Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Frankie sla?žem se. Nisu na??i tu iznimka. STCW se donia da bi se ljudi trenirali i specijalizirali za rad na konkretnim brodovima, a pretvoria se u ma??ineriju za must lovu ekipi.. I vani je tako, osim nekih iznimnih, jako skupih i usko specijaliziranih tečajeva na koje se ne ??alje ba?? svako. Dakle opća razina znanja je jako lo??a, jer programi i ??kolovanje jednostavno ne prate razvoj tehnologije i novitadi po brodovima. Bar to vridi za ovo di ja navigan. Budem doma tri miseca, vratim se, a promini se mali milijun stvari u automatici, planned maintenancu, regulama, triba ti dvi sedmice samo da to povata??... Na??e ??kolstvo je tu u debeloj zabludi, ide se linijem manjeg otpora, pa dok gura... To ??ta momci imaju PTSP nakon kadeture od svega ??ta tamo NEPRIPREMLJENI do?žive to nema veze. Pa kako neće bi?žat s brodi... Glavno da treba bit dipl.ing za predavat u srednjoj, biće in ovi tamo "kapetani" mogu reć vi??e od mene i od tebe ??ta nemamo ovo dipl., al zato brate diplimo po cilome svitu!

Kolega i Frankie,
Ovdi se 100% slazem sa iznesenim stvarima.Skolski programi su u debelom kurcu,i sta je reka Kolega ide se linijom manjeg otpora.
Ja nisam protiv skolovanja,ali na nacin da se stvari prominu up side down.
A na zalost profa koji predaju za pomorska zvanja,a na brodu nisu nikad bili tribalo bi pocet od njih.Oni te uce ono sta znaju bez obzira sta ti od toga neces imat nikakve konkretne koristi na brodu.
Skolovanje ili tecajevi bi tribali bit puni konkretnih situacija,sa simulatorima,pa ti profa npr. napravi black out,pa da se vidi onda kako brzo i ispravno reagirat.
Ucit o enviromental protction,kako pisat oil record book,pa na tim se stvarima u americi mogu izgubit breveti,platit ogromne kazne i zavrsit u przun,znaci poznavanje MARPOL-a.
Kako koristit programe tipa Info-ship ili AMOS-d koji su po vecini brodova.
Safety,odnosno zastita na radu,work permiti...To su samo neki primjeri,a jako dobro znate da takvih primjera ima mali miljun i da bi se od takvih stvari mogla slozit kvalitetna skola,srednja ili visa nije bitno.
Normalno da momci dodju na brod pa neznaju nista,zato jer ih niko o tome nije ni ucija.To su stvari s cim bi se pomorska ucilista tribala bavit,a vise matematike ostavimo znanstvenicima...

@cruiseline
A o cemu ti pricas kad su ovi nasi profesuri ili jos bolje nazovimo ih prekaljeni morski vukovi navigali to je bilo prije marpol konvencije 1978.,a kamoli work permit,kompjuteri,AMOS i slicno.Po njima je vrime stalo nakon parnog stroja i tu je cili problem.Zato mi i jesmo di jesmo.Programi se nafilaju satima i satima nebuloza samo da se pokriju satnice,a to sta je to sve za nista nema veze.

@cruiseline
A o cemu ti pricas kad su ovi nasi profesuri ili jos bolje nazovimo ih prekaljeni morski vukovi navigali to je bilo prije marpol konvencije 1978.,a kamoli work permit,kompjuteri,AMOS i slicno.Po njima je vrime stalo nakon parnog stroja i tu je cili problem.Zato mi i jesmo di jesmo.Programi se nafilaju satima i satima nebuloza samo da se pokriju satnice,a to sta je to sve za nista nema veze.

O.K. kad je to tako,a svi se slazu da je tako ,sta ih onda triba pustit da i dalje upropastavaju mlade ljude sa nebulozama koje sa pomorstvom veze nemaju ili trazit da se to minja.Vidija si u temi o prijedlozima za novi zakonik kako su se pobunili neki nase kolege,a cilo je obrazlozenje bilo "ako sam ja mora zavrsit zasto nebi i ti",pa su temu koja je od kolege "Kolege" drugacije zamisljena , tj.da se iznose konkretni i argumentirani prijedlozi izbucali sa ovakvin neargumentiranim stavovima.
Dobro in je napisa Foranin ako je on mora izgubit 9 miseci u vojsci zasto bi sad to morali i ovi sad.Za takve bi ja samo nadoda onda je najbolje da ponovo
uvedemo "jna"i onakve "zivopisne likove"starije vodnike...pa ako san mora ja proc ispiranje mozga zasto ne bi ovi sad.BTW umisto u jna isa san na asistenturu,a kad san se vratija jna vise nije bilo.

Kolega i Frankie,
Ovdi se 100% slazem sa iznesenim stvarima.Skolski programi su u debelom kurcu,i sta je reka Kolega ide se linijom manjeg otpora.
Ja nisam protiv skolovanja,ali na nacin da se stvari prominu up side down.
A na zalost profa koji predaju za pomorska zvanja,a na brodu nisu nikad bili tribalo bi pocet od njih.Oni te uce ono sta znaju bez obzira sta ti od toga neces imat nikakve konkretne koristi na brodu.
Skolovanje ili tecajevi bi tribali bit puni konkretnih situacija,sa simulatorima,pa ti profa npr. napravi black out,pa da se vidi onda kako brzo i ispravno reagirat.
Ucit o enviromental protction,kako pisat oil record book,pa na tim se stvarima u americi mogu izgubit breveti,platit ogromne kazne i zavrsit u przun,znaci poznavanje MARPOL-a.
Kako koristit programe tipa Info-ship ili AMOS-d koji su po vecini brodova.
Safety,odnosno zastita na radu,work permiti...To su samo neki primjeri,a jako dobro znate da takvih primjera ima mali miljun i da bi se od takvih stvari mogla slozit kvalitetna skola,srednja ili visa nije bitno.
Normalno da momci dodju na brod pa neznaju nista,zato jer ih niko o tome nije ni ucija.To su stvari s cim bi se pomorska ucilista tribala bavit,a vise matematike ostavimo znanstvenicima...

I ovaj i tvoj zadnji post su "u sridu"! Ne da bi se trebala osmislit takva ??kola, nego je to OBAVEZA... Al to će nailazit na otpore, jer zahtjeva novca, vremena i KONKRETNOG rada ljudi u ??kolstvu i Ministarstvima - a jebi ga nisu oni tu da rade, hehehe... Al niko nam ne brani da upiremo... pa uprimo....

Bog ljudi, evo me natrag nakon dugo vremena. Par puta sam vas cita kao gest jer san zaboravi password. izgleda da jos puno ima kolega koji imaju problem s skolom?

Mislim da bi prioritet u svemu ovome trebao biti da se vrati stari sistem, tj da se nakon zavrsene srednje pomorske skole i odredjene navigacije omoguci mogucnost pristupanja ispitu za prvog casnika...
Brevet zapovjednika ili upravitelja je trenutno ne bas primarna stvar. Ili se varam?
No, ja se slazem sa svima koji tvrde da su nasi profesori (pri tom mislim na grad Split) "zakrzljali" te da je potrebna potpuna rekonstrukcija. Nazalost, dok su odredjene osobe doli, to nece bit moguce. Ma koliko mi peticija pisali. Covjece, pa ni akcija Indeks se nije "usudila" priblizit fakultetu.
Nedavno sam razglaba sa jednim dobrim prijateljem, nasim kolegom, o ovoj temi te je on priupita da kako to da se nitko iz Rijeke ili Dubrovnika ne buni. Dakle, ima li nezadovoljnih na tom podrucju ili se sve svodi na Split i okolicu?

Last edited:
@sea_st,u threadu Novi Zakonik - prijedlozi ima skoro sve o ovoj temi i fakat mislim da bi trebali smanjiti broj istih ili sličnih threadova,ubijem se tra?žeči ko je ??ta gdje rekao,a na kraju krajeva ovo i ne izgleda ozbiljno.............

.....ma jest i sam postam svugdje jer se otvaraju po 3 iste ili slične teme na različitim mjestima pa ako tako mora bit neka bude:udriglavom

.....ma jest i sam postam svugdje jer se otvaraju po 3 iste ili slične teme na različitim mjestima pa ako tako mora bit neka bude:udriglavom

Nece tako vise ici, krenuli smo u ciscenje i sortiranje tema i postova, nadam se da ce za pet, sest dana biti mnogo jasnije. Neka se ne uvride oni kojima ce biti obrisani postovi (samo na znanje nocas obrisano preko stotinu).

draga moja gospodo, fakulteti vam nece odustat, tj pristat da se ukine visa jer bi na taj nacin pilali granu na kojoj side. A neki kojima se isplati cekat da se to promine neka cekaju, s tim da ce proc jos koja godina da se to promini

draga moja gospodo, fakulteti vam nece odustat, tj pristat da se ukine visa jer bi na taj nacin pilali granu na kojoj side. A neki kojima se isplati cekat da se to promine neka cekaju, s tim da ce proc jos koja godina da se to promini

a ja ti prijatelju garantiram para vrti sve i da se da to nešto što bi eventualno zamijenilo višu u bilo kojem obliku imalo svoju paprenu cijenu to bi se izglasalo dok kažeš keks a svjedoci smo i ove ubrzane više koja isto dopušta slično što je bilo nezamislivo nedavno,ali te olakša za par tisuča eura..........

Mislim da bi prioritet u svemu ovome trebao biti da se vrati stari sistem, tj da se nakon zavrsene srednje pomorske skole i odredjene navigacije omoguci mogucnost pristupanja ispitu za prvog casnika...
Brevet zapovjednika ili upravitelja je trenutno ne bas primarna stvar. Ili se varam?
No, ja se slazem sa svima koji tvrde da su nasi profesori (pri tom mislim na grad Split) "zakrzljali" te da je potrebna potpuna rekonstrukcija. Nazalost, dok su odredjene osobe doli, to nece bit moguce. Ma koliko mi peticija pisali. Covjece, pa ni akcija Indeks se nije "usudila" priblizit fakultetu.
Nedavno sam razglaba sa jednim dobrim prijateljem, nasim kolegom, o ovoj temi te je on priupita da kako to da se nitko iz Rijeke ili Dubrovnika ne buni. Dakle, ima li nezadovoljnih na tom podrucju ili se sve svodi na Split i okolicu?

Ma varas se prijatelju!!Ja cu ti sad dovest 100 decki iz Rijeke koji imaju iste probleme,a i za puno njih znam da su radi toga sta nemaju visu i nemogu dobit brevet otisli na platforme!!
Zivili!!!!!!!!!!!

Brza vise sta se tice nautike se jako brzo zavrsi ako ste na firmi du imaju razumjevanja onda ce vam izaci u susret ja sam je rjesia u 22 mjeseca i nakon toga prvi sljedeci rok sam da kapetanski, u dvi i po godine moze se doc do licence poglavice

Back