Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Ali ta srednja pomorska skola je izgubila smisao jer sa ovim brevetom sta ga dobijes sa srednjom mozes napravit samo jednu stvar, a necemo sad o tome.
Cu son da sad daju neke stipendije za ucenike,kolika je ta stipendija

A dobro ljudi,nije baš tako crno,može se do sekonda palube doć i opet radit pristojniji posa SAMO SA SREDNJOM nego - što ti ja znam - kopat kanale doma...al jebiga,istina je da kad već se topiš i navigaš ako nisi minimalno chief mate da nema nekih velikih novaca u pitanju i u biti bez kredita nemoš ništa.Dok je meni otac naviga nekad davno kaže da je terco nakon jednog ugovora moga doma kupit auto i živit ka car....Danas je to nemoguće...A za doć do chiefa i barbe triba godina i godina topit se...

Ma zombi niko ne spominje novce u ovom slucaju,
Evo ti primjer,pregovara san sa nekon norveskom cruise companijom i sve O.K kad su mi vidili iskustvo da ce me odma uzest, i lipo im posla ja papire mailom kad me ovi odma zovu da kako im nisam posla 2nd eng. brevet, a ja mu govorin da ga neman.
Norvezanin se cudi da kako posli toliko godina na moru neman brevet za drugog,
Sad ti ja njima govorim da ja sad moran zavrsit fakultet u trajanju od dvi godine pa da tek onda mogu polagat za brevet 2nd Eng.
Norvezanin cili u cudu, da koji pomorski fakultet, da je to malo prekomplicirano i naravno odjebali me.
Pa sad ti meni Zombi reci,kome mi mozemo konkurirat sa ovim brevetom, mozda Pakistancima,Burmancima,Tadzikistancima...........
Iskreno receno mene ovaj porez,zdrastveno i mirovinsko toliko ne diraju koliko nemogucnost polaganja 2nd Eng. breveta
A sta se tice kopanja kanala doma nije to nista nepostenije ili sramotnije od ovoga posla.

@foranin
POzdrav
ne dira te dok ga ne budes mora platit.Ako ne da Bog stigne uplatnica ili promjena zakona 183 dana dirat ce te to Druze itekako.

Opet ti ponavljan vise me muci brevet nego porez jer sa porezom imam kakvu takvu pomorsku buducnost.
A bez breveta neman uopce pomorske buducnosti.
Pa ti sad Druze stav to na vagu i vidi ca mi je vaznije brevet ili porez.

Last edited:
P a nesto mi nije jasno ovde,ima san sad zadnji brod 3 makinje rusa kojemu triba 24 miseca navigacije ka oficir da moze polagat za brevet 2E pa mi nije jasno kako oni mogu a nasi ne

e jbg

oni mogu mi ne,to je tako..loš sustav

@Foraninu

ma gledaj prika,nisan ja ni reka da je sve u šoldima al tako je kako je...mislin da je opet bolje bit oficir koju godinu ( cili radni vijek nikako..) nego kopat kanale...nije stvar u omalovažavanju nego u tome da ćeš odi slomit kičmu...

e jbg

oni mogu mi ne,to je tako..lo?? sustav

@Foraninu

ma gledaj prika,nisan ja ni reka da je sve u ??oldima al tako je kako je...mislin da je opet bolje bit oficir koju godinu ( cili radni vijek nikako..) nego kopat kanale...nije stvar u omalova?žavanju nego u tome da će?? odi slomit kičmu...

Je Zombi, bolje je kopati po tankovima nego kopati kanale. Lome oficiri kicmu dok god ne dodju do zapovjednika i to je tako. Najvise boli sto druge drzave ne seru po svojim pomorcima nego ih guraju naprid dok nas nasa drzava i fakultetski lobiji gaze i nedaju nam disati i posteno raditi svoj posao. Zasto bi mi bili gori nego Englezi ili ostali? Da nemam familiju sutra bi posa na Filipine.

Jebiga,ja znam da je tako,velika većina mojih poznanika i frendova koji su malo stariji i imaju familije kažu da bi se sad odma makli da imaju moje uvijete i moje godine a jbg,svi su u kreditima do grla i nemože se više vani poć...Jedino što znam jednog mog frenda koji je proda sve i poša u Australiju,bia je sekondo na tankerima,sad radi tamo na nekom njihovom terminalu...Ima već par godina od toga...Kaže da se nebi vratia ni u ludilu doma...E pa ti sad vidi...

Ma judi moji za skoro 15000 eura (triba računat i cijenu studija i knjige i vrime ća stoji?? doma), ća triba platit za tu ubrzanu vi??u u Splitu, se more počet gradit kuća!! O čemu mi pričamo, ko to zdravog razuma more platit?
Pa da ti neko prodaje maglu na nekin predavanjima ko nema pojma o Pomorstvu i brodarstvu i jo?? ti muze pare i ?živce kad će?? to zavr??it i oče li oni drugi profa sa repeticija bit zadovojan jesi li dovojno stavija u kuvertu ili ne (znan ih dosta koji su to radili, jer san i ja bija doli na tome studiju), a brzo ti je vrime za brod.
U Splitu je na Pomorskom fakultetu već godinama ?živi "kurvaluk" na svin studijima i tragedija je ća to dr?žava tolerira (počelo je jos prije 18 godina kad su "branitelji" sa pu??kama bez upisnog ispita se upisivali na fakultet da neidu na teren). Tada je puno momaka koji su zavr??ili Srednju Pomorsku ??kolu ispali sa liste ispod crvene crte, a imali su bodove za upis, ali je broj studenata bija popunjen??!! Danas ta generacija (među njima je puno hrabrih Hrvatskih Branitelja i imali su sriče da su ostali ?živi, sa medaljama i zahvalnicama i svim beneficijama, koje su sad novim Pomorskim zakonom ukinute) je bez zavr??ene Vi??e pomorske do??la do činova za 1. makine i kuverte, dosta ih je Upravitelja na brodovima do 3000kW, neki su uspili postat i Kapetani i zaradili su dosta i sve ulo?žili u svoju Hrvatsku i neki se spremaju i prestat sa navigacijom, jer su uspili ne??to i kapitalizirat od zarađenih novaca.
Puno i "redovnih studenata" platilo svoje ispite i pro??lo bez puno grijanja katrige.
Na?žalost sve se to već zaboravilo i niko se ne sića toga, jer smo mi narod koji i inaće "brzo zaboravja" i dobro i lo??e ća se prije dogodilo.
Ja iman prijateje pomorce ća nisu nikad tili niti pomislit ić na tu ubrzanu vi??u, a za redovnu vi??u pomorsku ili vi??u pomorsku uz rad se ne isplati onome ko mora navigavat i radit, jer niko nemore â??stat doma bez kruvaâ??. Studij uz rad ko??ta, kad se sve zbroji, pa malo manje nego ubrzana vi??a.
Znan puno pomoraca ća su radije počeli gradit vikendice, pa su ih malo-pomalo sredili i napravili turističke apartmane, pa sada već imaju nekoliko godina turiste i ?žive od te zarade, a čistu zaradu od broda stavjaju sa strane ili kupuje jos parcela ili neki čak kuće i stanove. Kad su doma bave se maslinarstvom, vinogradarstvom i gu??taju sa familijama.
Poanta je, da se već neki mogu odlučit za prestanak sa dugom navigacijom i gledaju kako se uvalit na Jadroliniju ili Split-tours ili SSM do penzije ili čak i prestat skroz navigavat, jer su sebi napravili nekakvo zaleđe.
Normalno radi se o malo starijin pomorcima i neka se mlađe kolege ne nađu uvriđenima, nisan ih tija uvridit.
Tija san dat primjer kako se more izač iz ove na??e â??ka??ete brokavaâ?? koje nan priređuje sami posal i ?život na moru, pa sada i dr?žava, a nekakad i mi sami kolege Pomorci jedni prema drugima.
Samo triba bit pametan i strpjiv i molit Boga za zdravje, a oni neka dovodu â??Tunguzeâ?? i Ruse (kosa mi se di?že na glavi ka ih vidin na brodu, posli minjan fimru i tra?žin di ih nema) na te svoje Vi??e pomorske, oficirskoga kadra u Svitu i ovako već nema godinama, sad je totalna kriza u cilon svitu i tek će se sad vidit ko je bija u pravu!
U pravili da se zna, sve strane brodarske firme tra?že radno iskustvo i va?žeće pomorske brevete, malo ko pita koju si ??kolu zavr??ija, jer malo zemalja ima Srednje Pomorske ??kole ka mi, a kad in reće?? za Pomorski fakultet, svi te pitaju pa za??to ti navigaje??, za??to ne radi?? na nekon Pomorskon institutu ili nekon Lučkom terminalu ili ka profe??ur na Pomorskim akademijama (mi ih i nemamo niti u planu).
Ća san in nakon toga triba reć, judi moji??
Zapadni Evropljani zavr??aju gimanzije (ako uopče imaju SSS), a dosta je njih do??lo iz profesionalne vojske, pa ih dr?žava sa sindikatima zapo??ljava u pomorstvo (da nedobiju PTSP i budu na teret dru??tvu), jer imaju prioritet nad ostalim stanovni??tvom, pa posli idu na specijalizirane pomorske tečajeve i onda nakon toga vozu brode.
Tu?žno je ča na ijade pomoraca koji su zapeli sa brevetom (neki govoridu i skoro 5000 pomoraca), nepravedno donesenim od strane dr?žave i SPH i sad nemogu ić skalu vi??e, ka ća je bilo prije i postat prvi makini??ti ili prvi od kuverte, a oficirskog kadra fali i na??in firmama, a kamoli stranim.
A dok se mi doma svadjamo ko je u pravu i ko vi??e zna o poslu i brodiman jeli oni pomorci sa VSS ili SSS, na?? posal dobijaju Crnogorci, Srbi, Bugari, Rumunji, Poljaci, Rusi, Ukrajinci, Gruzijci, Latvijci, Litavci, Filipinci, Burmanci, Indijci, Vijetnamci i sad su počeli i Kinezi koji uče engleski sa paketom CD za brzo učenje engleskog jezika (to jin daju prije ukrcaja u agencijama kad dođu potpisat ugovor).
Nezaposlenost je doma sve veča, judi dobijaju otkaze svakodnevno, a u na??oj struci triba svaki čovik ili Pomorac koji ?želi radit, tj. navigavat!
Dali bi nam to triba bit prioritet??

DRagi Splitski prijatelju a sta drugo napraviti nego dati 15000 eura i dobiti brevet jer u drugom slucaju ja nikad necu napradovat a budem li cekao da nasa drzava promini zakonumricu kao 3nd. Stoga ja nevidim drugu opciju jer vec sad san na gubitku jer dobivam papire za promociju a mogu s njima guzicu obrisati a rumunji ,bugari.panamezani samo napreduju i niko ih zaustaviti nemoze. To je surova stvarnost ali o tome mi vec znamo dosta toga

Dragi Dalmos:)!
Razumin ja tebe i ostale kolege koji su do??li skoro do kraja sa ubrzanom vi??om i ?želin ti da je zgotovi?? ća prije.
Tija san samo podsjetit druge kolege pomorce ča se je sve događalo u pro??losti sa tematikom na??ega ??kolovanja i ostalu javnost koja već odavno prati na?? Forum.
Na??a bitka mora bit za svakoga Pomorca bez obzira na SS i u tome moramo bit solidarni i slo?žni u svemu isto ka i ća smo bili kad smo na??a tra?ženja i zahtjeve poslali u obliku pisma svima u R. Hrvatskoj:D.

JA od prvog dana govorim da je pomorac od mornara ( kadeta ili asistenta) pa do mastera ili kapa. Stoga mi se borimo da za svakog od nas zakon bude ravnopravan a ujedno da nije tako nebi se mi sitili onog naseg lipog zahtjeva da se ass. i kadeti oslobode svih placanja. Zivili svi POMORCI

@Dalmos
Tako je moj prijateju, to je cilj za kojega se tribamo borit i borimo se trenutno najboje ća moremo:), na ?žalost raznih dobronamjernih kojima to nije u interesu.
Jedva čekan rekcije na tvoj članak u subotu u SDu.
Aj ?živija:uzdravlje!!

dakle 15 tisuca eura i to ne za status inzenjera,
nego za bravet
nije lose
dobro su oni to izracunali,
zanima me dali ste pokusali priko sindikata zahtjevat jeftiniju školarinu za ovu brzu visu dali je to moguce
sad kad vec placamo i ovo i ono da barem mozemo na doskolovanje po nekakvim prihvatljivim cijenama
pa ima kod nas sta su srednju pomorsku zavrsili za 2000 i navigaju ka pravi a za visu 60000 isto je malo previse jer plus jos treba polagat iza toga kapetanski za 30 000,
i bez obzira sta vi pisali to je velika investicija i za dobro placene cifove

dakle 15 tisuca eura i to ne za status inzenjera,
nego za bravet
nije lose
dobro su oni to izracunali,
zanima me dali ste pokusali priko sindikata zahtjevat jeftiniju ??kolarinu za ovu brzu visu dali je to moguce
sad kad vec placamo i ovo i ono da barem mozemo na doskolovanje po nekakvim prihvatljivim cijenama
pa ima kod nas sta su srednju pomorsku zavrsili za 2000 i navigaju ka pravi a za visu 60000 isto je malo previse jer plus jos treba polagat iza toga kapetanski za 30 000,
i bez obzira sta vi pisali to je velika investicija i za dobro placene cifove

Ruzina slazem se s tebom ali prika ja san sve proba i drugog izlala nema. Ja san polaga klasu i u Rotterdamu i bio u Engleskoj ali nas bravet ti tvara vrata svugdi.( nacionalni)

@ Splitski kanal

Clanak izlazi u SD u subotu 28.Veljace sta znaci da nije ovu sta dolazi nego onu sljedecu ovu ce se pisati o nekom brodu u SIbeniku koji je zaboravljen

Za skolu se nikad nije gledalo koliko ces potrosit jer ti se to brzo vrati u zivotu.Ja sam zavrsio cili faxs normalnim putem plus kapetanski, nista manje nisam potrosijo(repeticije,kursevi i slicno tome)Pa lipo odluci sam kojim putem je zavrsit!!!

Za skolu se nikad nije gledalo koliko ces potrosit jer ti se to brzo vrati u zivotu.Ja sam zavrsio cili faxs normalnim putem plus kapetanski, nista manje nisam potrosijo(repeticije,kursevi i slicno tome)Pa lipo odluci sam kojim putem je zavrsit!!!

Slazem se sa ovim sto kazes....ali mislim da je momcima u vecini problem u dobivanje breveta za 2nd eng i ch.mate na osnovu navigacije a koje smo mi stariji dobili. Taj problem treba rjesavat i svim silama upirat da se breveti za gore navedene dobivaju na osnovu navigacije i nikako drugcije.
:hihiA sto se tice ubrzane vise tko god ima volje i novca a ima ambicija bit zapovjednik i upravitelj neka je zavrsi. Ovi mudonje koje nas vode neci nista prominit a vrijeme je novac, svaki ugovor koji odradimo i nizem zvanju je gubitak. Ja sam konkretno brzu visu i kapetanski da u tocno 15 mjeseci (koga zanima vise na PM). Imate tamo krasnih i dobrih profesora posebno Kap. Belamaric, i gotovo svi ce vam pomoc i izaci u susret. U redu u svakom zitu ima kukolja ali momci skola nije problem posebno za nauticare. Zato samo naprid ne predajte se ako sam moga ja koji sam blizi :o60 nego 40 god mozete i vi,:hihi

Slazem se sa ovim sto kazes....ali mislim da je momcima u vecini problem u dobivanje breveta za 2nd eng i ch.mate na osnovu navigacije a koje smo mi stariji dobili. Taj problem treba rjesavat i svim silama upirat da se breveti za gore navedene dobivaju na osnovu navigacije i nikako drugcije.
:hihiA sto se tice ubrzane vise tko god ima volje i novca a ima ambicija bit zapovjednik i upravitelj neka je zavrsi. Ovi mudonje koje nas vode neci nista prominit a vrijeme je novac, svaki ugovor koji odradimo i nizem zvanju je gubitak. Ja sam konkretno brzu visu i kapetanski da u tocno 15 mjeseci (koga zanima vise na PM). Imate tamo krasnih i dobrih profesora posebno Kap. Belamaric, i gotovo svi ce vam pomoc i izaci u susret. U redu u svakom zitu ima kukolja ali momci skola nije problem posebno za nauticare. Zato samo naprid ne predajte se ako sam moga ja koji sam blizi :o60 nego 40 god mozete i vi,:hihi

Dobro govoris, triba vratit onaj zakon da 2nd Eng. triba dobit na racun navigacije ali sve dok je SPH u sprezi sa Fakultetom mozemo zaboravit na to.
A ko hoce neka posli zavrsava visu pomorsku,jer nije filozofija to zavrsit ali triba izgubit dosta vremena ( za strojare 3-4 godine sigurno)

Back