Stručno pitanje:

Kolega kotlar

terco makine
Koje su posljedice po pomoćni diesel motor ako generator počne radit kao elektromotor (zaÅ¡tita ne radi). Zanima me ako netko ima konkretno iskustvo s tim. Molim iskusne strojare da mi navedu uzroke i posljedice tu pojavu.

Vidim da nitko ne odgovara pa cu probat ja;
Uzrok bi mogao biti prilikom ukapcanja generatora na mrezu, a da nisu uskladjene faze. Utom trenutku dolazi do jakog strujnog udara;
A za posljedice neznam, vjerojatno puca radilica ili tako nesto, ... nebi rekao da ce explodirat motor.:cool::confused:
Katastrofa !!

mislim da nije na to mislio, vec "ono drugo". Vjerojatno nista sve dok radi podmazivanje motora i nije mehanicki blokiran, ali pitat cu strojare sad na kavi sto misle o tome.

dolazi do enormnog mehanickog opetercenja po motor tj radilicu/osovinu u mom slucaju spiroflex kupling
jer taj generator se zeli zavrtit kao e-motor sta je drugi smjer od smjera mehanickog motora
to ni klipnjace ne ljube bas....

pa na primjeru MAN L8 48/60 s ABB 5MW shaft generatorom sve ide u ariju
motor prizivia(ipak je sastavljen bia u Augsburgu;) da su bili drugi micky mouse motori trazili bi se djelovi po makinji)
generator nije prezivia posta je pravi cado:confused:
kad je taj motor spojen da radi ka generator(tj spojen bus coupler sta nije bilo predvideno) nastalo je nevideno urlanje motora(karter explozija je bila mila majka za to) i na kraju explozija(sve veoma krato vrime, sekunde)

zakljucno
posljedice po makinju mogu bit sve i svasta ili nista
ovisno kakve su zastite generatora,kakave su sklopke alternatora etc) u normalnoj praksi tesko izvodljivo

nije pisao iskusni strojar

Last edited:
Kakav je to generator bio ako se zavrtio u drugom smjeru? Zar se polje i dalje ne vrti istim smjerom, a generator, tj sada motor, zajedno s njim (na stranu slip) sto znaci id alje 50/60hz i nazivni okretaji. Pricao sam danas sa strojarima, i kazu da se nista ne bi dogodilo sve dok se dizel uredno podmaziva.

Slažem se s Vmozarom,kako to u drugom smjeru se zavrti generator? Ako sam shvatio,Kotlar pita za Reverse Power..kada generator postane elektromotor, i umjesto da daje snagu on je uzima.

Koje su posljedice po pomoćni diesel motor ako generator počne radit kao elektromotor (zaÅ¡tita ne radi). Zanima me ako netko ima konkretno iskustvo s tim. Molim iskusne strojare da mi navedu uzroke i posljedice tu pojavu.

Nema nikakvi posljedica po pomoćni motor,imao sam par prilika i niÅ¡ta se nije desilo,da bi se slomila radilica trebalo bi promjeniti smjer generatora tj faze.

Kakav je to generator bio ako se zavrtio u drugom smjeru? Zar se polje i dalje ne vrti istim smjerom, a generator, tj sada motor, zajedno s njim (na stranu slip) sto znaci id alje 50/60hz i nazivni okretaji. Pricao sam danas sa strojarima, i kazu da se nista ne bi dogodilo sve dok se dizel uredno podmaziva.

vmozara

to je trenutno najbolji ili jedan od najboljih alternatora na trzistu ABB 5MW 6.6Kw 60HZ RENK lezajevi s zasebnim podmazivanjem koje opet ima dvi lo jedinice i jedna ima supply s emg switchgear(dans je vec ucestalo viden kod ekipe koje je po novim drilig jedinicam)

na pvi brod nove generacije od frime di sad radis se to upravo desilo i kormila su skrenila i izletilo se na vani nove teritorije u singapuru
greska jedan je da se moga zatvorit bus coupler kad su oba shaft generatora na ploci(taj sistem nije imao sinhronizaciju izmedu dva hv alternatora inace jedan je bia i variator 42-60Hz)
greska dva da strujna zastita(ona tri strujna trafa/faze u alternatoru) i overcurent zastita nisu radili tj izlaz nije spojen bia na HV sklopku za trip signal

inace u pitanju su dva glavna motora s dva cpp,dva shafta 5MW svaki i dva gearboxa s spojkama za pumpe sarbuna
upravo zato sta su dva glavna motora u pitanju nasta je veliki bang

ovo nije ucastala pojava ali se desilo

ja nisam pisa o tome kad jedan generator ima vise jalove snage a drugi manje pa reverese power te izbaci vani
onda motoru nece bit nista osim lakseg treninga tj max overspeed.

Srelec, moram priznat puno toga mi je nejasno tu. Kako uopce moze bit toliko gresaka na nekom takvom ultramodernom brodu? Tko zna sto ona jos ne radi na tom brodu ako samo tu ima 3-4-5 stvari izuzetno vaznih a koje ne rade? Zasto sami breaker nije izbacio jer njegov trip setting je neovisan o eksterno spojenoj opremi? Zasto je generator krenuo unatrag, zar ta dva motora vrte u suprotne strane, ali cemu onda uopce postoji coupling breaker ako se vrte suprotno? Zasto si onda napisao da se generator hoce zavrtit u suprotnu stranu i bit kao motor, jer i kao motor ce se vrtit u istu stranu kao i postojece polje. Cak i da je suprotna strana ili samo promasena faza pa upalo bez sinkroniozacije, bar jedan od tri (1 po generatoru i 1 coupling) breakera moraju izbacit na instant pickup. I jalova snaga nema veze u ovom slucaju sa reverse power, nego samo i iskljucivo torque na osovini diesela. Kad nestane torquea, nastane pizdarija :) Jako mi je cudna cijela ta prica, zapravo ne da je cudna nego mi smrdi za popizdit :D:D

Last edited:
Gospodo, generator se nece zavrtit u kontra smijeru, jedino kad bi sve izlomio oko sebe i mahnito bio motor. Ali radi se o kontra udaru,
povratnim silama, snage nama dosad korisne, ali vracene u suprotnom smjeru, to su trenuci, kratki trzaji (LOM).
Zamisli 5 tona u jednom smjeru koji se sudara sa 5 tona u njemu dakako suprotnom. Kad to zbrojis dobijes (LOM), mozda ne u dizel motoru,
ali sigurno spojka ili tako nesto.;)
Drugim rijecima Katastrofa !!! :cool:

generator radi u paraleli,iz bilo kojeg razloga recimo dolazi do gubitka RPM(fuel,filtri itd)na diselu ,generator ne daje vise snagu u mrezu,generator i disel se i dalje vrte u istom smjer ali momenti sile na spoju izmedju njih su suprotni dolazi do naprezanja ,torzije na osovini,ta sila se povecava dok pametniji ne popusti,najcesce rewers power,
iako sam jednom vidio pomicanje statora i kidanje zica glavnih namotaja,drugom prilikom lom osovine disela.

Srelec, moram priznat puno toga mi je nejasno tu. Kako uopce moze bit toliko gresaka na nekom takvom ultramodernom brodu? Tko zna sto ona jos ne radi na tom brodu ako samo tu ima 3-4-5 stvari izuzetno vaznih a koje ne rade? Zasto sami breaker nije izbacio jer njegov trip setting je neovisan o eksterno spojenoj opremi? Zasto je generator krenuo unatrag, zar ta dva motora vrte u suprotne strane, ali cemu onda uopce postoji coupling breaker ako se vrte suprotno? Zasto si onda napisao da se generator hoce zavrtit u suprotnu stranu i bit kao motor, jer i kao motor ce se vrtit u istu stranu kao i postojece polje. Cak i da je suprotna strana ili samo promasena faza pa upalo bez sinkroniozacije, bar jedan od tri (1 po generatoru i 1 coupling) breakera moraju izbacit na instant pickup. I jalova snaga nema veze u ovom slucaju sa reverse power, nego samo i iskljucivo torque na osovini diesela. Kad nestane torquea, nastane pizdarija :) Jako mi je cudna cijela ta prica, zapravo ne da je cudna nego mi smrdi za popizdit :D:D

vmozara
pazi ja napisao pricu kako je bilo za potvrdu info poalji mail svom glavnom sefu Ruben De Lille's pa ce ti on odgovorit kako i zasto.
inace to je bilo na BN320

jedino sta ovdi mirise je tvoje generalno neiskustvo i stav

Koliko god budem star i iskusan pa makar i za 50 godina necu prihvatit pricu da se generator htio okretat u drugom smjeru. Mozda si se krivo izrazio ili neznas tocno sto se dogodilo ali to se nije moglo dogodit. Ovo sto ti opisujes je ubacivanje u paralelu bez sinkrozacije i nema nikakve veze s temom. Mozes uvijek u ovakvim raspravama zaigrat na kartu iskustva ali ne mozes zaigrat na karte malo razmisljanja i muckanja glavom tako da pozdrav i oprez kod diranja couplera :D

Koliko god budem star i iskusan pa makar i za 50 godina necu prihvatit pricu da se generator htio okretat u drugom smjeru. Mozda si se krivo izrazio ili neznas tocno sto se dogodilo ali to se nije moglo dogodit. Ovo sto ti opisujes je ubacivanje u paralelu bez sinkrozacije i nema nikakve veze s temom. Mozes uvijek u ovakvim raspravama zaigrat na kartu iskustva ali ne mozes zaigrat na karte malo razmisljanja i muckanja glavom tako da pozdrav i oprez kod diranja couplera :D

ovo je bilo pitanje
Koje su posljedice po pomoćni diesel motor ako generator počne radit kao elektromotor (zaÅ¡tita ne radi).

napisano je sta se desilo di nije bilo zastite ali nije ni napravljeno da radi u paraleli i napisano je da je malo specificni sistem na kome se to desilo
a i neki drugi su napisali o (pomicanje statora i kidanje zica glavnih namotaja,drugom prilikom lom osovine disela etc)

pa je i napisano
sta se desi ako je prisutna zastita tj da makinja ima tad laksi trening

sad ako si na brodu trk u makinju i dobro pogledaj oba motora
dosli smo do toga da ne gres na ribe jer da ides onda bi se zanima za brodice pa bi vidia koju s dva motora tj dvi osovine i uocia razlike

nije problem ti sve objasnit ali besplatana objasnjenja se zaborave
ona na kojima se oznojis ti ostanu u sjecanju;)

s ovim cu prekinit konverzaciju jer tribam nekog vraga i radit
:udriglavom

U ovoj raspravi složiti ću se s kolegama Alenmrki i vmozara, srelec mi uopće nije jasan.

Koje su posljedice po pomoćni diesel motor ako generator počne radit kao elektromotor, a zaÅ¡tita od povratne snage ne funkcionira?

Za gen. nema nikakvih posljedica, ako je pogonski motor 4T sisaljke su privjeÅ¡ene, stoga ne bi smjelo doći do havarije na pogonskom motoru. Druga stvar su parne turbine.

U ovom slučaju se mijenja samo smjer struje.

U ovoj raspravi složiti ću se s kolegama Alenmrki i vmozara, srelec mi uopće nije jasan.

Koje su posljedice po pomoćni diesel motor ako generator počne radit kao elektromotor, a zaÅ¡tita od povratne snage ne funkcionira?

Za gen. nema nikakvih posljedica, ako je pogonski motor 4T sisaljke su privjeÅ¡ene, stoga ne bi smjelo doći do havarije na pogonskom motoru. Druga stvar su parne turbine.

U ovom slučaju se mijenja samo smjer struje.

oring

ne moze ti bit jasno jer vjerujem da nisi do sad imao tu konfiguraciju(a i meni nije bilo jasno kad sam to vidia)
motor koji je kombinacija pomocni (HV generator a sinhronizaciju vrsi samo 440V stvarnim pomocnim generatorom)
pa je taj motor i pogonski motor jer ima cpp pa po potrebi stoji na Dp
pa preko getribe i tri spojke vrti pumpu
znaci napisano je primjer iskljucivo tog motora

parne turbine veze nemam,totalna truba sorry;)

inace ovdje se umjesao i kolega drydock(
pa ti ni on vjerovatno nije jasan

inace kad se javi taj problem cesto jedan motor otide u overload ako zastita sklopke nije dovoljno brza
pa nakon toga dode overspeed jer mu je skinilo teret bez raspodjele
tako je barem bilo na malim pomocnim motorima(na lego kockicama)

ali jedno je sigurno najbolje ce te se uvjerit na svojoj kozi ma koliko vam drugi pricali o tome

Biti će ima svakavih čuda od generatora..Za sve je kriv Kolega Kotlar..on treba pitat o kojoj vrsti broda se radi:D:D:D:D

Evo zaÅ¡to pitam; ukrcam se ja na brod, mjesec dana prije toga se desila havarija na pomoćnom motoru (VOLVO PENTA 350KW), znači nisam bio prisutan, pričali su mi struja i mazač; 2 pomoćna su radila, opterećenje 270kw, 1 motor počne stvarat veliku buku, struja ga ide gasit (na tipku STOP u kontrol rumu) on se ne gasi, dolazi kapo pokuÅ¡ava ga gasit lokalno ( na tipku i na polugu bosch pumpe) motor vrti i dalje, kasnije je motor sam stao (neznam kako). Kad su ga rastavili ; cilindri su bili puni ulja i bila je puknuta osovina turbopuhala. Brod je 96. godiÅ¡te puno toga ne Å¡ljaka pa tako ni reverse power protection. Moja teorija je; da je turbina zaribala pa je to izazvalo reverse power efect ( naÅ¡o sam na netu da generator počne motrorizirati kad pogonski stroj nema snage za vrtit sebe i generator u praznom hodu). Kad sam ja doÅ¡ao promjenili se ćif i kapo pa neznam niÅ¡ta detaljnije.

Evo zaÅ¡to pitam; ukrcam se ja na brod, mjesec dana prije toga se desila havarija na pomoćnom motoru (VOLVO PENTA 350KW), znači nisam bio prisutan, pričali su mi struja i mazač; 2 pomoćna su radila, opterećenje 270kw, 1 motor počne stvarat veliku buku, struja ga ide gasit (na tipku STOP u kontrol rumu) on se ne gasi, dolazi kapo pokuÅ¡ava ga gasit lokalno ( na tipku i na polugu bosch pumpe) motor vrti i dalje, kasnije je motor sam stao (neznam kako). Kad su ga rastavili ; cilindri su bili puni ulja i bila je puknuta osovina turbopuhala. Brod je 96. godiÅ¡te puno toga ne Å¡ljaka pa tako ni reverse power protection. Moja teorija je; da je turbina zaribala pa je to izazvalo reverse power efect ( naÅ¡o sam na netu da generator počne motrorizirati kad pogonski stroj nema snage za vrtit sebe i generator u praznom hodu). Kad sam ja doÅ¡ao promjenili se ćif i kapo pa neznam niÅ¡ta detaljnije.

tebi se desilo nesto drugo a to nije ovo sta si pita
zapalilo se ulje u cilindrima ,vjerovatno je ulje dobilo priko turba(to se desavalo u isluzenim td autima di je turbo bio los)
nasi garaza mestri su zvali imbertura motora(ili nesto slicno)
onda ga gospa sinjska nece izgasit
kad se to desi triba mu zatvorit usis zraka jedino tako motor staje sve ostalo je plakanje
sad neki motorici imaju klapnu na usisu koja se aktivira na overspeed ili emergency stop
opet s godina te klapne ne brtve bas dobro
i tako prica gre dalje.............

na druge iste motore tribaju skinit usis s turba i vidit koliko im osovinica ima lufta tj koliko to klapa(jeli je puno ulja okolo) a najbolje bi bilo turbinicu na stol i premirit komparatorm
ili sve u radionu i izmjenit cili set na turbu i popit koju pivu dok traje rada

rec cu onima u lucici da ni volvo pente nisu sta su bile ;)
a oni se kletu u volvo pentu

Back