Ma judi moji za skoro 15000 eura (triba računat i cijenu studija i knjige i vrime ća stoji?? doma), ća triba platit za tu ubrzanu vi??u u Splitu, se more počet gradit kuća!! O čemu mi pričamo, ko to zdravog razuma more platit?
Pa da ti neko prodaje maglu na nekin predavanjima ko nema pojma o Pomorstvu i brodarstvu i jo?? ti muze pare i ?živce kad će?? to zavr??it i oče li oni drugi profa sa repeticija bit zadovojan jesi li dovojno stavija u kuvertu ili ne (znan ih dosta koji su to radili, jer san i ja bija doli na tome studiju), a brzo ti je vrime za brod.
U Splitu je na Pomorskom fakultetu već godinama ?živi "kurvaluk" na svin studijima i tragedija je ća to dr?žava tolerira (počelo je jos prije 18 godina kad su "branitelji" sa pu??kama bez upisnog ispita se upisivali na fakultet da neidu na teren). Tada je puno momaka koji su zavr??ili Srednju Pomorsku ??kolu ispali sa liste ispod crvene crte, a imali su bodove za upis, ali je broj studenata bija popunjen??!! Danas ta generacija (među njima je puno hrabrih Hrvatskih Branitelja i imali su sriče da su ostali ?živi, sa medaljama i zahvalnicama i svim beneficijama, koje su sad novim Pomorskim zakonom ukinute) je bez zavr??ene Vi??e pomorske do??la do činova za 1. makine i kuverte, dosta ih je Upravitelja na brodovima do 3000kW, neki su uspili postat i Kapetani i zaradili su dosta i sve ulo?žili u svoju Hrvatsku i neki se spremaju i prestat sa navigacijom, jer su uspili ne??to i kapitalizirat od zarađenih novaca.
Puno i "redovnih studenata" platilo svoje ispite i pro??lo bez puno grijanja katrige.
Na?žalost sve se to već zaboravilo i niko se ne sića toga, jer smo mi narod koji i inaće "brzo zaboravja" i dobro i lo??e ća se prije dogodilo.
Ja iman prijateje pomorce ća nisu nikad tili niti pomislit ić na tu ubrzanu vi??u, a za redovnu vi??u pomorsku ili vi??u pomorsku uz rad se ne isplati onome ko mora navigavat i radit, jer niko nemore â??stat doma bez kruvaâ??. Studij uz rad ko??ta, kad se sve zbroji, pa malo manje nego ubrzana vi??a.
Znan puno pomoraca ća su radije počeli gradit vikendice, pa su ih malo-pomalo sredili i napravili turističke apartmane, pa sada već imaju nekoliko godina turiste i ?žive od te zarade, a čistu zaradu od broda stavjaju sa strane ili kupuje jos parcela ili neki čak kuće i stanove. Kad su doma bave se maslinarstvom, vinogradarstvom i gu??taju sa familijama.
Poanta je, da se već neki mogu odlučit za prestanak sa dugom navigacijom i gledaju kako se uvalit na Jadroliniju ili Split-tours ili SSM do penzije ili čak i prestat skroz navigavat, jer su sebi napravili nekakvo zaleđe.
Normalno radi se o malo starijin pomorcima i neka se mlađe kolege ne nađu uvriđenima, nisan ih tija uvridit.
Tija san dat primjer kako se more izač iz ove na??e â??ka??ete brokavaâ?? koje nan priređuje sami posal i ?život na moru, pa sada i dr?žava, a nekakad i mi sami kolege Pomorci jedni prema drugima.
Samo triba bit pametan i strpjiv i molit Boga za zdravje, a oni neka dovodu â??Tunguzeâ?? i Ruse (kosa mi se di?že na glavi ka ih vidin na brodu, posli minjan fimru i tra?žin di ih nema) na te svoje Vi??e pomorske, oficirskoga kadra u Svitu i ovako već nema godinama, sad je totalna kriza u cilon svitu i tek će se sad vidit ko je bija u pravu!
U pravili da se zna, sve strane brodarske firme tra?že radno iskustvo i va?žeće pomorske brevete, malo ko pita koju si ??kolu zavr??ija, jer malo zemalja ima Srednje Pomorske ??kole ka mi, a kad in reće?? za Pomorski fakultet, svi te pitaju pa za??to ti navigaje??, za??to ne radi?? na nekon Pomorskon institutu ili nekon Lučkom terminalu ili ka profe??ur na Pomorskim akademijama (mi ih i nemamo niti u planu).
Ća san in nakon toga triba reć, judi moji??
Zapadni Evropljani zavr??aju gimanzije (ako uopče imaju SSS), a dosta je njih do??lo iz profesionalne vojske, pa ih dr?žava sa sindikatima zapo??ljava u pomorstvo (da nedobiju PTSP i budu na teret dru??tvu), jer imaju prioritet nad ostalim stanovni??tvom, pa posli idu na specijalizirane pomorske tečajeve i onda nakon toga vozu brode.
Tu?žno je ča na ijade pomoraca koji su zapeli sa brevetom (neki govoridu i skoro 5000 pomoraca), nepravedno donesenim od strane dr?žave i SPH i sad nemogu ić skalu vi??e, ka ća je bilo prije i postat prvi makini??ti ili prvi od kuverte, a oficirskog kadra fali i na??in firmama, a kamoli stranim.
A dok se mi doma svadjamo ko je u pravu i ko vi??e zna o poslu i brodiman jeli oni pomorci sa VSS ili SSS, na?? posal dobijaju Crnogorci, Srbi, Bugari, Rumunji, Poljaci, Rusi, Ukrajinci, Gruzijci, Latvijci, Litavci, Filipinci, Burmanci, Indijci, Vijetnamci i sad su počeli i Kinezi koji uče engleski sa paketom CD za brzo učenje engleskog jezika (to jin daju prije ukrcaja u agencijama kad dođu potpisat ugovor).
Nezaposlenost je doma sve veča, judi dobijaju otkaze svakodnevno, a u na??oj struci triba svaki čovik ili Pomorac koji ?želi radit, tj. navigavat!
Dali bi nam to triba bit prioritet??