ortalano
New member
Originally Posted by High Voltage View Post
Gdje su nestali svi ovi postovi o elektrici ??? Koliko sam vidio,nitko nije nikoga vrijeđao pa ne razumijem razlog brisanja,osim ??to su se neki ''majstori'' koji znaju puno toga,malo 'poskliznuli'.....
hehehehe....dragi moj kolega HV ako si mislija na mene , nisam "poskliznija" nego mi je komp. bija na popravku i nisam moga redovno pratit temu....no dobro, tija san reć da san ja zavr??ija za elektrotehničara-elektroenergetičar i sa tom strukom sam radija 11 god u privatnoj firmi kao instalater i elektromonter trafo stanica i mre?že, da bi nakon takvog iskustva upa na brod ??ta je za mene značilo te??ko "??pansko selo", ne kao asistent, pa da mi glavni "strujić" pokaziva i uči me, nego sam upa bez ikakvog iskustva u vatru i sve mora sam učit i savladavat a da ne ka?žem da mi je čitanje shema bilo noćna mora.
Da ne du?žim puno hoću reć da sam steka mi??ljenje zbog toga da je lak??e mo?žda biti ELEKTRONIČAR nego "običan" ELEKTRIČAR (bandera??) a pogotovo danas kad sam vidija i druge tipove brodova(mislim na offshore jer sam samo tu i bija) kad je sve vi??e elektronike i automatike uključeno u samo upravljanje makina i propulzija. Neću reć da nije presudno i znanje o motorima i generatorima ali ima sam iskustva da se kapa vi??e ustrtare kad je u pitanju gre??ka na automatici i PLC sa alarmima nego kad stane neki motor ili pumpa i očekivaju od tebe veliko znanje ba?? elektronike.....valjda si me razumija ??ta sam tija reć

Gdje su nestali svi ovi postovi o elektrici ??? Koliko sam vidio,nitko nije nikoga vrijeđao pa ne razumijem razlog brisanja,osim ??to su se neki ''majstori'' koji znaju puno toga,malo 'poskliznuli'.....
hehehehe....dragi moj kolega HV ako si mislija na mene , nisam "poskliznija" nego mi je komp. bija na popravku i nisam moga redovno pratit temu....no dobro, tija san reć da san ja zavr??ija za elektrotehničara-elektroenergetičar i sa tom strukom sam radija 11 god u privatnoj firmi kao instalater i elektromonter trafo stanica i mre?že, da bi nakon takvog iskustva upa na brod ??ta je za mene značilo te??ko "??pansko selo", ne kao asistent, pa da mi glavni "strujić" pokaziva i uči me, nego sam upa bez ikakvog iskustva u vatru i sve mora sam učit i savladavat a da ne ka?žem da mi je čitanje shema bilo noćna mora.
Da ne du?žim puno hoću reć da sam steka mi??ljenje zbog toga da je lak??e mo?žda biti ELEKTRONIČAR nego "običan" ELEKTRIČAR (bandera??) a pogotovo danas kad sam vidija i druge tipove brodova(mislim na offshore jer sam samo tu i bija) kad je sve vi??e elektronike i automatike uključeno u samo upravljanje makina i propulzija. Neću reć da nije presudno i znanje o motorima i generatorima ali ima sam iskustva da se kapa vi??e ustrtare kad je u pitanju gre??ka na automatici i PLC sa alarmima nego kad stane neki motor ili pumpa i očekivaju od tebe veliko znanje ba?? elektronike.....valjda si me razumija ??ta sam tija reć
Ne bi se tija misat jer upravo nastojim savladat prvi ohmov zakon, ali razni aux potrosaci tipa pumpe za hladjenje,steering gear servo pumpe,razni fanovi i slicno na samom thrusteru su ipak na 460 ja mislim. Ili su u mene krivo nalipili naljepnice.Sve je moguce. Isa sam malo gledat sta pise za te thrustere jer blesin u ovi ekran i ne virujen svojim ociman. U ovom momentu na svih 8 thrustera aktualna voltaza propulzije (to je onaj veliki motor sta vrti propelu i toliko je velik da ima vodeno hladjenje) je oko 200 V,a amperaza oko 1000 A. Onda sam si pripa da mi se nije sta mozda pokvarilo pa sam isa zavirit u njegovu slikovnicu i nasa da na ovim nasima voltaza ide od 0-660 V,snaga motora od0-3300KW,frekvencija 0-48,6 Hz; brzina 0-720,9RPM; smjer rotacije u oba smjera. Ima tu jos toga ali nemam rjecnik sa sobom pa ne znam prevest.
Da li se ode radi o azimutu????
I ja sam na pro??lom brodu ima takav sustav propulzije , ??ta znači da se brzina i snaga motora minja frequency convertorima.
? ta se tiće HIGH VOLTAGE i to sam ima na brodu prije ovog i to je pravi , ono ??ta se ka?že, DIESEL-ELECTRIC PROPULSION, jer na svaku osovinu(shaft),port i starboard, dolazi po 4 istosmjerna motora (700V) kojima se brzina vrtnje i smjer minja pomoću SCR-a, (smjer + i - a brzina povečanjem ampera?že)![]()
Last edited:

...reka bi proporcionalno okretajima ili ???...zašto postoji onaj undervoltage protection , .....thruster : elektromotor - kopča - gearbox -shaft -pitch propeler ...azimuth sve to plus rotacija stbd-port i spremanje unutra na više od šest milja...ovo moje malo sriće na offshore i shipyardima je stavljalo 440 vac 850 kw....Rolls royse , kongsberg i kopče Renk...ispričavam se ako griješim ...220 vac se nadjemo u laundry room sigurno ne u thruster room , ili griješim....servo pumpe daaaaa 220 za hhidrauliku pitcha ili kopče ako nisu attached....a ovo šta je frenkie skinuo sa pločice ..to je njegov style...ubacuje 48,6 Hz , a joooj di je to od 50 Hz