• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Pomorci u sustavu od 1. siječnja 2008. godine !

O ovome sam vec cuo. To u EU postoji. Recimo kad zelite otvoriti racun u SI ili AU pitaju taj broj. Cilj je da se kontrolira ne samo na razini drzave nego i EU.

mirovinsko - zdravstveno - koliko kuna?

mirovinsko - zdravstveno - koliko kuna?

ekipa zna li itko koliko tocno kosta to mirovinsko i zdravstveno?
meni su u firmi rekli da ce meni kao ch.off to biti oko 1700 kuna misecno dok sam na brodu, ali da kad se iskrcam da ima neka caka da nastavim sa uplatama, ali mi nisu znali reci koliko bi to bilo.
navodno, kako sam cu na brodu da ce to biti nekih 500 kuna misecno.
pa me zanima ima li netko ikakvu informaciju o tome

:uzdravlje

ekipa zna li itko koliko tocno kosta to mirovinsko i zdravstveno?
meni su u firmi rekli da ce meni kao ch.off to biti oko 1700 kuna misecno dok sam na brodu, ali da kad se iskrcam da ima neka caka da nastavim sa uplatama, ali mi nisu znali reci koliko bi to bilo.
navodno, kako sam cu na brodu da ce to biti nekih 500 kuna misecno.
pa me zanima ima li netko ikakvu informaciju o tome

ovo ti je link MMPI

pogledaj pod (NN 10/08) tj.
NAREDBA O MJESEČNOJ OSNOVICI ZA OBRAČUN DOPRINOSA ZA OBVEZNA OSIGURANJA ČLANA POSADE BRODA U MEĐUNARODNOJ PLOVIDBI (NN 10/08)

e to sam vidio lipo kazu kolike su osnovice, ali mene zanima taj neki produzeni staz kojeg bi ja sam uplacivao kada nisam na brodu,
ovo dok sam na brodu placa firma :) , ali sam cuo da se moze nastavit placat i kad se iskrcas tako da ti staz ide stalno bez prekida ali nigdje to ne mogu pronaci, a kako sam vec reka na brodu sam cuo da ce to biti oko nekih 500 kuna

e to sam vidio lipo kazu kolike su osnovice, ali mene zanima taj neki produzeni staz kojeg bi ja sam uplacivao kada nisam na brodu,
ovo dok sam na brodu placa firma :) , ali sam cuo da se moze nastavit placat i kad se iskrcas tako da ti staz ide stalno bez prekida ali nigdje to ne mogu pronaci, a kako sam vec reka na brodu sam cuo da ce to biti oko nekih 500 kuna

je i ja sam čuo to isto, a valjda je osnovica ista

Rjesenje

Rjesenje

Dobih danas iz Porezne uprave rjesenje da tribam platiti 1697.06 kn razvrstanih u 4 razreda (MIO-I. stup, MIO-II. stup, zdravstveno, doprinos). To je za 01/2008. Problem je sto sam ja bio na brodu u tom mjesecu samo 13 dana.

Postoji i Clanak IV koji kaze da bi trebao to sve platiti razmjerno danima koje sam proveo na brodu ali je jako nespretno napisan.

Jel ima ko takav slucaj pa da mi rece sto da cinim jer mi se neda potezati ljude po Poreznoj.

Mozda nisam strucan u porezima, ili socijalnim pravima... ali me zivot naucio... drzava ce ti uzeti koliko moze, a dat ce ti sto je moguce manje. Sve ono sto pricaju da ce sura biti bolje, to su price za malu djecu. Evo vam najsvjezijeg primjera o cijeni goriva. Nije trebalo prijeci cijenu od 8 kuna... dok nisu prosli izbori... tako je i sa ovime... drzavi treba love, od nas (na strancima) jos nisu uzeli, pa sad pokusavaju. Da imaju iskrene namjere, uveli bi odmah i beneficirani radni staz, ovako... sad cemo vam uzeti novce, a za prava cemo se pobrinuti kasnije...
Kazem, mozda sam u krivu, ali nista im ne vjerujem (vlastima)... i ovo nema veze sa politikom... jednostavno nemamo nikoga da nas stiti... takav je slucaj i sa sadasnjim umirovljenicima, braniteljima, zenama, invalidima...

Dobar dan svima! Ima nekih 20 dana da sam do??ao doma sa kadeture i ba?? neki dan me zvali iz firme da donesem radnu knji?žicu da če mi upisat tih 6 mjeseci i da trebam platiti nekih 5000 kn za mirovinsko koje če mi oni vratiti u firmi.

Mirovinska i zdravstvena "katastrofa"

Mirovinska i zdravstvena "katastrofa"

A ljudi moji!
Evo vam ovakva situacija u mene. Prije nego je donesen ovi j..... zakon ja sam placao to tzv. produzeno mirovinsko za pomorce koje izgleda potpuno isto kao i ovo. Od 01.01.08 prijavom na kapetaniju receno mi je da se ne brinem jer da ce oni to preuzet i slat mi nove uplatnice izracunate po osnovici za moj cin! I ja vam tako primim nedavno par uplatnica sa nekakvim dugovima koji su se stvorili jer sam do tada i dalje uplacivao na svoj nacin. I najbitnije od svega dosa ja u doktor danas i kad dotor kaze kako su prmili obavijest da ja vise nisam prijavljen na zdravstveno i da ne mogu bit pregledan! PA ko koga odi j...? Oni su me lipo od toga datuma odjavili ali vise izgleda nisu ni prijavili i sad ja tribam izgubit svoj dragocijeni odmor i trcat po zdravstvenom i kapetaniji da vidim kako to rijesit!
Zalosno al istinito

Ljudi samo zamislite da morate platiti 15 000 kuna godisnje i to na nepravedan i nelegalan nacin. Pomorce na strancu su ovime klasificirali kao gradjane drugog reda. Sve su napravili da nas uniste. Svakom gradjaninu koji radi u ovoj drzavi se placa mirovinsko i zdravstveno a da ne govorim o ovim neradnicima u drzavnoj sluzbi. Pitam ja vas koliko samo svaki od vas poznaje ratnih umirovljenika a da to nisu zasluzili i na kraju pomorci koji plove na ovo malo nasih kompanija i njima te iste placaju i staz i zdravstveno sto ja nikako ne sporim. Zatim ubrojite tu sve ove privatnike koji imaju svoje male obrte, ove koji izdavaju sobe turistima i slicno, svi oni imaju nekakav poticaj od drzave, pa im se i pare mogu vracati a mnogi od njih mogu varati drzavu na stotinu nacina. A pitam ja vas sto mi navodnih 30 000 imamo od svega? Stavili su nas u kategoriju gradjana drugog reda, moramo platiti iz svog vlastitog djepa a da nemamo pravo na nista i jos na kraju ponizno moramo trckarati okolo i obijati njihova lopovsko mafijaska vrata kako bi ih zamolili da nam uzmu novac. Ljut sam ljudi, ljut ali se nikad nisam osjecao nemocnijim da bas nista ne mogu uciniti. Prokleta bando, prokleto vam sjeme! SINDIKATI, SRAMITE SE!!!! NISTE DOSTOJNI NI CIPELE LIZATI ONIM SINDIKATIMA IZ KOMUNIZMA, ONI SU BAR ZIMNICU DAVALI A STO VI DAJETE??? VI UZIMATE LIJENCINE. SAMO ZNAM I TO ME TJESI, ZNAM DA USKORO NECETE IMAT OD KOGA UZIMATI JER NAS NECE BITI ZBOG VAS. KREPAJTE OD GLADA BANDO!

A Vi Pomorci Moji Dragi Veseli i Zdravi Mi Bili !!!

Ljudi samo zamislite da morate platiti 15 000 kuna godisnje i to na nepravedan i nelegalan nacin. Pomorce na strancu su ovime klasificirali kao gradjane drugog reda. Sve su napravili da nas uniste. Svakom gradjaninu koji radi u ovoj drzavi se placa mirovinsko i zdravstveno a da ne govorim o ovim neradnicima u drzavnoj sluzbi. Pitam ja vas koliko samo svaki od vas poznaje ratnih umirovljenika a da to nisu zasluzili i na kraju pomorci koji plove na ovo malo nasih kompanija i njima te iste placaju i staz i zdravstveno sto ja nikako ne sporim. Zatim ubrojite tu sve ove privatnike koji imaju svoje male obrte, ove koji izdavaju sobe turistima i slicno, svi oni imaju nekakav poticaj od drzave, pa im se i pare mogu vracati a mnogi od njih mogu varati drzavu na stotinu nacina. A pitam ja vas sto mi navodnih 30 000 imamo od svega? Stavili su nas u kategoriju gradjana drugog reda, moramo platiti iz svog vlastitog djepa a da nemamo pravo na nista i jos na kraju ponizno moramo trckarati okolo i obijati njihova lopovsko mafijaska vrata kako bi ih zamolili da nam uzmu novac. Ljut sam ljudi, ljut ali se nikad nisam osjecao nemocnijim da bas nista ne mogu uciniti. Prokleta bando, prokleto vam sjeme! SINDIKATI, SRAMITE SE!!!! NISTE DOSTOJNI NI CIPELE LIZATI ONIM SINDIKATIMA IZ KOMUNIZMA, ONI SU BAR ZIMNICU DAVALI A STO VI DAJETE??? VI UZIMATE LIJENCINE. SAMO ZNAM I TO ME TJESI, ZNAM DA USKORO NECETE IMAT OD KOGA UZIMATI JER NAS NECE BITI ZBOG VAS. KREPAJTE OD GLADA BANDO!

A Vi Pomorci Moji Dragi Veseli i Zdravi Mi Bili !!!

W T F ????? :udriglavom

dobro si nabrijan...ali nema ti smisla svoju frustraciju tu izbacivati,bez uvrede....

W T F ????? :udriglavom

dobro si nabrijan...ali nema ti smisla svoju frustraciju tu izbacivati,bez uvrede....

Pa eto bi se mogao i sloziti s ovom konstatacijom, medjutim... gdje i sto nam preostaje da iskazemo svoj glas i svoje razmisljanje nego na jednom forumu tipa ovoga. Nazalost ni tu nema puno pomoraca ili dolaze svake prestupne eto kao sto cu uostalom i ja kad odem na brod. Nazalost kod nas jos nije proradila ona prava svijest a kako se cini, nece jos uskoro. Imamo jos uvijek one zaplotnjacke navike koje ne vode nekoj slozi. Najvise me cude ti sindikati koji su prihvatili tu kratkorocnu opciju koja je pogubna najvise za njih. Totalna apatija vlada.

Pa eto bi se mogao i sloziti s ovom konstatacijom, medjutim... gdje i sto nam preostaje da iskazemo svoj glas i svoje razmisljanje nego na jednom forumu tipa ovoga. Nazalost ni tu nema puno pomoraca ili dolaze svake prestupne eto kao sto cu uostalom i ja kad odem na brod. Nazalost kod nas jos nije proradila ona prava svijest a kako se cini, nece jos uskoro. Imamo jos uvijek one zaplotnjacke navike koje ne vode nekoj slozi. Najvise me cude ti sindikati koji su prihvatili tu kratkorocnu opciju koja je pogubna najvise za njih. Totalna apatija vlada.

Ako si pregleda sve thread_e i postove vidit ces da na ovom forumu ima stvarno dobrih i pametnih momaka s dobrim gardom i stavom.
Ima ih dosta i sto pregledavaju forum ali se ne javljaju dok ih ne zakaci njima interesantna tema sto ne znaci da ne dolaze svake prestupne kao sto kazes. Sto ti zelim reci s ovim, da na ovom forumu ima nekoliko stotina aktivnih pomoraca sto je po meni dovoljan broj da bi mogli pokrenuti neku udrugu da se ako ne nista bar cuje nas glas. Nas u ovoj drzavi niko ne stiti niti zastupa (sindikat pomoraca po meni je samo produzena ruka nekih agencija) pa bi bilo vrijeme da mi sami nesto uradimo. Ja sam nedavno, doduse indirektno u jednom postu to spomenija i bacija udicu Sonny_u i Dalmosu ali nisu su dali uvatit.
Zato ovim putem pozivam nekoga ko ima smisla, vrimena, volje da nas pokrene s mjesta i da pokusamo zastiti sebe i svoje familije kroz neku udrugu ili sto vec.

Je,znam,sve to nas cini bijesnima,ali.....kao sto vidis,sta da radimo,nema tu reakcije dok nas ne lupe po glavi i to onako posteno....kad nam nagruvaju neki jebeni porez,vidjet ces kako ce se glas dignuti!

A o sindikatu pomoraca nebih bas puno komentirao,njima se zivo j..e za nas i nase probleme,oni svoje odrade,placa sjedne svaki mjesec i to ti je to.Sta njega tamo u office-u brine koliko ja imam dat drzavi mjesecno,glavno da se glumata kao nesto se radi,i kao brinu se oni za nas,a u principu oni su svi ISTI !!!

Dragi moj Bezmek , Propuh i ostali decki s foruma. Iako nas na forumu ima 446 i svakim danom rastemo , dosta ljudi se uopce ne javlja i ja osobno mislim da jos nismo jaki da bi pokrenili neki tipa "sindikat" i ovu mafiju od vlade uspili uzdrmati. Stoga ja san u kontaktu s nekim novinama i zelim sta prije da se objavi clanak i da se cuje za nas a u tom clanku cu pricati i o tome sta mi mislimo o novom sustavu kao i misljenje o Capt. Laptalu i naravno o nasem forumu. Zelim samo da razumite da grubim ricima i slicnim glupostima necemo biti shvaceni na nacin kako mi to zelimo. Stoga prijatelji moji pokazimo sta mislimo ali na civiliziran nacin jer vulgarnost nam nece pomoci a ja osobno mislim ni nista drugo, jer placenje je vec pocelo i dosta pomoraca koje ja znam placaju porez i muce. Takvih je dosta vise nego nas 446 koji smo na forumu uclanjeni a da ne govorim o tome sta vecina nas i ode koji smo uclanjeni placa porez i muci i ceka da neki Dalmos ili Sonny nesto naprave. Ljudi moji polako cemo probati a prvi korak ce biti novine a posli mozda moze i neki javni skup ili slicno mada je nas pomorca jako tesko skupiti zbog specificnosti posla koji obavljamo. Stoga pouka je: ja osobno cu nesto probati samo triba biti pametan i polako napraviti strategiju a ne ruznim ricima i svakakvim drugim prostotama to pokusati jer to u civilnom svitu ne pali. Eto tako ja razmisljam

Dragi moj Bezmek , Propuh i ostali decki s foruma. Iako nas na forumu ima 446 i svakim danom rastemo , dosta ljudi se uopce ne javlja i ja osobno mislim da jos nismo jaki da bi pokrenili neki tipa "sindikat" i ovu mafiju od vlade uspili uzdrmati. Stoga ja san u kontaktu s nekim novinama i zelim sta prije da se objavi clanak i da se cuje za nas a u tom clanku cu pricati i o tome sta mi mislimo o novom sustavu kao i misljenje o Capt. Laptalu i naravno o nasem forumu. Zelim samo da razumite da grubim ricima i slicnim glupostima necemo biti shvaceni na nacin kako mi to zelimo. Stoga prijatelji moji pokazimo sta mislimo ali na civiliziran nacin jer vulgarnost nam nece pomoci a ja osobno mislim ni nista drugo, jer placenje je vec pocelo i dosta pomoraca koje ja znam placaju porez i muce. Takvih je dosta vise nego nas 446 koji smo na forumu uclanjeni a da ne govorim o tome sta vecina nas i ode koji smo uclanjeni placa porez i muci i ceka da neki Dalmos ili Sonny nesto naprave. Ljudi moji polako cemo probati a prvi korak ce biti novine a posli mozda moze i neki javni skup ili slicno mada je nas pomorca jako tesko skupiti zbog specificnosti posla koji obavljamo. Stoga pouka je: ja osobno cu nesto probati samo triba biti pametan i polako napraviti strategiju a ne ruznim ricima i svakakvim drugim prostotama to pokusati jer to u civilnom svitu ne pali. Eto tako ja razmisljam

Dalmos to je OK pa i ne ocekujemo nesto da se desi preko noci, vazan je prvi korak.

Dalmos to je OK pa i ne ocekujemo nesto da se desi preko noci, vazan je prvi korak.

Pa evo, bas mi je drago da netko tu slusa. Gledam malo po datumima javljanja i nije mi se cinilo da ima puno interesanata. Slazem se da ne treba vrijedjati i slicne stvari. Mada se cini da oni i racunaju na kulturu i nacin koji su oni smislili i koja kod Hrvata pali.
Evo kod nas je na djelu kultura 20 godina, ljudi se bune na pristojan nacin a ovi nas sve vise gaze. Znao bi ja kako njima stati na kraj ali je nestala ona revolucionarna kriticna masa kod nas. Bez obzira na sve, meni se cini da je zakon skroz supalj i da nema u nicemu uporista da moze biti legalan, bez obzira, radilo se o porezu mirovinskom ili zdravstvenom. I bas tu jekvaka, racunaju oni na ponizne samozatajne i sutljive pomorce. Mene samo zanima ime jedne drzave koja je stavila pomorce u ovakav sustav a koji plove na stranim kompanijama.

Ma meni isto jedno nije jasno..Slazem se s vama da je drzava ovakva i onakva,u masu stvari ja jednako mislin al me isto nesto zanima-ko to naviga manje od 6 mj.?

Mozda vi seniri mozete jer imate vise novaca-obaveza doma..neznan..cila moja ekipa koja naviga je i po 8 mj.na brodu godisnje(naravno,ne u komadu..) kad se sve uzme i po novome zakonu nebi tribali placati nista od poreza...

Al da se slazen s vama u tome da van niko ne smi govorit ocete vi navigat 2 oli 10 miseci godisnje i to je istina...

Ma meni isto jedno nije jasno..Slazem se s vama da je drzava ovakva i onakva,u masu stvari ja jednako mislin al me isto nesto zanima-ko to naviga manje od 6 mj.?

Mozda vi seniri mozete jer imate vise novaca-obaveza doma..neznan..cila moja ekipa koja naviga je i po 8 mj.na brodu godisnje(naravno,ne u komadu..) kad se sve uzme i po novome zakonu nebi tribali placati nista od poreza...

Al da se slazen s vama u tome da van niko ne smi govorit ocete vi navigat 2 oli 10 miseci godisnje i to je istina...

pa evo recimo imas one starije ljude koji su vise stufi mora a moraju i dalje navegavat. Danas imas sve vise kompanija koje imaju ugovore 4:4, Imas cruzere.. recimo royall gdje je smjena u dan isplanirana i pomorac koji je tamo ce sigurno placati porez za sada kako stvari stoje.
Ma po meni ovaj zakon moze ici ali samo za domace brodare. Mislim da ove na stranim brodovima ne treba dirati jer se na taj nacin radi o otvorenoj prevari i ucjeni i na kraju nepravdi. Pomorac na stranom brodu se ne moze ama bas s nikim usporediti i u startu je gubitnik po svemu. Svaki privatnik koji radi u HR i placa porez ima i stimulativne kredite i pravo na povrat poreza i ovo i ono, mirovinsko i zdravstveno mu placa firma koja opet ima povlastice u smislu stimulacije. A sto pomorac na strancu ima, nema nista i mora placati cisti novac u kesu, mora se brinuti sam za sebe na nesigurnom trzistu rada i sam traziti posao. Pitam ja vas u slucaju krize u pomorstvu, oce li se onda za nas boriti ova vlast. A da je jos sve skupa neka placa, nebi se ni bunio. Mali broj zaradjuje nesto malo vise ali velika vecina, jako slabo. Bez obzira, sto god bilo da bilo, ovo je definitivno kraj pomorstvu i pomorcima u Hrvatskoj. Ja sam oduvijek volio ovaj posao i smatrao da cu to uvijek raditi. Sada razmisljam drugacije.

ma da...ja nisan nikad volia svoj posa...kad je mene prvi barba prije 7 godina na kadeturi pita-koji qurac si isa u Pomorsku kad ne volis ovi posa-ja san mu reka-radi šoldi...nema tu mi-le-la-le....kad bi se bavija onin što bi tija upisa bi DIF davnije a ne Pomorski fakultet..ovako cu skupit dovoljno iskustva,prijavit se na Skilled Visas za poc vani i jos imat nesto soldi u djepu kad dodjen u novu drzavu...a ako se odlucin na onaj drugi potez opet cu imat dovoljno soldi za uc u privatni biznis i ko se sto desi kud koji mili moji-parti na brod i placaj kredit i opet cu imat za zivot...dakle,meni je ovaj posa puno da i ja ga stujen zbog toga...al da ga volin...daj.....molin te...ja volin more,to je prirodno,dalmatinac san,kuca mi je 200 metri od mora,voli kaiće,naše plaže i sve to...al kakve to ima veze sa navigacijom...?..evo odi sada san u misec dana povraca bar 5 puti zbog valjanja ( u 12 miseci kadeture samo 2 puta i to na pocetku na svakon brodu po 1 put..)...a covik s mora....ne znaci to nista..

...a o ovoj drzavi mi se neda vise govorit,i previse san reka...

al jedno cu jos rec...sto mislite zasto je Kalmeta donija ovi zakon?...D pomogne Tankerskoj koja je istina jaka,skroz i ima jako dobre place,dividende i slicno al gubi kadar i to je cinjenica...sad ce radije momak otic na Tankersku i otuc tih svojih 6 mj.bit ce placen doma,mirovinsko i zdrastveno placeno,porez nula bodova i to je to..a nas na strancima ko šljivi...a što ćeš...

Back