Fakultet ili...

Machiavelli

New member
Pozdrav svima !

Novi sam korisnik i volio bi da mi pomognete u vezi s jednom stvari koja me vec dosta muci.Zavrsija sam srednju pomorsku skolu u Splitu i pauzirao godinu dana (di san se vec zeznija,da se ne izrazim drugacije ,tako da sam moga odradit kadeturu) i sada upisao Faks.U skoli san dosta slusa o tome kako je bolje ic odma na brod pa za 3,4,5 godina upisat tecajeve neke ili fakultet,naucis posa kao,steknes iskustvo a ovo pola platis pola prodjes ili whatever samo da dobijes papir.I onda sam isao na razgovor na posa i covik mi kaze da su to price za malu dicu,da je tako bilo prije ali da danas bez faksa jako tesko...

-Sve u svemu..cijenija bi da mi neko,ko se razumi i zna, da svoje misljenje.

Hvala

Dobro doso!

Asistentura, fax pa na more za casnika. To celjade ti je dobro i reklo.

sad cu ti ja rec posto sam ja na faksu i dolaze mi pomorci aktivni i pasivni i ovi i oni
svi savjetuju jedno SINKO PRVO ZAVRSI OVO i onda aj radit jel ako nisi dovea do kraja ili
ti je ostalo sta penala to ces tribat kad tad , evo kod mene kapo sa Torma sidi u klupu , iza mene
1.makinje na Golara , iza njega 1. makinje na Almi i sa njim 1.makinje sa Shella sve ljudi od 35 do 45 godina
i ja gledan njih na pauzama trce doma po dicu iz vrtica , obaveze , po doktorima a dodu doma sa ugovora
umisto da gustaju oni moraju sidit u klupi i slusat neke pizdarije koje oni imaju u malom prstu. Ja samo to vidim
i kazem sebi mlad sam necu dvozvolit sebi te greske nego lipo dovest do kraja stisnit zube i onda posal.
evo sam redovni student 3. godine brodostrojarstva i nekazem da je lako puno je odricanja a jedan je cilj
pored toga situacija kuci mi nije krasna tako da studiram intezivno , radim i uspijem ubit koju uru priko tjedna na hobi i kavice. Moj savjet dobro razmisli prije bilo kakve odluke !!!

Perza,ti sto ti to sad pricaju,prie 15 godina su pricali sta cu ja na fakultet bolje da plovim,sad kazu bolje da sam fakultet nego sto sam plovio,JA IM "VJERUJEM" bolje da su tracili vrijeme na fakultetu nego sto sad plove po tim kompanijama i u tim rankovima..Ja sam bio na fakultetu godinu dana,i tu je bila jedna starija zena,koja kao da je nosila sve podatke u glavi,lagano je zavrsavala sve isipte,i to sa voljom,jednostavno imas vise volje kad ostaris to da zavrsis nego sa 20 godina.
Drugo,zajebancija i sve sto ide uz fakultet izgubices 4 godine 5 dok ne zavrsis pa kadetura 6,7 godina,ti za to vrijeme da plovis mozes stosta da uradis.
edit, jos jedna stvar,ovo sto se uci na fakultetu moze jako da te zatupi,nervoza,stresovi i sve sto ide u zto..i da ne daj boze odustanes od svega,moj ti je savjet da ides na brod :)

Last edited:
Perza,ti sto ti to sad pricaju,prie 15 godina su pricali sta cu ja na fakultet bolje da plovim,sad kazu bolje da sam fakultet nego sto sam plovio,JA IM "VJERUJEM" bolje da su tracili vrijeme na fakultetu nego sto sad plove po tim kompanijama i u tim rankovima..Ja sam bio na fakultetu godinu dana,i tu je bila jedna starija zena,koja kao da je nosila sve podatke u glavi,lagano je zavrsavala sve isipte,i to sa voljom,jednostavno imas vise volje kad ostaris to da zavrsis nego sa 20 godina.
Drugo,zajebancija i sve sto ide uz fakultet izgubices 4 godine 5 dok ne zavrsis pa kadetura 6,7 godina,ti za to vrijeme da plovis mozes stosta da uradis.
edit, jos jedna stvar,ovo sto se uci na fakultetu moze jako da te zatupi,nervoza,stresovi i sve sto ide u zto..i da ne daj boze odustanes od svega,moj ti je savjet da ides na brod :)

1)imas vise volje i ambicije a manje strpljenja. punooo vise vrimena ce ti tribat sa 40 godina za savladat mat2 nego sa 20 godina

2)kakva zajebancija kakvih 6-7 godina ? faks traje 3 godine i to ti je otpimalno vrime za zavrsit ako ces vise studirat onda ti savjetujem da debelo gubis vrime , mislis da se meni da ucit ? i da mi je lipo sidit za knjigon u subotu navecer ? kazem sebi da moran stisnem zube jel sam karakter od covika i udri mujooo tako to ide.

stres i sve ostalo tu se slazem iako vjerujem da bi bilo lakse da nema ove krize al sta je tu je.
Jos jednom navodim osobe koje nisu zrile po pitanju sta bi tile ili tipa guzicom na dvi stolice mogu zaboravit faks tamo ce se izgubit ostavit par godina pa odustat. Ima sam masu primjera i vidio svojim ocima nas je u 1. godini bilo 75 ljudi sta redovno sta vanredno , a sad nas je 10tak i to ti je cila 3. godina strojara plus koji ponavljac i par pomoraca :cool:

Pozdrav svima !

Novi sam korisnik i volio bi da mi pomognete u vezi s jednom stvari koja me vec dosta muci.Zavrsija sam srednju pomorsku skolu u Splitu i pauzirao godinu dana (di san se vec zeznija,da se ne izrazim drugacije ,tako da sam moga odradit kadeturu) i sada upisao Faks.U skoli san dosta slusa o tome kako je bolje ic odma na brod pa za 3,4,5 godina upisat tecajeve neke ili fakultet,naucis posa kao,steknes iskustvo a ovo pola platis pola prodjes ili whatever samo da dobijes papir.I onda sam isao na razgovor na posa i covik mi kaze da su to price za malu dicu,da je tako bilo prije ali da danas bez faksa jako tesko...

-Sve u svemu..cijenija bi da mi neko,ko se razumi i zna, da svoje misljenje.

Hvala

Stari moj fax na prvo mjesto, danas su druga vremena i firme ti prvo gledaju diplomu, a iskustvo ces steci na brodu i navigacijom, a ti tecajevi, to nije lose, ali se nemoze mjeriti s faxom, moj kolega navigaje na jednoj nasoj firmi i zajebaju ga u firmi kad ce zavrsit visu, nece da ga unaprijede bez vise, on im kaze da ce ici na ovaj tecaj a oni mu rekli u firmi da mu je to prelijevanje iz supljeg u prazno, a i strane firme ti danas također traze fakultet, zvao sam jedno 100injak kompanija i prvo sto su me pitali imam li fakultet. Ako ti se neda puni fakultet, onda zavrsi bar visu, radi sebe, a i sutra ako ti se nebude vise navigavalo imas neke sanse trazit posao na kopnu, a sa tim tecajem nemas nista, to ti je samo dozvola da mozes sa srednjom pomorskom biti chief i kapetan, jer sa srednjom bez vise ili fxa nemozes, zato je i osmisljeno ovo solomunsko rijesenje zvano tecaj. Lijep pozdrav

Evo vako
Posli srednje na kadeturu
Pa porucnicki
Ako imaš vezu za ukrcat se ka terco bez faksa odma na brod jedno 3,4 ugovora ili dok ne postanes sekondo
Onda upises faks tj tečaj(sad neznam koji je način sa tim ubrzanim)
Priče da to ne igra obisi mačku o rep
Kad rjesis 2 godine(ubrzano) od 3(bolonja) izadi na polaganje prve klase
Kad to polozis niko te živ neće viÅ¡e pitat za diplomu nego im je bitno da imas brevet prvog.
Kad skupis 36 miseci ka oficir(sekondo ili terco) ili 12 kao prvi ajde u kapetaniju da ti daju brevet "master of 3000 GT or more" ili ako si strojar "Chief Eng of 3000 Kw or more" i onda je to to.
Kad budeš ima vrimena za nekoliko godina upišes tu jednu godinu i dobiješ diplomu koju okacis o zid

Send from my Mobitelnik

...rekoh,vec sam se zajeba sta nisam odma odradija kadeturu ali nije kriticno...svjestan san da je promasen slucaj buden li se zaj pa faks koji traje 3g (prakticki 2,jer ja mogu nakon 2 ic plovit pa polagat ispite iz 3 kad dodjen) produzit na 5 il neznan...plan je ovo stuc u sto kracem roku pa onda na brod sve rjesavat kako ide... A kasnije sta bude bit ce pa mozda i upisem jos te + 2 god ;).

Hvala jos jednom i pozdrav !

1)imas vise volje i ambicije a manje strpljenja. punooo vise vrimena ce ti tribat sa 40 godina za savladat mat2 nego sa 20 godina

2)kakva zajebancija kakvih 6-7 godina ? faks traje 3 godine i to ti je otpimalno vrime za zavrsit ako ces vise studirat onda ti savjetujem da debelo gubis vrime , mislis da se meni da ucit ? i da mi je lipo sidit za knjigon u subotu navecer ? kazem sebi da moran stisnem zube jel sam karakter od covika i udri mujooo tako to ide.

stres i sve ostalo tu se slazem iako vjerujem da bi bilo lakse da nema ove krize al sta je tu je.
Jos jednom navodim osobe koje nisu zrile po pitanju sta bi tile ili tipa guzicom na dvi stolice mogu zaboravit faks tamo ce se izgubit ostavit par godina pa odustat. Ima sam masu primjera i vidio svojim ocima nas je u 1. godini bilo 75 ljudi sta redovno sta vanredno , a sad nas je 10tak i to ti je cila 3. godina strojara plus koji ponavljac i par pomoraca :cool:

Ne zavrsava svako to u roku kao ti,tebi svaka cast,realno ja ispod 4 godine ne bih zavrsio to,onda naci ukrcaj,odradit 6 mj. sacekati drugih 6,zavrsiti... 5 ipo godina,pod uslovom da odmah odes na brod,a podjednako je tesko naci prvi ukrcaj i sa fakultetom i bez njega..prijatelj mi plovi na mitsuia nema fakultet nema ni visu,sa srednjom.Znas koliko ga je ljudi pitalo za skolu...cik pogodi.

Ovo sto je Jose napisao je pravi put. Pogotvo u danasnje vrijeme na sve strane kursevi.Fakultet gubi vrijednost,jedino ako zelis sa 50 godina da se pohvalis da si fakultetski obrazovan covjek.
A kolko to znaci,zapitaj se kad bi se neko tebi pohvalio kako je zavrsio fakultet,bi li ti sta to znacilo.Ili bi mu samo rekao bravo za tebe.

Opet cu ponovit..

Srednja, cijela asistentura, klasa, fax. Ako je firma normalna na kojoj si, ostat ces u kontaktu s njome nakon kadeture, objasnit im da se ides skolovat dalje, za seniorske rankove bla bla. Pa ako "zagusti" doma sa motivacijom za ucenje ili sa soldima, lako im se ponovo javis i odradis ugovor, dva i vratis se u klupu.;)

Dakle da razjasnim da ne bi bilo zabune
navigavat bez prve klase(2 godine faksa) je idiotarija
eventualno mozes proc ka strojar ako dobro znas znanje a kao nauticar nikako
Brevet prvog palube/mastera je MUST

Zato naglasavam da ako se ima veza za ic ka terco na brod bez faksa nek se ide.
Faks je samo jebeni papir da mozes polagat za cifa/mastera prema tome gubit tamo 3,4 godine je kretenizam
Imas tecaj i ka sekondo udres 6 miseci (mislin da je sada tako.prije je bilo puno bolje) i polozis prvu klasu

Jose je totalno u pravu...

ovaj momak sta sebe ''tjesi'' tako san se i ja tjesija s tim ''idi na fax bit ce ti lakse kasnije'' dok mi je ekipa iz srednje navigavala i usput rjesavala visu...
sad ja iman ebene titule po starom i novom sistemu skolovanja i jos nisan rjesija kadeturu (i sad koji ce mi k... te titule) a neki od ekipe iz srednje su vec čifovi...

aj na brod... bar kadeturu rjesit ako ikako mozes... imat ces drugaciju sliku u glavi i ozbiljniji pristup skoli da dodjes do visih cinova...

predpostavljam da sam ja taj momak. iskreno netjesim al ja sam posebna prica covik od izazova i neuracunljiv sam.

za ovo boldano za to ti jedno mogu rec a to da si sam kriv sta nisi napravija kadeturu do kraja i sta vec nenavigavas kao terco to nie problem mase nego tvoj osobni , a koji je razlog u to necu niti zelim ulazit.

moj savjet svi dobro znaju tj. moje misljenje je onakvo kakvo ja mislim da je ispravno niko mi ga nece potuc ni sa jednim svojim argumentom i svima cu savjetovat "faks pa brod" od sada pa za vike vikova !!! ljudi smo normalno je da imamo razlicite stavove i arugmente a i zivotnu skolu , mladom momku jedino mogu pozelit srecu na trnovitom putu :cool:
toliko od mene

nisan zna o kome se radi samo san cita postove ali ok i ni mi jasno sta si se nasa uvriđen...
uopce mi nije cilj potuc tvoje misljenje zasto tvoje je... ali govoris iz perspektive nekog tko je jos na faxu znaci bez diplome i bez dana navigacije tako da...
ako san pogresno razumija ispricavam se!

da u pravu si da san ja kriv sta nisan iskesira neke predmete i vec odavno odradija kadeturu a ja san ka majmun otega jaja na nekin predmetima koji su me kostali 2 godine dodatnog studiranja...tako da nemoj srat po meni! (nasa san se uvriđen i to s razlogom)
i da problem je mase ako se kadeti (puuno njih) ne mogu ukrcat bilo s faxom ili bez njega osim ako imaju ''preporuku''...

a ja cuja price da si odselia u Kanadu ili Njemacku kad ono ti jos trazis ukrcaj...

hahaha ljudi pricaju gluposti i bave se tudjin zivotima :D cekan cekan kazu jos malo da se strpin... di si jesi na mjesecu bija?

a kad ces ti u klupu? :)

ja malo kruzin po planetima... moja klupa ce jos sacekat, ima vrimena.. a znas kako price idu, svaka sljedeca glasina je sve bolja i bolja od prethodne..

nisan zna o kome se radi samo san cita postove ali ok i ni mi jasno sta si se nasa uvriđen...
uopce mi nije cilj potuc tvoje misljenje zasto tvoje je... ali govoris iz perspektive nekog tko je jos na faxu znaci bez diplome i bez dana navigacije tako da...
ako san pogresno razumija ispricavam se!

da u pravu si da san ja kriv sta nisan iskesira neke predmete i vec odavno odradija kadeturu a ja san ka majmun otega jaja na nekin predmetima koji su me kostali 2 godine dodatnog studiranja...tako da nemoj srat po meni! (nasa san se uvriđen i to s razlogom)
i da problem je mase ako se kadeti (puuno njih) ne mogu ukrcat bilo s faxom ili bez njega osim ako imaju ''preporuku''...

generalizirano nisam sra po tebi nego sam reka da je to tvoj problem i necu ulazit u razlog tvog problema al ti si ipak usao u tu "pandorinu kutiju" sam si naveo da si zapeo na nekim predmetima? pa jel to opet tvoj problem posto si sam upisa faks sam ga i polazes i to tvoje korupcijsko stajaliste mi nie jasno. neznam di studiras niti me interesira iskreno i kod mene ima korupcije i mnogi je prihvate kao rijesenje ali ja ne , ja idem do komisije kad se utvrdi moje znanje tako da ja nisam nikad nista platija niti cu makar bio financijski osvjesten ili ne kad je u pitanju korupcija. ovdje neprozivan tebe zbog toga niti pojedince ali zakonom je odredeno da je za to predvidena kazna tako da postoji legalan nacin za rijesit te probleme. Nemoj se pinit ne pljucam po tebi nego generaliziram , povuka si me za jezik samo sam napisa koji post i to je to.
a ovo za masu to nezelim ulazit u polemiku al bit je svega toga da postoje pojedinci i sve ovisi o njima iskreno upoznao sam ljude kojima je u interesu bilo radit pa su se snasli i za pocetak zaposlili a i oni koji pricaju borbene pa su na istoj "klupici" na kojoj su bili, tako da je veliki dio te mase vrlo nezainteresiran, a ti nezainteresirani pljucaju po svemu i svacemu misle da su popili pamet ciloga svita i spominju basloslovne cifre za koje bi oni navigali, cast momcima koji se trude a trud se isplati kad tad !!!

Necu ici u detalje nego cu se drzati svoga iskustva nakon srednje ako se moze na kadeturu ili asistenturu, nakon toga obavezno poloziti klasu, te upisati visu.
Ako ko moze bilo bi idealno uz visu da se navigaje.
Sad dalje ima vise opcija i svak moze vuc na svoju stranu, na mojoj firmi je za par ljudi firma platila ubrzani tecaj i nakon toga sto bi dobili papir odmah bi ih unaprijedili.
Svak ima kod nas doma drugaciju situaciju neko ima vezu za ukracati se neko nema nije svima isto, neko si moze priustiti studiranje netko ne pa mora bizat na brod da skupi lovu da bi studirao.
Ako covik ima volje zavrsiti ce sve na ovaj ili onaj nacin

Ne zavrsava svako to u roku kao ti,tebi svaka cast,realno ja ispod 4 godine ne bih zavrsio to,onda naci ukrcaj,odradit 6 mj. sacekati drugih 6,zavrsiti... 5 ipo godina,pod uslovom da odmah odes na brod,a podjednako je tesko naci prvi ukrcaj i sa fakultetom i bez njega..prijatelj mi plovi na mitsuia nema fakultet nema ni visu,sa srednjom.Znas koliko ga je ljudi pitalo za skolu...cik pogodi.

Ovo sto je Jose napisao je pravi put. Pogotvo u danasnje vrijeme na sve strane kursevi.Fakultet gubi vrijednost,jedino ako zelis sa 50 godina da se pohvalis da si fakultetski obrazovan covjek.
A kolko to znaci,zapitaj se kad bi se neko tebi pohvalio kako je zavrsio fakultet,bi li ti sta to znacilo.Ili bi mu samo rekao bravo za tebe.

To sto si sad rekao da fakultet gubi vrijednost ispao si ne budala nego budaletina!!! Fax je uvijek vrijedio i vrijedit ce, pogotovo u danasnja vremena, a tu vas vidim ima onih sa srednjom pomorskom koji su ljubomorni na nas koji imamo zavrsen fax ali to je vasa stvar, ipak kolega nije svatko sposoban za zavrsit fakultet, za to treba imat kapacitet, za sto pojedinci nisu sposobni!!! Priča od tebe i Josea ne drzi vodu, zavrsili ste srenju, za vise niste kapacitet pa sa ovim debilnim komentarima tipa kako fakultet gubi vrijednost lijecite frustracije! U svom zivotu nisam cuo vece gluposti i budalastine od ove tvoje recenice da fakultete gubi vrijednost, pa ti sine nisi normalan sta izjavljivas!:udriglavom

generalizirano nisam sra po tebi nego sam reka da je to tvoj problem i necu ulazit u razlog tvog problema al ti si ipak usao u tu "pandorinu kutiju" sam si naveo da si zapeo na nekim predmetima? pa jel to opet tvoj problem posto si sam upisa faks sam ga i polazes i to tvoje korupcijsko stajaliste mi nie jasno. neznam di studiras niti me interesira iskreno i kod mene ima korupcije i mnogi je prihvate kao rijesenje ali ja ne , ja idem do komisije kad se utvrdi moje znanje tako da ja nisam nikad nista platija niti cu makar bio financijski osvjesten ili ne kad je u pitanju korupcija. ovdje neprozivan tebe zbog toga niti pojedince ali zakonom je odredeno da je za to predvidena kazna tako da postoji legalan nacin za rijesit te probleme. Nemoj se pinit ne pljucam po tebi nego generaliziram , povuka si me za jezik samo sam napisa koji post i to je to.
a ovo za masu to nezelim ulazit u polemiku al bit je svega toga da postoje pojedinci i sve ovisi o njima iskreno upoznao sam ljude kojima je u interesu bilo radit pa su se snasli i za pocetak zaposlili a i oni koji pricaju borbene pa su na istoj "klupici" na kojoj su bili, tako da je veliki dio te mase vrlo nezainteresiran, a ti nezainteresirani pljucaju po svemu i svacemu misle da su popili pamet ciloga svita i spominju basloslovne cifre za koje bi oni navigali, cast momcima koji se trude a trud se isplati kad tad !!!

E svaka ti cast, nek si mu odgovorio, i slazem se u potpunosti s tobom. Kolega, nema se smisla s pojedincima natezati i govorit im kako je fax bitan, napisao sam u jednom odgovoru da pojedinci nisu sposobni za dalje od srednje, to jest nisu kapacitet, a najgore od svega je jos ako su i zatucani, s takvima nema polemike jer je sa njima sve uzalud, takvima se nemoze nista dokazat!!!

To sto si sad rekao da fakultet gubi vrijednost ispao si ne budala nego budaletina!!! Fax je uvijek vrijedio i vrijedit ce, pogotovo u danasnja vremena, a tu vas vidim ima onih sa srednjom pomorskom koji su ljubomorni na nas koji imamo zavrsen fax ali to je vasa stvar, ipak kolega nije svatko sposoban za zavrsit fakultet, za to treba imat kapacitet, za sto pojedinci nisu sposobni!!! Priča od tebe i Josea ne drzi vodu, zavrsili ste srenju, za vise niste kapacitet pa sa ovim debilnim komentarima tipa kako fakultet gubi vrijednost lijecite frustracije! U svom zivotu nisam cuo vece gluposti i budalastine od ove tvoje recenice da fakultete gubi vrijednost, pa ti sine nisi normalan sta izjavljivas!:udriglavom

Faks je postao prednost prilikom ukrcaja za kadeta nakon toga ako je samo brod u pitanju gleda se papir.
Sto se tice kapaciteta ili nije stvar kapaciteta nego je stvar da ljudi vrse usporedbu onoga sto uce na fakultetu i onoga sto su vidjeli da se koristi na brodu ukratko odnos na fakultetu teorija-praksa 5:95 na brodu je teorija-praksa 10/15:85/90 i na osnovu te usporedbe pocinju omolozavati fakultet a u biti to ide od one lako cemo a za sve triba sist i naucit i kad na brodu zapne nesto uvik uzmes manual i onda malo pomalo kopas da vidis sta i kako da se rijesi pizdarija
Vec nakon odredjenog vremena koje se provelo na brodu kad se trazi posao na kopnu onda fakultet igra ulogu.
Sad je drugo pitanje programa fakulteta i koliko on prati trendove u svijetu oko pomorskih stvari

Last edited:
Back