Socijalno i mirovinsko ako može savjet?

Mirovina

Mirovina

Posto sam blizu mirovine danas sam odlucio posjetiti HZMO u Dubrovniku iraspitat se za uvjete za ici u mirovinu po novom zakonu (60 godina starosti i 15 godina plovidbenog staza).
Dobio sam sljedece:
Kao dokaz za navigaciju priznaju uz radnu knjizicu samo navigaciju unesenu u matrikule. Iskrcajne liste, potvrde od kompanija ili ugovore ne priznaju.
Beneficireni staz prije rata zaraden na nasim kompanijama i ovaj novi ne priznaju u onih 15 godina koje treba napravit na brodu i zato imat placene ddoprise kao uvjet za ici u mirovinu.
Za navigaciju za koju nisi placao doprinose nemoze se dokupit retroaktivno.
Eto to su mi rekli da su upute iz Ministarstva pa se pitam ko to moze poci u penzion sa ovim uvjetima.

u se i u svoje kljuse,iman malo manje od 2 godine staza(28 ciste navigacije) i kad bi racuna na penziju od ove drzave,moga bi se ubit odma,ovako iden za 3 godine u vlastitom aranzmanu,no fond like private fond,ako se majmuni oporave i jos nesto i naprave,samo plus,ali ko racuna na njih,izgorija je unapred

@npk
i sto cete sada odustat u ostvarivanju svojih prava????

Posebni uvjeti za odlazak pomoraca u starosnu mirovinu
(60 godina ?života i 15 godina osiguranja na ukrcaju
)

Svi pomorci nakon 11. lipnja 2011. godine imaju pravo na starosnu mirovinu pomoraca ako su napunili 60 godina ?života i mogu dokazati ostvarenih 15 godina sta?ža osiguranja na ukrcaju kao član posade broda.

Za dokazivanje da je potreban sta?ž osiguranja ostvaren na ukrcaju kao član posade broda prvenstveno se koristi pomorska knji?žica i radna knji?žica a eventualno i drugi dokumenti kojima se dokazuje plovidba (npr. ugovori o radu, potvrde poslodavca, iskrcajne liste i slično).

Razdoblja u kojima je pomorac platio doprinos za mirovinsko osiguranje u svojstvu osiguranika-pomorca moraju se poklapati sa razdobljima kada je pomorac stvarno bio ukrcan na brodu.

U potrebnih 15 godina sta?ža osiguranja računa se i beneficirani sta?ž ostvaren u skladu sa ranije va?žećim propisima.

Razdoblja u kojima je pomorac bio prijavljen na obvezna osiguranja po nekoj drugoj osnovi (npr. kao poljoprivrednik) ne uračunavaju se u 15 godina sta?ža osiguranja potrebnih za starosnu mirovinu pomoraca sa 60 godina.

Pomorci koji su u pojedinim razdobljima ostvarili plovidbeni sta?ž za koji nisu uplaćivali doprinose, a nisu bili osigurani ni po drugoj osnovi, moći će (ali samo za sva takva razdoblja) platiti doprinos za obvezno mirovinsko osiguranje unazad i to po osnovici koja u trenutku podno??enja takve retroaktivne prijave vrijedi za to svojstvo ukrcaja.-ovdje moram naglasit da se ovo odnosi samo na one koji su stupili u sistem 1.1.2008. Ovako naime to tumaci LK Split,nadlezno mirovinsko te porezna uprava u Splitu bar onog suncanog jutra kad sam ih ja pohodio. Da li bi za oblacnog vremena dobio neke druge informacije ne znam vrijedi pokusati.

Ako imate daljnih pitanja obratite se sa svojim problemima na mail i slobodno se pozovite na mene:
pomorci@pomorstvo.hr

• Like
Reactions: npk
Mirovinsko

Mirovinsko

Frenkie, hvala Vam na odgovoru.

Ocito da je tumacenje u Dubrovniku drugacije.
Ja imam 61 godinu i preko 17 godina placenih doprinosa koji pokriva 14 godina i 1 mjesec cistog plovidbenog staza ukljucujuci u to i beneficirani po starim propisima koje mogu dokazat ugovorima iskrcajnim listama i potvrdama od kompanija. Imam i nekoliko godina plovidbenog staza za koji nisam placao doprinos a nisam bio osiguran po nekoj drugoj osnovi. Takoder sam u sistemu od 01.01.2008. Po Vama a i po meni a i po mirovinskom u Splitu ja bi mogao otkupiti dio potrebnog staza i steci uvjete za ici u mirovinu.
Ista drzava razlicita tumacenja.
Bio bi zahvalan ako bi mi preporucili neku osobu koja je kompetentna za ovo podrucje u drzavnoj upravi ili bilo gdje drugo jer necu ovo molat tako lako. Ove uredske miseve(rats) treba jebat.

Posla sam vec upite sa konkretnim pitanjem(vas slucaj) na dvije adrese od kojih je jedna isla neovisnoj savjetnici i urednici s podrucja porezne,financijske i slicne tematike koja je u ovome solidno jaka.Pa cemo vidit sta ce rec.

helpomoc

helpomoc

ako ljudi sa Ahlersa i sire...zanima me vise ta prica preko ahlersa sto se tice osiguranja Winterthura i med.osiguranja DKV,ukratko sta mozemo s tim,pise sve o sirokim poljima sitnim i velikim slovima ali ako neko ima ili je vec koristio usluge da malo pripomogne,bas mi se nekako mjenja zub a lijepo pise da i zubi dolaze u obzir....he,tenks gajs

Radni staž

Radni staž

Evo danas sam iÅ¡ao u Finu podignut onaj ''aktivacijski kod'' za e-građani. Nije loÅ¡a stvar, printanje rodnog list, ili vjenčanog lista ako zatreba..sve u svemu nije loÅ¡e. No prčkanjem po tome, doÅ¡ao sam na popis moga radnoga staža.
Naime kada joÅ¡ nisam postao ''pomorac'' nego sam radio u nekim lokalnim firmama gdje vidim da je staž uredno zapisan. Ali od 2008 kad sam već bio na brodu, otkad je doÅ¡ao na snagu zakon o plaćanju doprinosa do dan danas nema upisanog radnog staža mada sam sve platio. Upisani su samo datumi ukrcaja i iskrcaja ali u odjeljku radnog staža nema niÅ¡ta. JoÅ¡ na kraju toga elektroničkog zapisa u PDF-u, malim je slovima napisano: Da staž osiguranja priznaje se samo uz predočenje dokaza o uplaćenom doprinosu za obveznike koji sami plaćaju doprinose.
Pod dokaz se vjerojatno misli na uplatnicu onu Å¡ta Å¡alju, ja te uplatnice nemam niti jedne...većinu sam platio starim načinom odlaskom u poÅ¡tu koje sam kasnio bacio u smeće, a od sada plaćam netbankingom. Imali li ko da već ima iskustva s tim? Kojim se načinom može joÅ¡ dokazat uplata?

Evo danas sam iÅ¡ao u Finu podignut onaj ''aktivacijski kod'' za e-građani. Nije loÅ¡a stvar, printanje rodnog list, ili vjenčanog lista ako zatreba..sve u svemu nije loÅ¡e. No prčkanjem po tome, doÅ¡ao sam na popis moga radnoga staža.
Naime kada joÅ¡ nisam postao ''pomorac'' nego sam radio u nekim lokalnim firmama gdje vidim da je staž uredno zapisan. Ali od 2008 kad sam već bio na brodu, otkad je doÅ¡ao na snagu zakon o plaćanju doprinosa do dan danas nema upisanog radnog staža mada sam sve platio. Upisani su samo datumi ukrcaja i iskrcaja ali u odjeljku radnog staža nema niÅ¡ta. JoÅ¡ na kraju toga elektroničkog zapisa u PDF-u, malim je slovima napisano: Da staž osiguranja priznaje se samo uz predočenje dokaza o uplaćenom doprinosu za obveznike koji sami plaćaju doprinose.
Pod dokaz se vjerojatno misli na uplatnicu onu Å¡ta Å¡alju, ja te uplatnice nemam niti jedne...većinu sam platio starim načinom odlaskom u poÅ¡tu koje sam kasnio bacio u smeće, a od sada plaćam netbankingom. Imali li ko da već ima iskustva s tim? Kojim se načinom može joÅ¡ dokazat uplata?

idi na poreznu, oni imaju sve dokle si plaća i mirovinsko i zdravstveno. pitaj da ti daju tu potvrdu u svrhu reguliranja radnog staža. s tim ideÅ¡ na mirovinsko i tražiÅ¡ upis staža. svakako ti triba ova potvrda sa porezne. sritno.

Podji na poreznu , ispunices jedan formular ( zahtjev za ispisom bla bla ). Djelatnica ce ti isprintat u roku par minuta ( bar je tako u splitu ) sve uplate koje su proknjizene na tvoje ime. Sa tim ides na mirovinsko u protokol , predas , ostavis broj telefona i cekas da te zovu za preuzet knjizicu. Obicno traje oko 20 dana.
Ako nemas radnu knjizicu prvo moras ic na mirovinsko i zatrazit je. Potpises da si je preuzeo i to je to.
By the way ne bacaj odreske racune ( TV , struja , voda komunalije itd ) , nikad neznas kada ti moze zatrebat.
Pozdrav

Hvala ljudi. Bio sam danas u poreznoj i treba čekat drugi tjedan da je izlistaju sve uplate. Ne znam da li uopće treba radnja knjižica, jer sada je sve elektronički upisano. Vidit ćemo, uzet ću pa pitat za svaki slučaj.

radna knjižica više ne postoji kao papir, tj. izdaje se print elektronske radne knjižice.
apsurd je da moraÅ¡ dokazat neÅ¡to Å¡to je u kompjuteru, ali to su bespuća cro birokracije. nadajmo se da će i to doć na red da se dovede u red.

Hvala ljudi. Bio sam danas u poreznoj i treba čekat drugi tjedan da je izlistaju sve uplate. Ne znam da li uopće treba radnja knjižica, jer sada je sve elektronički upisano. Vidit ćemo, uzet ću pa pitat za svaki slučaj.

radna kjnižica ne postoji viÅ¡e od 01-06-2013. kod mene je ista situacija ka kod tebe, danas san zva na oni automat, mislin 0800 4595 i žena mi je rekla da je važno da ti se vidi ona prijava na osnovu koje će ti izračunavat mirovinu. tako da se ne sekiraÅ¡, važno je da postoji trag da si prijavljivan i odjavljivan i da je to arhivirano.

plaćanje kad si kući

plaćanje kad si kući

Pardon ako ovo pitanje već postoji ali ja ga nisan naÅ¡la. Interesira me dali pomorci plaćaju mirovinsko i zdravstveno kad su doma?:confused:
Hvala!!!

radna knjižica više ne postoji kao papir, tj. izdaje se print elektronske radne knjižice.
apsurd je da moraÅ¡ dokazat neÅ¡to Å¡to je u kompjuteru, ali to su bespuća cro birokracije. nadajmo se da će i to doć na red da se dovede u red.

Nisan zna da su ukinuli papirnati dio. Hvala za info.

Pardon ako ovo pitanje već postoji ali ja ga nisan naÅ¡la. Interesira me dali pomorci plaćaju mirovinsko i zdravstveno kad su doma?:confused:
Hvala!!!

PlaćaÅ¡ ako ti to želiÅ¡. Onaj period koji si na brodu to moraÅ¡ po zakonu plaćat. A koliko sam čuo, ispravak ako grijeÅ¡im..oni koji primaju plaću i doma(permanent) moraju po zakonu plaćat i kad su doma.

PlaćaÅ¡ ako ti to želiÅ¡. Onaj period koji si na brodu to moraÅ¡ po zakonu plaćat. A koliko sam čuo, ispravak ako grijeÅ¡im..oni koji primaju plaću i doma(permanent) moraju po zakonu plaćat i kad su doma.
hvala,koga god san pitala niko mi nezna reć. a na poreznome,doslovno tuke, nemaju pojma. u kojoj mi državi živimo....:udriglavom

Back