bog,
STO JE POTREBNO NAPRAVITI NA KAPETANIJI KAD SE KRCA NA STRANI BROD ILI JAHTU DIREKTNO PREKO STRANE FIRME.?? DALI SE TREBA SAM PRIJAVIT NA LUCKU KAPETANIJU? PRIJAVA UKRCAJA? RADI MIROVINSKOG I STAZA?
MOLIM AKO KO IMA INFO
Cista logika mi govori da bi se u svakom slucaju trebao javiti kapetaniji.
Da ti skratim pricu, onaj dan kad si naveo da ti je ukrcaj njima pocnu teci tvoji dani na brodu, a time i obaveze prema drzavi i to ti tece dok ne prijavis iskrcaj (zakljucno sa danom iskrcaja sa broda). Pa ti vidi da li im se treba javljati. Sto se njih i porezne tice, buduci da si se prijavio, ti si na brodu dok njima ne dokazes suprotno.
A sto se poreza tice radis dramu oko 2.000kn. Razmisli da li ti se za takvu ustedu isplati da te ulove. Ipak ti lova izvana dolazi na banku pa bi netko mogao jednom pitati odakle ta lova.
Da ti skratim pricu, onaj dan kad si naveo da ti je ukrcaj njima pocnu teci tvoji dani na brodu, a time i obaveze prema drzavi i to ti tece dok ne prijavis iskrcaj (zakljucno sa danom iskrcaja sa broda). Pa ti vidi da li im se treba javljati. Sto se njih i porezne tice, buduci da si se prijavio, ti si na brodu dok njima ne dokazes suprotno.
A sto se poreza tice radis dramu oko 2.000kn. Razmisli da li ti se za takvu ustedu isplati da te ulove. Ipak ti lova izvana dolazi na banku pa bi netko mogao jednom pitati odakle ta lova.
Hvala na odgovoru, ali...
Nije meni problem platit 2000 kn iako ce to vjerojatno bit puno vise. Nebi ja radia nikakve muljaze da san ja moga skupi 183 dana. Ali posto mi je to prvi ukrcaj i bia je u devetom misecu nemoguce je to skupit i porez na 127 dana ce bit dobra kesa. I lova mi ne dolazi na banku nego san primija keš.
Znan da san zrtva ovog famoznog zakona, ali trebalo bi postojati nekakvo izuzece u prvoj godini kad se krcas na brod.
Pozdrav.
Hvala na odgovoru, ali...
Nije meni problem platit 2000 kn iako ce to vjerojatno bit puno vise. Nebi ja radia nikakve muljaze da san ja moga skupi 183 dana. Ali posto mi je to prvi ukrcaj i bia je u devetom misecu nemoguce je to skupit i porez na 127 dana ce bit dobra kesa. I lova mi ne dolazi na banku nego san primija keš.
Znan da san zrtva ovog famoznog zakona, ali trebalo bi postojati nekakvo izuzece u prvoj godini kad se krcas na brod.
Pozdrav.

Kolega ako ti je prvi ukrcaj onda predpostavljam da si kadet/assistent te si isto tako izuzet placanja poreza na dobit do nekih 24000kn (mozda nije tocno u kn ali blizu te cifre) sta ce reci da si od 9 miseca do kraja godine zaradio recimo 50000kn (jer ako si prvi put na brodu tesko da si vise uspio zaradit kao ass/kadet) sta znaci da ces platiti porez na onu zaradu koja prelazi navedene 24K kuna po poreznoj stopi koja se vodi za godisnju dobit od (50-24)=26K kuna (sve su cifre odoka sta znaci nekih mislim 10% sta ce reci ovako ugrubo da ce to biti onda nekih 2600k.
Eto ako sam sta falia jebiga tia sam ti samo pomoc. Ali mislim da ako si u ciloj godini zaradia 26000kn da ti nece biti veci porez na dobit od 10%.
Pozz
Hvala sto pokusavate pomoc. Stvar je da nisan isa ko asistent, nego ko treci struje tako da je placa dosta veca od toga pa samim time i porez na to sve skupa je dobra kesa. Ali nazvat cu njih i vidit tocno sta se moze napravit. Jer ovako je sve nagađanje.
rijesi ti to odmah znam lika koji se naganjao s njima mjesecima