Znanje

gorank90

New member
Pozdrav dragi pomorci,

Evo zanima me prije nego se pođe na brod, sto bi asistent stroja trebao znati..? imao sam pauzu od 3 godine nakon zavrsene srednje pa nije puno ostalo u glavi pa sad zelim ponoviti.

Ako bi netko mogao napisati ono sto bi svaki asistent stroja trebao znati prije ukrcaja na brod i ako bi netko mogao opisati situaciju kada se prvi put dode na brod, sto se radi, za kim se ide, koga slusati, ko bi mi trebao nesto objasniti i tako to.. valjda me razumijete :) jeli moguce na brodu sve opet nauciti, tj. onaj koji me uci jeli mi sve objasni, zasto je ovo zasto je ono, i koje pred znanje od mene ocekiva.. sto paziti i tako to..?

trazim opsezan odgovor i evo vec sorry zbog pitanja ali eto zanima me..

Ide se za svakin, pita se svakoga i radi se sta ti je receno. Ne se bahatit i pravit pametan i koristi mozak. Ako nestouspijes sam zakljucit a nisi sto posto siguran jesi u pravu onda pitaj nekoga, pokazi da si mozga i neces imat problema. Budi aktivan i koji put nadji sam sebi nesto za zabavit se. Nakon sta pocmes pokazivat zainteresiranost onda ce ti dalje sve ic samo od sebe

A ako se ipak nadje debil koji te bude zahebava bez razloga onda ga prozovi na forumu, pogotovo ako je nas, nahebi mu se mile majke i docekaj ga isprid kuce jedan dan samo da mu se nasmijes u facu...

Predznanje... Valjda znas pripoznat koji dil motora i kako koji sistem otprilike radi. Ne tribaju ti detalji, samo da si koji put cuja sta je vida,matica,.... Sve ce to sist na misto. Koliko ces naucit ovisi o tebi,necebte niko drzat za ruku i vodit po brodu. Ako ne pitas onda ti se nece ni kazat. Zapamti da ti ljudi tamo imaju i svoga posla i problema..

hvala na odgovoru, znam ponesto, doma sam uvijek nesto oko motora rastavljo i ostalo je kao shvaceno u glavi, a nisam imo pojma o rastavljanju skutera prije toga, sto mi nadam se govori da cu tako i na brodu funkcionirat.. sad kako koji sistem funkcionira i djelove motora ponešto se zna, ali to je sve u magli jer sam skoro 3 godine bio u totalno kontra stvarima za koje sam spozno da mi se uopce ne svidaju i zato se ide na brod ali znanje mi je u magli i moram to opet naucit, zna se drzat kljuc u ruci i imam strpljenja, ali evo, moze li tko predloziti kakvu knjigu gdje su mi opisani djelovi motora i kako koji sistem funkcionira, ako ima takvo nešto.. što vi zahtjevate od asistenta kad vam dode na brod.. kakva je vibra izmedu asistenta i casnika, sve je to individualno ali eto sto god recete u vezi ovih stvari dobro ce doc, meni a i ostalima u slicnoj situaciji..

takoder imam dosta dobro znanje u vezi računala, skoro pa do programiranja ide, oce li to tamo ista vrijedit? engleski je isto na nivou..

Last edited:
Ne sekiraj se nista, pa sami naziv ti kaze: "asistent stroja" znaci od tebe se ne ocekuje nikakvo veliko znanje, nego da asistiras i da se uhvatis covjeka koji pakazuje najvecu volju da te nesto nauci.Srest ces svakakve ljude koji ce te sigurno provocirat kao ono tipa: "pa ti bi to trebao znat" moj savjet ti je da se takvima samo nasmjesis i okrenes ledja i pravac kod onog koji nesto zna,jer takvi su ti najtanji sa znanjem (vjeruj mi znam iz iskustva).Glupo je uopce ocekivat od covjeka koji prvi put dodje na brod nekakvo znanje,zato i postoje kolege da te nauce jer priznali oni to ili ne i njih je netko necemu naucio.Nikad nije sramota nesto ne znat nego je sramota ne htjeti nesto nauciti pogotovo ako imas priliku od nekoga pokupit znanje.

Prvi makine ili ti ga po naski Chief bi trebao vodit brigu o tebi znaci ujutro kad dodjes u makinu ce te on rasporedit na posao t.j. dat ce te tercu,secondu ili vec nekome da im das ruku (u slucaju ako radis asistenturu na normalnoj firmi, ja sam vecinom imao u ruci stupu i radacu, ali neka te to ne brine ako imas volje uvjek se nadje vremena za nesto i nauciti).

I normalno na kraju moras pokazat i sam volju da nesto naucis,ali opet moras pazit da ne pretjeras jer mi makinisti smo ti malo nervozni (a kako i ne bi u onim uvjetima vrucina,buka,....) ima vremena 12 mjeseci,a ni tad neces znat sve ali bitno je da polovis neke osnove, a ucit ces dok si ziv.:cool:

Pa ja se iskreno nadan da je 12 miseci setanja bujola, radace i vaza piture gotovo. Ako jos i postoji negdi onda kvragu sve. Slazen se da triba bit cist i uredan ali 12 miseci cistit i pituravat :udriglavom

Po meni je optimalno par uri sedmicno sa prvin ili kapon, ostatak kako koga dopadne interesantan posal, bilo u makini ili na kuverti ili kuzini

Kompjuteri ce ti pomoc, ako nista mozes upisivat planned maintenance svaki dan :)

Siso, opet ostajen pri onome da bi neke osnovne stvari triba znat. Pa nije 4 godine sidija na usima. Razliku izmedju vode i goriva, ulja i ispirnoga zraka i par osnovnih dijelova bi triba znat... Sve ce drugo sist na misto sa vrimenon... Necu ga ja pitat da odma ide rastavit motor u komadice ali bi ga moga pitat da mi donese kljuc 46 pa da bar zna kljuc pripoznat

hvala na odgovoru, znam ponesto, doma sam uvijek nesto oko motora rastavljo i ostalo je kao shvaceno u glavi, a nisam imo pojma o rastavljanju skutera prije toga, sto mi nadam se govori da cu tako i na brodu funkcionirat.. sad kako koji sistem funkcionira i djelove motora ponešto se zna, ali to je sve u magli jer sam skoro 3 godine bio u totalno kontra stvarima za koje sam spozno da mi se uopce ne svidaju i zato se ide na brod ali znanje mi je u magli i moram to opet naucit, zna se drzat kljuc u ruci i imam strpljenja, ali evo, moze li tko predloziti kakvu knjigu gdje su mi opisani djelovi motora i kako koji sistem funkcionira, ako ima takvo nešto.. što vi zahtjevate od asistenta kad vam dode na brod.. kakva je vibra izmedu asistenta i casnika, sve je to individualno ali eto sto god recete u vezi ovih stvari dobro ce doc, meni a i ostalima u slicnoj situaciji..

takoder imam dosta dobro znanje u vezi računala, skoro pa do programiranja ide, oce li to tamo ista vrijedit? engleski je isto na nivou..

iman ti ja sa faksa vise prezentacija iz kolegija Brodski motori , prezentacije su onako sa dosta slika i
nema puno teksta,pise ono samo bitno od svakom djelu (pokretni i nepokretni djelovi motora) po par slajdova.
samo sve to mi je na laptopu a on mi je u "banani" pa cim ga osposobim mogu ti poslat na mail

svaka cast na odgovorima, bas sam ovakve i trazio, imam izgleda mix minimalnog i srednjeg znanja, knjiga pomocni strojevi mi je u rukama i pokusat cu sto vise znanja probavit. Zelim doci tamo sa nekakvim semama u glavi kako to funkcionira..

@Perza sve sto imas salji mi, valjat ce i potrebno mi je.. Kontaktirat cu te preko pp

Siso, opet ostajen pri onome da bi neke osnovne stvari triba znat. Pa nije 4 godine sidija na usima. Razliku izmedju vode i goriva, ulja i ispirnoga zraka i par osnovnih dijelova bi triba znat... Sve ce drugo sist na misto sa vrimenon... Necu ga ja pitat da odma ide rastavit motor u komadice ali bi ga moga pitat da mi donese kljuc 46 pa da bar zna kljuc pripoznat

Ma slazem se, zato sam i napisao nikakvo veliko znanje, a sto se tice kljuceva decko kaze da se i doma vrti oko motora, istina za skuter ti ne treba kljuc 46, ali cim se brine da bi trebao nesto znat a ide za asistenta, ja se osobno ne bojim za njega, snac ce se on, pa znao sam ja ljude koji su isli za chiefove pa se nisu brinuli za svoje znanje:udriglavom

Last edited:
upravo tako...

i jos bi doda, bilo bi ti dobro znat skuvat dobru kavu... ne onu sta odma tira u zahod. tu se recimo trazi dobro znanje i brzo shvacanje

Back