polaganje klase

gunners

New member
Jel može neko ko je vec polaga asistenturu odgovorit na par pitanja :
-iz prijaÅ¡njih postova ćitam kako neki govore da triba ić polagat klasu u Å ibenik da je puno lakÅ¡e, drugi govore isti ti je to k.... ,ispitivaci u Å ibenik ti dolaze iz Splita, onda dalje ćitam od 30 ljudi sta dođe polagat klasu samo 10 ljudi položi.........pa sad meni nije jasno WTF ??????
Jeli ljudi na tu klasu dolaze totalno nespremni racunajuci "to cu proc kad sam vec toliko novaca platija" ili su ispitivaci uku.... , pricam sa svojim starijim pomorcima sta su klasu polagali ima 6-7 godina kazu ma netribaÅ¡ niÅ¡ta ućit dovoljno ti je to na brodu Å¡ta si vidija........... Sad vi meni recite kome da ja ovde virujem.........

"to cu proc kad sam vec toliko novaca platija" - uglavnom tako nekako.

Ali ako iti malo svatiÅ¡ ozbiljno nebi trebalo biti problema,joÅ¡ ako ideÅ¡ na kakve konzultacije(nisu obavezne) oni te joÅ¡ malo usmjere Å¡ta točno da učiÅ¡(objasnu Å¡to nije jasno) i joÅ¡ ako si friÅ¡ak od Å¡kole ili faksa(sa teorijom) stvarno nebi trebalo biti problema. Pitanja se izvlače tako da se more dogodit i "lakÅ¡e pitanje"(tj. koje viÅ¡e znaÅ¡)...Ja sam u Å ibeniku polaga "toplinske,pomoćne,struju i engleski" nema provlačenja a ostalo je malo drukčiji kriterij ali nikad ne znaÅ¡ na koju nogu se ispitivač ujutro diga...:hihi

Ja mislim da nece biti dovoljno ono sto si na brodu vidio, nego treba malo libre procitati.

To za padanje je tocno I zna se dogoditi da niti jedan ne prodje tj svi na popravni za misec dana.

Sent from my SM-T310 using Tapatalk

klasa

klasa

heheheeh ma znam ja da triba libre procitat nego me fascinira da toliko ljudi ne prolazi.........al daj kad si vec spomenija to padanje koja je situacija s tim..........ako padnes tri predmeta moras ponovo platit,a ako padnes dva jeli moras cekat iduci ispitni rok pa polagat samo ta dva ili bude nesto ranije ???

heheheeh ma znam ja da triba libre procitat nego me fascinira da toliko ljudi ne prolazi.........al daj kad si vec spomenija to padanje koja je situacija s tim..........ako padnes tri predmeta moras ponovo platit,a ako padnes dva jeli moras cekat iduci ispitni rok pa polagat samo ta dva ili bude nesto ranije ???

ako otreses dva onda ih polazes za misec dana....

Ali ako iti malo svatiÅ¡ ozbiljno nebi trebalo biti problema,joÅ¡ ako ideÅ¡ na kakve konzultacije(nisu obavezne) oni te joÅ¡ malo usmjere Å¡ta točno da učiÅ¡(objasnu Å¡to nije jasno) i joÅ¡ ako si friÅ¡ak od Å¡kole ili faksa(sa teorijom) stvarno nebi trebalo biti problema. Pitanja se izvlače tako da se more dogodit i "lakÅ¡e pitanje"(tj. koje viÅ¡e znaÅ¡)...Ja sam u Å ibeniku polaga "toplinske,pomoćne,struju i engleski" nema provlačenja a ostalo je malo drukčiji kriterij ali nikad ne znaÅ¡ na koju nogu se ispitivač ujutro diga...:hihi

ovo svezi mačku o rep, ako neznas letiÅ¡ i to je to, a Å¡to se tiče gdje ti je najlakÅ¡e i najjednostavnije, moj izbor ti je definitivno DU!

klasa

klasa

-ja se trnutno nalazim na brodu doma bi triba krajem 9 miseca tako da mi jedino preostaje Split ili Šibenik, s tim da u šibeniku je 03.11 ispit a u Splitu 10.11.........sve mi ovisi za kolko cu vrimena skupit sve brevete ako ima neko da ce ic u Split ili u Šibenik u 11 misec neka se javi.......

3 predmeta padnes i mozes izaci tek za 6mj ponovo sve.
ako padnes 1 ili 2 onda polaganje za mjesec dana i 95% da ces proci jer ces ih nauciti za mjesec dana.

Prva stvar ako se padnu 3 predmeta moze se polagat za 3 mj a ne 6 (pogledaj narodne novine)...

Druga stvar 80% ekipe ima od 18-21 god sa srednjom skolom...osobno sam zavrsija srednji pom u splitu i znan koliko san zna posli nje...uglavo ekipa dođe u tutama, bermudama,dere se u hodniku...to ti je prvi veliki minus kod stare garde zanci smireno pristojno ponasanje (makar si nervozan)....drugo ekipa uci 7-10 dana prije klase u vecini slucajeva nedovoljno...plus ove sheme bija san na brodu znan dosta to ce ti pomoci kod odrzavanja i popravaka,ali je ovo teoretski ispit(triba nacuit malu pricicu o svakom pitanju)..znaci ako zelis mirno proc minimalo misec dan triba prije pocet ucit jer ces dobit toliki rusvaj u glavi da neces znat di si..ne kazen da neko nije manje ucija i prosa je,ovde je vazan faktor srece ka i drugdi u zivotu...

treca stvar tu je iz pomocnih kaliterna(u splitu je,a i dolazi u sibenik i zadar)...znaci svako pitanje (obavezno ponesi svoju kemijsku jer ce odma popizdit kako nisi spreman) pita shemu (statvena cijev-nacrtaj je) hidrofor mozda je smisno ali na svakoj klasi 3-4 padnu iz toga pitanja :udriglavom,separator,klima,kormilo stroj,separator,sidreno vitlo,dijagrami dobave centrifugalni pumpi..svako pitanje papir ,kemijska i crtaj...

o orsulicu ne triba puno pricat..osobno san ima dobar odnos sa njim ali da nije vise nego neugodan je...pogledaj fizikalne jedinice da ne bi ko reka tlak se mjeri u barima ili spomene mikrometar a nezna objasnit kolika je velicina mikro metar....uglavo vecinu ce ekipe izgadit ali boli te briga pokrij se usima i klimaj glavon i govori tako je(niko jos nije dobija svađu sa njim ili ga uvjerija da on nije u pravu..ovo se odnosi na sve ispitivace)ovo je korak u zivotu koji svi moraju proc
i triba stisnit zube i izdrzat ta 3-4 dana....

Uglavno moja je preporuka split jer je struja vise nego korektan i puno manje zahtjeva od seljanovskog ili onog drugog lika iz zadra,iz toplinskih ako znas zapocet piract o pitanju(pricica) prebacit ce se na pitanja iz prakse da vidis dali znas povezat sa teorijom, lik je vrhunski...a ovi svi ostali predmeti procitat po 1 put da bar znas nesto beknit da i onda nema problema...
ovo sve je napisano za osobu koj zeli proc cilu klasu ili past 1 komad (jer neko triba past) a da pritom ne zaradi cir na zelucu...jer ako se pocme spremat misec dan prije onda je knap vrimena makar bi bilo pozeljno koji tjedan prije pocet lagano citat da se glava priprmi za tu kolicinu podataka....jer ucenje je kondicija koj se stjece sa radom ka i bilo koja druga kondicija...svima puno uspjeha i mirno more

klasa

klasa

-dragi svaka cast na ovako opsirnom odgovoru,koliko postova ima o klasi a jos nisam vidija niti jedan ovakav odgovor..........sad mi je lakse,iman sa sobom libre ovde na brodu vec sam ih prosa dva puta iman jos vrimena za bar dva !

Evo da se uključim u temu jer imamo zajedničko pitanje tj. dilemu.

Pitanje glasi ovako:

Moze li brod plovit u indiferentnom polozaju?

Osoba A kaže - brod može plovit u indiferentnom položaju, u ovom položaju metacentar M i sustavno teziste broda nalaze se na istoj visini iznad kobilice. Ako se brod nagne iz nekog razloga doci ce do povecanja povrsine vodene linije pa ce to povecanje izazvati pomak metacentra iznad sustavnog težišta
Osoba B kaže - Brod ne može ploviti u indiferentnom položaju, a niti u labilnom položaju ravnoteže. Pri indiferentnom položaju broda (ravnoteži) brod ostaje u svakom položaju u koji ga dovedu vanjski momenti i ne vraća se u prijaÅ¡nji položaj.

Koji su brodovi najosjetljiviji po naplavljivosti
osoba A kaže generalni teret
osoba B kaže putnički i ro-ro

Moze li brod plovit sa negativnom metacentarskom visinom
Osoba A kaže Može
Osoba B kaže Ne može

Minimalna metacentarska visina po HRB
Osoba A 0,15
Osoba B 0,30

DA LI POSTOJI VIÅ E BALASTNIH PROSTORA U TANKERU ILI U RO-RO BRODU

Osoba A više na tankeru
osoba B Više balastnih prostora postoji u RO-RO brodu obzirom na vrste tereta koji su više voluminoznog zapremanja nego težinskog.

DA LI PODRUČJA IZNAD NEPREKINUTE PALUBE "UPPER DECK" SPADAJU U KONVENCIJU O NADVOĐU
Osoba A spada u konvenciju
Osoba B Sva područja iznad neprekinute palube, palube nadvođa ne spadaju pod Međunarodnu konvenciju o nadvođu.

Porijeklo pitanja - dva dokumenta jedan stariji jedan noviji sa različitim odgovorima na ista pitanja. Kako je ovaj osobe B objavljen na mojoj web stranici važno mi je, jer ako je doÅ¡lo do polupanih lončića da to odmah uklonim i korigiram. Hvala

eto rapir je reka manje viÅ¡e sve, a ja bi doda da niti ne spominjeÅ¡ stvari koje ne znaÅ¡, jer će te pitat o tome pa nećeÅ¡ znat, pa će te vozat. isto Å¡ta je spomenuto, mikrometar, svatko tko ga je spomenija pitalo ga je kako se koristi, koliki dio milimetra može izmirit... temperatura i toplina, orÅ¡uliću to pobrkaj i posrat će te prije nego Å¡ta izgovoriÅ¡ zadnje slovo riči, (temperatura se miri u °C a toplina u J pa pazi Å¡ta govoriÅ¡.)
a po predmetima ti je otprilike ovako:

Engleski:
prvo pismeno - dvi grupe, možete koristit riječnik, možete pitat ako neÅ¡ta nije jasno, nije problem, samo nemoj ostavit ne napisano jer koliko znam to ide u ministarstvo i možeÅ¡ past engleski ako nije napisano ili je pre loÅ¡e, radije ponesi riječnik ako ne znaÅ¡. ispit se svodi na prevođenje teksta sa engleskog na hrvatski, sa hrvatskog na engleski i prevesti imena djelova broda
usmeno - nebitno ako si napisa pismeni, tu ti ispravi gramatičke i druge greÅ¡ke i to ti onako ležerno objasni i pitat te ako znaÅ¡ ako nije tako, kako bi tribalo biti

Stabilnost
pismeno - imaÅ¡ neki zadatak za izračunati dali je saging ili hoging, postoji neka formula, ja ju ne znam, uglavnom bezvezarija, prepisuj, piÅ¡i gluposti... samo neÅ¡ta napiÅ¡i
usmeno - a ono, samo nemoj reći ne znam niÅ¡ta, to ti je nebitno i neće te pilat

Držanje straže
to ti je u principu iz prakse sa broda i mislim da je to nemoguće pasti

Propisi
isto ka i držanje straže

Struja
struja ti je prva liga čovik, pomogne ti, nauči koliko možeÅ¡, neÅ¡ta znaÅ¡, neÅ¡ta ti pomogne, nije greda

Toplinski pogonski strojevi
nauči dijagrame, nisu problem za zapamtiti (barem meni) crtaj Å¡ta viÅ¡e, a onda priču nabaci na crtež. čovik je isto prva liga, pomogne ti ako zapneÅ¡, podsjeti te

Pomoćna postrojenja
dobro nauči sve, za niÅ¡ta nemoj reći ovo je nebitno, sve je bitno, sve moraÅ¡ znati, isto tako Å¡ta viÅ¡e crtanja, jer kad nacrtaÅ¡ onda vidi da znaÅ¡ o čemu pričaÅ¡, crtež objasniÅ¡, ali računaj na to da će ti Å¡jor kaliterna nači neko podpitanje koje nemaÅ¡ u skripti, ali kaliterna je televizija u boji za ovoga :D

Održavanje i popravci
iako su to u principu pitanja iz prakse, kad fino ispričaÅ¡ sve Å¡ta se od tebe tražilo onda idu podpitanja, a koja obično odu u nekom pravcu koji nema veze sa pitanjem koje si izvuka niti te stvari tribaÅ¡ znati, ali računaj na to da zbog neznanja leti drvlje i kamenje, zaÅ¡to nisi učija, vama su to sve pizdarije, niÅ¡ta ne znate i slično, ali to je orÅ¡ulić :D

pomoćna postrojenja i održavanje u principu nauči napamet :D ako ti na neke stvari odgovore da nije pa te ispravi u stilu "nije govno nego se pas posra" nemoj se prepirat i pametovat jer će te pokopat, nego samo reci je je tako je, u pravu ste

Praksa
sastoji se od održavanja i popravaka, struje, pomoćnih postrojenja i pogonskih strojeva
kad sam ja polaga, svatko je izvalačija broj, broj koji izvučeÅ¡ oni zapiÅ¡u i iz sva 4 predmeta odgovaraÅ¡ pitanja pod tim brojem, znači imaÅ¡ sve skupa 12 pitanja, kad dođe tvoje red (kad sam ja polaga kod prakse nije bilo reda nego je svatko iÅ¡a kad hoće) spustiÅ¡ se doli, dođeÅ¡ do prvog slobodnog i odgovaraÅ¡ na pitanja pod svojim brojem, kad si gotov ideÅ¡ do sljedećeg slobodnog...

sve ostale predmete kad odgovaraÅ¡ usmeno izvačiÅ¡ broj kad uđeÅ¡ unutra, daÅ¡ mu svoj broj, pročitaÅ¡ pitanje i pričaj, crtaj, radi Å¡ta znaÅ¡ samo da kaže "uredu je" a kad te prikine u pola odgovaranja ili niti ne odgovaraÅ¡ na treće pitanje nego ti kaže "slobodan si" onda znaÅ¡ sigurno da si proÅ¡a, za sve drugo ćeÅ¡ saznat zadnji dan, ako imaÅ¡ +- onda ti prolaz vjerojatno ovisi o ostalim predmetima, odnosno pustit će te i to ako prođeÅ¡ ostalo, ili neće ako ne znaÅ¡ ni ostalo. kad odgovarate usmeno onda ulazite po abecedi, ili vas pita oba dva predmeta odjednom pa jedan predmet krene od zadnjeg a drugi od prvog...
za popravni ne znam jer sam ja proÅ¡a bez popravnog, ali imaÅ¡ misec dana za učit samo jedan ili dva predmeta, da mi netko dođe na popravni i bude repriza od prvog puta, ja bi ga prvi bacija klasu

eto to je moje iskustvo u splitu, za druge kapetanije ne znam
mislim da je to sve, ako ima još kakvih pitanja, samo pitaj, tu smo da pomognemo

Last edited:
-hvala na odgovoru ako stignem ja bi triba u split u 11 misec pa cemo vidit.........svakako hvala odgovor je odlican......

Kapetan koji ispitiva kaže ovako, pa se po njemu ravnamo:
Evo da se uključim u temu jer imamo zajedničko pitanje tj. dilemu.

Pitanje glasi ovako:

Moze li brod plovit u indiferentnom polozaju?

Osoba A kaže - brod može plovit u indiferentnom položaju, u ovom položaju metacentar M i sustavno teziste broda nalaze se na istoj visini iznad kobilice. Ako se brod nagne iz nekog razloga doci ce do povecanja povrsine vodene linije pa ce to povecanje izazvati pomak metacentra iznad sustavnog težišta

Koji su brodovi najosjetljiviji po naplavljivosti
osoba A kaže generalni teret

Moze li brod plovit sa negativnom metacentarskom visinom
Osoba A kaže Može

Minimalna metacentarska visina po HRB
Osoba A 0,15

DA LI POSTOJI VIÅ E BALASTNIH PROSTORA U TANKERU ILI U RO-RO BRODU

Osoba A više na tankeru

DA LI PODRUČJA IZNAD NEPREKINUTE PALUBE "UPPER DECK" SPADAJU U KONVENCIJU O NADVOĐU

Osoba B Sva područja iznad neprekinute palube, palube nadvođa ne spadaju pod Međunarodnu konvenciju o nadvođu.

ma stabilnost ti je tolko bitna da kažeš ne znam ništa, opet si proša
Sve to stoji, ali evo čovik uči i naÅ¡a je dva odvojena dokumenta sa drugačijim odgovorima. Kako su na mojoj web stranici nije mi bilo svejedno ako nisu odgovori oni koji odgovaraju kapetaniji pa sam to tamo prepravila, a evo i ode javila mu, a i drugima tko ide na ispit.
Stabilitet za strojare je ionako ka šta je za nas podmazivanje motora u nautici, pro forma.

Evo da ne otvaram novu temu...
Može li mi netko preporučit nekoga za konzultacije/repeticije za polaganje klase , u Splitu !
Čuo sam za g.Prebiračevića (ili sl.) al nemam broj telefona:(
Unaprijed zahvaljujem!! :uzdravlje

Evo da ne otvaram novu temu...
Može li mi netko preporučit nekoga za konzultacije/repeticije za polaganje klase , u Splitu !
Čuo sam za g.Prebiračevića (ili sl.) al nemam broj telefona:(
Unaprijed zahvaljujem!! :uzdravlje
gosp. Filip Separovic
covik prva liga...naviga ka kapo i sve zna i sta je najvaznije lipo objasni sve
doli kraj opcine zivi ali sam zagubia broj...mozda tu neko ima broj ili pitaj u diversa ako ti budu tili dati broj
sretno

ma znam sam da je tu negdi ali nemam vrimena sad traziti...hvala mladeno na pomoci...nadam se da ce koristiti kolegi

Back