Evo moj kratki osvrt na temu s obzirom da sam bio u offshore-u a sad sam na famoznom kruzeru.
Prvo prilagodba strojara koji nikad nije bia na kruzeru pa dosao na mircinu od 350m je rezultirala sokom. Al s vremenom tj 1 ugovor sam provea da bi se adaptira i povata stvari. Posli kako biva ja se jos nemogu naviknuti na radni tempo, okolinu, toliko sefova, regulativa, safetya i mnostvo stvari koje meni nisu logicne ali sam se adaptira. Zatim imam osjecaj da ovdi firma ti da placu a jedva je gleda "uzet" natrag, jer internet, pice u baru, i oni mali ducan di kupim cokoladu i sampon je vise nego skupo, plus sta moras i vodu kupit. Usporedno s offshoreom tamo je sve bilo ponudeno i nista nisam platija (osim pive na aerodromu) ovdi je totalno drugacije. Doslovce ako izgubis name tag moras platit 5$ a nebitno sta sam tek dosa i sve mi novo pa prva 2 miseca sam ronija da bi zna di sta ide od cijevi po makini. To te niko nepita to se podrazumjeva kao i dolazak u controlu u sasvim cistom bijelom trlisu(tuti) a dobijes 3 komada a o kvaliteti nebi prica. Zatim odradis svoju gvardiju pa neki drill pa moras prisustovat, minimalno 1 tjedno cesto i vise puta je organizirano, zatim shore side training development manager je na brodu pa moras slusat neke retardirane treninge sta su pranje mozga i nemaju veze s vezom. Zatim kvaliteta strojara je katastrofalna, ovdi su svi posebna prica tako nesto ja jos vidio nisam, sve se svodi na pricu to nije moj posao to radi onaj drugi, zatim nisam ja to pisa u log book nego kolega prije mene, nisam je evaporate zaustavija nego ovi prije mene, "that is long time leak" a o predaji gvardije to je isto naslov za sebe. Sve je u nekoj vrsti kaosa, o alatu nebi puno komentira osim sta moja privatna zbirka alata je visetruko veca nego ova brodska, sve se svodi na adjustible spannere, alata kronicno nema, u radioni nema kljuca, cekica, brusnog papira, turpija, masi i svega ostalog nuznog za radit. Sve to neki repairmani cuvaju po nekim lockerima pa moras njih zvat da ti daju neki komad tj posude a to obicno traje minimalno 30 min i bude prekinuto s coffie time-om, te ja izgubim volje i zivce za bilo kakvi posao nakon toga. Uz to divna firma jedna u vrhu u ovoj vrsti posla radi nekoliko novogradnji a sve dijelove rezu s popisa sta se naruci, to je cudo pa nemamo safety ventile od boilera, nema brtvi za paru, nema nicega a svi ocekuju da brod vozi i da neman problema. Necu komenitrat rad u timu i toliki broj sefova od kojih nekolicina su teski kompleksasi da je to cudo. Ovo je prica jednog broda i nekoliko ugovora odradenih na istom. Neznam kako je na drugim ali ovdi nije sve kako triba bit, te danas sutra kad vidim sebe za pozicijom upravitelja sigurno se nevidim ovdi, di se nezna tko pije tko placa. A o vezama necu puno pricat, to je cudo kako neki ljudi drze pozicije. Te upravo gledam nac nesto normalno bilo offshore ili lng i dat petama vijetra. Svaka cast ljudima i ovoj vrsti broda ali ovo nije moja vizija te mi se nikako nedopada. Al eto ajde mogu navest neke pozitivne stvari da se neostavi dojam da pricam samo o negativi, upoznao sam nekolicinu nasih ljudi koji su ok i koji rade svoj posao fer i posteno te s nekim ostao prijatelj, cesto se popije pice posli gvardije i malo se opusti, za mladog covika (pa i za starog hehe) ima curica pa se mos zabavit, tu i tamo kad ti prilika dozvoli otic vanka pojest i malo se razonodit (u mom slusaju vrlo rijetko).
Offshore je nesto suvise drugacije naravno ovisi od broda do broda i firme, ali kako se tamo radilo, kojeg alata je bilo i kako su narudzbe dolazile na brod to je nesto super organizirano (naravno ovisi o kompaniji). Nikad necu zaboravit capo isprid mene zazove inspektora te naruci 30 injectora novih iz MAN-a, 4 seta da odma prominemo i 1 set za spare. Nije proslo 12 dana od poziva kutija od cca 350kg, vrijednosti preko 100 tisuca eura je dosla na brod cim smo se vezali. Da negovorim da odnos prema meni, placa, frekventni ugovor, internet besplatan, ili slucaj kad mi je kufer se izgubia a kapetan mi na ruke dao 350 eura (taman usli u skver narednih 2 miseca) i kaze da odem sebi kupit robe to nezaboravis. A ova moja kruzerska firma me iz Amerike salje s 5 aviona do kuce (najjjeftinija karta), em izgubim 2 dana u letu em nisam placen door to door, em nece nista refundiraju kao pravilo je vise od 12h ako provedes na aerodromu a ja proveo 10 h, pa onda imas pravo 15$ na meal i tako te stvari koje ti mozak doslovce popiju da ti se neda nista pitat jer se za sve moras svadat i odugovlacit te gubit svoje vrime kuci ili na brodu. Jos jednom svak svoju srecu bira, nekom odgovora nekom ne, tako nemoj te se nac uvrijedeni ali ovo je moj osvrt, doduse siguran sam da postoje razlike i da je na nekim brodovima sigurno bolje ali u ovom moj slucaju nazalost nije. Hvala