alo marine department !!!
ECDIS???
pa ista osoba sve to montira prezici izbuza i na kraju koristi
90% zapovijednika se ne zna sluzit ECDIS-om i tim novin sprehama. Jbg prosli su oni to i naravno da im se neda ucit. Medjutim, kad mi pise u company policy da me Master kontrolira i uci onda se pocnem smijat jer ne znaju i kako manualno ispravku stavit. Jedino od koga mozes ucit je uvijek jedan rank iznad, terco od sekija, seki od cifa i cif od barbe.
A kad smo vec na temi LNG-a onda mi je smjesno da vece sanse seniori imaju za promijenit vrstu broda nego juniori iako je na svim brodovima svijeta lsa&ffa isti kao i navigacija.
Ko je stavio da mu je Furuno ili JRC ecdis primarni za navigaciju moze slobodno u ludnicu....za ostale modele ne znam, nisam upoznat. Trebace im brzo 2 sekonda da to drze pod konac jer ovo sada jedan covjek ne moze stizati bez 5-6 sati overtime ako ne smije raditi u gvardiji.
Послато са GT-I9505 уз помоћ Тапатока
Prijatelju, bolje da se ne znaju sluzit ecdisom i da ne znaju koje opcije ima, jer ce onda samo sekonda tlacit aj stavi ovo, aj stavi ono na ecdis, pa imas posla oho ho...a najgore je sto su culi na tecajevima da se te razne gluposti mogu ubacivat, al ako je dobar lik i boli ga, mozes se izvuc, i smiljat ga, nemoze to barba nas ecdis...
Nemoj zahebavati , sa danasnjom opremom brod moze voziti dite od 15 godina i to opustenoMisljenja sam da je jako neprakticno planirati putovanje od 6-7000 milja na ekranu od 60-70 cm. Komplikovanost crtanja no go area, PI, navtexa i drugih gluposti kao i manualno crtanje pozicija da i ne pominjemo. Pa kad pocne da koci, bloka...jako neozbiljne naprave. Unutra treba biti PC od "300 kw" a ne neki sa par giga rama. Ekran minimum metar ipo dijagonale....ovo sada je za rutu od pizde do guzice.
Misljenja sam da je jako neprakticno planirati putovanje od 6-7000 milja na ekranu od 60-70 cm. Komplikovanost crtanja no go area, PI, navtexa i drugih gluposti kao i manualno crtanje pozicija da i ne pominjemo. Pa kad pocne da koci, bloka...jako neozbiljne naprave. Unutra treba biti PC od "300 kw" a ne neki sa par giga rama. Ekran minimum metar ipo dijagonale....ovo sada je za rutu od pizde do guzice.
no-go area ne crtas vec samo odaberes u postavkama onaj shallow hazards i onda napravi one dijamantne trokutice kuda ne smijes ici, PI je maciji kasalj kad ga shvatis( povuces paralelno liniju sa kursom i odvuces na objekt i nakon toga jednu liniju okomito-znaci brze nego na karti cak), ucrtavanje navtexa je mozda prakticnije na karti ali je bome brze na ECDISU jer imas kursor koji dofuras do pozicije i kliknes dva klika- ne moras vadit 5 karata raznih mjerila da bi ucrtao a da ne pricam kad imas pipeline).... ono sto mene muci su drugaciji simboli i ta sranja na vektorskim kartama, zato bi recimo radije kad vec je netko paperless da onda i koristi raster i vektorske u isto vrijeme.
ne znam, meni je jednostavno ecdis puuuno laksi, napravit rutu, vidjet milje, ucrtavat itd. samo se treba ustelat.
jedinu manu bi mu naveo taj mali 22" monitor i recimo to sto ako bude blackout radi na bateriji samo neko vrijeme a sta poslije?! mi nismo jos paparless ali cujem da se mora imat jedan set od 100 generalnih karata za svaki slucaj pa ajde... bar nesto
Pozdravljeni bili gospodo!
Imade li kakvih novih informacija o Nakilat/Qatargas floti?
Jesu jos ugovori juniorima 4mj plus jer nema ljudi?
Kakva je situacija sa promotionom?
I tako.. Par rijeci svjezih bi dobro doslo.
Zvali me iz globtika..za shell za sekonda palube..5500 usd permanent 4 3 ugovor...treba naravno proc intervju neki i neke testove valjda..ja odbih jer sam predmalo na Scorpia presao pa necu opet mjenjat..a imao sam isto od njih ponudu pred par godina za treceg shell pa nije intervju ni bilo nakraju pa ko zna..al valjda sad traze pa se javite koga zanima