je bio na trgovackom brodu, u offshoreu je bitno da znas manovrati, ja sam to naucio u par minuta, a bogami onaj koji je dosa odma u offshore, ovo sto mi znamo, nece nikad znati ni nauciti, no u offshore je para veca, i to samo zbog crnog zlata, a posao je milijaaaaaaaaaardu puta jednostavniji i laksi, jedino makinisti nahebu, jer prakticki rade sve, od balasta, tereta i papirologije, barem je tako sad na ovoj firmi.
-Misljenja sam (mada se ogradjujem od ovog, jer nebih sad svih strpao u istu kosaru) da su svi oni koji su odmah nakon kadeture bizali u offshore ili jahte, da su bili nesposobni za vece brodove ili ih je iskrcavalo zato sto su bili debili, a oni koji su to napravili kasnije, napravili su to zbog love i zbog kracih ugovora, NAPOMINJEM, taj feeling sam ja dobio otkad sam na offshore, a sreo sam i te kako sposobne ljude u offshoreu, ali vidi se razlika od onih koji su probali trgovacku mornaricu, mada se nadje i pokoji offshorac ili jahtas (kazem, pokoji) da ima mozga.