Brodski elektricari

Status
Not open for further replies.
Pozdrav svim članovima na forumu,
po??to nigdje nemogu dobit konkretnu informaciju odlučio sam pitati vas...

Da li se mogu ukrcati na brod(putnički ili tanker) sa zavr??enom Elektroindnustrijskom ??kolom(3 god)?konkretno smjer je elektroničar a izborni blok računalstvo.Koliko znam u Elektrotehničkoj ??koli vi??e nema zanimanja "električar",a nema ga ni u Elektroindnustrijskoj(bar u Rijeci) pa me zanima jel moguće kao elektroničar obavljati poslove električara po??to je to sve "elektro" struka.Isto tako me zanima dal strane(a i na??e) kompanije vide i prave razlike između Elektroničara i Električara ili je to sve "Electrician" za njih.Kolko sam uspio pročitat prvi poslovi asistenta se svode na mjenjanje ?žarulja i takvih sitnica,pa to i nebi trebao bit problem za nekog tko nije Električar već Elektroničar,a za ostalo ionako slijedi?? glavnog Električara pa se nauči?? s vremenom jer je i logično da te u svaki posao treba netko uvest...Čuo sam da je struja na brodovima tra?žena,a po??to sam sada maturant i ne planiram na fax razmi??ljam i o brodovima pa čak i ako je neka mizerna plaća(600-700$) svejedno bi i??o jer od nečeg se mora počet ;)

pa eto to bi bilo to,čekam va??e odgovore :hihi

iskren odgovor

bez dobre veze neces nista postic
struja ili et su velika razlika ali na specjaliziranim jedinicama
na klasicnim brodima i manjim jedinicama to je isto tj treba pokrivat oba posla
struja je iznad et(ali to je sef struja i dobro vlada poslom et)

3god skola industrijska je veoma los osnov za brod
malo se naucilo i vidilo

svako bi trebao pocet kao assistent struje ne elektronike
(smatram da je elektrika osnova)

iskren odgovor

bez dobre veze neces nista postic
struja ili et su velika razlika ali na specjaliziranim jedinicama
na klasicnim brodima i manjim jedinicama to je isto tj treba pokrivat oba posla
struja je iznad et(ali to je sef struja i dobro vlada poslom et)

3god skola industrijska je veoma los osnov za brod
malo se naucilo i vidilo

svako bi trebao pocet kao assistent struje ne elektronike
(smatram da je elektrika osnova)

Sla?žem se svime ??to si napisao. ??alosno je da je te??ko naći danas poziciju asistenta struje ako nema?? vezu,da nebi bilo zabune,napisao sam te??ko ali ne i nemoguće....
Električar sa podlogom elektronike je svakako samo jedan veliki plus !

ElektriČari - elektroniČari

ElektriČari - elektroniČari

POZDRAV KOLEGAMA POMORCIMA I STRUCI
Ukratko bih iz mog iskustva napisao o tim električarima-elektroničara , te asevima . Počeo sam na Lo??injskoj , kadrovik mi napravio fintu kaide?? za asa struje , samo budi uz njega . Ja se ukrca , ovi mi pokazuje brod (za mene space shutlle) i nakon dvi ure mi da ruku i ključe kabine i odo čovik doma . I onda nigdje naći nekog iz stroja , doli u gvardiji makine , jedan u kontrol roomu , noge na pultu , poluspava ,reset dugme bypasirano , odgovara mi :"svi su ti u mornara-kafiću) .Nakon dva dana konačno upozna svu ekipu...to je posebna priča . A ja pitao kapa , a koji je struja . Pa TI , kakav asistent . Zovem kadrovika Zdenku , pa kako ću ja biti ,a prvi brod , prvi posa i to"Rovenska" , ka?že ona pomoći će ti strojari oni su dobri ljudi . Sječam se prvog posla ko prve cure . Kaldaja ne radi.....gleda ko tele u ??arena vrata u panel . Skupili se par stroja , normalno nabrijani alkoholom , "aj ti probaj ovo , ovo , " i ja ih budala slu??am i preznojavm se od straha , uglavnom nakon tri dana nespavanja , nadjem problem(kvrga na programatoru pukla , pa nije prebacivalo na te??ku naftu)...bla.bla...uglavnom bilo mi te??ko za popizditi , ali sam odradisvih sedam mjeseci tamo . Aj sada na drugi brod , Oruda , to je automatičar , makina se zatvara u pet . I opet strahovi , znojenj ,donio sa na brod jedan kufer pun knjiga iz ??kole , ali ni??ta pomoći od toga .Ti vidi?? u knjigi
obja??njenje stvari , ali u istoj rečenici pojave se jo?? najmnje tri nepoznanice.
Tu sam imao upravitelja stroja gospodina Goloba koji mi je jako pomogao .
Bio na Lo??injskoj 6 godina , i odo na stranca sa 27 godina na BulkItaliju...capesize sa fiatom Barba na?? i ja struja , ostalo Filipinci....dati ćće ti Filipinac ruku....ali ti mora?? rije??iti problem struke .....i tako bla,bla....
sada zadnjih 6-7 godina sam samo po Elektronici....jer je skoro svugdje tako...
a finti da bude?? multipurpose struja...ukrcaju te ka električara , ali te isto zovu kad radar ne radi , ili automatika propulzije , ..itd....ili aj daj ruku ovima u sludge tanku . Italjani su jo?? bolji , ...rikne dizalica pita te koliko vrimena ti treba ,ka?že dvi ure , točno nakon dvi ure preko radi...30000 pitanja kada , ..pa čuje?? vrijeđanja tipa Testa di Cazzo....elektronika je u pitanju...trebalo je reprogramirati par kodova.....moj ??ef javlja firmi Fatto Io
Radim kod norvegina na AHTS tip MOSS424....e,ali kod njih CoastGuard i vlasti nemaju ba?? milosti brod mora imati ELEKTRONIČARA ,...??ta oni naprave , tebe ne stve u lisu posade već kao da si tehnician...a Upravitelj polo?ži neki kurs od 7 dana , i on "popravlja" elektroniku.....:D.....ajde recimo ukrcaju te na brod ka elektroničara....zna?? koji bi set istrumenata treba imati od osciloscopa , laptop sa programima sa tvorničkim parametrima , 30 kil knjiga dijelovi elektronike ....a ja sam sretan ako nadjem na brodu termo i pressure calibrator.....za putničke ne znam , jer nikad nisam bio....da zavr??im moju gnjava?žu
SVIM ASISTENTIMA STRUJE KAD NAĐU UKRCAJ , BOG IM DAO DOBROG ? EFA I DOBRE LJUDE!!!!!
P.S. MENI SU U POČETKU ODGOVARALI BRODOVI SA PROBLEMIMA-GROBLJA , DOBRO ME IZUČILO . A SAD DOBRO BI BILO NA NOVI BROD SA NOVOM TEHNOLOGIJOM "RR2 "KAMEWA" "DP1 AND2 "+ELEKTRONIKA MAKINE , PROPULZIJA , ......ITD

Posao

Posao

Kao što kaže kolega teško je opisati , potpuno razumijem , evo ja sam nazad 4 mjeseca bia na FSTS ( floating storage transfer station ) , prije sam ima iskustva sa klasičnim FTS . I taj FSTS ima sistem koji je bia za mene novi , ko što kaže čovijek gore "možeš biti zlatni , ali sve novo , novi nazivi ,novi sistmi...uglavnom nakon određenog vremena uz volju dođeš na calm down , počne sistem biti ne rutina , ali puno lakše nego početak ) , ovo mi je zanimljivo , volio bih probati....dobro PLC , CPU bi vjerovatno bila klasika , ono , inputi outputi ( možda neki noviji tipovi senzora koje nisi susreo prije )...znači vjerojatno control room sa softwerom a vani hardware , generator room sa te dvi mrcine od 18000 , propulzija thrusteri , eventualno azimuth thruster.....ali ovo bih volia viditi taj HIGH VOLTAGE.....kad govorite ovo frekventnim uredjajima ..mislite na brzinu uredljaja preko convertora...speed 0-100 %.... radno vrijeme nije problem.....ovo prvi ili drugi struja....na ove FTS i FSTS ja sam ima još tri električara...ali pošto su barge uvijek na istom mjestu ( Indonesia ;Venezuela) , oni su svi sa kraja , pa bi radili smjene , uglavnom ti im daješ posao i tvoja je odgovornost...rai se 24 sata non-stop , digneš se ujutro u 6 vidiš šta je napravia električar od noćne gvardije , dolazi električar u 7 po danu gvardija ) tako kad zbrojiš , radiš od 06 - 20 , sa tim da svaki veći problem preo noći zove se tebe...vjerojatno je tamo tako jedan koji je odgovoran firmi i drugi koji je odgovoran prvom stuji.....a čini mi se da se stoji cili dan na nogama...a noć ka noć stane li zovu te...JA BIH VOLIA PROBATI , makar sad čekam bilo što....izvini DOWN 22 , zvjezda - trokut upućivanje ti ima svaki motor iznad 10 kw , starta u zvijezdi da reducira startni moment motora na 1 trećinu snage , tek kad se amperaža smanji na nominalnu timer prebaci u trokut i nastavlja raditi ...tako da svi thrusteri ovog svita startaju zvjezda - trokut , ka i sve balasne pumpe...nego čiji su ti thusteri ?? Rolls Roys + kongsberg......i imaju li azimuthe pitch + 360 stupnjeva stbd-port?

Last edited:
Izvini Chorke kod nas su sve pumpe na frekvency drive, s motorima od 8500 kW i 6500 kW ( to je malo vise od 10 kW) cak i ove male ispod 5 kW, Trusteri s pitch propelerima wratsila zvijezda trokut 6600. Hvala sta si mi objasnio startanje zvjezda- trokut jel mi to nikad nije bilo jasno:(

nikola x1 na koji bi hopper triba ici

Last edited:
ovo mi je interesantno,aj posalji te manuale ode na downloads,novo mi je,a 27 godina u ovome,volin znat bar okvirno o cemu se radi

...Trusteri s pitch propelerima wratsila zvijezda trokut 6600. vala sta si mi objasnio startanje zvjezda- trokut jel mi to nikad nije bilo jasno:(

Daj napisi nesto vise o ovim thrusterima molim te. Interesira me kad je wratsilla pocela radit thrustere? I sa koliko cilindara su njihovi thrusteri?? Je li V izvedba ili redni??

Daj napisi nesto vise o ovim thrusterima molim te. Interesira me kad je wratsilla pocela radit thrustere? I sa koliko cilindara su njihovi thrusteri?? Je li V izvedba ili redni??

d.dan mislia sam da je frenki zapeo u nekom helikopteru....je li te ubolo u oko wratsila - wartsila ...možda je čovijek mislio namotore te od 18000 kw , ali opet to mora da je 900 okretaja , dvopolni generator ...sad za ovih 6600 volti , što oni meni spominju , to mi nisu jasni i sa tim pumpama ...ako češ staviti sve to u pogon sa dva generatora u paraleli....hmmmmm...i onda 6600 volti , koliki su im onda transformatori za 440 i 220 ,,,booooo...ne znam , čita sam o 6600 volti na istosmjernoj struji putničkih brodova (ward-leonard) ...ali mi nije jasno što će mi 6600 volti na bargi?????.....da V blok 16 , 8 u liniji i četiri turbochargera bb..e frenki ,friški sam ka srdela na peškariji , ali ko te ne zna skupo bi te plati...je li te zanimaju rashladnici????

Ne rade azimute je li???
,,,,no comment!!!!

Last edited:
Izvini Chorke kod nas su sve pumpe na frekvency drive, s motorima od 8500 kW i 6500 kW ( to je malo vise od 10 kW) cak i ove male ispod 5 kW, Trusteri s pitch propelerima wratsila zvijezda trokut 6600. Hvala sta si mi objasnio startanje zvjezda- trokut jel mi to nikad nije bilo jasno:(

nikola x1 na koji bi hopper triba ici
...frekvencija(broj okretaja pari polova generatora u sekundi , i tu se rade 900 i 1800 ....da bi dobia 60 hz na motoru od 900 okretaja , ...kako..lipo stavi?? 4 pola ...a na 1800 rpm motora dva pola ....nailazi?? ti i na osam polne generatore ...a tu frekvenciju baca?? na 60 Hz sa spojom fazi generatora(preklopna zvijezda) ovi sporohodni 900 rpm motori su većinom za normalne brode di nema brzih udara onda to motor dobro podnosi ako su makinisti dobro overhaulirali motore , a 1800 rpm se stavlja di su jaki potro??aći , mislim da tamo imate cumminse 1800 rpm ali generator 18000 kw , pa to je za pola moga sela struje!?!?!? a 6600 volti kada te barge imaju vlakove , naime za vlakove se koristi 6600 volti dc ) ..uglavnom to ??to govori?? frekventni motori a mene zbunjuje , mislim da se radi o konvertorima (thiristorsko upravljanje brzine elektromotora) , ovisno o kargu ako je cargo te?ži ti smanjuje?? brzinu preko potenciometra u control roomu dok n dodje ampera?ža na normalu dakle za??tičuje?? sistem , a kad ampera?ža padne ispod nominalne potenciometrom podi?že?? brzinu da postigne?? zadanu ratu po ugovoru ).....ma idemo na jovu đe nola ..da vidimo to u?živo....:uzdravlje:uzdravlje

Da se samo ubacin u razgovor o JDN.
Radis s nizozemcima (stoka istetovirana pijana i uglavnon bez skole ili sa skolon za cvicara i Belgijancima totalna suprotnost ljudi prva liga ali i tu triba opreza)
Tamo svi oru ali doslovno. Skiperi kad rikne discharge line zajebaju se s punpon ka mehanicari, strojari uglavnom nestaju jer svako malo nesto steka na obicnin punpama a kamoli nece na ovima sta pijesak i kamenja pritunbaju.
Struja negdi sam negdi 2 koja rade po danu i koji put po noci. Uglavnom psiho test za sve to proc i izdrzat plus sta triba imat ogromno znanje i muda othrvat se svemu tome.
Odlicna prilika za doc na offshore jer se dredge jedino moze s offshorom usporedjivat dok ostali kcargo brodi su goli kurac.
Ako imate visu skolu moj savjet je ne idite tamo osim ako ne mislite nakon toga na offshore.

puno pozdrava
...za tvoju info i ja sam istetoviran:Da a ?želi?? li bolje imam ti preporuku na jednu firmu di su napu??eni indone?žani muslimani sa mačetama oko pasa ili ako če?? venzuelane di svaki nosi 2 grama koke u d?žepu i di im je coffe time 3 sata ...a ti ko ćuko sam bijelac na brodu....a gu??ta...insomnia...:):)

Last edited:
Gdje su nestali svi ovi postovi o elektrici ??? Koliko sam vidio,nitko nije nikoga vrijeđao pa ne razumijem razlog brisanja,osim ??to su se neki ''majstori'' koji znaju puno toga,malo 'poskliznuli'.....:p

kad sam počeo navigati na Lo??injskoj , bio je Joso iz radione , stariji čovijek , leteći električar , ja sam imao 21 i pitao ga : " kad električar postane pravi majstor?" , čovijek mi je odgovorio :" kad počne?? svijetliti" .....ja jo?? nisam , a vidim da ni drugi neće tako brzo...postojao je grafit u Splitu " VRATITE NAM MRAK":uzdravlje

6600 V AC su donedavno imali putnicki brodovi. Moj zadnji s takvim naponom je bio gradjen 1999, a ja sam na njemu bio 2003. Od 2004-te svi na kojima sam bio imaju napon 11000 AC ( a i gradjeni su od 2003 naovamo).
A odgovor zasto su sve veci naponi je vrlo jednostavan - koliki bi bio elektromotor na 440 V ili 690 V u odnosu na ovog na 6600 V ili 11000 V ?
Sto je veci napon, motori su manji za istu snagu, kao i presjeci vodica itd - osnove elektrotehnike;)
A i ova prica oko zvjezde trokuta me podsjetila na moje stare dane kad sam 8 godina tukao cargo brodove. To je danas odavno zastarjelo rjesenje, jer se uglavnom za sve koriste frequency convertery a jos cesce "soft starteri".
U biti "soft starteri" su konkretna zamjena za zvjezda trokut ukapcanje.

Last edited:
Necu stavit onaj tebi mrski znak jer znam da te nervira High Voltage

I necu plakati jer srce mi je puno radosti. Znam da nema puno veze s temom ali samo da te pitam jesi bija posjetit svog novog sefa, jesi mu odnija koji kil naranaca za strukavat???

6600 V AC su donedavno imali putnicki brodovi. Moj zadnji s takvim naponom je bio gradjen 1999, a ja sam na njemu bio 2003. Od 2004-te svi na kojima sam bio imaju napon 11000 AC ( a i gradjeni su od 2003 naovamo).
A odgovor zasto su sve veci naponi je vrlo jednostavan - koliki bi bio elektromotor na 440 V ili 690 V u odnosu na ovog na 6600 V ili 11000 V ?
Sto je veci napon, motori su manji za istu snagu, kao i presjeci vodica itd - osnove elektrotehnike;)
A i ova prica oko zvjezde trokuta me podsjetila na moje stare dane kad sam 8 godina tukao cargo brodove. To je danas odavno zastarjelo rjesenje, jer se uglavnom za sve koriste frequency convertery a jos cesce "soft starteri".
U biti "soft starteri" su konkretna zamjena za zvjezda trokut ukapcanje.
..et sad sam došao konačno do čovijeka koji mi je odgovorio , znači conventori su u pitanju ka šta sam i mislio.....hvala na odgovorima sa objašnjenjem...pitanje malo ....znači njima je bitan taj napon zatee pumpetine da ne idu dole sa 2 metrim profilom kabela , ali propulzija ( thrusteri ) su im na 440 vac???.....convertori automatski reduciraju startanje ili ti moraš biti tamo pa preko potenciometra uputiti te maxi potrošaće??

I necu plakati jer srce mi je puno radosti. Znam da nema puno veze s temom ali samo da te pitam jesi bija posjetit svog novog sefa, jesi mu odnija koji kil naranaca za strukavat???

ebiga nije svi sveti..ali mi smo pistone izvadili...šalji nam prstene , da moremo dalje

zahvaljujem moderatoru ili kako se to već zove administratoru , mislim da je to Dalmos ??to je ovu temu iz JDN prebacio ovdje , da imamo ??to čuti i novo iz posla . Gracias Hombre:uzdravlje

Last edited:
..et sad sam do??ao konačno do čovijeka koji mi je odgovorio , znači conventori su u pitanju ka ??ta sam i mislio.....hvala na odgovorima sa obja??njenjem...pitanje malo ....znači njima je bitan taj napon zatee pumpetine da ne idu dole sa 2 metrim profilom kabela , ali propulzija ( thrusteri ) su im na 440 vac???.....convertori automatski reduciraju startanje ili ti mora?? biti tamo pa preko potenciometra uputiti te maxi potro??aće??

Jednostavno: Napon vs. Struja....a naravno sa time idu i presjeci vodiča (kablova)....Converteri rade sve sami,ima na nekim starijim sistemima mogućnost i ručnog smanjivanja i pojačavanja odnosno ''ručni'' start, Morski Vuk : oni za ventilacije od Siemensa,he,he....
Propulzija i thrusteri 440 V, ne,neeee...:):):)
Budemo mi ovih dana popričali...po dogovoru :uzdravlje

Neznam je li pitanje meni postavljeno,a ako je,o kojem se novom ??efu radi ?
Meni nije nitko novi do??ao,a ja svoje ??efove ne posjećujem.....

Naranče prepu??tam tebi,odnesi ih frendu Bracoduru,mo?žda te počasti novim stihovima :o

Last edited:
....Propulzija i thrusteri 440 V, ne,neeee...:):):)

Ne bi se tija misat jer upravo nastojim savladat prvi ohmov zakon, ali razni aux potrosaci tipa pumpe za hladjenje,steering gear servo pumpe,razni fanovi i slicno na samom thrusteru su ipak na 460 ja mislim. Ili su u mene krivo nalipili naljepnice.Sve je moguce. Isa sam malo gledat sta pise za te thrustere jer blesin u ovi ekran i ne virujen svojim ociman. U ovom momentu na svih 8 thrustera aktualna voltaza propulzije (to je onaj veliki motor sta vrti propelu i toliko je velik da ima vodeno hladjenje) je oko 200 V,a amperaza oko 1000 A. Onda sam si pripa da mi se nije sta mozda pokvarilo pa sam isa zavirit u njegovu slikovnicu i nasa da na ovim nasima voltaza ide od 0-660 V,snaga motora od0-3300KW,frekvencija 0-48,6 Hz; brzina 0-720,9RPM; smjer rotacije u oba smjera. Ima tu jos toga ali nemam rjecnik sa sobom pa ne znam prevest.

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back