Imao sam u proslosti problema sa poreznom upravom .Medjutim iz toga izasao kao pobjednik,a drzava je obradovala i mog odvjetnika.
Tvoje konstatacije po pitanju kamata su mi vrlo upitne ili zadarska porezna uprava radi suprotno zakonu sto je na tebi za ustat prigovorom onda.
Zakonska zatezna kamata u Hrvatskoj znosi 15% godi??nje (p.a. = lat. per anno znači po godini).
Zakonodavac određuje u Zakonu o kamatama i način obračuna zatezne kamate. Zatezna kamata obračunava se primjenom dekurzivnoga jednostavnoga kamatnog računa na dospjelu glavnicu bez pripisa zatezne kamate glavnici istekom obračunskog razdoblja.
Da ti malo pojasnim to znaci da se pri obracunu zatezne kamate primjenjuje ova matematicka formula: K = (C x p x n)/100
Oznake imaju sljedece znacenje: K = zatezna kamata; C = glavnica; p = stopa zatezne kamate, n = broj godina
Znaci da bi tvoje 2500 kuna postalo 5000 kuna treba 6,666 godina .A da bi tvojih 2500 kuna postalo 50 kila kuna treba tocno 126,66666 godina. Ovo nije rekla kazala reka mi Mate i Ante nego je ovo zakon.
Placa 6 iljada dolara i kazes bija manje od 6 miseci.Recimo neka je bija 5 mjesci i 20 dana ,a nije je bi inace imao dovoljno dana jer i dani puta ulaze u ovu brojku znaci nije zaradio ni 36 kila dolara.I kaze doslo rjesenje na 115 kila kuna.Znaci po ovome oni mu uzeli vise od 50%.Very unlikely.od te cifre ima odbitak za zdravstveno i mirovinsko,pomorski dodatak(odbitak od 400 kuna u to vrijeme puta dani provedeni na brodu),uzdrzavane clanove obitelji,ostale odbitke(stambeni kredit,zivotno osiguranje i sl. do 12 kila kuna) i onda na onu cifru sta je ostala kad sve to odbijes se primjenjuje stari porezni zakon koji je bio na snazi za 2009,a prijava se davala do kraja 2. mjeseca 2010 (15,25,35,45%) prema kome on nije ni dotakao ni 3. ,a kamoli 4. porezni razred. plus prirez(ne znam odakle je kolega ali recimo da je iz Splita tada se na poreznu obavezu nastalu porezom na dohodak obracunava jos i 15% prireza.
Stari porezni zakon do 1.6.2010.
15 %
do 3.600,00 kn mjesecno
25 %
na idućih 5.400,00 kn mjesecno
35 %
na idućih 16.200,00 kn mjesecno
45 %
na poreznu osnovicu iznad 25.200,00 kn mjesecno
A sad ako ljudi ne znaju ispunit poreznu prijavu,upisat odbitke pa ga to kosta puno vise nego bi trebalo to ja zovem biti nepismen.Ali cak ni da nije stavio ni jedan odbitak ne bi platio na ove pare 115 kila kuna(6 mjeseci sto nije bio puta 6 kila dolara puta 6 kuna koje dolar nije nikad dotakao u 2009 i 2008 ali neka sve bude maximum je 216 kila kuna).On je po ovome bio porezno opterecen cak i ako nije stavio odbitke nekakvih 55%,a toga nema cak ni u Hrvatskoj).Znaci ovdje netko ne govori istinu.Moj racun je temeljen na podacima koje si mi dao,a u matematici sam jako,jako dobar. ALi nije ni bitno meni ni iz zepa ni u zep. Puno puta sam rekao da ako znas citat i pisat ne znaci nuzno da si pismen.Vise ulagat u znanje.To je kljuc uspjeha.Mada je u nas sve lako cemo to je po meni jako opasno i dugorocno vodi samounistenju.Nastojim uvijek gledat naprijed i imat nekoliko razradjenih scenarija i planova za izvlacenje.