Nisam mislio nista pisat na ovu temu, medjutim vidim da tema ide dalje, te su misljenja podijeljena dok je realnost nesto sasvim drugo.Ljudi su se nabrijali, te me sve to podsijeca na neka davna vremena.
Anketu nisam ispunio, niti necu jer ona nicemu ne vodi.Velika vecina pomoraca kad bude potrebno konkretno nesto napraviti povuci ce se u misju rupu iz koje su i izasli, ili ce cekati da netko drugi odradi posao za njih.
Pomorcima treba jedna udruga tipa nezavisnog sindikata koja bi se borila za prava svih pomoraca sa teritorija RH.
Lijepo je to sve krenulo prije par godina medjutim sve se raspalo i prije nego sto je Udruga ''prohodala.''
Realnost je jebena stvar i vecina ljudi je ne razumije i ne zna prepoznati.
Volio bih da sam u krivu medjutim nikada ali nikada nista se nece promjeniti te ce mo i dalje mi kao pomorci biti ovce za šišanje...tu smo sami krivi jer se uvijek gledaju osobni interesi...
Ajmo iz pocetka...Udruga Pomoraca Hrvatske je bila jako dobro zamisljena koja se raspala zbog razloga u koje necu ulaziti....nije ni bitno...Bio sam clan UPH i podupirao sam je godisnjom clanrinom te mi nije bio problem izdvoiti godisnje pisljivih 100 USD znajuci koje stavove UPH zastupa i za sto se nastoji izboriti.
Netko je jednom napisao na forumu da ce ljudi plakati za clanarinom od 100 USD kad ih puknu po dzepu, a to vrijeme uskoro dolazi jer je pitanje dana kad ce uvesti pausalni porez.
Iako nisam bio u vodstvu UPH te niti sam malo mrdnuo u bilo cemu vezanom za Udrugu, moralno sam osijecao da ako bas ne mogu pomoci drugacije da bar pridonesem placanjem clanarine jednog udruzi da bi se mogla financirati, jer smatram da bi mogla nesto promijeniti u nastojanju da svim pomorcima bude bolje.
Nitko, ali nitko od mojih prijatelja, poznanika se nije htio uclaniti u UPH, iako sam nagovarao masu njih da to naprave, nitko to nije napravio.To sve govori o tome koliko smo slozni...jesmo, da i te kako, kad treba ispunit fucking anketu, medjutim cim netko spomene godisnju clanarinu od 100 USD onda se vrlo brzo izgubi ona pocetna zainteresiranost.
Kada mi je isticala clanraina za 1. godinu, odnosno par dana prije isteka trcao sam u postu da bi uplatio za slijedecu godinu.Vjerujem da je bilo jedno 20-tak ljudi koji su radili isto kao i ja.
Alooooo 20-tak ljudi!!!!!!!!!od koliko ono pomoraca u Hrvatskoj????Gdje ste Vi ostali?????
Opce je poznato da smo govna od naroda i da vecina Hrvata gleda samo svoje interese.Tko tvrdi drugacije, laze sebe, laze druge...uvijek se gleda gdje je tu moj interes?Sto se meni nudi za uzvrat?
Malo ljudi uopce zna da je tamo negdje prije par godina postojala neka Udruga Pomoraca Hrvatske koje je imala svoje stavove i zahtjeve za buducnost svakog HR pomorca, bio on timunjer, mazac ili master.
PPOP ili Posebni Program Obrazovanja Pomoraca je uveden na zahtjev UPH te je donio mogucnost svim dugogodisnjim pomorcima sa 36 mj ciste navigacije stjecanje top certifikata tj. napredovanje do Mastera ili Chief Engineera bez zavrsene Vise Pomorske.Iako su neke ustanove bile protiv PPOP-a, posebno Pomorski Fakultet Rijeka UPH je bila jaca u svojim nastojanjima da nesto promijeni.Medjutim da se vratim na ovo gore napisano i o opce poznatom hrvatskom jalu...iznenadjen sam bio sa velikom vecinom kolega u drustvu te njihovom reakcijom na PPOP...tipa zasto sam se ja mucio na Faxu godinama, a sad tamo neki supak zavrsi tecaj i on postaje Master...jos jednom sve to govori o nama kao narodu.Ja iskreno gledam drugacije, recimo ako sam se ja mucio na Faxu, te dosao do pozcijie Mastera zasto neki dugogodisnji Chief ne bi imao mogucnost napredovanja do pozicije Mastera ako nije imao mogucnost upisa na faxs...ali nazlost malo nas je takvih...
Bilo je i prica od nize rangiranih pomoraca, sto cu se ja uclanjivati kad se oni bore da Chief postane Master i slicno.
Duboko vjeujem da je UPH opstala da bi danas svim pomorcima bilo puno bolje jer bi se netko imao boriti za svih nas, netko tko ima pravo glasa i tko je bio pozivan na vazne sastanke u Ministarstvo.
Danas ima toliko otvorenih tema, gledajuci samo ove najnovije pizdarije prilikom prijave-odjave, zdravstvenog, mirovinskog i slicno...medjutim dok god ima ljudi koji razmisljaju i u ovom slucaju (i to sam cuo) jebe mi se, mene agencija prijavljuje-odjavljuje i slicno samo cekam dan kad ce uvesti pausalni porez pa kad mali misici izadju iz svojih jadnih rupica i pocnu kenjati tu na forumu kako treba ovo kako treba ono...e pa gospodo, imali ste priliku uclaniit se u nesto, sto bi danas vjerojatno opstalo da je bilo dovoljno clanova te bi se udruga mogla sama financirati te otvoriti urede u vecim gradovima sa ostalim sadrzajem tipa pravne pomoci koja bi mogla zastupati svakog pomorca.
Iskreno, mene malo ovo vec zamara, jer se sve vrti u krug...sto bi se reklo, puno zujimo, a malo meda dajemo.