Pogre??ka MMPIa - besramno i istinito

kejt

leptirica
Dio teksta sa stranica MMPI vezano za informativni izračun doprinosa za obvezna osiguranja po osnovi pomorac za 2011. glasi da je tablica a?žurirana 17.10.2011. zbog otkrivene pogre??ke pri obračunu dodatnog doprinosa .. uz ispriku zbog prouzročenih neugodnostiâ??
Mislila sam prvo uputiti riječ-dvije kritičkog osvrta na neki e-mail naveden na istoj stranici, ali će gospoda ionako to pročitati ovdje .. duboko vjerujem da nerijetko i u nemalom broju navraćaju na ovaj portal .. i mo?žda (ali samo mo?žda) se uvjeravaju u sve nelogičnosti fiskalnog sustava .. ako ih uopće uspijevaju zamijetiti .. iako svjesna da svako slovo koje pi??em ide u vjetar, pomorska senzibilnost tjera me da razočaranje i frustraciju podijelim ovdje ..
S obzirom na to da se iz tako ??krte izjave ne mo?že i??čitati ni??ta osim razvidne neprofesionalnosti i kaotičnosti besramne dr?žavne administracije (kao reprezentativnog dijela neučinkovitog dr?žavnog aparata) najmanje ??to zaslu?žujemo je (ne)racionalno obja??njenje .. errare humanum est, ali ovo prelazi granice ljudskosti i krupnim koracima ide u smjeru anarhijeâ??
Za??to nije navedeno koje su to dopune va?žeće naredbe o mjesečnim osnovicama za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2011. (Narodne novine br. 143/2010. od 20.12.2010.).. za??to ne postoji referiranje ni na kakav izvor slu?žbene odluke .. pa netko, ipak, radi na tim poslovima i neizostavno je plaćen za (??)to (naravno, rečenica je trebala biti pisana u mno?žini).. ali koga briga ..
Nije navedeno ni kako će se obračunavati kamate na novootkrivenu pogre??ku .. neupitno je jedino na čiju ??tetu .. grace period i pomorac su nespojivi u istoj rečenici .. uvođenje takvog instituta nikome ne mo?že pasti na pamet ni u kakvom kontekstu pomoraca .. nikoga ne zabrinjava ni činjenica ??to, uz sav napredak u okviru IT djelatnosti, protok informacija između lučkih kapetanija, HZMO i porezne uprave ima ozbiljne, kronične i, očito, nepremostive zastoje u komunikacijskom kanalu .. tko će se ispričati za sve one kumulativne kamate koje se zaračunavaju na nepostojeće iznose .. nigdje nisam pročitala nijedan oprost ni u tom smjeru .. sigurno niti neću .. a nije niti potrebno .. jer ionako ne bi bilo dovoljno ..

Ajme gre??ka

Ajme gre??ka

Gotovo je pravilo da ONI prvo uzimaju lovu, poslije priznaju grije??ku,slijedi (ljubazno) obraćanje slu?žbenice: "Novac će vam biti vraćen slijedećim povratom" (Svetoga Dogodine). Valjda tako funkcionira sustav-uzet ćemo odmah pa kad vratimo...Mo?že im bit

Beneficirani sta?ž

Beneficirani sta?ž

Informacija Porezne u Splitu (Marija ? uto - tel. 352-009):
Beneficirani se plaća od 11.06.2011. samo za dane navigacije, zasad ni??ta unazad. Stope doprinosa:
mirovinsko 5,83%
REGOS (II stup mirovinskog) 2,01%
na osnovicu na koju plaćate redovne doprinose kad ste u navigaciji.

Plaća se na ?žiro račun: Dr?žavni proračun 1001005-1863000160.
Za uplatu mirovinskog, poziv na broj: 68 8370-OIB
Za uplatu II stupa, poziv na broj: 68 2275-OIB
Nadam se da sam pomogla.

... iako svjesna da svako slovo koje pišem ide u vjetar, pomorska senzibilnost tjera me da razočaranje i frustraciju podijelim ovdje...

Razumijem kejt,

Vaše raspoloženje koje ste ob-narodili u ovom osvrtu dijeli 100% djelatnika i građana u Hrvatskoj. Jedino paraziti na proračunu imaju drukčije stavove, i njihovi stavovi su materijalno interesni stavovi - "živjeti na osnovu tuđeg rada".

Što se tiče reda u zemlji, za sve to skupa možemo kazati da živimo u društvu u kojem organiziranost i red neprestano opada i teži u nulu, a entropija raste u beskonačnost. No, 4.12 je dan pugno pro patria, pa ćemo vidjeti kako ćemo i što ćemo poslije!

Zahvaljujem na ovom postu.

:udriglavom

Informacija Porezne u Splitu (Marija Šuto - tel. 352-009):
Beneficirani se plaća od 11.06.2011. samo za dane navigacije, zasad ništa unazad... Plaća se na žiro račun: Državni proračun 1001005-1863000160.
Za uplatu mirovinskog, poziv na broj: 68 8370-OIB
Za uplatu II stupa, poziv na broj: 68 2275-OIB
Nadam se da sam pomogla.

Tako je olija,

Ja sam već dobio uplatnicu s brojevima računa koje ste spomenuli. Bio sam ljetos na brodu. Zapravo iznenadili su me brzinom kojom su sve to procesuirali. Tek što se počelo pričati o tim stvarima u javnosti - evo uplatnica prispjela!

Kada bi istom brzinom procesuirali razna kriminalna djela i marifetluke HDZ-ejaca - mogli bi smo do Božića nadmašiti uređenost nordijskih zemalja.

:udriglavom

Last edited:
Beneficirani sta?ž

Beneficirani sta?ž

Ispravak podataka u mom postu:
uplata za II stup mirovinskog osiguranja na slijedeći ?žiro račun (benef.sta?ž):
DOPR.ZA MIROV.OSIG.ZA STAROST NA TEMELJU IND.KAPIT.? TEDNJE
1001005-170003601
poziv na broj: 68 2275-OIB

Oprostite na pogre??ci. Uostalom:"Tko radi taj i grije??i", reče je?ž i siđe sa četke.

Evo jučer sam se bavio izračunom tih gluposti i na??ao sam jednu gre??ku u formularu koji se mo?že skinuti sa stranica MMPI. Ako se ide računati koliki je doprinos za prosinac 2012 za beneficirani sta?ž II stup formular izračuna 10 puta veću vrijednost nego li treba. Nadam se da će biti jasnije na primjeru sa slike u privitku.

Poslao sam e-mail u Ministarstvo, samo se nadam da je oti??lo pravoj osobi i da će ispraviti prije nego se netko od nas zaleti i plati vi??e nego li treba.

hvala,hvala,evo upravo san zakljucija da mi se misli kristaliziraju tek nakon ili za vrime prvoga pijanstva nakon duze apstinencije,ili ti ga dolaska doma,vazi samo 3 dana,posli trokira

Dilema

Dilema

Pozdrav svima---
Evo sam primjetia jednu stvar u izracunu dodatka za beneficirani staz.
Znaci ako mjesecnu svotu za mirovinski pomnozite sa dvanaest mjeseci dobijete godisnju uplatu. Onda to podijelite sa cetiri i dobijete svotu koju bi trebali uplatiti za tri mjeseca. To je znaci dodatna svota koju bi trebali uplatiti za svakih dvanaest mjeseci navigacije- tj. za tri mjeseca beneficiranog za 12 miseci navigacije. Onda je podijelite sa 12 i dobijete svotu koju treba uplatiti mjesecno na ime dodatka za beneficirani.
Ono sta je bitno, je to , da je ona svota iz njihove tablice veca nego ona iz prethodnog izracuna.
Molim ako mi netko to moze objasnit, tako da mi bude lakse. Da se ne nerviram. Zahvaljujem....:uzdravlje

Last edited:
kako mi je reka jedan barba iz rijeke koji se u to konta, svota bi tribala bit nekih 7.8% od osnovice. Ono sta je prije bilo 4,8% u drugi stup je sad 7,8%

ne mogu provjerit trenutno ali udri u kalkulator i vidi je li tako. ako nije onda su mozda zahebali, mozda me jedan barba iz rijeke zaheba a mozda su i u sumi

dilema

dilema

Pozdrav svima---
Evo sam primjetia jednu stvar u izracunu dodatka za beneficirani staz.
Znaci ako mjesecnu svotu za mirovinski pomnozite sa dvanaest mjeseci dobijete godisnju uplatu. Onda to podijelite sa cetiri i dobijete svotu koju bi trebali uplatiti za tri mjeseca. To je znaci dodatna svota koju bi trebali uplatiti za svakih dvanaest mjeseci navigacije- tj. za tri mjeseca beneficiranog za 12 miseci navigacije. Onda je podijelite sa 12 i dobijete svotu koju treba uplatiti mjesecno na ime dodatka za beneficirani.
Ono sta je bitno, je to , da je ona svota iz njihove tablice veca nego ona iz prethodnog izracuna.
Molim ako mi netko to moze objasnit, tako da mi bude lakse. Da se ne nerviram. Zahvaljujem....:uzdravlje

Ovo ??to ste napisali zove se zdrava seljačka logika - koliko plati?? toliko dobije??.Na?žalost, kad imate posla s dr?žavnim i proračunskim prihodima, logika je malo drugačija: koliko god da plati?? - dobit će?? na 12 mjeseci navigacije jo?? tri mjeseca sta?ža. To znači da svih dvanaest mjeseci navigacije treba plaćati dodatni doprinos za beneficirani sta?ž, da bi se dobilo 3 mjeseca sta?ža vi??e.

To znači da svih dvanaest mjeseci navigacije treba plaćati dodatni doprinos za beneficirani sta?ž, da bi se dobilo 3 mjeseca sta?ža vi??e.

znaci prevedeno, oni koje plove sest mjeseci godisnje imaju mjesec i po benificiranog bez obzira sto placaju produzeno mirovinsko :( (za onih sest mjeseci sto su kuci) ...dakle tri mjeseca se moze skupit u dvi kalendarske godine...!!!!!!!!!

Beneficirani sta?ž

Beneficirani sta?ž

znaci prevedeno, oni koje plove sest mjeseci godisnje imaju mjesec i po benificiranog bez obzira sto placaju produzeno mirovinsko :( (za onih sest mjeseci sto su kuci) ...dakle tri mjeseca se moze skupit u dvi kalendarske godine...!!!!!!!!!

Kod produ?ženog mirovinskog ne plaća se beneficirani sta?ž, već samo "obični" sta?ž, a beneficirani se plaća samo za dane navigacije, pa je točno: treba oko dvije kalendarske godine da se skupi 3 mjeseca beneficiranog. Ne znam dali UPH pritiska zakonodavce, da se pomorcima ovaj sta?ž prizna unazad, ako ne, mislim da bi trebali.

Dali je placanje beneficiranog staza obavezno?
Po njihovim izracunima to je malo preskupo, sto je napisa jedan kolega po zdravoj seljackoj logici mi placamo duplo za ta 3 mjeseca.:mad:

Molm vas da uva?žite da nismo svi jednako pametni i upučeni u ove stvari, ali

mo?že li mi itko objasniti koja je korist od benificiranog radnog sta?ža kad moram na njega plačati doprinos. :confused::(

Neku?žim ne??to sam dobija ,ali to i moram platit. :(

Jebiga.:confused:

O??ito ne??to nevidim u svemu tome. :udriglavom

Eto zahvaljujem unaprid na suvislom odgovoru.:uzdravlje

pa u godini dana ti skupis 15 miseci radnog sta?ža umisto 12 kojeg skupe obični smrtnici. Naravno ta 3 miseca triba neko platiti

još jedan pomorac;119570 said:
Molm vas da uvažite da nismo svi jednako pametni i upučeni u ove stvari, ali

može li mi itko objasniti koja je korist od benificiranog radnog staža kad moram na njega plačati doprinos. :confused::(

Nekužim nešto sam dobija ,ali to i moram platit. :(

Jebiga.:confused:

Ošito nešto nevidim u svemu tome. :udriglavom

Eto zahvaljujem unaprid na suvislom odgovoru.:uzdravlje
Evo ja cu ti provat objasnit onako kao je meni objasnija glavni procelnik za mirovinsko u Splitu kad san isa sa njim o tome malo porazgovarat.

Dakle, formula za izracunavanje mirovine u sebi sadrzi odredjene faktore, a dva najbitnija od njih, odnosno dva koja navise utjecu na visinu mirovine su:

doprinosi koje uplacujes za mirovinsko u toku svog radnog staza

i radni staz.

Sta znaci da:
po ovome zakonu pomorci u mirovinu mogu nakon 60-te godine starosti i 15 godina CISTE navigacije (naglasavam ciste jer se u to ne racuna beneficirani staz), a beneficirani staz je samo tu da pojaca onu stavku u izracunu eventualne mirovine koja ce ionako bit mizerna, pa je i sama isplativost tog beneficiranog staza kojega sada placamo upitna.
Nebi bilo lose ako neko ima volje i vrimena da se baci par izracuna na papir, pa da vidimo zapravo koliko ce to placanje staza uopce utjecat na nase mirovine i koliko ce se isplatit.
Vrlo je moguce da se dodje do zakljucka da je i taj beneficirani staz samo jos jedan spin u svrsi izbijanja nasih dolarcica i mazanja ociju brigom za pomorce...

Last edited:
Generalno se slazem s ovim sta si napisao i nekoliko puta sam radio neke racunice onako za sebe(ipak je Bog prvo sebi stvorio bradu) i kontao da ako kupim stan za recimo tu djengu cca 55 kila erla i iznajmim ga za danasnjih 350 eura mjesecno koji ce BTW uvijek pratit inflaciju plus investicija kao takva ostaje zauvijek moja( a i vrijednost ce joj valjda na nekom long runu rasti) onda ovo sve skupa nema smisla. Nadalje ako ce penzija bit jednaka onome sto je uplacivano to je besramna izjava jer je nedorecena i stupidna. Po meni penzija bi trebala biti jednaka placi za koju se uplacuje sto bi na tvojoj poziciji bilo trenutno 3966 kuna .A sad ako se tumaci da ce bit jednaka onome sto je uplacivano onda je to ipak jednako samo onome uplacivanom za mirovisnko sto bi bilo zbroj prvog i drugog stupnja cca 793 kune .Nadalje za 30 godina dok ti dobijes penziju i ako bude jednaka i ovoj placi shodno kojoj si uplaciva srazmjerno ranku(trenutno 3966,00kn) za nju ces otprilike moci kupit jedan hamburger. Naime sto zelim rec.Zelim rec da su mirovinski sistemi ovakvi kakvi jesu neodrzivi. Ljudi zive predugo mislim na ove penzionere i svi se zele umirovit sto ranije. Evo gledam te penzionere, a oni beru masline,rade vino,bave se poljpoprivredom,ribare, skupljaju boce, rade honorarno i jos ih drzava nagradjuje penzijama, a oni s tim penzijama jos hrane i svoju djecu.Evo moja stara ima love ko u prici od penzije, a penzija mala, ali ona ne kupuje skupu robu, ne trosi na auto, ne pije i ne drogira se, ne trosi na vecere i izlaske, i ne kocka se.I sad se ja pitam sta ce njoj ta penzija ?
Ova vlada ako zeli uspit mora te mirovine srezati za minimalno 50%.
Ovim penzionerima penzija ostane cista, ne potrose od nje ni kune i ja ne razumin kako nasi politicari ovo nisu odavno uvidjeli i shvatili ovaj fenomen. Iz ovoga ispada da su penzioneri su najvece zlo naseg drustva jer oni potkradaju ovu drzavu jer za svoje penzije ne placaju drzavi nista.

ZASTO SE OPTERECUJETE,JA SAN PRESTA,ZIVIN I PUSTAN DRUGE DA ZIVE DOK ME NE ZAJEBAJU,VARAN IH KOLIKO MOGU I PLACAN ONU SICU STA TRAZE JER JE MANJE KOMPLICIRANO,OVO IONAKO SVE IDE U PM
tek sad vidin velika slova,pardon

Back