ElektriČari - elektroniČari
ElektriČari - elektroniČari
POZDRAV KOLEGAMA POMORCIMA I STRUCI
Ukratko bih iz mog iskustva napisao o tim električarima-elektroničara , te asevima . Počeo sam na Lo??injskoj , kadrovik mi napravio fintu kaide?? za asa struje , samo budi uz njega . Ja se ukrca , ovi mi pokazuje brod (za mene space shutlle) i nakon dvi ure mi da ruku i ključe kabine i odo čovik doma . I onda nigdje naći nekog iz stroja , doli u gvardiji makine , jedan u kontrol roomu , noge na pultu , poluspava ,reset dugme bypasirano , odgovara mi :"svi su ti u mornara-kafiću) .Nakon dva dana konačno upozna svu ekipu...to je posebna priča . A ja pitao kapa , a koji je struja . Pa TI , kakav asistent . Zovem kadrovika Zdenku , pa kako ću ja biti ,a prvi brod , prvi posa i to"Rovenska" , ka?že ona pomoći će ti strojari oni su dobri ljudi . Sječam se prvog posla ko prve cure . Kaldaja ne radi.....gleda ko tele u ??arena vrata u panel . Skupili se par stroja , normalno nabrijani alkoholom , "aj ti probaj ovo , ovo , " i ja ih budala slu??am i preznojavm se od straha , uglavnom nakon tri dana nespavanja , nadjem problem(kvrga na programatoru pukla , pa nije prebacivalo na te??ku naftu)...bla.bla...uglavnom bilo mi te??ko za popizditi , ali sam odradisvih sedam mjeseci tamo . Aj sada na drugi brod , Oruda , to je automatičar , makina se zatvara u pet . I opet strahovi , znojenj ,donio sa na brod jedan kufer pun knjiga iz ??kole , ali ni??ta pomoći od toga .Ti vidi?? u knjigi
obja??njenje stvari , ali u istoj rečenici pojave se jo?? najmnje tri nepoznanice.
Tu sam imao upravitelja stroja gospodina Goloba koji mi je jako pomogao .
Bio na Lo??injskoj 6 godina , i odo na stranca sa 27 godina na BulkItaliju...capesize sa fiatom Barba na?? i ja struja , ostalo Filipinci....dati ćće ti Filipinac ruku....ali ti mora?? rije??iti problem struke .....i tako bla,bla....
sada zadnjih 6-7 godina sam samo po Elektronici....jer je skoro svugdje tako...
a finti da bude?? multipurpose struja...ukrcaju te ka električara , ali te isto zovu kad radar ne radi , ili automatika propulzije , ..itd....ili aj daj ruku ovima u sludge tanku . Italjani su jo?? bolji , ...rikne dizalica pita te koliko vrimena ti treba ,ka?že dvi ure , točno nakon dvi ure preko radi...30000 pitanja kada , ..pa čuje?? vrijeđanja tipa Testa di Cazzo....elektronika je u pitanju...trebalo je reprogramirati par kodova.....moj ??ef javlja firmi Fatto Io
Radim kod norvegina na AHTS tip MOSS424....e,ali kod njih CoastGuard i vlasti nemaju ba?? milosti brod mora imati ELEKTRONIČARA ,...??ta oni naprave , tebe ne stve u lisu posade već kao da si tehnician...a Upravitelj polo?ži neki kurs od 7 dana , i on "popravlja" elektroniku.....

.....ajde recimo ukrcaju te na brod ka elektroničara....zna?? koji bi set istrumenata treba imati od osciloscopa , laptop sa programima sa tvorničkim parametrima , 30 kil knjiga dijelovi elektronike ....a ja sam sretan ako nadjem na brodu termo i pressure calibrator.....za putničke ne znam , jer nikad nisam bio....da zavr??im moju gnjava?žu
SVIM ASISTENTIMA STRUJE KAD NAĐU UKRCAJ , BOG IM DAO DOBROG ? EFA I DOBRE LJUDE!!!!!
P.S. MENI SU U POČETKU ODGOVARALI BRODOVI SA PROBLEMIMA-GROBLJA , DOBRO ME IZUČILO . A SAD DOBRO BI BILO NA NOVI BROD SA NOVOM TEHNOLOGIJOM "RR2 "KAMEWA" "DP1 AND2 "+ELEKTRONIKA MAKINE , PROPULZIJA , ......ITD