• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Bolovanje

moze li mi netko od vas mudrih pomoraca odgovoriti u slucaju otvaranja bolovanja ima li pomorac pravo i na onih 4 dana koje dobiva za putovanje kod odlaska sa broda? hvala unaprijed.

moze li mi netko od vas mudrih pomoraca odgovoriti u slucaju otvaranja bolovanja ima li pomorac pravo i na onih 4 dana koje dobiva za putovanje kod odlaska sa broda? hvala unaprijed.

Ako pogledas realno , kako ces imat 4 dana za iskrcaj ako si prvi dan kad si dosa doma otvorija bolovanje ( predpostavka) ? Ti dani ce ic u sklopu bolovanja valjda?!? Pa nece ti ta prva cetiri dana racunat duplo?

Ako pogledas realno , kako ces imat 4 dana za iskrcaj ako si prvi dan kad si dosa doma otvorija bolovanje ( predpostavka) ? Ti dani ce ic u sklopu bolovanja valjda?!? Pa nece ti ta prva cetiri dana racunat duplo?

pa dobro slazem se da je to logicno, ali sam mislia da se mozda ti dani dobivaju po nekom automatizmu. ali ok hvala

Mislim da i tih par dana mozes dobit, samo otvoris bolovanje kad dodes doma, ovih par dana uvjek mozes izgubit na put, ili izmuljat ako neides preko nase agencije, i ne gledaju putovnicu. ja sam na primjer bio iskrcan s broda 21, dosao doma 23, kod doktorice otisao 24, i od tad startao bolovanje. to je bilo 2010. neznam sad tocno dal se sto promjenilo.

pozdrav ljudi
falit ce mi dana za porez pa kako da otvorim bolovanje a da mi se upise u plovidbene dane?
kako da to rijesim? navodno to tribam biti sa broda poslan u doktora ili firma to mora rijesiti?
ili isti dan kad sam se iskrca u svoje doktorice otvorit bolovanje?
pomagajte drugovi :udriglavom
pozdrav

Moze ti se bolovanje samo otvoriti ako odma odes kad si dosa s broda kod doktorice da ti se nesto dogodilo na putu a ako je vec sad to kasno onda probaj srediti sa firmom da si bio na nekom tecaju ali i tu ti se priznaje samo 15 dana

Moze ti se bolovanje samo otvoriti ako odma odes kad si dosa s broda kod doktorice da ti se nesto dogodilo na putu a ako je vec sad to kasno onda probaj srediti sa firmom da si bio na nekom tecaju ali i tu ti se priznaje samo 15 dana

nesto u tom smislu su mi i rekli da napravim pa cemo vidit
sa mojom doktoricom nece biti problema ali neznam sta ce mi u kapetaniji reci i oce li oni to priznati kao bolovanje

Bolovanje

Iskrcao sam se 20.09. sa engl. cruisera preko doktora, do danas nisi mi platili ni funte bolovanje, bio sam tamo 2eng. watchkeeper, sta uciniti?
Svaki savjet i misljenje je dobrodoslo.
lp

Bolivanje

Bolivanje

Iskrcao sam se 20.09. sa engl. cruisera preko doktora, do danas nisi mi platili ni funte bolovanje, bio sam tamo 2eng. watchkeeper, sta uciniti?
Svaki savjet i misljenje je dobrodoslo.
lp

Pozdrav,u ugovoru koji si potpisao a vjerojatno jesi,koji su postupci usljed ozljede,bolesti na brodu.Dobro bi bilo
potražiti savjet pravnika,pomorskih udruga,SPH-imaju pravnu službu koja te može uputiti kako ostvariti svoja prava.

Pozdrav,u ugovoru koji si potpisao a vjerojatno jesi,koji su postupci usljed ozljede,bolesti na brodu.Dobro bi bilo
potražiti savjet pravnika,pomorskih udruga,SPH-imaju pravnu službu koja te može uputiti kako ostvariti svoja prava.

Sve je u ugovoru kako treba, trebao bi bit na bolovanju do izljecenja,ili 120 dana.Nisu htjeli platiti ni operaciju koja kosta oko 8tk.Morao sam raditi prekovremeno, da nisam htio onda bi ispao neradnik.Iako je po meni kao watchkeeper na cruiseru dosta odraditi i gvardiju, s obzirom da se radi o vrlo starom brodu.Bio sam u SPH,nesto su obecali probat ucinit ali na obecanju je i ostalo, treba najprije platit 200 $,uclanit se, onda bi valjda islo.
A to je ono nase kad si u nevolji najprije te pitaju jesi li clan.Pa eto tako nam valjda i treba biti.
Ipak hvala.

Prijatelj mi je imao slican problem dok je radio na Carnival UK ( valjda si i ti tamo ). Nateza se s njima nekoliko miseci , posla im sve racune itd itd a oni nikako uplatit lovu. Srecom , imao je zarucnicu englezinu koja ga je savjetovala neka se uclani u njihov pomorski sindikat ( NUMAST ) i pokusa istirat mak na konac. Uclanio se ( oko 200 GBP clanarina ako se dobro sican) , napisao im ( uz pomoc zarucnice ) jeben mail i u njemu zapritija engleskim sindikatom. Nakon cca misec ipo dana i nekoliko mailova uplaceno mu je preko 20 K eura. Platli su mu puno bolovanje , kompletno ljecenje i ponovo ga zvali na brod.
Mozda mozes pokusat na ovaj nacin.

Pozdrav

Ovako, koliko ja znam pare bi trebao moc izvuci preko P&I cluba. Mislim da ti je kompanija trebala prijavit tvoj slucaj na P&I club (ili neko drugo osiguranje) kad ti je pocelo bolovanje. Tako je bilo u mom slucaju kad sam bio na bolovanju, kompanija je to prijavila i vec nakon 2 dana nakon sto sam dosao doma zvao me je predstavnik od P&I u hrvatskoj, njemu sam poslje prosljedivao sve dokumente, i on mi je rekao ako imam bilo kakav problem, ili ako mi se nesto ne plati da mu javim. na srecu meni je kompanija sve platila. sad neznam preko koga tvoja kompanija ima osiguranje, mora ti bit u formi od doktora preko koje si se iskrcao sekcija (pitanje advise) P&I - Yes or No. Pogledaj si na toj formi sto je zaokruzeno. Isto tako trebao si dobit broj svog slucaja, ja sam bio dobio P&I case number. Provjeri to sve po papirima. Moze bit da tvoj slucaj kompanija nije prijavila osiguranju, sto je protuzakonito koliko ja znam. sad neznam dal slucaj isto prijavi doktor koji te iskrcao, al mislim da da. pogledaj malo koji osiguranje ti ima firma, pa probaj potrazit prestavnik osiguranja i trazit to sto te sljeduje.

to je sve individualno od firme do firme, ali se cudim jer firma ionako taj novac dobije nazad od osiguranja tako da ne bi tu trebali praviti nikakav problem.
Ja sam imao slucaj ozljede na radu i bolovanje je produzivano nakon svake kontrole u principu 3-3-2 tjedna i kako god bi firmi poslao da je bolovanje produzeno sutra bi mi vec poslali lovu na racun za bolovanje, te su oni to posli refundirali od osiguranja, sa svim troskovima koji su isli uz to kao i prevodjenje svakoga nalaza na engleski.

Hvala ljudi.
U ugovoru stoji da smo osigurani preko P&I,vjerojatno nisu ni prijavili povredu na radu,splitski V-ship kaze da su oni tu nemocni..naci cu odvjetnika pa neka ih tjera sudom,samo eto ni odvjetnik ne radi zabadava.Apsurd je da moras placati nekoga da bi ostvario svoja prava.O kakvoj se kompaniji radi govori i cinjenica da su odbili platiti operaciju kod Nemeca 8 tk, jadne li kompanije.

Pa daj probaj kontaktirat onda P&I osiguranje, mozda imaju predstavnika i u splitu. dobro je napisao gigi, te troskove i onako snosi osiguranje, a ne firma. nevidim razlog zasto te nebi prijavili, ili mozda jesu, pa tu tvoju lovu zele zadrzat za sebe. nemam pojma, ponavljam ja svoje papire od bolovanja nisam slao na firmu nego sam sve slao predstavniku osiguranja u hrvatskoj, i nisam nista morao prevodit na engleski, to je on sve dalje sredivao.

Hvala ljudi.
U ugovoru stoji da smo osigurani preko P&I,vjerojatno nisu ni prijavili povredu na radu,splitski V-ship kaze da su oni tu nemocni..naci cu odvjetnika pa neka ih tjera sudom,samo eto ni odvjetnik ne radi zabadava.Apsurd je da moras placati nekoga da bi ostvario svoja prava.O kakvoj se kompaniji radi govori i cinjenica da su odbili platiti operaciju kod Nemeca 8 tk, jadne li kompanije.

Ako nije problem napisi o kojoj se kompaniji radi. Vjerujem da i ostale kolege to zanima.

Ako nije problem napisi o kojoj se kompaniji radi. Vjerujem da i ostale kolege to zanima.

Puna cetiri mjeseca je proslo od otvorenog bolovanja, jos nista na racunu..napisat cu dado-st o kome se radi, jos koji dan, da ne sramotim ljude ..ako se to tako moze reci

Puna cetiri mjeseca je proslo od otvorenog bolovanja, jos nista na racunu..napisat cu dado-st o kome se radi, jos koji dan, da ne sramotim ljude ..ako se to tako moze reci

Pocetkom 6. mjeseca isplaceno mi je to jadno bolovanje, dakle od povrede je proslo skoro 10 mjeseci, odvjetnik uzeo 25%..koljeno operirano tek u 5. mjesecu..da sam cekao to njihovo bolovanje..ma necu ni pomislit di bi zavrsio ja I obitelj.
I zamislite jos mi iz v-shipa split kazu da nije u redu sta sam napustio kompaniju, vratio se tamo di sam bio I prije..je to totalno ponizavanje ili crni humor?
Radi se o britanskoj cruiser kompaniji Saga. Ili Saga Line. Ne sjecam se vise, I bolje mi je.

trebam pomoc (odgovor) za jednog frenda koji je sad trenutacno na brodu.
1.koji su uvjeti da bolovanje uđe u 183 dana ?
2.da li dani provedeni na turistickom brodu (duzobalna plovidba ) ulaze u 183 dana ?

unaprijed hvala i molio bi ako moze odgovoriti onaj tko zna bez ja mislim,trebalo bi i slicno

znaci nitko......aj dobro malo sam se pomucio pronaci odgovore i evo ih direktno iz porezne :

Poštovani,
prema članku 81.a stavka 1. Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine, broj 95/05, 96/06, 68/07, 146/08, 2/09, 9/09 - ispravak, 146/09, 123/10, 137/11, 61/12, 79/13, 160/13), ako je član posade broda u međunarodnoj plovidbi koji je rezident, ispunio, u skladu s posebnim zakonom, uvjet trajanja razdoblja plovidbe 183 dana ili viÅ¡e od 183 dana unutar jednog poreznog razdoblja, primici koje je ostvario za rad na brodu u međunarodnoj plovidbi u tom poreznom razdoblju ne podliježu godiÅ¡njem obračunavanju poreza na dohodak. Ako porezni obveznik rezident kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi nije ispunio uvjet trajanja razdoblja plovidbe 183 dana ili viÅ¡e od 183 dana u tekućem i u prethodnom poreznom razdoblju (za dane koji u prethodnom obračunu nisu uračunati u 183 dana), primici za rad ostvareni na brodu u međunarodnoj plovidbi u tekućem poreznom razdoblju podliježu godiÅ¡njem obračunu poreza na dohodak.

Prema stavku 2. tog članka Pravilnika o porezu na dohodak, ukupan broj dana iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje se prema evidenciji lučke kapetanije i to na način:
1. stvarni broj dana plovidbe u poreznom razdoblju, koji se može povećati za:
2. dane plovidbe, dane za putovanje prema točki 3. ovoga stavka ili stavka 3. ovoga članka, dane provedene na stručnoj izobrazbi u inozemstvu prema točki 4. ovoga stavka i dane liječenja zbog bolesti ili povrede prema točki 5. ovoga stavka koje član posade broda u međunarodnoj plovidbi nije u prethodnoj godini uračunao u 183 dana,
3. dodatne dane za putovanje i to:
3.1. jedan (1) dan prije dana svakog ukrcaja i iza svakog iskrcaja u slučaju kada je mjesto ukrcaja odnosno iskrcaja u županiji prebivaliÅ¡ta odnosno uobičajenog boraviÅ¡ta člana posade broda,
3.2. dva (2) dana prije svakog ukrcaja i iza svakog iskrcaja u slučaju kada je mjesto ukrcaja odnosno iskrcaja u luci u Republici Hrvatskoj, ali izvan županije prebivaliÅ¡ta odnosno uobičajenog boraviÅ¡ta člana posade broda,
3.3. četiri (4) dana prije svakog ukrcaja i iza svakog iskrcaja u slučaju kada je mjesto ukrcaja u luci izvan Republike Hrvatske,
4. stvarne dane provedene na stručnoj izobrazbi u inozemstvu prema potvrdi ustanove, druge pravne osobe specijalizirane za pružanje stručne izobrazbe ili poslodavca koji je izobrazbu obavio,
5. stvarne dane liječenja zbog bolesti ili povrede nastale na putu za ukrcaj, na brodu ili na povratku nakon iskrcaja prema potvrdi liječničke ustanove odnosno liječnika privatne prakse.

Prema stavku 3. tog članka Pravilnika o porezu na dohodak, član posade broda u međunarodnoj plovidbi može ukupan broj dana, umjesto dodatnih dana putovanja iz stavka 2. točke 3. ovoga članka, povećati, u skladu s posebnim zakonom i prema evidenciji lučke kapetanije, za dane provedene na putu od mjesta prebivaliÅ¡ta odnosno uobičajenog boraviÅ¡ta do mjesta ukrcaja na brod i dane potrebne za povratno putovanje, ako lučkoj kapetaniji dostavi izvorne račune prijevoznika o kupljenim prijevoznim kartama sredstvima javnog domaćeg ili međunarodnog prometa u skladu sa člankom 14. stavkom 1. ovoga Pravilnika i posebnim propisima. Ako je na putu za ukrcaj odnosno na putu nakon iskrcaja do mjesta prebivaliÅ¡ta ili uobičajenog boraviÅ¡ta, član posade broda u međunarodnoj plovidbi koristio privatni automobil, priznaje se jedan (1) dan za put na ukrcaj i jedan (1) dan za put do mjesta njegovog prebivaliÅ¡ta ili uobičajenog boraviÅ¡ta.

Slijedom citiranih zakonskih odredbi, dani provedeni na turističkom brodu u hrvatskim vodama ne ulaze u 183 dana plovidbe u međunarodnoj plovidbi. Dakle, u 183 dana ulaze samo dani plovidbe u međunarodnoj plovidbi.

svima koji trebate a besplatno je tj. ne trebate placati 200 $ za dobiveni odgovor mozete postaviti pitanje ovdje:
Pi

Back