struja na kontejnera??u

vmozara

Elec
Može li me netko malo uputit na kontejneraše.

Sazno sam da je moj idući brod ovaj
http://www.oceanmap.com/Images/hai1/Cap_San_Raphael.jpg

Cap san raphael se zove, 2002g. Nisam uspio nać ni koji su motori, generatori, dizalice, ni ništa, osim da je dug 256 metara.

Do sad sam bio samo na balkovima, treba li što pametno znat ili pročitat prije nego tamo odem? Što uopće struje tamo rade, koji je njihov posao? (osim uobičajenog sijalice masa itd)

Stigne li se van ikako?

Last edited:
Do sad sam bio samo na balkovima, treba li što pametno znat ili pročitat prije nego tamo odem? Što uopće struje tamo rade, koji je njihov posao? (osim uobičajenog sijalice masa itd)

Stigne li se van ikako?

Mislim da im je jedan od glavnih poslova obilaziti "frigo kontejnere" i prikljucak istih prilikom ukrcaja.Toliko sam barem vidio ono malo sto sam bio u kontaktu sa njima.

tako je. isti posal ka na balku, samo sta imas ekstra frigo kontejnere. pogledaj malo kako radi reefer sistem, nije to teska filozofija. i ako je brod dug 256 m, najvjerojatnije nemas dizalice, gearless

Sve ovo što ti je @Maninjorgo rekao .
Vjerujem da nečeš ih ni spajati ni otpajati kabele, većinom to sada radi ekipa sa kraja . Obilazak istih u 9 ujutro električar , u 4 popodne sekondo palube .
Bolje ti je ako već ima kvara da ga nadješ u 9 ujutro , lakše ti je za raditi , jer posli sve pripremiti po mraku i nevrimenu , a i ovi koji će ti pomoći će biti ljuti što moraju raditi noć .
Misilim da je to negdje oko 5000 TEU, otprilike 600 reefera .
Pazi na rezervne dijelove .
Doli u makini pazi na pomoćne , jer nemaš njih moračeš isključivati sekcije reefera .
Kako da si se ubacio bez iskustva kontjnera , onda stvarno nedostaje električara .
Eto pozzdrav , i pizaj ako te još zanima .
Dizalice isto vjerujem da nema .
Ako te zanima CD o maintenancu i samom upoznavanju reefera , mislim da iam nešto na hardu !!!!

Last edited:
tako je. isti posal ka na balku, samo sta imas ekstra frigo kontejnere. pogledaj malo kako radi reefer sistem, nije to teska filozofija. i ako je brod dug 256 m, najvjerojatnije nemas dizalice, gearless

nebi se bas slozia
ustvari uopce se ne slazem

taj posal veze nema s bulkom i tankerom i ostalim klasicnim brodima
di struja ode na godisnji

kontenjer je dosta agresivan i ima dosta manovri i porti
biti ce ti min 3,4 pomocna mozda koji shaft generator
s kad budes ima frigo kontenjere imat ces veliki load na mrezi tako
ces i ponekad imat problema sa sinhronizacijom
ovisno o liniji mozes ocekivat veliki broj friga
kako ih di gledaju to je od firme do firme ali ukratko
najvaznije je PM ili preventive maintenance znaci kad dode na brod
zatvorit mu dobro vrata od kontrolera kabel od napajanja stavit sa strane
pazit ako imas dablse(uticnice) da nisu po podu jer ce izgorit
s tim rijesis po posla odma

+sta tribas malo se i pozabavit s pomocnima (iako to nije tvoj posal) ali kad nastanu problemi na njima posal ce to postat najvise tvoj jer ces gasit sekcije friga a posli kad ih upalis niko ti ne garantira ako je ubacio sklopku od 30komada friga da su bas svih 30 i startali:rolleyes:

uglavnom ako ces posal radit fer i korektno bulk ce ti djelovat kao godisnji odmor

+ svitla a ima ih samo po kuverti mali miljun

Odličan info :uzdravlje dajte još

Chorke ako nije preglomazno molim te mejlaj mi na vlahomozara@gmail.com :uzdravlje

bolje se raspitat malo nego tamo doć ko telac :confused:

Kažete da ću i ja visit na pomoćnim? Na koji načim, tipa da skidam glave, čistim šprice itd? Zar će me uopće netko pustit da radim takav posao?

Last edited:
Pozdrav,

evo ja imam ukrcaj na kontenjerasa sljedeci vikend. Idem kao reeferman, no nikad nisam radio s njima. Znam da cu s elektronicarem pregeldavat frigo kontejnere, tj nadgledati ih. Sad citam i proucavam sve o njima, no nigdje ne mogu pronaci koji su najcesci kvarovi na njima i na sta bi trebalo posebno obratit pozornost. Ako bi netko bio ljubazan i u par recenica mogao napisat ovdje. Ili ako ima koga u Rijeci da je radio taj posao pa platim pice i popricamo malo o tome.

Pozdrav,

evo ja imam ukrcaj na kontenjerasa sljedeci vikend. Idem kao reeferman, no nikad nisam radio s njima. Znam da cu s elektronicarem pregeldavat frigo kontejnere, tj nadgledati ih. Sad citam i proucavam sve o njima, no nigdje ne mogu pronaci koji su najcesci kvarovi na njima i na sta bi trebalo posebno obratit pozornost. Ako bi netko bio ljubazan i u par recenica mogao napisat ovdje. Ili ako ima koga u Rijeci da je radio taj posao pa platim pice i popricamo malo o tome.
Ideš ko reefermen , no nikad nisi radio sa njima . ???
SluÅ¡aj taj elektroničar će se oslanjati na tvoju odgovornost , a ne ti na njegovu .
Aj kad smo već kod elektroničara - električara bih prije rekao . Koja vrst reefera , Thermoking ,Carrier , Daikin ...?
Aj uvatimo se Carriera za sad . Software , konfiguracija Microlink 3 itd . Kontaktori , senzori . Ne znam da li će firma tražiti da ugrađujeÅ¡ modeme tamo di ih nema . Grijaći , coili ..itd
Termodinamika , znaš li raditi sa manifoldom , vakumiranje , evakuacija , nadopuna plina likvidom i gasom ?
Ekpansioni ventili , modulation ventili , filter drieri , pronalaženje gubitka plina , kompresori scroll i ovi ,evaporator fans , condenser fan -.itd...
Morati čeÅ¡ pitati viÅ¡e konkretno !!
A kvari se sve..
Pozdrav

Stocky , sorry , evo ti malo generalno , kako da složiÅ¡ posao , pa čeÅ¡ poslije kvarove !
Ukrcaj reefera , obrati veliku pažnju , pa i neprespavaj noć ( di ih ima 100 pa naviÅ¡e , zna ih biti i do 700-800 komada po portu ), paluba će ti to ukopčavati i kontrolirati po manifestu temperature , i prijaviti eventualni fault . Ako i imaÅ¡ prijavljeni fault u portu aktiviraj prvog palube ili časnika palube da kontaktira reefer tehniciana od porta da se to rijeÅ¡ava momentalno , i eventualni iskrcajproblematičnog reefera dolazi u obzir!!
Listu ukrcaja reefera odmah da ti isporući časnik palube nakon Å¡to mu planer to objavi , da znaÅ¡ poziciju , i sve parametre Å¡to se tiće toga .
Redovito kontroliraj spare parts ( rezervne dijelove ) , i ostalo Å¡to ide uz to , platforme , visinski radovi , i ekipu koja ti je najjaća udavanju pomoći , i to uputi časnika stroja , da ti budu spremni .
Obrati pažnju na "Y " spojeve , jedan utikać dvije utičnice , masu puta ti izgaraju brodske utičnice pa da ne gubiÅ¡ vrijeme , ubaciÅ¡ njih , a ovo naknadno popravljaÅ¡ .
Biti će ti mase , po reeferima , ali na to se ne obaziri dok god imaÅ¡ zadovoljavajuću temperaturu ( range ) .
Dok kontroliraÅ¡ reefere prilikom ukrcaja , čuvaj se otvorenih hatch covera , twist lockera , lashing barova...da ti Å¡to ne padne na glavu ili da ne upadneÅ¡ di god..i sve pomalo , ne trći .
U tim reeferima postoje ignore i active faults . Po naški , dofuraj reefer do porta iskrcaja u rangu temperature , aj o tome poslije .
Ne vjeruj nikome , sve provjeri sam di god ima sumnje , vizuelno .
Ne pij , ne troši žene i ne konzumiraj buniku pri velikom ukrcaju .
Pitaj na Pomorac.net .
Aj i ja , sad knjigu , pozdrav , pitaj .:uzdravlje

Last edited:
Stocky , sorry , evo ti malo generalno , kako da složiÅ¡ posao , pa čeÅ¡ poslije kvarove !
Ukrcaj reefera , obrati veliku pažnju , pa i neprespavaj noć ( di ih ima 100 pa naviÅ¡e , zna ih biti i do 700-800 komada po portu ), paluba će ti to ukopčavati i kontrolirati po manifestu temperature , i prijaviti eventualni fault . Ako i imaÅ¡ prijavljeni fault u portu aktiviraj prvog palube ili časnika palube da kontaktira reefer tehniciana od porta da se to rijeÅ¡ava momentalno , i eventualni iskrcajproblematičnog reefera dolazi u obzir!!
Listu ukrcaja reefera odmah da ti isporući časnik palube nakon Å¡to mu planer to objavi , da znaÅ¡ poziciju , i sve parametre Å¡to se tiće toga .
Redovito kontroliraj spare parts ( rezervne dijelove ) , i ostalo Å¡to ide uz to , platforme , visinski radovi , i ekipu koja ti je najjaća udavanju pomoći , i to uputi časnika stroja , da ti budu spremni .
Obrati pažnju na "Y " spojeve , jedan utikać dvije utičnice , masu puta ti izgaraju brodske utičnice pa da ne gubiÅ¡ vrijeme , ubaciÅ¡ njih , a ovo naknadno popravljaÅ¡ .
Biti će ti mase , po reeferima , ali na to se ne obaziri dok god imaÅ¡ zadovoljavajuću temperaturu ( range ) .
Dok kontroliraÅ¡ reefere prilikom ukrcaja , čuvaj se otvorenih hatch covera , twist lockera , lashing barova...da ti Å¡to ne padne na glavu ili da ne upadneÅ¡ di god..i sve pomalo , ne trći .
U tim reeferima postoje ignore i active faults . Po naški , dofuraj reefer do porta iskrcaja u rangu temperature , aj o tome poslije .
Ne vjeruj nikome , sve provjeri sam di god ima sumnje , vizuelno .
Ne pij , ne troši žene i ne konzumiraj buniku pri velikom ukrcaju .
Pitaj na Pomorac.net .
Aj i ja , sad knjigu , pozdrav , pitaj .:uzdravlje
lipo receno, samo da nadodan jos jednu "sitnicu" obavezno pripazi da gospoda sa palube nakon iskopcavanja reefera vrate poklopac na ref. socket jer bar ovi moji nemaju tu naviku pa moras uvik bacit đir iza njih ;)
i ovo sta je Chorke reka, za fault reefera koji otkrijes da zafrkaje odma po ukrcaju ce ti svakakve price prodavat tehniciani tako da ako nisi 100% siguran o cemu se radi samo dogovori da ga dischargeaju i gotovo(ili nek ti daju indemnity letter koji te cisti od odgovornosti za doticni reefer) i naravno pripazi da ti se kodovi na papiru podudaraju sa istim.

Zivia mi i mirno more ;)

Hvala Chorke i Popi na odgovoru.

Da nikad nisam radio s njima, ali evo vec neko vrijeme citam o njima i pokusavam se sto bolje pripremit. Zato sam i postavio ovdje pitanje da cujem malo iz prve ruke sta i kako. Jedno je citati manuale, a drugo kad ti netko kaze sta i kako. Sta je je nikad nisam radio neke stvari koje si tu nabrojao. Kao naprimjer nadopuna plina ili pronalazenje gubitka plina. Ipak sam ajmo rec pred malo izletio s fakulteta, pa nisam imao gdje naucit takve stvari. Zato stvari koje se ticu struje ne bi trebale biti problem.

Znam da treba dosta paziti kod ukrcaja, te da saljem nazad ove koji rade probleme. Trebat ce vremena za pohvatiti sve to. Ima dosta ljudi iz hrvatske na brodu pa ce valjda pomoc i objasnit ili pak zajebavat :D.

Na brodu je max broj reefera 700. Nadam se da ih nece biti toliko odma pri prvom ukrcaju. Koje ce marke reefera biti ne znam, a ni koji modeli tocno.

Znam da ce biti zeznuto, ali cu se tu javljat kad god budem stigao da podjelim iskustva. Takoder imam velik broj manuala za reefere pa ako kome treba nek se javi pa mogu poslat nekako, mozda nekome i pomognu;)

Ne znam kako je za novu godinu na brodu, se pije sta ili svatko u svoju kabinu?:D Inace bolje ne pit, a i jetri ce dobro doci odmor ova 4 mjeseca:D

Last edited:
Samo opušteno !
Imaš podršku ...
Ne zaboravi da ljudi očekuju na brodu da im dolazi REEFERMEN , bez zajebancije , boli njih ona stvar za reefere .
Jetricu ne spominji , baÅ¡ danas sam je imao onako lagano na čeÅ¡njaku i dec bijelog .
Aj sretno !!!

E , i ovaj maksimalni od 700 , se može srediti sa joÅ¡ 300 utičnica upgradea i jednim Cummins power packom od 1200 KW:):D;)

Last edited:
stocky
bitno je naucit kako frizider radi,strasno bitno je frizider je frigo kontenjer

ovo sta je dolo napisano manje vise je ka sveto pismo kopiraj i uzmi sa sobom

svaki frigo ima svoje bolesti
ali preventiva i zastita je najbitnija

nadi nekog u rijeci ko ce ti rec ric dvi

sritno

stocky
bitno je naucit kako frizider radi,strasno bitno je frizider je frigo kontenjer

ovo sta je dolo napisano manje vise je ka sveto pismo kopiraj i uzmi sa sobom

svaki frigo ima svoje bolesti
ali preventiva i zastita je najbitnija

nadi nekog u rijeci ko ce ti rec ric dvi

sritno

Stavio sam ovdje ponudu da cugu platim samo da mi kaze malo vise o tome:D

Imam frenda koji postavlja klime, a i zna raditi oko hladnjaca, tako da cu njega uhvatit da mi malo pojasni princip rada.
Ma pretrazujem po stranim forumima o svemu sta se tice frigo kontejnera. Izgubim par sati dnevno na to, ali sta se mora nije tesko.

Stavio sam ovdje ponudu da cugu platim samo da mi kaze malo vise o tome:D

Imam frenda koji postavlja klime, a i zna raditi oko hladnjaca, tako da cu njega uhvatit da mi malo pojasni princip rada.
Ma pretrazujem po stranim forumima o svemu sta se tice frigo kontejnera. Izgubim par sati dnevno na to, ali sta se mora nije tesko.

Najbolje da ides na stranicu proizvođača.Ako bi ti to moglo pomoć. Znači Thermoking,Carrier,Daikin,Star Cool,Mitsubishi..sve zavisi gdje ćeÅ¡ ići,od kuda će riferi polazit. Sada imaju ova nova sranja, riferi sa kontrolom kisika i CO2...voće, avokado i slična sranja da bi ostalo frisko.Membrana,dodatna vakum pumpa,jel..voće kako dise proizvodi CO2,sve to mora ostati u nekom limitu.Kad se krcaju takvi riferi uvijek prije dolaska u luku,rifer manager ili netko drugi posalje upute,,bla bla ne smije biti isključen iz struje i slično. Inace na brodu koji ima rifera uvijek ima literature za to,mora biti. Uvijek je bolje unaprijed procitat nesto, jer kad sranje se desi..Kasno je

Stocky , a gdje bi ti popio piće i kada ?
Nije loš onaj Pocoloco , kraj kapetanije? Od onog pomorca .

Mozemo sutra cugu ili prekosutra, posto putujem u petak. Mozemo u pocoloco, meni pase. Samo javi vrijeme kad tocno. PM ti ne radi

Back