Brodski elektricari

Status
Not open for further replies.
Originally Posted by High Voltage View Post
Gdje su nestali svi ovi postovi o elektrici ??? Koliko sam vidio,nitko nije nikoga vrijeđao pa ne razumijem razlog brisanja,osim ??to su se neki ''majstori'' koji znaju puno toga,malo 'poskliznuli'.....

hehehehe....dragi moj kolega HV ako si mislija na mene , nisam "poskliznija" nego mi je komp. bija na popravku i nisam moga redovno pratit temu....no dobro, tija san reć da san ja zavr??ija za elektrotehničara-elektroenergetičar i sa tom strukom sam radija 11 god u privatnoj firmi kao instalater i elektromonter trafo stanica i mre?že, da bi nakon takvog iskustva upa na brod ??ta je za mene značilo te??ko "??pansko selo", ne kao asistent, pa da mi glavni "strujić" pokaziva i uči me, nego sam upa bez ikakvog iskustva u vatru i sve mora sam učit i savladavat a da ne ka?žem da mi je čitanje shema bilo noćna mora.
Da ne du?žim puno hoću reć da sam steka mi??ljenje zbog toga da je lak??e mo?žda biti ELEKTRONIČAR nego "običan" ELEKTRIČAR (bandera??) a pogotovo danas kad sam vidija i druge tipove brodova(mislim na offshore jer sam samo tu i bija) kad je sve vi??e elektronike i automatike uključeno u samo upravljanje makina i propulzija. Neću reć da nije presudno i znanje o motorima i generatorima ali ima sam iskustva da se kapa vi??e ustrtare kad je u pitanju gre??ka na automatici i PLC sa alarmima nego kad stane neki motor ili pumpa i očekivaju od tebe veliko znanje ba?? elektronike.....valjda si me razumija ??ta sam tija reć ;);););)

Ne bi se tija misat jer upravo nastojim savladat prvi ohmov zakon, ali razni aux potrosaci tipa pumpe za hladjenje,steering gear servo pumpe,razni fanovi i slicno na samom thrusteru su ipak na 460 ja mislim. Ili su u mene krivo nalipili naljepnice.Sve je moguce. Isa sam malo gledat sta pise za te thrustere jer blesin u ovi ekran i ne virujen svojim ociman. U ovom momentu na svih 8 thrustera aktualna voltaza propulzije (to je onaj veliki motor sta vrti propelu i toliko je velik da ima vodeno hladjenje) je oko 200 V,a amperaza oko 1000 A. Onda sam si pripa da mi se nije sta mozda pokvarilo pa sam isa zavirit u njegovu slikovnicu i nasa da na ovim nasima voltaza ide od 0-660 V,snaga motora od0-3300KW,frekvencija 0-48,6 Hz; brzina 0-720,9RPM; smjer rotacije u oba smjera. Ima tu jos toga ali nemam rjecnik sa sobom pa ne znam prevest.

Da li se ode radi o azimutu????:o
I ja sam na pro??lom brodu ima takav sustav propulzije , ??ta znači da se brzina i snaga motora minja frequency convertorima.
? ta se tiće HIGH VOLTAGE i to sam ima na brodu prije ovog i to je pravi , ono ??ta se ka?že, DIESEL-ELECTRIC PROPULSION, jer na svaku osovinu(shaft),port i starboard, dolazi po 4 istosmjerna motora (700V) kojima se brzina vrtnje i smjer minja pomoću SCR-a, (smjer + i - a brzina povečanjem ampera?že) :uzdravlje:uzdravlje

Last edited:
@ortalano
Ma ne virujen da je mislija na tebe.Kako cujen samo misli na mene,ali sve je moguce. Inace ode se radi o azimutu ili kako ih neki kolege jos zovu azibodi. Ne bi se tija misat jer ne poznam struku ali imam zdrave oci.Jebe me ovi prvi Ohmov zakon.Nikako pa ama bas nikako ga shvatit.

Last edited:
@ortalano
Tako je ode se radi o azimutu.Neki kolege to jos zovu i azibodima. Ne bi se tija misat jer ne poznam struku ali imam zdrave oci.Jebe me ovi prvi Ohmov zakon.Nikako pa ama bas nikako ga shvatit.

hahahaha...Frenkie legendo I=U/R

AZIPOD ne azibod ;););)

Eh da si pratio jednu davnu raspravu vidio bi da se to zove azibod do tada sam i ja mislio da je azipod ali od tada i ja koristim novu terminologiju. Sto se tice Ohmovog zakona ma jasno mi je i ono I i U ali on R u nazivniku nikako shvatit.

Eh da si pratio jednu davnu raspravu vidio bi da se to zove azibod do tada sam i ja mislio da je azipod ali od tada i ja koristim novu terminologiju. Sto se tice Ohmovog zakona ma jasno mi je i ono I i U ali on R u nazivniku nikako shvatit.

mislim da sam pratija i tu raspravu premda se ne sićan sad nijhovih argumenata za AZIBOD ali ja sam jo?? uvik za AZIPOD , ako sam u krivu nek me razuvjere:o

R= RESISTANCE (pokret otpora...hehehehe) :udriglavom:udriglavom

svasta li se ovde nauci. a sta su van ti bodovi, podovi kako se vec zovu? ja san danas gleda u ovu livo i mislin da je to to. nije mi jasno kako ce to vozit, oce to stalno stat na istome mistu?

a, sitija san se,to je bice oni sta ga zovu di pi

Ne bi se tija misat jer upravo nastojim savladat prvi ohmov zakon, ali razni aux potrosaci tipa pumpe za hladjenje,steering gear servo pumpe,razni fanovi i slicno na samom thrusteru su ipak na 460 ja mislim. Ili su u mene krivo nalipili naljepnice.Sve je moguce. Isa sam malo gledat sta pise za te thrustere jer blesin u ovi ekran i ne virujen svojim ociman. U ovom momentu na svih 8 thrustera aktualna voltaza propulzije (to je onaj veliki motor sta vrti propelu i toliko je velik da ima vodeno hladjenje) je oko 200 V,a amperaza oko 1000 A. Onda sam si pripa da mi se nije sta mozda pokvarilo pa sam isa zavirit u njegovu slikovnicu i nasa da na ovim nasima voltaza ide od 0-660 V,snaga motora od0-3300KW,frekvencija 0-48,6 Hz; brzina 0-720,9RPM; smjer rotacije u oba smjera. Ima tu jos toga ali nemam rjecnik sa sobom pa ne znam prevest.
koliko ima generator od 1800 rpm volti na 750 okretaja...:kafa...reka bi proporcionalno okretajima ili ???...zašto postoji onaj undervoltage protection , .....thruster : elektromotor - kopča - gearbox -shaft -pitch propeler ...azimuth sve to plus rotacija stbd-port i spremanje unutra na više od šest milja...ovo moje malo sriće na offshore i shipyardima je stavljalo 440 vac 850 kw....Rolls royse , kongsberg i kopče Renk...ispričavam se ako griješim ...220 vac se nadjemo u laundry room sigurno ne u thruster room , ili griješim....servo pumpe daaaaa 220 za hhidrauliku pitcha ili kopče ako nisu attached....a ovo šta je frenkie skinuo sa pločice ..to je njegov style...ubacuje 48,6 Hz , a joooj di je to od 50 Hz:uzdravlje...pressure transmiter 4-20 miliampera ...indikacija 0-10 bari ....di je nula na transmiteru ako je 4-20 miliampera:uzdravlje..ajjj srea sam danas malog crvenog patuljka....na korzu...:D..reka mi crveni patuljak da se azimuth okreće stbd-port hidraulika pomoću selsina...onaj momak na mostu master , barba , skipper...da 20 livo i ovaj dole kad dodje na 20 livo poklope se potenciometri (selsini) nema otklonanema razlike napona nula napon i ovaj stane na isto misto di je momak sa mosta zada...tako je barem reka crveni patuljak....ka sta je patuljak mali radi se o mili voltima....uuuuu evo nas od 6600 volti na milivoltima...buzara brale

Last edited:
@ortalano
Ma ne virujen da je mislija na tebe.Kako cujen samo misli na mene,ali sve je moguce. Inace ode se radi o azimutu ili kako ih neki kolege jos zovu azibodi. Ne bi se tija misat jer ne poznam struku ali imam zdrave oci.Jebe me ovi prvi Ohmov zakon.Nikako pa ama bas nikako ga shvatit.

Polako,ne možeš savladati prvi Ohmov zakon preko noći,treba ti minimum 48 sati,ali...kad savladaš prvi onda će ti biti lakše jer se upravo drugi Ohmov zakon temelji na prvome i tako redom do neznam kojeg Ohmovog zakona...uglavnom,doći će to na svoje pomalo....:)

Neznam koje je godine proizvedeno to tvoje plovilo ali postoji mogućnost da je uslijed starosti došlo do tzv. 'Nulovanja' kako mi to među sobom (električarima) nazivamo. Nulovanje ti je efekt ispadanja nula sa raznoraznih metalnih pločica koje označavaju nazivnu snagu pojedinih elektro uređaja (el.motori,grijači,makine za robu,sušilice itd...).
Pa ti je možda zbog toga nejasno koliki je napon na vašoj propulziji,onda me s druge strane malo zbunjuje jer negdje imate višak nula, kao npr. na Amperima i kW....možda je došlo do greške prilikom izdavanja slikovnice....:)

Polako,ne mo?že?? savladati prvi Ohmov zakon preko noći,treba ti minimum 48 sati,ali...kad savlada?? prvi onda će ti biti lak??e jer se upravo drugi Ohmov zakon temelji na prvome i tako redom do neznam kojeg Ohmovog zakona...uglavnom,doći će to na svoje pomalo....:)

Neznam koje je godine proizvedeno to tvoje plovilo ali postoji mogućnost da je uslijed starosti do??lo do tzv. 'Nulovanja' kako mi to među sobom (električarima) nazivamo. Nulovanje ti je efekt ispadanja nula sa raznoraznih metalnih pločica koje označavaju nazivnu snagu pojedinih elektro uređaja (el.motori,grijači,makine za robu,su??ilice itd...).
Pa ti je mo?žda zbog toga nejasno koliki je napon na va??oj propulziji,onda me s druge strane malo zbunjuje jer negdje imate vi??ak nula, kao npr. na Amperima i kW....mo?žda je do??lo do gre??ke prilikom izdavanja slikovnice....:)

dobra ti večer , ja sam pitao kad brod ??ija kako turbina pretrpi taj ??ok:rolleyes: aisto me zanima kad se vadi ko??uljica i treba mi hydraulic jack od 600 a ja imam na brodu dva od 300 ..oće li ta ko??uljica ići vani...jer to je fanscinantno kad ko??uljica na GMT izlazi van.....to me uzbudila ka ona iz Buenos airesa....i ti brojevi na le?žajima 6020 zz . ??ta to znači....da naučim ne??to pa da uplatim članarinu.....

Neznam koje je godine proizvedeno to tvoje plovilo ali postoji mogućnost da je uslijed starosti do??lo do tzv. 'Nulovanja' kako mi to među sobom (električarima) nazivamo. Nulovanje ti je efekt ispadanja nula sa raznoraznih metalnih pločica koje označavaju nazivnu snagu pojedinih elektro uređaja (el.motori,grijači,makine za robu,su??ilice itd...).
Pa ti je mo?žda zbog toga nejasno koliki je napon na va??oj propulziji,onda me s druge strane malo zbunjuje jer negdje imate vi??ak nula, kao npr. na Amperima i kW....mo?žda je do??lo do gre??ke prilikom izdavanja slikovnice....:)

Drzim da nije doslo do nulovanja i da mi je porpilicno jasno koliki je napon na nasoj propulziji. Ako imas pitanja u vezi toga mogu te spojit sa jednim od mojih banderasa ovde pa da ti on pokusa objasnit kako to sve funcionise bez da ti nanosi bol. Inace plovilo(je li ovo pokusavas bit duhovit) ili barkica na kojoj se nalazim je porinuta 2008. Za mene je to poprilicno zastarjela tehnologija i zato idem dalje. Upravo sam potpisao novi ugovor za novije tehnologije. Drzim da mozda nisi jos upoznat sa ovim tehnologijama na kojima se ja nalazim pa ti je to pomalo cudno ali tako je polako vidjet ces i ti jednog dana da ima thrustera koji mogu vrtit u rasponu od 0 do 660V(sest stotina i sezdeset volti ne fali nula) . Narocito sam obratio paznju na onaj veliki motor koji vrti tu propelu i kod svih 8 pisu iste karakteristike kao sto sam prethodno napisao. Pored toga imam 2 ekrana na svome radnome stolicu koji mi pokazuju jedno 50 parametara za svaki od 8 aziboda u realnom vremenu pa sam buljio u taj ekran dok se nisu boje rastopile i voltaza nikad preko 300 volti trenutno(vrijeme je lijepo). Na zalost blokirano mi je uploadanje attachmenta ali cim budem u prilici stavit cu ti taj attachment.
Napokon sam savladao Ohmove zakone pa mislim da mogu ravnopravno sudjelovati u raspravi sa elektricarima banderasima,a i brevet mi daje to pravo cak i nesto vise od samog sudjelovanja u raspravi. Naime po brevetu igram glavnu ulogu.

..to je njegov style...ubacuje 48,6 Hz , a joooj di je to od 50 Hz:uzdravlje...uuuuu evo nas od 6600 volti na milivoltima...buzara brale

Kad uploadiram ovaj attachment biti ce brisanja postova ili u najblazu ruku editiranja. Zato nikad ne trcati pred rudo.Saljem PDF attachment veceras nekom od moderatora pa cu zamolit da ga oni nalijepe na jedan od mojih postova.I da frekvencija je 1,4 Hz manja od frekvencije za koju si ti cuo. I voltaza je u voltima 660 isto ko sto sam napisao HV-u. S obzirom na gornji post koji nisam kvotirao u cijelosti cini mi se da si ti naviga na njemackim U-boatima u 2. svjetskom ratu.
Isprike primam unaprijed.

Last edited:
Braco kraljevi dobro ste me namucili.Mora sam se nocas spustat u rudnik da Vam slikam tu ljepotu prirode.Pa se onda jos namucija za bajpasirat server jer ne da uploadirat.Kako bi Vam reka moj prijatelj cilic.Ucite,radite braco znanje je moc.Evo besa Braco.Predstava je zavrsila ali kako je Fredy reka "Show must go on!!!" Ako imate jos sta o thrusterima javite mi. Znanja nikad dosta.

Last edited:
E frenki....jednostavno, uljepšao si mi jutro :D:D:D:D

Ajde još samo Ohmovi zakoni i pokorit ćeš nas......:hihi

Ajde drago mi je.Dalmos i Sonny me i placaju da ljudima uljepsam dan. Ocemo se sad vratit na thrustere,a moze i struku pa da budemo u skladu sa threadom. Imam jos zanimljivih tehnoloskih noviteta za podijelit , ali nisam Vas htio preopteretit odjednom. Ne znam da li imate ugradjen kako se to strucno zove "overload protection".

Braco kraljevi dobro ste me namucili.Mora sam se nocas spustat u rudnik da Vam slikam tu ljepotu prirode.Pa se onda jos namucija za bajpasirat server jer ne da uploadirat.Kako bi Vam reka moj prijatelj cilic.Ucite,radite braco znanje je moc.Evo besa Braco.Predstava je zavrsila ali kako je Fredy reka "Show must go on!!!" Ako imate jos sta o thrusterima javite mi. Znanja nikad dosta.

Veliki Naklon gospodine Frankie ..vidim da si pre??a iz kratkih asocijacija ..na ??ire postove...ka ??ta je reka ( odpjeva ) drugi frenkie RIP ....."Show must go on"...koliko vidim odavdje radi se o ABB vodom hladljen , a tu fri??ku vodu , hladi morska.....a mo?žda smo mi Frenkie to i znali ...samo da vidimo di ste to vi...aaaa???...jesi se zapita da čovijek kad naviga 20-30 godinanegdje je bio i vidio ne??to...čuj , uzeti manualu , iz brodskog file i prepisati na forum ..to more i ovaj moj ispred butige ??ta pije pivo po cili dan...46,7 ..to struja ni ne osjeti to je 50 HZ , a normalno da na svom putu upućivanja ide od 0-50 , ....i ja kad počnem trčati počnem na 0 a nakon 30 sekundi sam na 50 metara....ja sam uvijek volio učiti..ali daj mi obja??njenje kako , za??to , zbog čega...i onda Hvala na nečem novom...ka ??ta sam reka Ja jo?? ne svjetlim , neznam sve....da su generatori 60 Hz ..??ta bi onda 0 - 59,7.......a vi monopol imate ovdje pa imate pravo i brisati...to je va??e pravo i niko ga ne uzima.....:D:D"show must go on"..pa nije valjda svih 20000 pomoraca ovdje....edit , delete ....brrrrr zima je , a vanka sunce....

..46,7 ..to struja ni ne osjeti to je 50 HZ , .....a vi monopol imate ovdje pa imate pravo i brisati...to je vaše pravo i niko ga ne uzima.....:D:D"show must go on"..pa nije valjda svih 20000 pomoraca ovdje....edit , delete ....brrrrr zima je , a vanka sunce....

Necemo cicijasit sa hercima.Znamo da se post odnosio na onu buzaru i ne poznavanje Volata i mili Volata " evo nas od 6600 volti na milivoltima...buzara brale" . E a to vec nije buzara nego pasta suta ilitiga preseravanje.
Sto se tice monopola njega jedino imam u znanju.Nemam opciju brisanja nicijih postova(ne spadam u skupinu privilegiranih koja se zove moderatori) ma koliko glupi bili,a i pristasa sam razlicitosti.

Last edited:
Ajde drago mi je.Dalmos i Sonny me i placaju da ljudima uljepsam dan. Ocemo se sad vratit na thrustere,a moze i struku pa da budemo u skladu sa threadom. Imam jos zanimljivih tehnoloskih noviteta za podijelit , ali nisam Vas htio preopteretit odjednom. Ne znam da li imate ugradjen kako se to strucno zove "overload protection".

....moj overload protection je adjustible.....viditi ćemo koliko ampera možeš proizvesti pa ćemo lako OL protection naštimati..ali mislim a neće tribati:uzdravlje....je li moram staviti strujne trafe na phase motora , pošto imate elektrniku , proporcija 500 ampera strujni transferira na 5 ampera da ne bi spržilo karticu ili instrumente..ili imate klasiku termičku ali to bi opet bilo preveliko.....10 kuna što imam u džepu da strujni transformatori ...to su one bobine omotane oko fase...nešto ka amper kliješta....joooooj a crveni patuljak čeka da potrošimo 10 kuna na kavu...sad idem u guestove....

Necemo cicijasit sa hercima.Znamo da se post odnosio na onu buzaru i ne poznavanje Volata i mili Volata " evo nas od 6600 volti na milivoltima...buzara brale" . E a to vec nije buzara nego pasta suta.
Sto se tice monopola njega jedino imam u znanju.Nemam opciju brisanja nicijih postova(ne spadam u skupinu privilegiranih koja se zove moderatori) ma koliko glupi bili,a i pristasa sam razlicitosti.
..svako svoje znanje brani , a ja moram složiti moje cicijanje sa parama ....izvinjavam se ako sam krivo shvatio , zna mi se dogoditi..ali bitno je da imam capaciteta izviniti se... a i za to je trebalo iskustva...a meni je drago da ste Vi Frenkie poćeli nekog shvaćati malo ozbiljnije....jer proša sam sve vaše postove , u jednoj rečenici , odgovarate na 10 postova , i svih ih izradite , ali u rukavicama...radite ko struja točno odete koliko treba da pokrijete kapacitet drugog čovijeka...ako ovaj napiše 20 % gluposti , evo Frenkie sa 30% posto izrade..a ovih 70 % ostavlja za ostatak ..:uzdravlje:uzdravlje:uzdravlje a buzara Frenkie , škampa sam vidija smo na slikama zadnja dva miseca( radi cicjanja sa param) ...pa uzmem moje odijelo 5mm , phantomku f-75 , peraje i odo ja do moje pošte od crvenog patuljka jerbo " u srid marča sipa i komarča"...crni rižot večeras ..a ovo orada - komarči ćemo podilit 3.majcima....je li more Frankie...??

....ali te Dalmos i Sonny plaćaju...e sad si me razočara , nisam zna da usrid tako velikog karaktera ..ide?? u plaćenike:o

Last edited:
@ortalano
rekao mi vidoviti milan;)
??alu na stranu..
pratim ovaj forum dosta dugo tj. od vremena kad sam se odlučio promijeniti radnu okolinu i posao.
Budući da se na ovom thread-u i ne vrti veliki broj nick-ova nije mi bilo te??ko pohvatati večinu stvari a i mislim da si negdje i spomenio da si iz ? ibenika.
A kako sam čuo da je određeni "XY" oti??ao od Tec-a da bi naviga..??to reći, i čorava koka nađe zrno.

inače, ex bracic

@frankie
e sad da nam je viditi taj "motorčić" bez oklopa, tj. namote statora i sam rotor..
btw. vidio sam i vodiče za 162 kA ali to je neka druga priča..

pozdrav svima!

Ma sve pet nema zime. No hard feelings. Mogu ti samo rec da sam ko kurva. U mene ti je karakter razmjerno proporcionalan lovi koju mi ponudis. Ko plati vise sa njim idem tzv. filozofija koja se moze svest na izreku " Show me the money".
A za ostalo sta da ti kazem, evo ti jedna utjesna pjesma.

http://www.youtube.com/watch?v=nfuHiX8XS0I

@frankie
e sad da nam je viditi taj "motorčić" bez oklopa, tj. namote statora i sam rotor..
btw. vidio sam i vodiče za 162 kA ali to je neka druga priča..

pozdrav svima!

pokusat cu nesto ucinit po tom pitanju.

....a meni je drago da ste Vi Frenkie poćeli nekog shvaćati malo ozbiljnije....jer proša sam sve vaše postove , u jednoj rečenici , odgovarate na 10 postova , i svih ih izradite , ali u rukavicama...radite ko struja točno odete koliko treba da pokrijete kapacitet drugog čovijeka...ako ovaj napiše 20 % gluposti , evo Frenkie sa 30% posto izrade..a ovih 70 % ostavlja za ostatak ..:uzdravlje:uzdravlje:

Respektiram svakoga ali to ljudi ne kuze sto cu im ja. A sto se tice ovoga gore tako se igra poker. Ako izadjes odma sa svim kartama, si na zalost pusiona.
A i godine po razno raznim sudovima su pridonjele ovakvom nacinu komuniciranja.

Last edited:
Ma sve pet nema zime. No hard feelings. Mogu ti samo rec da sam ko kurva. U mene ti je karakter razmjerno proporcionalan lovi koju mi ponudis. Ko plati vise sa njim idem tzv. filozofija koja se moze svest na izreku " Show me the money".
A za ostalo sta da ti kazem, evo ti jedna utjesna pjesma.

http://www.youtube.com/watch?v=nfuHiX8XS0I

pokusat cu nesto ucinit po tom pitanju.

Respektiram svakoga ali to ljudi ne kuze sto cu im ja. A sto se tice ovoga gore tako se igra poker. Ako izadjes odma sa svim kartama, si na zalost pusiona.
A i godine po razno raznim sudovima su pridonjele ovakvom nacinu komuniciranja.

Evo me , Frankie , ubia sam dvi hobotnice , par salpi , i pet .šest škarpoća...biti će za juhu , i salatu dok ne odem na onog LPG :):):)..eto BARBA ( sa svim respektom ako ste Barba ) došli smo na normalnu komunikaciju.... vidim da ste pametan čovijek...i čast mi je komunicirati sa vama...bio sam iznenadjen od nekih ljudi ovdje , kakve adrese mi uvaljuju....gospodo , možda ja i nisam u rijeci ili splitu ..možda sam na oil rigu BP...vidim Frankie da ste popričali sa vašim električarima...i da nekako dolazimo na ima istine i ovdje iondje....a Kurva niste....više ste blefer ..a na texas H...se nadjemo kad god hoćete....samo mi nemojte sa dva asa na all in...jer...ni ove dvi hobotnice neću dati na dalje....drago mi je da smo se unormalizirali...evo dva deca Vrbničke u vaše zdravlje....Živili Barba:uzdravlje a ovo frenkie sa youtube i te fore..pa nismo djeca pa ćemo sad facebook srca i pjesmice sa youtube..ipak ste vi barba...ka da ja sad dignem hajduk online forum , sjeverozapad sa Bosančić Davorom i Krstulovićem.....UHRV on line...ajmo se lijepo vratiti Elektrici i izmjenjivati iskustva.....nego ti sudovi...je su to prekršajni , Barba..ili Krivični?????[B][/B]

pa i mene placaju,sta je tu lose

kokolo ,kokolo moj ,,jesi ti čua za NADNIČARE.......aj kad čuješ paš mi reći zašto te plaćaju ...mene recimo samo ka električara....i ništa više....kolegijalnost i pomoć......se ne naplaćuju.....

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back