Agencija je Employment Power ili Uspinjača ili... nemam pojma koje je ime poduzeća. Tra?žio sam u sudskom registru, a tamo čuda. Na istoj adresi su Uspinjača Posao d.o.o. i Mala Uspinjača d.o.o. - u likvidaciji. Kao direktor ove prve se ne vodi taj gospodin koji je "direktor" iliti "manager" s kojim sam drugi put razgovarao, a kod druge firme je pretpostavljam stečajni upravitelj.
Uglavnom, koriste monopol koji imaju kod nas za ukrcaj bijelog osoblja te se koriste takvim radnjama za iznudu novaca od ljudi koji su sretni ??to su dobili posao i platit će ??to god treba samo da se ukrcaju. Njima, naravno, poslodavac sve to plati.
Sad kad sam malo istra?žio kako to funkcionira, čini mi se da dobiju nekakav "finder's fee" ili "referral fee" čim se netko zaposli i onda valjda jo?? ne??to kad se ukrca/započne ugovor. Visina naknade ovisi o poziciji. Na ugovoru s kompanijama stoji da ne smiju ni??ta naplatiti zaposleniku.
Drage volje bih im ja platio za uslugu ili pomoć pri zapo??ljavanju da im to već nije plaćeno i da nije prouzakonito (i da su mi 'pomogli' za 200â??).
Većina koji idu na cruisere u bijelo osoblje, osim tro??kova za liječnički i vizu, mora platiti i avionsku kartu do (najče??će) SAD-a. To znači da netko tko nema para, jedva skupi i naposuđuje se za ove tro??kove, mora jo?? posuditi 200â?? da plati njima 'harač' i sav sretan ide raditi 14 sati dnevno za 900-1200 dolara mjesečno. Ne pada mu napamet da se ne??to ?žali ili slučajno priupita ??to on to plaća jer je u strahu da ne ostane i bez ovog posla. E dr?žavo moja.
Nema kod nas snimanja kao kod amera.
Kod nas je to kazneno djelo ako nema?? dozvolu svih koje snima??.