Electrical officer NOVI PRAVILNIK

Vrati ga slobodno na srce.
Kako tek ides na kadeturu kad se vratis trebat ce ti dodatna edukacija.

Nije vazno sta ljudi kazu vazno je sta pise u Pravilniku.

evo baÅ¡ sam danas proćakulao na kapetaniji sa Å¡jor Zlatkom, i zaključak je sljedeći:

za ETO brevet ako imate fakultet je obavezno potrebno položiti dodatne brevete, D17,... i odradit kadeturu 6mj.

Meni poÅ¡to sam zavrÅ¡io Fesb ne viÅ¡u 2g, nego visoku u mom slučaju netreba polagat ispit i vrÅ¡it dodatnu edukaciju.
Bio sam smjer elektromotori i dio automatike tako da u mom slučaju dodatna edukacija ne treba, ako se pak Å¡ta promjeni za par mj, kaže da se može donijet ispis položenih ispita pa da će se vidit jel Å¡ta fali

eto ja se nadam da će tako i ostat, a Å¡ta se tiče dodatne edukacije ima i na FESB-u smijer brodska elektronika/izborni predmeti, pa probajte i tamo pitat Å¡ta kako, mislim da to drži prof. S.Vujević (3kat desno, na kraj hodnika)

edit: e da zaboravih napisat za vježbenički dnevnik

onaj s onog linka vrijedi, potrebno ga samo pečatirat prije ukrcaja.

bitno je samo vrijeme ukrcaja,iskrcaja i pečat broda gdje se asistentura odradi

Last edited:
Jutro bia na lucku, soba 11 i info je, za brevet casnika elektrotehnike:

1. Tko ima dosadasnji HR brevet brodskog elektronicara, ne triba polagat ispit, samo lijecnicki i breveti, i to:
D2 - triba svakih pet godina ponovno polagat ispit, bez obzira na navigaciju :(
D12 - predavanja, ispit, brevet :(
D17 - jedna godina navigacije i dobijas brevet :)
D19 - predavanja, ispit , brevet :(
D47A - predavanja, potvrdnica (nema ispita :)) :(
D48 - potvrdnica se dobije sa 6mj. navigacije :)

2. Tko nema HR brevet br. elektronicara, mora polagat ispit i ako je srednja skola onda i dodatna naobrazba, plus gora navedeni breveti i lijecnicki.

Iman jedno pitanje, zna li tko koliko kostaju tecajevi za D12, D19 i D47A, i ima li ih svakog miseca?

Jeli itko odslusa ovaj D47A (Rukovođenje, upravljanje posadom i unapređenje timskog rada na brodu – radna razina)??
Koliko to traje? Kazu mi u diversu 2500kn... 2500 kn za potvrdu da smo odslusali!?!
Mozemo li ga kako zaobic ili bar negdi jeftinije??

Poštovani,

JoÅ¡ nije izdana dopusnica niti jednom učiliÅ¡tu za održavanje nastave za časnika elektrotehnike.

S poštovanjem,

Roko mrvica

-----Original Message-----
From: marko_grgic@net.hr [mailto:marko_grgic@net.hr]
Sent: Monday, December 09, 2013 1:59 PM
To: Roko Mrvica
Subject: pitanje u vezi ETO edukacije

PoÅ¡tovanje evo vidim na internetu da obnaÅ¡ate visoku poziciju u ministarstvu pomorstva, pa me zanima ako bi mi mogli odgovorit kad ce poćeti dodatna edukacija za dobit novi STCW ETO brevet, koji je nama električarama neophodan za konkurirat u poslu. Nadam se da VaÅ¡em brzom odgovoru.

Puno pozdrava
Marko Grgić

Nažalost tako to ide u lijepoj naÅ¡oj, treba doći tamo sa grabljama,vilama,sikirama,bocama plina pa ćeÅ¡ vidit kako se da sve napravit na vrijeme

Nažalost tako to ide u lijepoj naÅ¡oj, treba doći tamo sa grabljama,vilama,sikirama,bocama plina pa ćeÅ¡ vidit kako se da sve napravit na vrijeme

ma ima se interesa moze se zavrtit tu neka para, samo republika banana hrvatska se eto ograđuje tako, triba uprit u privatnike jer ako njima nije stalo do naÅ¡ih para za tecaj onda neznam kome je!

Neće to tako skoro izgleda,posla mi je Å egvić iz EEksperta da mu se javim za koji misec
da rade na tome s Diversom :confused:
BTW na ovom mogu gadnu paru dignit Å¡ta jest jest,ima nas koliko oÅ¡ na čekanju

Al nema stajanja ni odustajanja ,samo derimo mailove i dalje ,nek vidu da smo tu i da nas ima :D

Last edited:
Uprite braco, uprite !!!

I ja sam posla upit pa cemo vidit sta ce bit.

Tko je ono bio reka da je Rijeka pocela pravit neki plan. Ajde vi sta ste doma okrenite molim vas Rijeku da vidimo jesu li bar papir odabrali na koji ce pisat plan.

BTW U Italiji je izasao novi zakon da se , kao i do sada, sa srednjom moze i do barbe i do kapa ( nema u njih visa niza ) ali evo sad se i Mehanicarima i Mazacima pruza mogucnost da dodju do kapa bez edukacije... uz puno navigacije i samo dokazi rodjo da znas o cemu pricas.

Posla sam upit Talijanima da vidim kako kod njih do ETO breveta.

Jeli itko odslusa ovaj D47A (Rukovođenje, upravljanje posadom i unapređenje timskog rada na brodu – radna razina)??
Koliko to traje? Kazu mi u diversu 2500kn... 2500 kn za potvrdu da smo odslusali!?!
Mozemo li ga kako zaobic ili bar negdi jeftinije??

A sta os... U Diversa je jos i jeftino.

Ja sam to lani platio 750 Eura u drugih prodavaca vjekovnih istina.

Platila je meni firma 1500 eura da sam odslusa PLC tecaj. Evo sad moram DPM rijesit koliko ce to izac...

Navikni se rodjo da smo magarci i da cemo uvik magarci biti. Ne tovari , bas magarci. Pa shvati razliku.

Last edited:

Jos uvijek se sjećam tvoga posta tamo iz 2010 te kad je tek Konvencija učinjena:

''Nema druge , vezat bocu plina oko noge i na Korzo''

Cim je izasla vizionarski si znao sta nas ceka... i uvijek se tome nasmijem... :D

Necemo se zajebavati. I Stroju i Palubi je trebalo par mjeseci dok nisu poceli raditi PPiP nakon sto je izasao pravilnik.

Glavno da ljudi znaju za nas pa ce se nesto i pokreniti... prije ili kasnije...

Last edited:
Mislim da netreba previse zuriti sa svim ovim nepoznanicama. Ni nadlezni pojma nemaju o cemu je rijec ( kao I inace).
Ukoliko pitate na pet razlicitih mjesta dobit cete bar tri totalno razlicita tumacenja . Jos su ostale 3 godine do primjene pa ko ziv ko mrtav. Dotada ce se I rascistit. Znam da ekipi sa SSS se zuri, ali ljudi mi smo ipak u Hrvatskoj. I mene moja firma pocela lagano cijepit u vezi breveta ali neka cekaju, uostalom I oni mogu pokrenit izdavanje breveta preko drugih drzava odnosno zastava pogodnosti kad im pocne gorit ispod nogu za kadar. Moja preporuka je bit oprezan sa nasim muljatorima koji ce svasta izmislit nebi li izvukli lovu iz nasih djepova za razno razne "kurseve" I "certifikate" koje u biti na iole normalnijoj kompaniji mozete polozit na brodu. Moja pretpostavka je da ce jos bar narednu godinu bit lova u mutnom da se koja parica isis a onda ce diplome bit dovoljne za automatski upis breveta.
Momci koji su na kruzerima ce prepoznat one management certificate I polaganja po brodovima sa ovim nasim upravljanja ljudstvom.
Napominjem da ovo govorim sa aspekta ETO sa 20+ godina staza I vec odavna na poziciji.
Strpljen spasen, di je prisa?

Jutro bia na lucku, soba 11 i info je, za brevet casnika elektrotehnike:

1. Tko ima dosadasnji HR brevet brodskog elektronicara, ne triba polagat ispit, samo lijecnicki i breveti, i to:
D2 - triba svakih pet godina ponovno polagat ispit, bez obzira na navigaciju :(
D12 - predavanja, ispit, brevet :(
D17 - jedna godina navigacije i dobijas brevet :)
D19 - predavanja, ispit , brevet :(
D47A - predavanja, potvrdnica (nema ispita :)) :(
D48 - potvrdnica se dobije sa 6mj. navigacije :)

2. Tko nema HR brevet br. elektronicara, mora polagat ispit i ako je srednja skola onda i dodatna naobrazba, plus gora navedeni breveti i lijecnicki.

Mogu potvrdit gore navedeno iz prve ruke, i ja sam danas bio u sobi 11 i dobio iste informacije.

Jedino mi malo tu bode oči ono da se D17 dobije nakon 12 mjeseci navigacije, Å¡to znači da se ne može dobiti odmah nakon odrađene asistenture.

Å to se tiče dnevnika vježbenika, onaj poljski pdf odobrilo je i naÅ¡e ministarstvo. Potrebno ga je isprintati, uvezati u plastični uvez i ovjeriti u lučkoj kapetaniji (soba 11 u Splitu) prije polaska na asistenturu.

Još malo friških informacija - jutros sam stavio taj pdf na stik i ponio u skriptarnicu na FESB-u. Ima ukupno 76 stranica, cijena je 39kn za laserski ispis i spiralni uvez.

Back