AIDA Cruises

Ajde bas me zanima :) za boljere ,dali ih drzim sam i dali ima tko jos sa menom u timu?nije moguce da sam jedino 3E u smijeni :D

Napisa sam ti u smjeni ste ti i Engine assistent,dvoje vas je a nedavno su u Aidi zakljucili da je to malo ljudi za kvalitetan posal pa ubacuju jos ljudi u makinju,to nije kadet nego kako se kaze po naski marangun:)

aaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaa

SPLIT SHIP MENADMENT cuvaj se pologanja breveta u njih :D a pozicija ti ima dok im neplatis brevete ahahahah

Slazem se kolega ivane2222, pas mater crowd & crisesu i kako li se vec pise, navlakusa, uvik ce ti falit jedan brevet kod njih

ssm

ssm

Slazem se kolega ivane2222, pas mater crowd & crisesu i kako li se vec pise, navlakusa, uvik ce ti falit jedan brevet kod njih

Aida ti od svih trazi da imaju Crisis&crowd i Marlins english,nije to izmisljotina od SSM-a.Znam da je svima gorcina ostala od proslosti na SSM,ali virujem da idu na bolje.
Da propadaju ne bi bas reka,cuja sam da su dobili ukrcaj na jednu offshore firmu od pouzdanih izvora.

Ok,nesto dobijes nesto izgubis,ne mozemo mi znat interese i profite unutar firme.A ako ce ic zaradjivat na marlins english onda su nesposobni za uzet lovu jer kosta 400kn:(.A mozda je taj ima koju vezu a i Pullmanture je dosta losija firma od Aide tako da se mozda i moze progurat bez dobrog engleskog:).
A ovdje imas dvi vrste engleskog,tvrdog na njemacki nacin i brzi engleski bez gramatike s filipinske strane hehe.Ovdje mogu jedino pogorsat svoj dosadasnji engleski.

Zovi ih,upiri,nemoj samo doma cekat,ako satares pozivima Brkica onda ce te i ubacit da te se rijesi,uvik ista prica.

Sritno

Na tim Aidinim brodovima , kakva je propulzija ? Koji je napon ? Jel glavna ploča HV ili Å¡ta ? Jel zemljite sve ili radite ofrlje ?

Vidim da bih tu bio jedini 3/E na brodu.(slican je ustroj kao i na cargu vidim) sto mi govori da su brodovi manji?reci ugovori ,jeli istina da je 3-3 ugovor od strane firme obecan i dali dolazi na snagu!?

Ima na palubi talijanac 1st off. ne zna njemacki,cuja sam da ako dodjes na vece pozicije kapetan,staff,chief eng,chief elec,1st elec moras znat njemacki,komunikacija s gostima,narudjbe,mailovi sve na njemacki,ako ne znas jeba si jeza a mogu rec da bi lakse naucija spanjolski i talijanski skupa nego njemacki,mila majko sta je sve pomisano u tom jeziku:(.
A to da ce te skartat nakon godinu dana ne virujem bas,naucit ces nesto njemackog,neces bit expert(blazeni translatori),mozemo jedino mi njih skartat nakon godinu dana:)

Vidim da bih tu bio jedini 3/E na brodu.(slican je ustroj kao i na cargu vidim) sto mi govori da su brodovi manji?reci ugovori ,jeli istina da je 3-3 ugovor od strane firme obecan i dali dolazi na snagu!?

Reka mi je jucer 1st eng da je bolje ic na vece brodove i da te moze dopast bilo sta,npr ako si 3rd eng i watch ili day engineer idu kuci ti mozes bez problema upast u njihovu smjenu,da nije striktno,na ova 3 manja broda vita,aura i cara je to malo drugacije.

Ovdje ti ide za Electric na 1mj na brodu imas 12,5 dana vacation a oficiri na 1mj 20 dana,znaci ispada elec nakon 4mj broda 48 dana doma a oficiri 3 mj na brodu 2mj kuci,za taj ugovor 3-3 jos nisam cuja i mislim da ne postoji ovdje.
Svaka godina na firmi 100-150eur placa gore brutto.

Bilichu izudara si me ovako mladoga s pitanjima,gori si od ovih na kapetaniji:).
Znas da nisam bas puno po makinji osim sta sam par senzora instalira,borim se da sta vise odem doli.Posto sam znatizeljan malo sam se raspitai pogleda.
Diesel electric propulsion sa dvi fiksne propele,4 Main engina povezana priko shafta sa generatorima.Glavna ploca je HV,nema ovdje ofrlje,sve je kako triba.
Nemoj puno teskih pitanja jos sam zelen,iza mene je 5mj navigacije:)

Diesel electric propulsion sa dvi fiksne propele,4 Main engina povezana priko shafta sa generatorima.Glavna ploca je HV,nema ovdje ofrlje,sve je kako triba.
Nemoj puno teskih pitanja jos sam zelen,iza mene je 5mj navigacije:)

A kako je onda dizel electric kad su 4 M/E. M/E znači da je to valjda i glavni propulzijski motor. Ili je to na kruzerima drukčije..

Jel se za glavnu propulziju koriste Azipodi ili Dizel ? NajlakÅ¡e ćeÅ¡ to saznat ako mi kažeÅ¡ ima li brod kormilo ili nema..

Ovo sta si ti napisa su 4 glavne makinje povezane s shaft ( osovinskim ) generatorima odakle ide struja za azimut i tunel thrustere. Kad su s fiksnim propelama kako su onda rijesili kolebanje frekvencije ? Varijatorima ? Freq. convereterima ? Koliki su tiristori ako su freq.converter i kako je izvedeno hlađenje ? Moze li se shaft na novijim brodovima koristiti i kao motor ( tj. ima li hibridni sustav ).

Isto provjeri ako je dizel glavni ima li CPP ili nema. Kruzer je ipak cesto u manovri i ako vec nema azipode / azimute onda bi valjda triba imat bar CPP.

Pitaj kojega kolegu bas me zanima kako je to na kruzericima od AIDA-e :D

Last edited:
A kako je onda dizel electric kad su 4 M/E. M/E znači da je to valjda i glavni propulzijski motor. Ili je to na kruzerima drukčije..

Jel se za glavnu propulziju koriste Azipodi ili Dizel ? NajlakÅ¡e ćeÅ¡ to saznat ako mi kažeÅ¡ ima li brod kormilo ili nema..

Ovo sta si ti napisa su 4 glavne makinje povezane s shaft ( osovinskim ) generatorima odakle ide struja za azimut i tunel thrustere. Kad su s fiksnim propelama kako su onda rijesili kolebanje frekvencije ? Varijatorima ? Freq. convereterima ? Koliki su tiristori ako su freq.converter i kako je izvedeno hlađenje ? Moze li se shaft na novijim brodovima koristiti i kao motor ( tj. ima li hibridni sustav ).

Isto provjeri ako je dizel glavni ima li CPP ili nema. Kruzer je ipak cesto u manovri i ako vec nema azipode / azimute onda bi valjda triba imat bar CPP.

Pitaj kojega kolegu bas me zanima kako je to na kruzericima od AIDA-e :D

Po njegovom opisu rekao bi da je diesel-electric, ali ne azipodi, nego elektro motori na kraju osovine koja ida na propelu. Na u jednom slucaju sam se sreo sa takvom propulzijom. Motori su bili spojeni na cyclo converter i takodjer su uz diesel generatore imali i generatore spjene na elektro motor bas za peglanje frekvencije.

Evo sad malo bolje objasnjenje.Imamo kako sam reka 4 Main engina (2x8,700kW,1x5,800kW,1x4,350kW) spojena priko shafta sa diesel generatorima.Propulsion je electric,dva electric motora 2x9400kW, dva kormila.Napon na electric propulsion motorima je 1900V i uz to na kraju dvi fix propele.Takodjer imamo 4 Frequency konvertera.
Krivo sam reka glavna ploca nije HV nego MV 6,6kV.
Cooling system je sa de-ionised water.

;)

Evo sad sam sazna od rumunja 2nd eng. svjeze info za strojare.Mozes bit 2nd engineer bez licence prvoga jos godinu dana i onda se vise nec moc.Sada su u smjeni jedan engineer i jedan eng.assistent.Krenili su uzimat masovno hrv.strojare jer ce od sada bit u jednoj smjeni dva engineera i jedan oiler ili wiper.Kad dodjes na brod upadas u smjenu koja ima slobodno misto,mozes bit day engineer ili watch engineer od 8-17h ili u smjene vec dobro poznate na svim brodovima.

Sritno i da nas bude sta vise u Aida Family:))

Evo sad sam sazna od rumunja 2nd eng. svjeze info za strojare.Mozes bit 2nd engineer bez licence prvoga jos godinu dana i onda se vise nec moc.Sada su u smjeni jedan engineer i jedan eng.assistent.Krenili su uzimat masovno hrv.strojare jer ce od sada bit u jednoj smjeni dva engineera i jedan oiler ili wiper.Kad dodjes na brod upadas u smjenu koja ima slobodno misto,mozes bit day engineer ili watch engineer od 8-17h ili u smjene vec dobro poznate na svim brodovima.

Sritno i da nas bude sta vise u Aida Family:))

A kakova jin je stujacija sa strujizin od nosno asistentin?:kafa Akose dobro sičan - tebeka su primili ka asistenta brez nekog vele znjanja njemaÅ¡kog?

Back