Electrical officer NOVI PRAVILNIK

sta cu se predstavljat na forumu san ima tri godine, samo ne aktivno. struja san na ahrenkiela, 2011 san isa na kadeturu, nista pametna. Nego san vidija da spominju puste neke brevete i to, samo kazen ko vec ima brevet samo ga pribaci na novi,sad samo ovisi kojeg vec posjeduje.

Tu i je korijen zajeba.
Novi STCW brevet elektricara je cuna a ne brevet. Rating brevet s kojima majka Suzana tvoja ne prima nikoga i nece ga ni primit.

Nama je problem ovde koji
a) nemamo visu ( dodatna edukacija + dodatni breveti )
b) nemamo visu i idemo tek prvi put na brod ( kadetura , breveti + dodatna edukcija )
b) imamo visu ali tek idu na brod ( dodatni breveti )
c) imamo visu , tek idu na brod i nije na pomorskom nego na drugom ucilistu ( dodatna edukacija + dodatni breveti )

Neka ovde svima bude jasno , a ne samo meni i Alenu , da od 1.1.2017te sa STCW brevetom elektricara se ne moze nista !

Zato lipo

a) rjesajite 4tu godinu elektrotehnicke
b) zovite ucilista ( sva, faxeve , srednje skole , privatna uclista ) i pilajte da organiziraju 180 sati dodatne nastave prema pravilniku.
c) pjevajte borbene dok ne bude kasno.

Koliko god ja puta ponovio da se ovde radi o slucaju kojega samo mi mozemo rjesiti ljudi i dalje guraju svoje neke ideje i ludosti. Pravilnik je izasao ima mjesec dana jos nema nista - OK. Ali nemojte da ne bude nista ni kad bude trebat nesto jer onda ce biti kasno drugovi... Zato zovite , pilajte jer ljudi mozda ni sami ne znaju za ovu dodatnu edukaciju a volili bi je organizirat. Na kraj krajeva svi oni oce zaradit.

pozdrav! evo nisam bas aktivan na forumu ali to je nebitno. bia sam neki dan na kapetaniji. evo ovako, virujem da ima dosta ljudi koji su u istoj situaciji kao ja. zapocea sam asistenturu po starim uvjetima a zavrsia po novim. na kapetaniji mi je receno da ce nam biti priznata asistentura ali triba polozit ovih par dodatnih breveta i polozit ispit koji je potreban za izdavanje novog eto breveta. Bilichu nije istina da ce ljudi s recimo zavrsenim FESB-om morat ic na dodatnu edukaciju, taj faks se priznaje. covik mi je reka da se priznaje svaki fakultet elektrotehnickog smjera. problem je sta se nezna kad ce bit ispiti za brevet, kad ce ljudima bit organizirana edukacija, materijali i tako to. pozdrav!!

pozdrav! evo nisam bas aktivan na forumu ali to je nebitno. bia sam neki dan na kapetaniji. evo ovako, virujem da ima dosta ljudi koji su u istoj situaciji kao ja. zapocea sam asistenturu po starim uvjetima a zavrsia po novim. na kapetaniji mi je receno da ce nam biti priznata asistentura ali triba polozit ovih par dodatnih breveta i polozit ispit koji je potreban za izdavanje novog eto breveta. Bilichu nije istina da ce ljudi s recimo zavrsenim FESB-om morat ic na dodatnu edukaciju, taj faks se priznaje. covik mi je reka da se priznaje svaki fakultet elektrotehnickog smjera. problem je sta se nezna kad ce bit ispiti za brevet, kad ce ljudima bit organizirana edukacija, materijali i tako to. pozdrav!!

a sa mi je pa kamen sa srca....uh

Kome i di (koja soba) se obratit u kapetaniji za pitnja vezano za asistenturu, vježbenički dnevnik...

soba 11, prvi kat, desni hodnik! Gospodin Zlatko, reka mi je da mu se javim za 10-ak dana ako bude kakvih novosti pa cu napisat na forumu sta je reka. zivili

pa o cemu ja pricam ovde.
Taj ispit je dio dodatne edukacije.
Pogledaj pravilnik.
Da imas vec brevet elektronicara dobio bi brevt eto-a
ovako ces morati ici na ispit ili na 5 tjedan edukacije + ispit.

Sve ti u pravilniku pise. Fesb nije po STCW-u i nemas sanse da prodjes bez edukacije ako sada nemas brevet elektronicara. Ako imas onda ti trebaju dodatni breveti . Vidit ces sam kad budes vadit brevet.

Ono koji su prije pravilnika zavrsili Fesb i vec rade ce dobiti brevet.

Svi koji sada idu na asistenturu ce morati poloziti dodatnu edukaciju ako nisu zavrsili pomorski. Sve ostalo nije po STCW-u.

Bolje vam je procitati pravilnik 4 puta nego slusati ideje ljudi koji ga nisu ni pogledali niti ih je briga. I ja sam cuo 300 misljenja koji nemaju veze s vezom a posebno ne s pravilnikom.

Last edited:

Å ta pričaÅ¡ ti čovječe? Pročitaj pravilnik prvo, čini se da je ipak bitno Å¡to nisi aktivan na forumu...

Članak 25.

(1) Svjedodžbu o osposobljenosti za časnika elektrotehnike (STCW III/6), stječe pomorac koji:

– ima najmanje 18 godine života

– je zavrÅ¡io srednjoÅ¡kolsko obrazovanje elektrotehničkog smjera u trajanju od najmanje 4 godine, u kojem su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-III/6 STCW Pravilnika odnosno iz Priloga A5 ovog Pravilnika ili

– je zavrÅ¡io preddiplomski sveučiliÅ¡ni studij elektrotehničkog smjera, u kojem su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-III/6 STCW Pravilnika odnosno iz Priloga A5 ovog Pravilnika

– položi ispit za stjecanje takve svjedodžbe, sukladno programu iz Priloga C46 ovoga Pravilnika,

– ima najmanje 6 mjeseci plovidbene službe u svojstvu vježbenika elektrotehnike ili brodskog električara,

– udovoljava propisanim zdravstvenim uvjetima.

(2) Pristupnik za stjecanje svjedodžbe iz stavka 1. ovog članka, koji u tijeku obrazovanja nije ovladao programima iz Priloga D, dio D2 (Temeljna sigurnost na brodu), D12 (Upravljanje gaÅ¡enjem požara), D17 (Osposobljenost za rukovanje brodicom za spaÅ¡avanje i spasilačkom brodicom, osim brze spasilačke brodice), D19 (Medicinska prva pomoć), D47A (Rukovođenje, upravljanje posadom i unapređenje timskog rada na brodu – radna razina), D48 (Sprečavanje onečiÅ¡ćenja morskog okoliÅ¡a) dužan je prije pristupanja ispitu iz stavka 1. alineje 4. ovog članka savladati odnosne programe.

(3) Ako srednjoÅ¡kolsko ili visokoÅ¡kolsko obrazovanje elektrotehničkog smjera iz stavka 1. ovog članka ne obuhvaća sadržaje sukladno programu iz dijela A-III/6 STCW Pravilnika odnosno iz Priloga A5 ovog Pravilnika, pomorac je dužan zavrÅ¡iti posebnu izobrazbu sukladno programu iz Priloga E.

(4) Svjedodžba iz stavka 1. ovoga članka ima valjanost za razdoblje od pet godina od dana izdavanja.

Last edited:
soba 11, prvi kat, desni hodnik! Gospodin Zlatko, reka mi je da mu se javim za 10-ak dana ako bude kakvih novosti pa cu napisat na forumu sta je reka. zivili

Pa normalno da ti se prizna fax ali vidis i sam si napisa da ti je Zlatko reka za ispite i dodatnu edukaciju.
Ni Zlatko sam ne zna sta ce biti s time kao i svi drugi.
Ja sta znam da se sprema edukacija u Splitu i da bi trebala biti za 2/3 mjeseca.

Razumi da fesb nije po STCW-u i to je to. Ako te zanima zasto nije vidi u pravilniku koje predmete moras imati da ne bude pa ce ti biti jasno.

Procitaj pravilnik...

a sa mi je pa kamen sa srca....uh

Kome i di (koja soba) se obratit u kapetaniji za pitnja vezano za asistenturu, vježbenički dnevnik...

Vrati ga slobodno na srce.
Kako tek ides na kadeturu kad se vratis trebat ce ti dodatna edukacija.

Nije vazno sta ljudi kazu vazno je sta pise u Pravilniku.

ja san preda vec to ima 15ak dana, stari brevet, nikakvi dodatni, vjerovatno mi je vec gotov, sutra cu otic po njega, pa cu napisat jesan li ga dobija ili nisan, ali ne virujen da bi mi ga uzelo u proceduru za zaminit ako se ne moze zaminit. Ali u pravilniku isto tako lipo pise :

Članak 128.

(1) Pomorci koji su stekli određena zvanja po dosadaÅ¡njim propisima, mogu danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika steći sljedeće svjedodžbe o osposobljenosti:

1. Svjedodžbu o osposobljenosti za brodskog električara (STCW III/7) može steći pomorac koji posjeduje svjedodžbu o osposobljenosti za brodskog električara (HR III/2),

2. Svjedodžbu o osposobljenosti za časnika elektrotehnike (STCW III/6) može steći pomorac koji posjeduje svjedodžbu o osposobljenosti za brodskog elektroničara (HR III/3),

i sad ja neznan sta tu ima bit nejasno.

ja san preda vec to ima 15ak dana, stari brevet, nikakvi dodatni, vjerovatno mi je vec gotov, sutra cu otic po njega, pa cu napisat jesan li ga dobija ili nisan, ali ne virujen da bi mi ga uzelo u proceduru za zaminit ako se ne moze zaminit. Ali u pravilniku isto tako lipo pise :

Članak 128.

(1) Pomorci koji su stekli određena zvanja po dosadaÅ¡njim propisima, mogu danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika steći sljedeće svjedodžbe o osposobljenosti:

1. Svjedodžbu o osposobljenosti za brodskog električara (STCW III/7) može steći pomorac koji posjeduje svjedodžbu o osposobljenosti za brodskog električara (HR III/2),

2. Svjedodžbu o osposobljenosti za časnika elektrotehnike (STCW III/6) može steći pomorac koji posjeduje svjedodžbu o osposobljenosti za brodskog elektroničara (HR III/3),

Ima smisla i vjerojatno ce tako i bit,carta canta, ali ima i jedan problem...vecina, barem koliko ja znam, nije nikad ni napravila ovu svjedodzbu!!!

Članak 128.

Dobro to je svima jasno ja mislim...to je za one koji su već imali brevet elektroničara pa eto sada mogu slobodno zamjenit za novi...ali ljudi ne shvaćaju ovi Å¡to su sada tek fakultete zavrÅ¡ili da se ide po novom pravilniku jbg

Članak 128.

Ova dvojica gore nemaju nikakav brevet.

Koliko ima elektricara koji rade ka struje samo s D2.

Jeli ti razumijes da su danasnji breveti ( vec sada bivsi ) elektricar i elektronicar HR kodirani breveti koji nisu po STCW-u i nemaju veze s icime.

Kad je tebe tko pita papir da si elektricar ili elektronicar ili sta vec ? Niko nikad.. Moze ti biti dobar HR brevet ako te tko uvati u djir da ga bacis na stol i to je to...

Dobrio si brevet budi sritan i to je to...

Razumin ja to, ima ljudi sta i dalje misle da in tribaju dodatni breveti samo za izvadit nove stcw brevete.

Sta iman bit sritan sta san ga dobija, ka lako je bilo zavrsit tri godine faxa, budite sritni vi sta ste do sad radili za iste pare ka i ljudi sa faxon, i sta cete bit na istoj poziciji kad rjesite tu dodatnu edukaciju. Moralo se i tu uvest reda vise jedan put.

Reci to Kapetanima i Upraviteljima koji rade za iste pare uz srednju + ubrzanu visu.

Znaci po tebi bi samo na struja triba na brodu imati visu jel ?

Ajmo sad opet u rasprave. Nisam vidio da se itko bunio na palubi i stroju kad je dosla nova edukacija nego su se ljudi borili da se to uvede... u nas se moglo i ocekivati da cemo jedan drugome cupat krv..

Razumin ja to, ima ljudi sta i dalje misle da in tribaju dodatni breveti samo za izvadit nove stcw brevete.

Sta iman bit sritan sta san ga dobija, ka lako je bilo zavrsit tri godine faxa, budite sritni vi sta ste do sad radili za iste pare ka i ljudi sa faxon, i sta cete bit na istoj poziciji kad rjesite tu dodatnu edukaciju. Moralo se i tu uvest reda vise jedan put.

:kafa:kafa:kafa:kafa:kafa

Last edited:

Vidis druze. U Engleskoj za izvadit brevet ETO-a ne trebas imati ni papir da si elektroinstalater. Treba ti samo dokaz da si 12 miseci bio u svojstvu elektricara ili slicnom tome. Par strucnih breveta koje mozes ali i ne moras izvaditi ( onda ne mozes raditi s visokim naponom i servisirat GMDSS ) i na konju su...

I Italiji ljudi s srednjom mogu do barbe. ETO mozes biti i sa papirima mehanicara...

U Norveskoj svi elektricari postali ETO. Mislim da nemaju sve skupa 3 struje s visom...

Ovo kod nas je puno zesce nego igdje i ako trebas biti na koga kivan onda budi kivan na sebe sta si zavrsava fax i zivis zivot kojemu se nisi nada ( meni je zao ali sta da napravim ) Oprosti brate ako ti mi srednjoskolci uzimamo posao , nama to nije namjera , nama je namjera da prehranimo i sebe i familiju.. a ti budi kolega pa ne budi kivan na nas nego na ostatak raje koja dobija ETO brevete bez ikakve veze s vezom...

Uostalom , nema ti HR puno veze s ovime , preveli su sta STCW trazi. STCW vecinom ionako kreiraju Filipinci i Indijci pa i na njih budi kivan...

Nama , molim te , oprosti...

Moj kolega iz suprotne smjene je Filipinac. Mnogo dobar struja. Radi ko konj. Sad mu tajfun porusio sve i muci se. Mislim da je puno bolji struja od mene. A ja placeniji od njega.. kako je to moguce ?

Oces vise para i odes u bolju firmu i to je to..

Ma nisan ja kivan na nikoga, ja san fax zavrsava radi sebe, ne radi nekoga drugoga, to sta rade talijani, englezi ili neki drugi neznan niti me zanima. Niti ikakve rasprave ovde, samo kazen da je moje misljenje da bi struja s faxon triba bit bolje placen nego struja sa srednjom skolon, ka sta je u svin drugin firmama. Pa mi ka nije jasno da se nesto bunite na to sta cete imat dodatnu edukaciju, ako van to nije dobro niko van ne brani upisat fax i tamo to laganini rjesit.

Ja jos nisam naisao na firmu u kojoj je struja bolje placen s faxom nego bez faxa.
Struje su placene kao i svi ostlai po nacionalnosti. I nikako drukcije.
Ne odnosi se na brodove na kojima su struje rankirane pa se placa po nacionalnosti i po ranku.

Zivot je surov , nas posebno , navikni se na njega i ajde na bolje firme pa ces imat bolju placu. Sta da ti kazem..

Nije zivot surov, samo triba uvest reda di se to moze napravit. I privuc ljude da studiraju i time imamo kvalitetniju radnu snagu, fax ipak dosta znaci.

To nema veze s ovom temom i ne treba raspravljat. Tema je prozvakana vec 320 puta i ne treba se vracati na nju.

Znacilo ne znacilo tema ovoga je Novi Pravilnik i kako sto lakse do ETO breveta za one koji idu prvi puta , za one koji
su vec stari i za sve kojima treba dodatna edukacija...

Aj bok

Back