cruise line
New member
Frankie sla?žem se. Nisu na??i tu iznimka. STCW se donia da bi se ljudi trenirali i specijalizirali za rad na konkretnim brodovima, a pretvoria se u ma??ineriju za must lovu ekipi.. I vani je tako, osim nekih iznimnih, jako skupih i usko specijaliziranih tečajeva na koje se ne ??alje ba?? svako. Dakle opća razina znanja je jako lo??a, jer programi i ??kolovanje jednostavno ne prate razvoj tehnologije i novitadi po brodovima. Bar to vridi za ovo di ja navigan. Budem doma tri miseca, vratim se, a promini se mali milijun stvari u automatici, planned maintenancu, regulama, triba ti dvi sedmice samo da to povata??... Na??e ??kolstvo je tu u debeloj zabludi, ide se linijem manjeg otpora, pa dok gura... To ??ta momci imaju PTSP nakon kadeture od svega ??ta tamo NEPRIPREMLJENI do?žive to nema veze. Pa kako neće bi?žat s brodi... Glavno da treba bit dipl.ing za predavat u srednjoj, biće in ovi tamo "kapetani" mogu reć vi??e od mene i od tebe ??ta nemamo ovo dipl., al zato brate diplimo po cilome svitu!
Kolega i Frankie,
Ovdi se 100% slazem sa iznesenim stvarima.Skolski programi su u debelom kurcu,i sta je reka Kolega ide se linijom manjeg otpora.
Ja nisam protiv skolovanja,ali na nacin da se stvari prominu up side down.
A na zalost profa koji predaju za pomorska zvanja,a na brodu nisu nikad bili tribalo bi pocet od njih.Oni te uce ono sta znaju bez obzira sta ti od toga neces imat nikakve konkretne koristi na brodu.
Skolovanje ili tecajevi bi tribali bit puni konkretnih situacija,sa simulatorima,pa ti profa npr. napravi black out,pa da se vidi onda kako brzo i ispravno reagirat.
Ucit o enviromental protction,kako pisat oil record book,pa na tim se stvarima u americi mogu izgubit breveti,platit ogromne kazne i zavrsit u przun,znaci poznavanje MARPOL-a.
Kako koristit programe tipa Info-ship ili AMOS-d koji su po vecini brodova.
Safety,odnosno zastita na radu,work permiti...To su samo neki primjeri,a jako dobro znate da takvih primjera ima mali miljun i da bi se od takvih stvari mogla slozit kvalitetna skola,srednja ili visa nije bitno.
Normalno da momci dodju na brod pa neznaju nista,zato jer ih niko o tome nije ni ucija.To su stvari s cim bi se pomorska ucilista tribala bavit,a vise matematike ostavimo znanstvenicima...