prijepis radnog staza iz matrikule u radnu knjizicu

jferlic

New member
bok svima,zovem se jakov i upravo sam odradija 2x6mjeseci kadeture za elektricara preko BSM agencije iz splita,
sve koje zanima kako mi je bilo mogu rec dobro.zanima me di treba otic da ti radni staz iz matrikule prepisu u radnu knjizicu?hvala na pomoci.

pozdrav!

bok svima,zovem se jakov i upravo sam odradija 2x6mjeseci kadeture za elektricara preko BSM agencije iz splita,
sve koje zanima kako mi je bilo mogu rec dobro.zanima me di treba otic da ti radni staz iz matrikule prepisu u radnu knjizicu?hvala na pomoci.

pozdrav!

Treba ti potvrda iz Porezne da si uplatio doprinose i da nista ne dugujes, onda sa time ides u mirovinsko i tamo ispunis zahtev za upis radnog staza .

Sve to predas i nakon 15-ak dana Radna knjizica ti stigne na kucnu adresu.

Tako ide kod mene, ako neko ima drugacija iskustva neka doda jos nesto.

Pozdrav

jucer sam otvorija ovu temu pa sam tija jos pitat da li netko zna je li potrebno ic redovito na socijalno da ti prepisu radni staz iz matrikule u radnu knjizicu ili jednostavno mos doc na kraju karijere da ti to sve lipo odjedanput prepisu?:confused:
cemu se gnjavit ako je ova druga opcija moguca? :confused:
unaprijed hvala na odgovorima.
pozz:D

jucer sam otvorija ovu temu pa sam tija jos pitat da li netko zna je li potrebno ic redovito na socijalno da ti prepisu radni staz iz matrikule u radnu knjizicu ili jednostavno mos doc na kraju karijere da ti to sve lipo odjedanput prepisu?:confused:
cemu se gnjavit ako je ova druga opcija moguca? :confused:
unaprijed hvala na odgovorima.
pozz:D

Pozdrav

evo danas sam bas bio na poreznoj pa sam malo se raspitao, na poreznoj dobijes papir da si platio sve dobrinose državi (mirovinsko, socijalno itd) kad sve to platis, podmiris onda ides na mirovinsko , napises molbu da ti se upise staž u radnu knjizicu i predas sve na miroviskom , oni to salju u mome slucaju u rijeku i to je to....GLAVNO DA PODMIRIS SVA DUGOVANJA PREMA DRZAVI.....ali rekao mi je frajer na mirovinskom da ne treba svaki put to upisivati ako mislim nastaviti ploviti da kad se iskrcam (mirovina ili kopneni posao) za stalno onda predam zahtjev i oni upisuje onda sve u radnu knjizicu...

pozdrav

Meni nisu trazili nikakvu zamolbu za upis staza ( u Splitu) prije dvi godine. Idem ponovo ovih dana upisat zadnje dvi godine staza / navigacije jer neman povjerenja u nasu administraciju da ce nakon 10-15 godina naci sve uplate i pravilno " iz prve" sve upisat u radnu knjizicu. Lakse mi je prikontrolirat upis dvi po dvi godine.
Na moje pitanje zasto se pomorcima staz ne upisuje sa svakim iskrcajem ( prekidom radnog odnosa kao i ljudima sta rade na kraju) nisu mi znali dat odgovor.

Podji na " mirovinsko " na rivi za uzet radnu knjizicu ako je nemas doma. Kad prodjes volat prva vrata livo i na salteru pitat .Lik ode u neki arhiv i iskopa je relativno brzo ako imas srice. Ako nemas srice dodji opet za dan-dva.Tribas potpisat neki formular sta ce ti dat da uzimas knjizicu. Nakon toga na opcinu , na poreznu , ispunit formular ( platit 1 kunu) i u roku od 15-ak minuta dobijes cili ispis uplata za doprinose. Nemoj pokusavat skontat sta i kako pise jer mi se pari neka cudna matematika. Na upit da mi razjasni malo uplate , tablice itd receno mi je da mi sve pise tu a kako san tankih zivaca nisan inzistira na istome. Posli toga nazad na "mirovinsko" kroz isti volat i ja mislin na treca vrata predat sve skupa. Ako se ne varan pisalo je PROTOKOL. Teta za salterom sve to skupusa u fasciklu , pita broj telefona i kaze da ce ti se javit kad upisu da dodjes po knjizicu. Ja san ostavija broj od zene jer san debelo bija na brodu kad su upisali i zvali a i lino mi je bilo ic ponovo doli.
Ovako je bilo prije dvi godine a kako je sad neznan.
Naoruzaj se zivcima i sritno.

U Zd je to jednostavnije,
dobijes na poreznoj dokument da su placeni svi doprinosti, odes na "socijalni" i oda ti upise u radnu knjizicu i to je to, barem do lani.

Eto samo da napisem kako je meni upisano,
dosa 2.7 s broda nakon par dana u agenciji u rijeci predo sve, oni mi poslali radnu knjizicu u Pulu (valjda zato jer je Uljanik Pula kompanija, nemam pojma) i krajem 8mj mi vratili kuci
E sada sto se tice doprinosa i porezne (da dodam spadam pod poreznu delnice) 17.7 sve platil s tim da mi je za 7mj ova u poreznoj napisala, uplatnice koda sam jos na brodu nastavile dolazit do 9mj:hihi
krajem 9mj doso u poreznu i govori ona da nije verificirano i da cim bude mora odmah javit mirovinsko jer su ovi to vec otkada zatrazili, napocetku 10mj napokon verificirano i sve rj, nema dugovanja!
Znaci zakljucak je da je jedino pravilo kod nas da nema pravila! :cool:

Back