Odlazak na brod - prijava na kapetaniji

krizica

Chief Officer
bog,

STO JE POTREBNO NAPRAVITI NA KAPETANIJI KAD SE KRCA NA STRANI BROD ILI JAHTU DIREKTNO PREKO STRANE FIRME.?? DALI SE TREBA SAM PRIJAVIT NA LUCKU KAPETANIJU? PRIJAVA UKRCAJA? RADI MIROVINSKOG I STAZA?

MOLIM AKO KO IMA INFO

bog,

STO JE POTREBNO NAPRAVITI NA KAPETANIJI KAD SE KRCA NA STRANI BROD ILI JAHTU DIREKTNO PREKO STRANE FIRME.?? DALI SE TREBA SAM PRIJAVIT NA LUCKU KAPETANIJU? PRIJAVA UKRCAJA? RADI MIROVINSKOG I STAZA?

MOLIM AKO KO IMA INFO

Da..to možeš napravit nakon iskrcaja sve....poneseš matrikulu,ugovor i to je to

Da, ali bi trebao predati prijavu ukrcaja - barem su meni tako rekli. Mozes i mailom. Ja uvijek posaljem mailom. Nije problem ako odes kasnije od dana ukrcaja kojeg si prijavio jer to rijesis poslije sa iskrcajem.

Cuvaj avionske karte, mene su na kad sam se iskrcavao pitali avionsku kartu kao dokaz kad sam otisao ...

Sad kako smo u EU, vise te Kapetanija je prijavljuje automatski na mirovinako/zdravstveno vec ovisno o tome na ciju se zastavu krcas se moras prijaviti sam i uplacivati ili ako je EU zastava, onda poslodavac ili traziti izuzece odnosno zatraziti A1 obrazac o izuzecu ...

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Ja san poslije iskrcaja dosa na kapetaniju u splitu s ugovorom, al posto je permanent ne pise nigdi datum ukrcaja-iskrcaja, pa su me trazili ili karte ili neko garantno pismo od firme, sutrandan san donija seaservice letter koji mimje poslala firma, sa pecaton firme i potpison, i nije bilo problema, jedno mi nije jasno cemu onda sluzi matrikulu, kad pored toga jos in triba seaservice letter, kojeg mos doma i sam napisat...

Jel ko zna sto u slucaju ako si prijavio ukrcaj na kapetaniji a u međuvremenu se nisi ukrcao na brod zbog bilo kakvog razloga?

Cista logika mi govori da bi se u svakom slucaju trebao javiti kapetaniji.

Ma stvar je u tome da san ja isa na brod, ali na brodu su mi upisali navigaciju u stranu matrikulu jer san zatrazia da mi u nasu nista ne stavljaju zbog toga sta san se ukrca u 9. misecu pa tako u ovoj godini nemam 183 dana zbog poreza. A kad san se ukrcava prijavia san na LK, pa me sad zanima jel im se sta triba javljat posto neman nista u nasoj matrikuli ili sljedeci put prijavit navigaciju ko da nista prije nije bilo.

Da ti skratim pricu, onaj dan kad si naveo da ti je ukrcaj njima pocnu teci tvoji dani na brodu, a time i obaveze prema drzavi i to ti tece dok ne prijavis iskrcaj (zakljucno sa danom iskrcaja sa broda). Pa ti vidi da li im se treba javljati. Sto se njih i porezne tice, buduci da si se prijavio, ti si na brodu dok njima ne dokazes suprotno.
A sto se poreza tice radis dramu oko 2.000kn. Razmisli da li ti se za takvu ustedu isplati da te ulove. Ipak ti lova izvana dolazi na banku pa bi netko mogao jednom pitati odakle ta lova.

Osobno se slazem s ovim napisanim. Svaka cast

Da ti skratim pricu, onaj dan kad si naveo da ti je ukrcaj njima pocnu teci tvoji dani na brodu, a time i obaveze prema drzavi i to ti tece dok ne prijavis iskrcaj (zakljucno sa danom iskrcaja sa broda). Pa ti vidi da li im se treba javljati. Sto se njih i porezne tice, buduci da si se prijavio, ti si na brodu dok njima ne dokazes suprotno.
A sto se poreza tice radis dramu oko 2.000kn. Razmisli da li ti se za takvu ustedu isplati da te ulove. Ipak ti lova izvana dolazi na banku pa bi netko mogao jednom pitati odakle ta lova.

Hvala na odgovoru, ali...
Nije meni problem platit 2000 kn iako ce to vjerojatno bit puno vise. Nebi ja radia nikakve muljaze da san ja moga skupi 183 dana. Ali posto mi je to prvi ukrcaj i bia je u devetom misecu nemoguce je to skupit i porez na 127 dana ce bit dobra kesa. I lova mi ne dolazi na banku nego san primija keš.
Znan da san zrtva ovog famoznog zakona, ali trebalo bi postojati nekakvo izuzece u prvoj godini kad se krcas na brod.
Pozdrav.

Nije meni problem platit 2000 kn iako ce to vjerojatno bit puno vise. Nebi ja radia nikakve muljaze da san ja moga skupi 183 dana. Ali posto mi je to prvi ukrcaj i bia je u devetom misecu nemoguce je to skupit i porez na 127 dana ce bit dobra kesa. I lova mi ne dolazi na banku nego san primija keš.
Znan da san zrtva ovog famoznog zakona, ali trebalo bi postojati nekakvo izuzece u prvoj godini kad se krcas na brod.
Pozdrav.

Kolega ako ti je prvi ukrcaj onda predpostavljam da si kadet/assistent te si isto tako izuzet placanja poreza na dobit do nekih 24000kn (mozda nije tocno u kn ali blizu te cifre) sta ce reci da si od 9 miseca do kraja godine zaradio recimo 50000kn (jer ako si prvi put na brodu tesko da si vise uspio zaradit kao ass/kadet) sta znaci da ces platiti porez na onu zaradu koja prelazi navedene 24K kuna po poreznoj stopi koja se vodi za godisnju dobit od (50-24)=26K kuna (sve su cifre odoka sta znaci nekih mislim 10% sta ce reci ovako ugrubo da ce to biti onda nekih 2600k.

Eto ako sam sta falia jebiga tia sam ti samo pomoc. Ali mislim da ako si u ciloj godini zaradia 26000kn da ti nece biti veci porez na dobit od 10%.

Pozz

Pozdrav.

to zahvali brazzaduru i njegovoj "umjetnosti pregovaranja" sa ministarstvom ,u finu nas je kaÅ¡u uvalio.ali ne brini kažu da se bore i da će izginut do zadnjega da to isprave.mi i ne znamo koliko je to teska i frustrirajuca bitka....a dok se oni "bore" nama stizu uplatnice :(

Last edited:
Kolega ako ti je prvi ukrcaj onda predpostavljam da si kadet/assistent te si isto tako izuzet placanja poreza na dobit do nekih 24000kn (mozda nije tocno u kn ali blizu te cifre) sta ce reci da si od 9 miseca do kraja godine zaradio recimo 50000kn (jer ako si prvi put na brodu tesko da si vise uspio zaradit kao ass/kadet) sta znaci da ces platiti porez na onu zaradu koja prelazi navedene 24K kuna po poreznoj stopi koja se vodi za godisnju dobit od (50-24)=26K kuna (sve su cifre odoka sta znaci nekih mislim 10% sta ce reci ovako ugrubo da ce to biti onda nekih 2600k.

Eto ako sam sta falia jebiga tia sam ti samo pomoc. Ali mislim da ako si u ciloj godini zaradia 26000kn da ti nece biti veci porez na dobit od 10%.

Pozz

Hvala sto pokusavate pomoc. Stvar je da nisan isa ko asistent, nego ko treci struje tako da je placa dosta veca od toga pa samim time i porez na to sve skupa je dobra kesa. Ali nazvat cu njih i vidit tocno sta se moze napravit. Jer ovako je sve nagađanje.

Pozdrav

Pozdrav

Hvala sto pokusavate pomoc. Stvar je da nisan isa ko asistent, nego ko treci struje tako da je placa dosta veca od toga pa samim time i porez na to sve skupa je dobra kesa. Ali nazvat cu njih i vidit tocno sta se moze napravit. Jer ovako je sve nagađanje.

Ako mozes da ne platis nista onda tako i ucini. Vec ce ekipa jednom naci nacin da ti mazne lovu pa dok se moze ne placaj nikome.

Dobija sam neki "Zahtjev za odstupanje prema članku 16.uredbe 883" koji tribam ispunit i odnijet na mirovinsko jer mi firma placa doprinose u Italiji tako da sam ovdje oslobodjen,pa me zanima jel mogu taj obrazac odnijeti kad se vratim s broda da ne bi jos i u Hrvatskoj mora platit doprinose?

e to je to kolega,samo me zanima jel mogu to odnijet na mirovinsko ili di vec kad se vratim s broda ili prije ukrcaja moram?

prijava na kapetaniju

prijava na kapetaniju

Mene zanima ono sa početka teme...
Ukrcan sam na brod direktno preko strane kompanije, znači ne preko nekih naÅ¡ih agencija.
Sada me zanima kako to ide sa prijavom na kapetaniju, dali ima neki rok do kada se mora prijavit (npr. nakon max. 10 dana) ili se može prijavit kada se iskrcam.
Može li to neko umjesto mene prijavit i na koje se načine to može prijavit (internet, telefonski...???)
Neznam kako idu sve te procedure jer sam se prije ukrcavao preko naših agencija i sve su to onda radile agencije.
....a zakoni se svako toliko mjenjaju, ono Å¡ta je bilo jučer, ne važi danas....
Hvala na pomoći i mirno more!

Back