eto rapir je reka manje viÅ¡e sve, a ja bi doda da niti ne spominjeÅ¡ stvari koje ne znaÅ¡, jer će te pitat o tome pa nećeÅ¡ znat, pa će te vozat. isto Å¡ta je spomenuto, mikrometar, svatko tko ga je spomenija pitalo ga je kako se koristi, koliki dio milimetra može izmirit... temperatura i toplina, orÅ¡uliću to pobrkaj i posrat će te prije nego Å¡ta izgovoriÅ¡ zadnje slovo riči, (temperatura se miri u °C a toplina u J pa pazi Å¡ta govoriÅ¡.)
a po predmetima ti je otprilike ovako:
Engleski:
prvo pismeno - dvi grupe, možete koristit riječnik, možete pitat ako neÅ¡ta nije jasno, nije problem, samo nemoj ostavit ne napisano jer koliko znam to ide u ministarstvo i možeÅ¡ past engleski ako nije napisano ili je pre loÅ¡e, radije ponesi riječnik ako ne znaÅ¡. ispit se svodi na prevođenje teksta sa engleskog na hrvatski, sa hrvatskog na engleski i prevesti imena djelova broda
usmeno - nebitno ako si napisa pismeni, tu ti ispravi gramatičke i druge greÅ¡ke i to ti onako ležerno objasni i pitat te ako znaÅ¡ ako nije tako, kako bi tribalo biti
Stabilnost
pismeno - imaÅ¡ neki zadatak za izračunati dali je saging ili hoging, postoji neka formula, ja ju ne znam, uglavnom bezvezarija, prepisuj, piÅ¡i gluposti... samo neÅ¡ta napiÅ¡i
usmeno - a ono, samo nemoj reći ne znam niÅ¡ta, to ti je nebitno i neće te pilat
Držanje straže
to ti je u principu iz prakse sa broda i mislim da je to nemoguće pasti
Propisi
isto ka i držanje straže
Struja
struja ti je prva liga čovik, pomogne ti, nauči koliko možeÅ¡, neÅ¡ta znaÅ¡, neÅ¡ta ti pomogne, nije greda
Toplinski pogonski strojevi
nauči dijagrame, nisu problem za zapamtiti (barem meni) crtaj Å¡ta viÅ¡e, a onda priču nabaci na crtež. čovik je isto prva liga, pomogne ti ako zapneÅ¡, podsjeti te
Pomoćna postrojenja
dobro nauči sve, za niÅ¡ta nemoj reći ovo je nebitno, sve je bitno, sve moraÅ¡ znati, isto tako Å¡ta viÅ¡e crtanja, jer kad nacrtaÅ¡ onda vidi da znaÅ¡ o čemu pričaÅ¡, crtež objasniÅ¡, ali računaj na to da će ti Å¡jor kaliterna nači neko podpitanje koje nemaÅ¡ u skripti, ali kaliterna je televizija u boji za ovoga

↓
Održavanje i popravci
iako su to u principu pitanja iz prakse, kad fino ispričaÅ¡ sve Å¡ta se od tebe tražilo onda idu podpitanja, a koja obično odu u nekom pravcu koji nema veze sa pitanjem koje si izvuka niti te stvari tribaÅ¡ znati, ali računaj na to da zbog neznanja leti drvlje i kamenje, zaÅ¡to nisi učija, vama su to sve pizdarije, niÅ¡ta ne znate i slično, ali to je orÅ¡ulić
pomoćna postrojenja i održavanje u principu nauči napamet

ako ti na neke stvari odgovore da nije pa te ispravi u stilu "nije govno nego se pas posra" nemoj se prepirat i pametovat jer će te pokopat, nego samo reci je je tako je, u pravu ste
Praksa
sastoji se od održavanja i popravaka, struje, pomoćnih postrojenja i pogonskih strojeva
kad sam ja polaga, svatko je izvalačija broj, broj koji izvučeÅ¡ oni zapiÅ¡u i iz sva 4 predmeta odgovaraÅ¡ pitanja pod tim brojem, znači imaÅ¡ sve skupa 12 pitanja, kad dođe tvoje red (kad sam ja polaga kod prakse nije bilo reda nego je svatko iÅ¡a kad hoće) spustiÅ¡ se doli, dođeÅ¡ do prvog slobodnog i odgovaraÅ¡ na pitanja pod svojim brojem, kad si gotov ideÅ¡ do sljedećeg slobodnog...
sve ostale predmete kad odgovaraÅ¡ usmeno izvačiÅ¡ broj kad uđeÅ¡ unutra, daÅ¡ mu svoj broj, pročitaÅ¡ pitanje i pričaj, crtaj, radi Å¡ta znaÅ¡ samo da kaže "uredu je" a kad te prikine u pola odgovaranja ili niti ne odgovaraÅ¡ na treće pitanje nego ti kaže "slobodan si" onda znaÅ¡ sigurno da si proÅ¡a, za sve drugo ćeÅ¡ saznat zadnji dan, ako imaÅ¡ +- onda ti prolaz vjerojatno ovisi o ostalim predmetima, odnosno pustit će te i to ako prođeÅ¡ ostalo, ili neće ako ne znaÅ¡ ni ostalo. kad odgovarate usmeno onda ulazite po abecedi, ili vas pita oba dva predmeta odjednom pa jedan predmet krene od zadnjeg a drugi od prvog...
za popravni ne znam jer sam ja proÅ¡a bez popravnog, ali imaÅ¡ misec dana za učit samo jedan ili dva predmeta, da mi netko dođe na popravni i bude repriza od prvog puta, ja bi ga prvi bacija klasu
eto to je moje iskustvo u splitu, za druge kapetanije ne znam
mislim da je to sve, ako ima još kakvih pitanja, samo pitaj, tu smo da pomognemo